Народжують у відносно чистих селах : 1124433 : Местные новости

Местные новости Ровно : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Ровно и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Народжують у "відносно чистих" селах

Після аварії на ЧАЕС 339 сіл північної частини Рівненщини віднесли до зони радіоактивного забруднення. Але поліщуки, здебільшого, із зони не поїхали. А ті, хто спробував пошукати більш безпечного життя деінде, повертаються у села, які тепер науковці називають "відносно чистими", і народжують дітей, традиційно багато.
Петро Степанюк, заступник начальника відділу інженерно-технічних заходів та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи головного управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення:
— Упродовж 27 років після Чорнобильської катастрофи Рівненщина залишається однією із найбільш постраждалих. Зі 198 населених пунктів України, територія яких радіоактивно забруднена, 84 — у нас. Проте це не 339, як було спочатку. Зменшення кількості радіоактивно забруднених територій відбулося і через природні процеси розпаду радіонуклідів, і завдяки реабілітаційним роботам.
Зокрема, рівень радіаційного забруднення визначається за кількістю беккерелів у молоці. Аби їх було менше, корів годували мінерально-сольовими брикетами з радіопротекторними властивостями. Окрім того, переорювали і вапнували ґрунти, засівали культурні пасовища. На жаль, за останні роки кількість таких робіт зменшилася через брак фінансування. А на Рівненщині все ще є 25 критично забруднених сіл. Найбільше у Зарічненському та Рокитнівському районах — 8 та 9 відповідно. Найзабрудненішими є Старе Село та Дроздинь на Рокитнівщині. Рівень радіації там перевищує норму у 5-6 разів. 17 сіл на Рівненщині досі у списку тих, що підлягають добровільному відселенню людей.
До другої зони забруднення на початку 90-х належало три села Дубровицького району: Великі Озера, Будимля та Великий Черемель. Селян з них мали повністю виселити. Проте цього так і не зробили. Будимля до сьогодні має критичний рівень радіації і входить до другої зони. В інших двох селах рівень забруднення зменшився. Окрім того, вони перейшли до ІІІ зони забруднення. За власним бажанням. Держава обіцяла їм за це матеріальну допомогу, покращення соціальних умов. Проте обіцянки так і не були виконані.
Причиною, чому деякі території очищуються швидше, ніж інші, є, зокрема, їхній природний стан. Так, найпроблемнішою є Рокитнівщина, де радіаційне забруднення у 4 рази перевищує норму. Через лісистість і заболоченість району там не можна було провести необхідних заходів, зокрема, переорати землю. Нині це ускладнює ще й те, що землі розпайовані і держава переорати їх не може, щоб засіяти культурними пасовищами. Окрім того, багато радіонуклідів накопичують гриби та ягоди, особливо засушені. А люди, які там живуть, їх постійно їдять. Проте з кожним роком рівень радіації все ж падає. Більшість сіл північних районів уже придатні для нормального життя.
Володимир Кухар, заступник головного лікаря Рівненського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення:
— На території Рівненської області на обліку в лікувально-профілактичних закладах перебуває понад 388 тисяч осіб, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. 96% цих людей і досі проживають в радіаційно забруднених районах. Найбільше — у Сарненському районі.
Рівень захворюваності серед потерпілих від аварії на ЧАЕС щороку зростає. Якщо порівнювати із 1994 роком, то кількість хворих збільшилася удвічі. Найвищі показники у Березнівському, Сарненському та Дубровицькому районах.
У дорослих переважають онкозахворювання, хвороби системи кровообігу та нервової системи. У дітей — вроджені аномалії, пухлини та хвороби ендокринної системи. З кожним роком у структурі захворювань зростає кількість онкологічних. У дітей — різке зростання вроджених аномалій — до 76%, порівняно з 1996 роком. Найбільше людей помирає від онкологічних хвороб, хвороб системи кровообігу та нервової системи. За 1994-2012 роки значно зріс показник смертності як у дітей, так і серед дорослого населення. 51% людей, потерпілих від аварії на ЧАЕС в області, визнано інвалідами. Серед ліквідаторів — 72%.
Микола Соловець, заступник голови Старосільської сільської ради Рокитнівського району:
— Наші села — найбільш забруднені в області. І ніякого покращення немає. Люди з сіл не виїхали. Не захотіли. Навпаки, зараз ще й повертається багато тих, хто переїхав колись працювати у колгоспи інших районів. Роботи там немає. Нікому вони там не потрібні. А у нас принаймні можна заробити, збираючи у лісі ягоди та гриби. Молодь наша нікуди не виїжджає, бо до Рокитного далеко, а деінде все одно не ждуть. І з кожним роком населення у нас стає більше, чимало багатодітних сімей маємо. В деяких — по 15 дітей. От у минулому році народилося 201 немовля. А померло у селі 35 людей.
Ми вже звикли до нашого статусу. До всього призвичаїлися.
Михайло Рябий, голова Великоозерянської сільської ради Дубровицького району:
— Нас спочатку віднесли до другої зони. У 90-х з села виїхало 1700 людей, більшість — у Млинівський район. А потім нам запропонували добровільно перейти до III зони, обіцяли інфраструктуру розбудувати, робочі місця створити. Врешті-решт побудували-таки амбулаторію та школу. Амбулаторія за два мільйони гривень є, а лікаря немає. Бо ж ніхто на півтори тисячі їхати працювати не хоче. І немає навіть до кого звернутися по медичну допомогу. Рідко хто їде до Рівного чи навіть до Дубровиці на обстеження. Люди вмирають. А від чого — навіть ніхто не знає.
Рівень забруднення таки знизився. Але ж зараз вже коштів не виділяють ні на перезалуження, ні на комбікорми для худоби. Думаю, радіонуклідів через це побільшає. Але люди потрохи до нас повертатися стали. Живемо ми ж тепер при капіталізмі, а при ньому за тебе ніхто думати не буде. От і вертаються, аби у лісі, на землі працювати.
Нині на території сільської ради 1600 людей живе. Не скажу, що дуже добре. Хворіють часто. Народжуваність з кожним роком падає, а смертей все більше. Та й незважаючи навіть на статус чорнобильців, великих пільг не маємо. Безкоштовних рецептів уже й не пам`ятаю, коли хто отримував. А 20 дітей із нашого села Шахи щодня і в мороз, і в дощ мусять по 10 кілометрів в одну сторону пішки ходити. До школи. Бо автобуса, хоч ми і "чорнобильці", так і не дали на школу.


Источник: Регiоальний портал - РIВНЕ | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Народжують у "відносно чистих" селах"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 11
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Ровно



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта