Перед стартом весняної посівної аграрії Черкащини радились із науковцями як отримати найвищі врожаї : 1110702 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Перед стартом весняної посівної аграрії Черкащини радились із науковцями як отримати найвищі врожаї

Перед стартом весняної посівної аграрії Черкащини радились із науковцями як отримати найвищі врожаї

15 лютого 2013 року на базі Уманського національного університету садівництва відбувся обласний науково-практичний семінар на тему: «Науково-організаційні основи адаптивного землеробства в агропромисловому комплексі Черкаської області при проведенні весняно-польових робіт в 2013 році». Відкрив і вів цей захід заступник голови обласної державної адміністрації Анатолій Івашкевич.
Цього дня альма-матер сільськогосподарської науки приймала в себе близько 350 осіб досвідчених аграріїв Черкащини, серед яких – заступники голів районних державних адміністрацій з питань АПК, начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, спеціалісти агрономічних та інженерних служб управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, начальники і спеціалісти інспекцій та управлінь, безпосередньо пов’язаних з агропромисловим розвитком. Переважна більшість із них є вихідцями саме з цього вузу, тож для них, як і для багатьох їхніх викладачів, що досі працюють в університеті, участь у заході була не лише корисною, а й приємною.
У вступному слові заступник голови ОДА Анатолій Івашкевич наголосив, що науково-практичний семінар проводиться на виконання доручення голови облдержадміністрації, Героя України Сергія Тулуба і є

підсумковим перед стартом весняно-польових робіт. Подібні заходи вже відбулися за, так би мовити, кущовим принципом, при участі окремих груп районів  області.
Анатолій Григорович подякував організаторам семінару: ректору університету, доктору економічних наук, професору Олені Непочатенко, начальнику Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадиму Рудишину та голові Уманської райдержадміністрації Анатолію Петренку. 
Звертаючись до учасників зібрання, Анатолій Івашкевич повідомив, що Черкаська область у рейтингу регіонів за підсумками показників агропромислового комплексу 2012-го року, посіла перше місце в Україні.
Хлібороби Черкащини торік зуміли досягти найкращої урожайності зернових та зернобобових культур: з площі 644 тисячі гектарів зібрано понад 3,3 мільйона тонн збіжжя з середньою урожайністю 51,3 центнера з гектара, що майже на  4 центнера  більше від середнього показника за попередні три роки. Найвищі показники врожайності — в господарствах Корсунь-Шевченківського, Лисянського та Канівського районів ( 67,9-64,6 центнера з гектара).
Соняшнику торік намолочено 26,7 центнера, і це одночасно два рекоди:  найвища урожайність в Україні та в області – з часів її створення.
Високих врожаїв досягнуто і в буряківництві. Середня урожайність цукристих у фабричній вазі становить 451,5 центнерів з одного гектара. А в Лисянському, Городищенському та Жашківському районах їх урожайність перевищила 500 центнерів з гектара.
Заступник голови ОДА наголосив, що і нинішній 2013 рік облдержадміністрацією поставлено не менш амбітні завдання, а саме, отримати валовий збір зернових культур не нижчий, ніж 3,4 млн.тонн.
Для цього збільшено площі озимини, зокрема, під зерновими  – 236,9 тис. га, ріпаком – 59,3 тис. га.
Посів ярини планується здійснити на 920 тис. га. З них ранніх культур – на 443 тис. гектарів ( зернові –  на 142 тис. га, цукрових буряків – на 33 тис. га). Під пізні зернові та круп’яні культур буде виділено 563 тис. гектарів.
За словами Анатолія Івашкевича, сільгосппідприємства в цілому непогано підготувались до старту весняної посівної. Для проведення комплексу весняно-польових робіт потрібно близько 2,3 млрд. гривень, і, практично, всі райони мають достатньо коштів. Сільське господарство є привабливим для інвесторів, адже рівень рентабельності за підсумками року становить майже 25%. А якщо в деяких окремих господарствах виникнуть певні фінансові труднощі, в області є можливість допомогти в їх вирішенні.
Анатолій Григорович запросив до виступу голову Уманської РДА Анатолія Петренка, який дав коротку характеристику розвитку регіону, зокрема, зазначивши його аграрно-промисловий напрям діяльності.
В Уманському районі функціонують 36 великих товарних підприємств. Район є лідером в області, адже сільськогосподарські господарства збирають валовий врожай зернових більше 300 000 тонн. Нині вже проведено 100 % підживлення озимих культур.
Як позитив, Анатолій Іванович відзначив і  найнижчий відсоток безробіття в області. Він також наголосив і на тому, що активно проводиться відновлення доріг та відроджується соціально-гуманітарна сфера населених пунктів Уманщини. Значно розширюють можливості в цьому напрямку виплата коштів місцевим бюджетам від виконання сільгосппідприємствами соціальних угод. Але й поза їх виконанням багато хто з аграріїв-господарників взяли під особистий патронат відновлення важливих соціальних об’єктів: ремонт ФАПів, закладів культури, благоустрій територій населених пунктів тощо.
 Під кінець свого виступу Анатолій Петренко висловив пропозицію і надалі ділитися позитивним досвідом роботи з іншими регіонами області.
Запрошена до слова ректор Уманського національного університету садівництва Олена Непочатенко щиро привітала всіх присутніх у стінах навчального закладу та коротко ознайомила гостей з історією створення університету, його структурними підрозділами та складом науково-педагогічних працівників. Вона підкреслила, що університет є гордістю Черкащини, колискою майбутніх хліборобів.
Олена Непочатенко в своїй доповіді зазначила, що для студентів створено всі умови: потужна матеріальна база, навчальні аудиторії та лабораторії, комп’ютерні класи з доступом до мережі Інтернет, сучасна наукова бібліотека. А великою перевагою студентів є можливість здобуття другої вищої освіти, проходження практики на підприємствах Уманщини і навіть за рубежем, застосувння та розвитку своїх мистецьких талантів, змістовно відпочивати, і, зокрема, постійно насолоджуватись красою перлини садово-паркового мистецтва – дендропарку «Софіївка». До речі, детально з діяльністю Уманського національного університету садівництва можна ознайомитися на офіційному веб-сайті цього закладу: www.udau.edu.ua
Користуючись нагодою, ректор запросила випускників шкіл області до навчання в університеті, де можна здобути фахову освіту з найактуальніших і найзатребуваніших нині професій. А учасників семінару – до подальшої співпраці.
Продовжив роботу семінару виступ начальника Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадима Рудишина, який відзначив, що райони Черкащини займають перші місця з розвитку рослинництва та тваринництва, обсягами виробництва валової продукції на одного жителя тощо
 Він наголосив на тому, що господарства області готові вийти в поле для весняних робіт.
– На сьогодні сільськогосподарські підприємства області з потреби 21 тис. тонн забезпечені повністю кондиційним насінням ярих зернових. Забезпеченість мінеральними добривами становить 95 відсотків до потреби, 100% – дизельним паливом, 95% – бензином. На 95% підготовлено трактори, 96% – посівний інвентар т.і., – підкреслив Вадим Костянтинович.
Він висловив впевненість у тому, що наявні в області висококваліфіковані фахівці аграрної сфери,  матеріально-технічні ресурси, сільськогосподарська техніка дозволять виконати роботи комплексу весняно-польових робіт у стислі агротехнічні терміни.
Цікавим та інформаційно насиченим був виступ академіка-секретаря відділу рослинництва НААН України Олександра Іващенка, який порушив глобальну проблему органіки, яка сприяє утриманню вологи на полях. Виступаючий також зауважив, що мало мати чудові грунти, потрібно ще вміти ними користуватися. Він надав присутнім ряд корисних порад, проконсультував, як діяти в тих чи інших ситуаціях, викликаних змінами погоди.
Активну участь у семінарі взяли науковці Уманського національного університету садівництва: доктор с.-г.наук, професор кафедри агрохімії і ґрунтознавства Григорій Господаренко та кандидат с.-г. наук, доцент Михайло Мусатенко.
Науковці радили аграріям-практикам, насамперед, витримувати норми сівозміни, означені вимогою окремої постанови Уряду, розповідали, яким сортам та гібридам сільгоспкультур надавати першочергового значення, як боротися зі шкідниками рослин тощо.
Учасники семінару прослухали виступи та цікаві пропозиції представників інших галузевих структур: голів селищних рад, представників банківської системи, директорів сільськогосподарських підприємств, товариств з обмеженою відповідальністю, державних зернових компаній України та Міжнародної фінансової організації.
Семінар завершився на високій ноті. Підсумовуючи, заступник голови обласної державної адміністрації Анатолій Івашкевич побажав усім аграріям Черкащини бути справжніми господарями та вирощувати на щедрих українських землях високі врожаї на благо рідної Черкащини, всієї України. 
(Знімки із сайту Уманського національного університету садівництва: www.udau.edu.ua)







Управління інформаційної політики та зв’язків із ЗМІ облдержадміністрації



Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Перед стартом весняної посівної аграрії Черкащини радились із науковцями як отримати найвищі врожаї"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 9
Новых вестей вчера: 4

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта