Директор ринку живої худоби підтримує заборону на продаж сирого молока, сиру домашнього виробництва та м’яса тварин подвірного забою : 1137519 : Бизнес

Бизнес Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Бизнес
Подробно

Директор ринку живої худоби підтримує заборону на продаж сирого молока, сиру домашнього виробництва та м’яса тварин подвірного забою

Директор оптового ринку живої худоби "Чародій", розташованого в місті Жашків Черкаської області, Василь Поліщук: "Якби ви побачили, як худобу забивають на подвір’ях, то ви б це м’ясо не їли"
Фахівці сільського господарства все частіше б’ють на сполох, адже цілком можливою є ситуація, коли вже за півтора роки в Україні не залишиться корів та свиней, дефіцитною стане й інша худобина та птиця. А здолає їх не люта закордонна хвороба – селяни самі пустять худобу під ніж і сто разів відхрестяться від того, щоб заводити її у майбутньому.
Пояснення банальне – 1 січня 2015 року набувають чинності положення закону "Про безпечність та якість харчових продуктів", які забороняють продаж сирого молока, сиру домашнього виробництва та м’яса тварин подвірного забою. На думку експертів, які взяли участь у засіданні Національного прес–клубу з аграрних та земельних питань, ці нововведення можуть поставити під загрозу саме існування тваринницької галузі в нашій країні.
Причина, яка 2009 року спонукала до ухвалення згаданого закону, є цілком благородною. Вона зумовлена, зокрема, тими міжнародними зобов’язаннями, які Україна перебрала на себе, та намірами оформити асоційоване членство в Євросоюзі. Зрозуміло, що вона тепер має грати за відповідними правилами. А вони мають на меті, насамперед, дотримання безпечності харчової продукції на всіх етапах її виробництва. До речі, в Європі заборонене молоко ручного доїння. Та й ми все частіше замислюємося над тим, що і якої якості споживаємо і чим харчуються наші діти. У цьому сенсі наміри законодавців цілком зрозумілі: здоров’я нації – понад усе.
Втім, є добрі наміри і такі собі реалії. Про деякі з них під час виступу на Прес–клубі розповів керівник напряму "Розвиток ринкової інфраструктури" Проекту USAID "АгроІнвест" Микола Гриценко. Він згадав сумну та повчальну історію. Протягом кількох років одна поважна родина, дбаючи про своє здоров’я, купувала розливне молоко на базарі, причому, в однієї продавчині літнього віку. Всі необхідні довідки, які засвідчували якість продукції, були в неї в порядку – бабусина корова була здоровою. Лихо чаїлося в іншому – нездоровою виявилася сама господиня.
Микола Гриценко лише розвів руками: здоров’я вітчизняних корів ще якось можна проконтролювати, проте селяни не проходять медичних оглядів, готуючи продукцію для продажу на базарі.
Якщо порівнювати з минулими радянськими часами, коли переважну більшість худоби утримували в колгоспах та радгоспах, відповідним чином був зорганізований і її забій. При цьому досягався дуже високий рівень переробки тваринницьких туш. Тепер все інакше: згідно з офіційною статистикою, нині в особистих селянських господарствах утримується 68,9% поголів’я великої рогатої худоби, яка здебільшого не лише відгодовується, а й забивається на селянських подвір’ях. Про дотримання санітарно–епідеміологічних умов тут годі й говорити. А ще варто згадати про те, що значна частина відходів потому вивозиться за межі населених пунктів і утилізується в полях та лісосмугах у доволі "вільній манері". Себто, скидається в ями і злегка притрушується землею – в кращому випадку.
Микола Гриценко розповів, що в одному з кримських сіл після того, як зійшов сніг, страшно було дивитися на лісосмугу, розташовану поруч, бо ж вона рясніла кістками та іншими відходами тваринницького походження.
Проект USAID "АгроІнвест" провів маркетингове дослідження щодо того, що найбільше непокоїть українських селян. 90% із них висловилися про відсутність або нестачу скотомогильників. Схоже, ця проблема таки дійшла до кожного.
Згадуючи про її негативний відтінок, селяни, тим не менше, затято продовжують забивати худобу на подвір’ях або в тінізованих місцях забою. Справа не в селянських лінощах, а в простих економічних розрахунках. Послуги сервісно–забійних пунктів є дорожчими, тож позначаються й на ціні м’яса, яке пропонується до продажу. А дороге м’ясо, зрозуміла річ, важче й реалізувати.
Варто згадати, що серйозні обмеження щодо забою худоби на подвір’ях уже запроваджувалися. Та селяни, як годиться, виявилися кмітливішими: брали поросят, поїли їх горілкою, щоб не верещали, а потому вивозили до лісу, де й забивали. Додому поверталися з готовим м’ясом.
Микола Гриценко наголосив, що з такими творчими підходами до Європи ми не потрапимо, що наше завдання – формувати цивілізований прозорий ринок, який забезпечить офіційні канали збуту, контроль над якістю та безпечністю продукції.
Отут нововведення "харчового" закону якраз і видаються доречними. Інша річ, що їх неможливо запроваджувати поспіхом, фактично – на голому місці. Попередньо треба сформувати та зорганізувати систему сервісно–забійних пунктів, мережу ринків живої худоби, пунктів по збору молока. Таку роботу передбачалося провести в рамках державної програми, розробленої Кабінетом Міністрів. Її концепцію навіть було запропоновано до обговорення у квітні 2010 року, але на цьому справа зупинилася. Кажуть, на заваді стала світова економічна криза.
Як наслідок – в Україні сьогодні лише 10 тис. пунктів по збору молока. Такі дані навів виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Олександр Вержиховський. А це, за його словами, вкрай мало. Бо торік господарствами населення загалом було вироблено майже 11 млн. т молока, з яких лише близько 2 млн. т було здано на молокопереробні підприємства. Решта продукції була реалізована на організованих та стихійних ринках.
"Якщо ми рухаємося шляхом побудови системи безпечності та якості на всіх ланках виробництва, то однозначно таку заборону (продажу м’ясо–молочної продукції домашнього виробництва – ред.) треба з певного моменту запроваджувати", – визнав Олександр Вержиховський. Інакше не реально проконтролювати всіх одноосібників, якість їхньої продукції та умови її виробництва. А відповідно – і загрози для здоров’я споживачів.
Болісно на ситуацію, що складається, реагує президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Миркевич. З одного боку, він покликаний відстоювати інтереси селян, які можуть потерпіти від запровадження жорстких заборон – серед них чимало пенсіонерів, які не мають інших засобів для існування, ніж утримування худоби. Водночас він наголошує, що, якщо держава не створить належних передумов для реалізації положень закону "Про безпечність та якість харчових продуктів", це дасть реальний поштовх для корупції. "Проста заборона продажу призведе до того, що хтось на цьому буде наживатися", – сказав він.
На його переконання, це також спровокує масове завезення ззовні тваринницької продукції, якість якої є доволі сумнівною.
При цьому Микола Миркевич також дорікнув і вітчизняним агрохолдингам, які пропонують свою "індустріалізовану" продукцію. "Та проблема, коли худобу забивають на подвір’ї, на мою думку, не така страшна, як інша – чим сьогодні годують худобу великі холдинги і що вони пропонують нам до споживання". За словами Миколи Миркевича, 85% сої, яка вирощується в Україні і йде на відгодівлю худоби, є генномодифікованою.
Натомість директор оптового ринку живої худоби "Чародій", розташованого в місті Жашків Черкаської області, Василь Поліщук нічого загрозливого у впровадженні положень закону "Про безпечність та якість харчових продуктів" не вбачає. "Якщо ми будемо постійно його відтерміновувати, то нічого путнього із цього не вийде. Якби ви побачили, як худобу забивають на подвір’ях, то ви б це м’ясо не їли. Ми маємо рухатися вперед, а не тупцювати на місці".
Інші учасники засідання Прес–клубу не підтримали його думку. Вони зійшлися на тому, що впровадження положень закону треба відтермінувати з тим, щоб підготувати сільське господарство до роботи в нових умовах. І бажано, щоб організацію сервісно–забійних пунктів та пунктів по збору молока взяли на себе сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи.
Такі підходи дадуть можливість і селянам утримувати худобу, і запровадити в Україні європейські норми щодо якості та безпечності продукції тваринницького походження за прийнятною ціною.
Матеріал надано національним прес–клубом з аграрних та земельних питань.


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Директор ринку живої худоби підтримує заборону на продаж сирого молока, сиру домашнього виробництва та м’яса тварин подвірного забою"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 6
Новых вестей вчера: 4

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта