Голова Правління ПАТ АЗОТ Віталій Скляров: Інвестувати в екологію стає вигідно : 1136888 : Бизнес

Бизнес Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Бизнес
Подробно

Голова Правління ПАТ "АЗОТ" Віталій Скляров: "Інвестувати в екологію стає вигідно"

Голова Правління ПАТ

Найбільший промисловий виробник Черкаської області – ПАТ "АЗОТ", який входить до холдингу OSTCHEM (об'єднує активи азотної хімії Group DF) розпочав реалізацію низки широкомасштабних екологічних програм. Про еко–інвестиції компанії і найближчі кроки у сфері захисту навколишнього середовища розповів Голова Правління компанії Віталій Скляров.
– Скажіть, скільки Черкаський "Азот" витрачає ресурсів на екологію? Які завдання ви перед собою ставите?
– Наші пріоритетні завдання у сфері екології зрозумілі й очевидні: ми повинні знижувати негативний вплив заводу на довкілля та сприяти збереженню природних ресурсів.
– Ви не відповіли на питання про ресурси, які ви витрачаєте на екологію...
– Так, ми раніше не особливо відкривали наші бюджети. Але зараз я можу вам точно сказати, що з 2010–го по 2014–й рік ми витратимо 171 мільйон гривень на екологічні програми.
– Що змушує акціонерів робити такі значні витрати?
– По–перше, ми піклуємося про здоров’я, про якість життя і благополуччя жителів Черкас, а також майбутнє наших дітей. Адже, впроваджуючи сучасні технології, модернізуючи виробничі процеси і використовуючи більш прогресивні матеріали, ми прагнемо максимально скоротити обсяги викидів і відходів, які утворюються в процесі виробництва.
По–друге, ми намагаємося менше споживати природного газу, води, енергії. Крім того, в сучасному світі люди стають все більш екологічно обізнаними. Багато компаній прагнуть вибирати продукти та послуги, які відповідають еко–стандартам. Високі вимоги пред’являють споживачі і до екологічності хімічної продукції. Зараз все більше країн висувають екологічні вимоги до учасників тендерів. Якщо підприємство не відповідає цим вимогам, то його можуть навіть не допустити до участі, що призведе до втрати позицій на ринку. На міжнародному ринку добрив – це новий тренд.
Таким чином, з одного боку, екологічні інвестиції – крок добровільний, а, з іншого боку, необхідний для того, щоб бути конкурентоспроможним на світовому ринку. Тому робити екологічні інвестиції стає вигідно. І я можу з упевненістю сказати, що з точки зору екології, наше підприємство більш "просунуте", ніж, скажімо, багато сучасних європейських чи американських компаній. Нещодавно у нас були вчені з Кембриджу, які теж це відзначили.
– І все ж, уточнюю своє перше питання. Скільки грошей підприємство вже витратило на реалізацію екологічних проектів?
– Починаючи з 2010 року, ми вклали 60 мільйонів гривень.
– Можете детальніше розповісти про те, куди пішли ці гроші? Які проекти уже реалізовано? Яких результатів вдалося досягти?
– По–перше, ми повністю реконструювали установки очищення газу в цеху з виробництва карбаміду третьої черги. Це вже принесло свої плоди. Викиди пилу карбаміду в цеху зменшилися на 33 тонни, аміаку – на 15 тонн у рік. Але основний екологічний ефект від впроваджених заходів ми очікуємо в 2013 році, коли викиди карбаміду скоротяться на 116,3 тонни, аміаку – на 301 тонну у рік.
По–друге, ми реконструювали систему аспірації складу готової продукції цеху з виробництва аміачної селітри. В результаті викиди пилу аміачної селітри (склад готової продукції) знизилися на половину (на 60 тонн).
Нещодавно ми демонтували автозаправну станцію на території основного майданчика підприємства і таким чином домоглися скорочення викидів вуглеводнів на 78% або 1,1 тонни у рік.
І нарешті, завдяки виконанню ремонтно–монтажних робіт на трубопроводі видачі танкових газів з цеху з виробництва аміаку четвертої черги у відділення аміачної води цеху з виробництва карбамідо–аміачної суміші, підприємство знизило викиди діоксиду азоту та аміаку. Зниження викидів склало: по діоксиду азоту 20% (або 110 тонн) у рік, по аміаку – 30% (або 6 тонн) у рік.
– Що ще плануєте зробити найближчим часом?
– Ми не збираємося зупинятися на досягнутому – у найближчі два роки виділимо ще близько 111 мільйонів гривень на екологічні програми, з них у 2013 році ми витратимо 30 мільйонів гривень.
– На що вони будуть витрачені?
– Серед найбільш важливих проектів 2013 року – модернізація аміачного виробництва та удосконалення очисних споруд. Реалізація цих двох проектів забезпечить суттєвий екологічний ефект.
– Розкажіть, будь ласка, про це докладніше.
– Перш за все, ми плануємо продовжити оновлення устаткування в цеху з виробництва аміаку другої черги. Це знизить ризик аварійних ситуацій та виключить додаткові викиди в атмосферу азотоводневої суміші.
Крім того, ми відмовимося від використання моноетаноламіна – речовини, яка застосовується для очищення природного газу від діоксиду азоту.
У 2012 році ми частково замінили моноетаноламін на більш прогресивний абсорбент – метилдіетаноламін на агрегаті №1 цеху з виробництва аміаку другої черги. Аналогічну роботу ми виконаємо і на агрегаті №2 цього ж виробництва. Це дозволить виключити утворення відходів моноетаноламіна, який відноситься до другого класу небезпеки, а також знизить енерговитрати приблизно на 30%. Інвестиції в цей проект складуть понад 20 мільйонів гривень.
– Тобто, підприємство йде по шляху до європейських еко–стандартам?
– Так, у 2006 році наше підприємство вперше було сертифіковано на відповідність міжнародному стандарту ISO 14001 "Системи управління навколишнім середовищем – вимоги і керівництво до застосування".
На підприємстві впроваджена і діє Система менеджменту навколишнього середовища, яка спрямована на реалізацію Політики підприємства в галузі охорони навколишнього середовища шляхом виконання поставлених цілей і завдань.
Результатом дієвості існуючої Системи менеджменту навколишнього середовища є її неодноразове підтвердження зовнішніми міжнародними аудиторами на відповідність стандарту.
– Наскільки я знаю, підприємство ще виконує для міста функції "водоканалу". Які заходи заплановані на ваших очисних спорудах?
– Якщо коротко, то до кінця 2013 року ми маємо намір продовжити ремонт одного напірного каналізаційного колектора, по якому на очисні споруди направляються стічні води міста.
Як ви, напевно, знаєте, з 1992 року "Азот" очищає не тільки свої виробничі стоки, а й побутові стоки міста. Також ми очищаємо стічні води інших підприємств міста.
Але є одна проблема. У результаті очищення стоків утворюється мул – тверді відходи, які захоронюються на спеціальному накопичувачі твердих відходів підприємства. Його місткість обмежена, і він експлуатується вже досить тривалий час. Для того щоб не допустити переповнення накопичувача, ми інвестуємо понад 7,5 мільйона гривень на скорочення кількості твердих відходів.
Впровадження цих заходів покращить екологічну безпеку не тільки підприємства і міста, а й усього Дніпровського басейну нижче Черкас. Це наша допомога місту в рамках програми "Збережи своє місто".
– Скажіть, а що це дасть підприємству?
– Тут немає бізнесу, не шукайте його. Всі послуги з очищення води ми надаємо місту за собівартістю. Великі підприємства просто зобов'язані покращувати екологічну безпеку. Ми це робимо.
– Це всі еко–проекти підприємства?
– У 2013 році ми виділимо ще 2,5 мільйона гривень на розробку проектів з модернізації виробництва циклогексанону (будівництво установки з очищення реакційних газів) та аміачної селітри (реконструкція установки з очищення викидів).
Реалізація цих проектів дасть можливість скоротити споживання природного газу, тобто принесе екологічний та економічний ефекти.
За великим рахунком, будь–який великий капремонт забезпечує зниження споживання газу, зниження втрат різних ресурсів. Це ж добре, коли підприємство споживає все менше і менше природних ресурсів.
– Можете розповісти, як саме здійснюється моніторинг викидів на вашому заводі?
– Вплив викидів на місто визначається на трьох спеціальних постах: в житлових масивах міста, на межі санітарно–захисної зони, а також силами пересувного посту. Пересувний пост виконує заміри за встановленим графіком в семи точках міста. Отримані результати щотижня направляються у відповідну службу місцевих органів влади.
– Скажіть чесно, порушення виявлялись?
– За останні чотири роки порушень не було. Це я вам можу не тільки сказати, але і підтвердити документально. Знаєте, екологічна тема стає улюбленою темою місцевих політиків. Єдиний спосіб нівелювати всі випади в бік нашого підприємства – це прозорість.
Наші двері відкриті для будь–яких екологічних перевірок. І не тільки для державних структур. Ми відкриті для громадських організацій, які займаються екологією. Ми відкриті, оскільки нам нічого приховувати. Стільки, скільки ми витрачаємо на екологію, не витрачає жодне підприємство в нашій області! Ви бачите результат: завод істотно знизив кількість викидів. Наразі їх менше, ніж дозволено. Про це свідчать звіти за результатами щорічних перевірок екологічної інспекції, які є у відритому доступі.
Зрозумійте, "Азот" – містоутворююче підприємство. Це означає, що від нас залежить якість життя городян, наших працівників, їх дітей.
Після того, як завод увійшов до OSTCHEM і став частиною Group DF, інвестиції в екологію істотно виросли. Турбота про екологію та якість життя співробітників – це політика всієї Group DF.
Тільки в 2012 році підприємства групи виділили понад півмільярда гривень на соціальні проекти. Основні з них – саме екологічні.
Корпоративна відповідальність, в тому числі, за чистоту навколишнього середовища – це одна з ключових цінностей Групи, закладена її засновником Дмитром Фірташем. Тому у мене немає сумнівів у тому, що підприємство і надалі буде "екологічно відповідальним", піклуватиметься про чистоту повітря та про водні ресурси. Як би це пафосно не звучало: в основі еко–інвестицій – турбота про людей.


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Голова Правління ПАТ "АЗОТ" Віталій Скляров: "Інвестувати в екологію стає вигідно""

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 6
Новых вестей вчера: 4

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта