«Полювання» на майбутніх студентів : 1143018 : Местные новости

Местные новости Ровно : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Ровно и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

«Полювання» на майбутніх студентів

Минулого тижня у вищих навчальних закладах стартувала вступна кампанія. Прийом документів на вступ триватиме по 31 липня, а для тих, хто здаватиме вступні випробування чи складатиме творчі конкурси, – до 20 липня. Як проходить вступна кампанія-2013 у нашому місті і в чому її особливості, вивчав кореспондент нашої газети.
Вступна кампанія у рівненських ВНЗ розпочалася спокійно, без особливого ажіотажу.
– У перший день кампанії до нас прийшло приблизно сто чоловік. Багато абітурієнтів на початок вступної кампанії мали проблеми з тим, щоб роздрукувати результати ЗНО з офіційного сайту Українського центру оцінювання якості освіти, – розповів відповідальний секретар приймальної комісії НУВГП Олег Кухнюк.
У перші дні вступної кампанії понад тисячу заяв подали абітурієнти до РДГУ. Щоб не створювались черги, у цьому виші запровадили режим єдиного вікна.
– Тобто абітурієнт може подати в одного технічного секретаря заяви на три спеціальності. Відтак черг практично не виникає. Щоб оформити всі потрібні документи, заявнику варто зачекати всього 20-30 хвилин, – розповіла відповідальний секретар приймальної комісії РДГУ Клавдія Джеджера.
Окрім того, щоб особисто подавати документи до вступу, майбутні студенти активно використовують і можливість електронної реєстрації заяв. Наприклад, до НУВГП у перші дні подали до ста електронних заяв, у РДГУ – до 400.
Цьогоріч  Міністерство освіти України скоротило держзамовлення. Головний спеціаліст департаменту вищої освіти міністерства Олег Януш повідомив, що держзамовлення в університетах скоротили на 4%. Найбільший попит сьогодні на фахівців у сфері IT, техніків і транспортників. На ці спеціальності кількість бюджетних місць збільшили. А ось на юридичні та економічні науки держзамовлення зменшили.
Утім, незважаючи на скорочення держзамовлення на економічні та юридичні спеціальності, попит на них серед абітурієнтів залишається традиційно високим.
– Хоч розмови про те, що у нас багато юристів, ведуться постійно, насправді їх не так уже й багато.У нашій області налічується 7 тисяч державних службовців. Гіпотетично це ті люди, які можуть мати юридичний фах. Я вже не кажу про підприємства, органи внутрішніх справ, – має свою думку із цього приводу декан юридичного факуль­тету МЕГУ Андрій Мат­війчук.
Стабільно популярні економічні спеціальності й у НУВГП. Разом з тим тут збільшили держзамовлення на інженерні та ІТ-напрями підготовки.
Серед гуманітарних напрямів багато абітурієнтів прагнуть здобути фах учителів та вихователів. Адже до кінця 2014 року в Україні за твердженням міністра освіти і науки України Дмитра Табачника буде створено для дітей ще 100 тисяч місць у дитсадках. Тож особливий попит нині на дошкільну та початкову освіту в МЕГУ. Не втратили своєї актуальності ці спеціальності й серед тих вступників, які хочуть навчатися в РДГУ. Також найпопулярнішими спеціальностями серед абітурієнтів РДГУ є психологія та іноземна мова. Активно подають документи на історію, українську мову, документознавство та інформаційну діяльність.
Найбільше нових спеці-альностей відкрили цього року в НУВГП.
– Із цього року навчатимемо бакалаврів за такими напрямами: економічна кібернетика, міжнародна економіка, документознавство та інформаційна діяльність, правознавство, маркетинг, туризм, інформатика, комп’ютерна інженерія, електротехніка та електротехнології, – зауважив Олег Кухнюк. – А ма­гістри зможуть здобути фах за новими спеціальностями: менеджмент природоохоронної діяльності, прикладна екологія та збалансоване природокористування, раціональне використання та охорона водних ресурсів, гідротехніка, водогосподарське та природоохоронне будівництво, водні ресурси, педагогіка вищої школи, державна служба та інше.
Нова спеціальність від­крилась і в РДГУ. Тут навчатимуть бакалаврів музейної справи та охорони пам’яток історії і культури.
Якщо абітурієнту не пощастить потрапити до списку тих, хто навчатиметься у виші за державні кошти, то батькам доведеться витратити чимало грошей на те, щоб їхнє чадо отримало диплом про вищу освіту. Вартість навчання у рівненських ВНЗ на різні спеціальності коливається від 4500 до 12 000 гривень за рік. Найбільше коштів доведеться заплатити тим, хто хоче здобути юридичний фах. Рік навчання на денній формі на спеціальності правознавство коштує 12500 гривень в Острозькій академії, 12000 – у МЕГУ та 8000 – в НУВГП. Серед найдорожчих спе­ціальностей водного – економіка підприємництва, фінанси і кредит, облік і аудит (7500 грн). Найдешевше тут коштує рік навчання на прикладній математиці, комп’ютерних науках, економічній кібернетиці (5500 грн).
За даними офіційного сайту РДГУ, найдорожче тут вчитися на бакалавра за спеціальностями економічна кібернетика і менеджмент (9410 грн) і на факультеті іноземної філології (9400 грн). Найдешевша тут спеціальність – дошкільна освіта (5960 грн). У Національному університеті «Острозька академія» чималеньку суму доведеться заплатити за навчання на факультеті іноземної філології – 10500 грн. Найменше коштує навчання за спеціальностями філософія та історія, українська філологія. Тут за рік денної форми навчання потрібно за­платити 7990 гривень.
Найменше платити за навчання можна у МЕГУ, якщо вступити сюди на прикладну математику. Вартість навчання за цим фахом станосить 4500 гривень в рік. Найдорожчими ж спеціальностями університету, окрім уже згаданого правознавства, є фізичне виховання, спорт та здоров’я людини (7900 грн).
Особливістю нинішньої вступної кампанії можна назвати войовничу агітацію абітурієнтів. Адже цього року контингент вступників зменшився приблизно на 5,7 відсотка. Для прикладу, в Рівному цьогоріч закінчили школу на 65 випускників менше, ніж торік. Тож конкуренція серед вузів у боротьбі за майбутніх студентів зростає, і в цій боротьбі всі методи добрі – від музичних вітань при вході до навчального закладу та привітності членів приймальної комісії до неправомірного «заволодіння» документами вступника.
– До нас прийшла дівчина, у якої була довідка про те, що її документи зберігаються в іншому ВНЗ. Хоча в період вступної кампанії згідно із правилами прийому до ВНЗ вступник має показати оригінали документів, копії яких мають завірити наші технічні секретарі. Приходити з такою довідкою в липні немає сенсу. Ця довідка може бути видана ВНЗ лише після зарахування на державну або на платну форму навчання. Очевидно, що таким чином інший університет хотів за­брати собі абітурієнта. Всі абітурієнти повинні мати оригінали документів, навіть якщо вони здають копію, – навів приклад конкурентної боротьби заступник від­повідального секретаря приймальної комісії РДГУ Ігор Войтович.
– Заява абітурієнта повинна розглядатися в той самий день, коли він її подав, і йому повинні одразу ж віддати оригінали документів, щоб він мав можливість вступити до іншого ВНЗ, – наголошує координатор громадсь­кого спостереження за вступною кампанією у Рівненській області Анатолій Бондарчук.
Із початком вступної кампанії дещо ускладнилась можливість піти у відпустку для працівників вишів, наприклад завідувачів кафедр у НУВГП.
Викладач НУВГП, який не побажав назватися, розповів, що є розпорядження проректора, у якому йдеться про зобов’язання з проф­орієнтаційної роботи з 1 липня по 24 серпня. Представники кафедр чергують у приймальній комісії. Є такі, що просто перехоплюють абітурієнтів з інших спеціальностей. Звичайно, вступника, який прийшов цілеспрямовано здати документи на обраний фах, тяжко переконати змінити думку. Натомість того, хто прийшов до ВНЗ, аби здати документи будь-куди, можна загітувати до себе.
– У нас немає такого, що викладачів насильно не відпускають у відпуску. Просто завідувач кафедри нових спеціальностей може зайти до приймальної комісії і поцікавитись, як відбувається набір, – пояснює цю ситуацію Олег Кухнюк.
Рівнянка Марія Петровська – цьогорічний абітурієнт. Дівчина здавала тести ЗНО з чотирьох предметів – українська мова і література, англійська, історія України та світова література. Марійка мріє отримати фах, пов’язаний з гуманітарною сферою.
– Спеціальності, на які подаю заяви на вступ, пов’язані з гуманітарним циклом наук. Це українська філологія, реклама та зв’язок з громадськістю, видавнича справа та редагування, документознавство та інформаційна діяльність. По-перше, вибирала те, що найбільше до душі. По-друге, це ті спеціальності, для яких підходять предмети мого ЗНО. По-третє, вважаю, що можливість працевлаштування в якійсь із цих спеціальностей доволі велика, – розповідає Ма­рійка.
Дівчина вже подала документи на вступ до двох рівненських університетів, а також спробує вступити до КНУ ім. Шевченка, Острозької академії та Східно­європейського університету ім. Лесі Українки.
Проте далеко не всі випускники обирають професію свідомо. Більшість у виборі майбутнього фаху керуються модою чи уявною престижністю. А ще спокушають на поблажливі умови вступу до ВНЗ. Вони ж бо не гребують будь-якою рекламою для залучення випускників.
Цього року виші не цікавить якість знань випускників – їхні можливості, здібності до навчання, рівень підготовки. Про це говорять самі викладачі. Основна мета сьогодні – набрати студентів, щоб виконати держзамовлення. Та й самі випускники не надто переймаються тим, який саме фах вони здобуватимуть. Здебільшого все ви­рішують батьки. Сучасні абі­турієнти не хочуть вчитися, не мають поняття про те, що їх чекає в майбутньому, що вони робитимуть. Основне пояснення – немає перспективи. Тож нині здобуття вищої освіти – це лише отримання диплома. Питання в тому, за який кошт це буде зроблено – власний чи державний. Тож потім і виходить, що фахівці нібито є, а роботи для них немає.
– У той час коли на ринку праці найбільш затребуваними є професії продавця, кухаря, бармена, офіціанта, водія, швачки, електрогазозварника, слюсаря з ремонту автомобілів, абітурієнти не поспішають здобувати фах за цими професіями, – наголошує заступник директора Рівнен­ського міського центру зайнятості Світлана Ротар. – Натомість випускники далі здобувають незатребувані спеціальності юриста, економіста та ще низку гуманітарних професій. І це не просто слова. Протягом минулого року у нас на обліку перебувало понад 800 випускників навчальних закладів, які не змогли самотужки знайти роботу за спеціальністю. Серед них 150 економістів, фінансистів, банківських працівників, 130 викладачів, 80 юристів, 70 бухгалтерів, 40 будівельників, 20 екологів.
За словами експертів, зміна переліку затребуваності професій – тенденції ринку праці . Така специфі­ка зберігатиметься ще не один рік. Тому варто добре подумати та обрати професію, яка забезпечить студента високооплачуваною і затребуваною роботою.
Марина ФУРС
1. Ознайомтеся з правилами прийому ВНЗ, до яких вступатимете. Як показує досвід, найбільше абітурієнти страждають від власної ж некомпетентності, в тому числі й необізнаності з основними документами, які регулюють процедуру вступу до ВНЗ – Правилами прийому та додатками до них. 2. Дізнайтеся обсяги державного замовлення. Зазвичай така інформація розміщується на стендах та веб-сторінках ВНЗ.
3. Дочекайтеся результатів ЗНО з усіх предметів та роздрукуйте їх з власної особистої сторінки на сайті УЦОЯО. Останній термін оприлюднення результатів для додаткової сесії – 17 липня, тому у вас буде вдосталь часу, аби подати необхідні документи до приймальних комісій. У разі, якщо абітурієнт подавав апеляцію, то до ВНЗ слід іти з результатами, визначеними за підсумками повторної перевірки роботи.
4. Кампанія триватиме цілий місяць – з 1 по 31 липня, а для тих, хто здаватиме вступні випробування чи складатиме творчі конкурси, – по 20 липня. Тому рекомендуємо вступникам не створювати черг у приймальних комісіях у перші дні вступної кампанії. Те саме стосується й подачі заяв у електронній формі. Тому радимо: спочатку зареєструйтеся на спеціальному ресурсі - http://ez.osvitavsim.org.ua, а потім, не поспішаючи, відправте дистанційну заяву.
5. Слідкуйте за рейтинговим списком. Після кожної з трьох хвиль зарахування рейтинговий список рекомендованих до зарахування коригуватиметься. Рішення приймальної комісії про рекомендацію до зарахування також розміщуватиметься на веб-сайтах вищих навчальних закладів.


Источник: Регiоальний портал - РIВНЕ | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "«Полювання» на майбутніх студентів"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 22
Новых вестей вчера: 19

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Август 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Ровно



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта