Голова ОДА Сергій Тулуб про три роки роботи: «Черкащина обрала нелегкий, але ефективний шлях реформ» : 1105495 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Голова ОДА Сергій Тулуб про три роки роботи: «Черкащина обрала нелегкий, але ефективний шлях реформ»

Голова ОДА Сергій Тулуб  про три роки роботи: «Черкащина обрала нелегкий,  але ефективний шлях реформ»

На підсумковій прес-конференції очільник області прозвітував про підсумки роботи влади на Черкащині за останні три роки.
Минуло три роки від часу інавгурації Президента України Віктора Федоровича Януковича.
Без сумніву, цей час залишиться в історії нашої держави як визначальний, такий, що привів до стабільності у внутрішній та зовнішній політиці, консолідації суспільства на вирішення нагальних проблем.
Під час виборів до Верховної Ради України підтверджено прагнення людей жити у європейській, заможній, демократичній державі. Реалізація програми «Україна для людей» та національного плану дій, впровадження реформ та соціальних ініціатив Президента України наближають нас до цієї мети.
Водночас ми констатуємо: трирічний період для кожного з нас був дійсно складним і напруженим. По-різному сприймався у суспільстві. Та ми зуміли подолати наслідки кризи, зробили все, щоб піднести добробут черкащан на якісно новий рівень.
Не все заплановане вдалося здійснити, адже негативні тенденції світової економіки впливають і на діяльність господарського комплексу області.
І все ж хочу зазначити, підтримавши ініціативи Президента України Віктора Федоровича Януковича, держава взяла курс на модернізацію, стала на шлях докорінних перетворень.
За три роки здійснені системні кроки в напрямку спрощення умов для підприємницької діяльності. І як результат – значна частина видів економічної діяльності забезпечила позитивну динаміку створення валової доданої вартості.
Нині реалізується низка пілотних проектів, спрямованих на модернізацію різних галузей економіки, а також системи охорони здоров’я, освіти. Втілюються програми регіонального розвитку.
Проведення системної політики реформ стало можливим завдяки тому, що вперше в Україні Главою держави була запропонована своєрідна «дорожня карта», вона викладена у Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки. Нею визначені: конкретні заходи, часові межі для реалізації та відповідальні виконавці. Завдяки дотриманню такого чіткого алгоритму дій за три роки вдалося здійснити значний обсяг роботи, забезпечити виконання низки заходів. Зокрема і на Черкащині.
Головним пріоритетом для нас залишається розвиток економіки, але не лише для розвитку самої себе. Економічне зростання – запорука досягнення високих соціальних стандартів для кожного українця.
Щодо конкретних результатів:
Особливо зримі зрушення відбулися в промисловості, що є фундаментом реального сектору економіки області та основою для наповнення бюджетів всіх рівнів. Хочу підкреслити, що за три роки обсяг реалізованої промислової продукції у порівнянні з аналогічним попереднім періодом зріс майже на 60 відсотків і становить 82 млрд. грн. Черкащина у минулому році посіла 6 місце у державі за цим показником у розрахунку на душу населення. Сьогодні в області діє 900 підприємств. Черкащина виробляє: четверту частину загальнодержавних обсягів азотних мінеральних добрив, майже кожний  5-й – легковий автомобіль, третю – вантажівку і кожний шостий – автобус. Якщо в попередні роки (з 2005 року) було закрито 28 підприємств. За три останніх роки збудовано нових та відновлено роботу 16 підприємств. На основі застосування найновіших технологій та обладнання.
Цього року планується здача фруктосховища в Христинівському районі; запроваджено нові виробничі потужності на ТОВ «Смілянський ливарний завод». А в селі Антипівці Золотоніського району здано в експлуатацію підприємство для переробки ріпаку. У квітні 2012 року в Черкасах відкрився завод гарячого цинкування металоконструкцій ТОВ «Компанія «Метал Інвест». 2011 року було відкрито підприємство «Разек Черкаси» з виготовлення металевих конструкцій для гіпер- і супермаркетів. В обласному центрі запрацював оптово-роздрібний ринок «Фермерський». Нині ринок загальною площею 12,5 тис. м2 пропонує близько 200 місць для яток і таку ж кількість місць для торгівлі з авто. Протягом 2012 року створено більше 27 тис. нових робочих місць. Всього ж за період з 2010 по 2012 рік в області створено понад 80 тис. нових робочих місць.
Однак, як неодноразово наголошував Президент України Віктор Федорович Янукович, необхідне якісне зростання економіки, вибудоване на інноваційній основі.
І Черкащина сприйняла ініціативи Глави держави, як дороговказ до дії.
Якщо у 2009 році інноваційною діяльністю займалися  37 промислових підприємств, то за останньою звітністю  їх вже – 54. Прогрес відчутний. Але не такий, який би нас задовольняв.
Кадровий потенціал, віковічні хліборобські традиції, перспективи світового розвитку переконують нас, що майбутнє області у прискореному розвитку аграрного сектора економіки.
Саме тут ми за три роки, незважаючи на надзвичайно складні природні умови, досягли найбільш зримих результатів. За комплексною рейтинговою оцінкою Міністерства аграрної політики та продовольства України область за 2012 рік зайняла перше місце в Україні. У 2011 році зібрано рекордний за майже 60-ти річну історію існування області врожай зернових – майже 3,8 млн. тонн. І минулого року Черкащина залишилася серед лідерів у державі за врожайністю, що становить 51,3 ц/га. Намолочено більше 3,3 млн. тонн зернових. А у Корсунь-Шевченківському районі врожайність становила на рівні 67 ц/га. Урожайність озимої пшениці у Уманському районі – 50,0 ц/га, (обласний показник – 45,8 ц/га), кукурудзи у Лисянському районі – 94,7 ц/га, (обласний показник – 67,3 ц/га), соняшнику у Смілянському районі – 33,7 ц/га, (обласний показник – 27,9 ц/га), цукрового буряка у Жашківському районі – 516,0 ц/га, (обласний показник – 464,3 ц/га).
Це є нам орієнтир на найближчі роки.
Загалом же, якщо скласти обсяги зернових за останні три роки, то виходить цифра майже 9,6 млн. тонн.
Якщо для порівняння взяти попередній аналогічний період (тобто 2007-2009 роки), то цей же показний становив 8 млн. тонн. Різниця 1,6 млн. тонн. – це урожай одного 2007 року.
Ось і виходить, що працювали три роки, а врожаю зібрали на рівні чотирьох, якщо брати темпи попередників. Як на мене - непогано.
Особлива турбота обласної влади розвиток тваринницької галузі.
Тривалий час в області щороку падала чисельність поголів’я ВРХ. А подивіться, що сталося в 2012 році – плюс 3,5 відсотки і становить 211 тис. голів, у тому числі 94 тис. корів. Теж саме з виробництвом молока – вперше за багато років ми отримали приріст виробництва на рівні 7,4 відсотка. Воно становить нині майже 500 тис. на рік. Це прирости, які свідчать про велику результативну роботу.
Особлива турбота надається відновленню стада корів у приватному секторі. За ініціативи обласної влади безоплатно отримали нетелів вже 68 сімей в різних районах області. В цьому році плануємо довести їх кількість до 500. До речі із 68 нетелів 18 уже дали потомство. І через деякий час, коли телята підростуть, ми їх передамо іншим родинам. Тобто, з часом ця робота набиратиме обертів. Якщо починаючи з 2005 року в області закрито 87 тваринницьких ферм, із них – 48 молочно-товарних. То, протягом останніх трьох років нам вдалося відновити діяльність 28 молочарських кооперативів на селі. Збільшена закупівельна ціна на молоко від населення. Наші зусилля не були марними – середня ціна нині становить 2,5 грн. Виробництво м’яса у всіх категоріях господарств за 2010-2012 роки збільшилось на 42 відсотки.
Та головне – в сільському господарстві відбулися, я би сказав, переломні позитивні зміни.
Завдяки здійсненню радикальних реформ в агропромисловому комплексі нам вдалося знівелювати інфляційні процеси. Забезпечити стабільність цін на продукти харчування.
Якщо за 2009 рік ціни на продукти харчування зросли на 10,6 відсотків то за підсумком 2012 року вони здешевшали на 2 відсотки. Хто пам’ятає скільки коштував цукор на початку 2010 року? Десь близько 7,5 - 8 гривень за кілограм. А сьогодні – дещо майже 5 гривень, тобто на третину дешевше. А яка у нас була проблема із овочами? Їх ніде було зберігати. Ми зробили пріоритетним розбудову інфраструктури для зберігання овочевої продукції. За три роки було збудовано овочесховищ на понад 3 тисячі тонн.   
Яка ж реакція ринку? Це дозволило забезпечити ринок свіжими овочами і фруктами, зберегти стабільні ціни на них. Картопля зараз коштує на 30 відсотків дешевше, ніж на початку 2010 року, капуста на 40 відсотків, буряк на 30 відсотків і так далі. Це те що впливає на достаток родини щодня.  
Ми бачимо, які рішучі зміни відбуваються нині на селі. Реалізовуючи обласну комплексну програму «Село Черкащини – 2020», обласна влада зосереджує особливі зусилля на створенні сучасних виробництв, поліпшенні соціальних умов жителів села. Наш лозунг – «Селу Черкащини – нове, сучасне життя».
За три роки селяни отримали в рахунок орендної плати земельних часток (паїв) 1,64 млрд. грн., що у двічі більше, ніж за попередній період. Нам вдалось значно підвищити ефективність використання основного багатства області – землі. Додаткові надходження по платі за землю сягнули 190 млн. грн. За ініціативи облдержадміністрації з 2011 року започатковано укладання соціальних угод між виробниками і сільськими радами. І за цей невеличкий період їх загальна сума сягнула вже 120 млн. гривень. Зазначені кошти спрямовуються на будівництво та ремонт дитячих садків, закладів освіти, сільських будинків культури, налагодження освітлення вулиць, ремонту доріг.
На одного жителя області валової сільськогосподарської продукції виробляється – в 2,2 раза більше, ніж в середньому по Україні (10,9 тис. гривень). За три роки на селі створено понад 4 тис. робочих місць.
Середньомісячна заробітна плата працівників сільського господарства становить 2383 грн., що вдвічі більше ніж на початок 2010 року. За цим показником область займає провідні місця в Україні.
Динамічний розвиток економіки вирішальним чином впливає на соціальну сферу, поліпшення добробуту населення. За останні роки досягнуто позитивних зрушень у бюджетній сфері. Динаміка соціально-економічного розвитку створила підґрунтя для наповнення місцевих бюджетів.
Результативно спрацював підхід щодо визначення основних пріоритетів, які були задекларовані у 2010 році та їх виконання, а саме - підтримка соціально незахищених верств населення та виконання програми «Будуємо нову Черкащину». В основу цієї роботи ми поклали реалізацію соціальних ініціатив Президента України В.Ф.Януковича.
Декілька промовистих цифр: за три роки середньомісячна заробітна плата зросла майже на 1 тис. грн. і становить нині більше 2500 грн. Ріст становить – 64 відсотка. Менше 4 відсотків штатних працівників області отримують заробітну плату в межах мінімальної  (1134 грн.). Заробітну плату в розмірі понад 5 тис. грн. отримують майже 8 відсотків працівників.
Загальна заборгованість із виплати заробітної плати зменшилася більше ніж удвічі. Загальна сума заощаджень громадян області у банківських установах зросла на 85 %, і становить 6,2 млрд. грн. Для малозабезпечених громадян на 730 об’єктах торгівлі сформовано соціальний «продовольчий кошик».  Середній розмір пенсії зріс із 925 грн. до 1338 грн. на (на 45 відсотків). Удвічі збільшилась кількість тих, хто отримує пенсію понад 1 500 грн. Допомога при народженні дитини збільшилась удвічі. Виплати соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам із 71 млн. грн у 2009 році зросли до  140 млн. грн. у 2012 році, або в два рази. Автомобілями забезпечено 251 ветерана та інваліда Великої Вітчизняної війни; 38 ветеранів війни, праці, афганців та Чорнобильців отримали житло. Інвалідними візками забезпечено майже 3 тисячі людей з особливими потребами. Тобто всіх, хто їх потребує. Ми стовідсотково забезпечили ветеранів війни слуховими апаратами, кардіостимуляторами та послугами зубопротезування.
На початку роботи нашої команди досить непростою була ситуація з наповненням доходної частини бюджету, темп приросту доходів до місцевих бюджетів ледь сягав 4 відсотків.
Нині – 24 відсотки, а доходи місцевих бюджетів збільшилися на 478 млн. грн.
Ці позитивні тенденції будуть збережені і в цьому році.
Збільшення доходів досягнуто завдяки підвищенню середнього рівня заробітної плати, легалізації тіньових доходів і повноти сплати головного для місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб, темп приросту надходжень якого за 3 роки збільшено на 57%, а це додатково 516 млн. грн.
На 84 відсотки, або на 167 млн. грн., збільшено надходження до бюджетів сіл, селищ та міст плати за землю.
Для прикладу візьму село Піщане, Золотоніського району. За 2012 рік до бюджету села надійшло 2,6 млн. грн. орендної плати за землю. За рахунок збільшення розміру ставки орендної плати надходження до бюджету села проти 2010 року зросли у 2 рази, або на 926 тис. грн. Це лише один приклад, а робота, я повторюся ведеться по всій області.
Особливі слова варто сьогодні сказати про перспективи нашого подальшого розвитку. Це залучення інвестицій в економіку області, що безумовно дадуть відчутні результати. Нині область підтримує зв’язки із партнерами зі 117 країн світу. У розвиток економіки області вкладено майже 900 мільйонів доларів США іноземних інвестицій, що у чотири рази більше, ніж на початок 2010 року.
У інвестиційному форумі «Черкащина інвестиційна - 2012» взяло участь понад 500 учасників із 23 країн світу. Підписані угоди про співпрацю із Міністерством туризму Держави Ізраїль, штатом Нью-Йорк (США), програмою розвитку місцевих громад ООН.
Сьогодні ми намагаємося якомога повніше сприяти розвитку малого і середнього бізнесу. Для цього створено Центр надання адміністративних послуг у м. Черкаси, забезпечено функціонування  27 дозвільних центрів та створено 9 інформаційно-консультативних і бізнес-центрів в районах області.
Черкащина – духовне осердя України. Завжди відкрита та привітна як до своїх мешканців, так і до гостей нашої області. А відтак ми робимо все можливе для комфортного, безпечного та мобільного життя всіх бажаючих завітати та мешкати у нашому краю.
З огляду на це, одне з першочергових завдань, яке постало перед нами – розбудова сучасної інфраструктури області. Тут відчутні значні позитивні зміни. З метою відновлення судноплавства на Дніпрі відкрито річкові вокзали в Черкасах, Каневі та Адамівці Чигиринського району, туристичний центр «Авто-ріка» у Каневі; відремонтовано та введено в експлуатацію більше 50 км доріг загального користування та понад 320 км доріг і вулиць у населених пунктах області.
Проте цієї зими, ми переконалися, що більш принциповим має бути контроль за якістю виконаних робіт; освітлено понад 2 тис. км. вулиць у селах. Для прикладу: тільки в с. Балаклея, Смілянського району, протягом 2010-2012 років відновлено близько 10 км. мереж вуличного освітлення. І такі позитивні зміни практично в кожному населеному пункті; введено в експлуатацію майже 40 підвідних газопроводів, що дало змогу газифікувати майже 60 сіл. Уявіть, це понад 35 тисяч селян, які отримали доступ до «голубого вогника»; прийнято програму передачі гуртожитків до комунальної власності територіальних громад.
Завдяки реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Федоровича Януковича в області вперше населення отримало можливість придбати здешевлене житло під 3% річних.
Цією можливістю вже скористалися 32 родини, які отримали іпотечні здешевлені кредити на суму 5,5 млн. грн.
Ми почали свою роботу з аналізу довгобудів. Розробили програму «Будуємо нову Черкащину».
На виконання якої протягом 2010-2012 років в області введено в експлуатацію 4 139 об’єктів. Із них: 932 об’єкта соціально-побутового призначення, 186 промислового, 2315 об’єктів житлового будівництва та інші.  
Крім того, за особистого сприяння Глави держави в області введені надзвичайно важливі та довгоочікувані інфраструктурні об’єкти.
Наприклад: відкриття 21 квітня 2011 року обласної дитячої лікарні я розцінюю як одне із найважливіших досягнень нашої команди. Адже ми були єдиною областю, де не було спеціалізованого дитячого медичного центру.
Її будівництво розпочато у 1991 році, однак через відсутність фінансування призупинено у 2000-му. Завдяки прикладеним зусиллям лікарня запрацювала за 8 місяців з новітнім обладнанням.
Відтоді висококваліфіковану медичну допомогу в її стінах отримало понад 80 тисяч маленьких черкащан, із них понад 38% – діти з сільської місцевості.
Окрім того, у закладі діє, єдиний в Україні, реабілітаційний комплекс для локомоторної терапії LOCOMAT PRO (Швейцарія, HOCOMA). За 5 місяців роботи реабілітаційного комплексу проведено 510 процедур для реабілітації 49 дітей, хворих на дитячий церебральний параліч.
Хочу зазначити, що розвиток охорони здоров’я для нас є особливим пріоритетом. За цей час відкрито 2 філії відділення гемодіалізу Черкаської обласної лікарні: в Уманській центральній районній лікарні та у Звенигородській ЦРЛ. Загальна кількість діалізних місць по області становить 31 місце, що на 23 місця більше, ніж на початок 2010 року. Відремонтовано терапевтичне відділення для чорнобильців у Першій міській лікарні м. Черкас. У 2012 році завершено будівництво приміщення обласного медичного діагностично-консультативного центру на базі Черкаської обласної лікарні загальною вартістю об’єкту майже 72 млн. грн. Центр оснащений сучасним діагностичним обладнанням на загальну суму майже 30 млн. грн.; створено 47 аптечних пунктів «Медичний кошик»; додатково відкрито 11 пунктів тимчасового базування «Швидкої медичної допомоги», для того щоб скоротити шлях від лікаря до людини, що потребує допомоги; придбано 25 автомобілів «швидкої медичної допомоги»; забезпечено житлом 34 родини медиків.
Особливе ставлення нашої команди до освітянських проблем. Це цілком зрозуміло, адже школа – це наше майбутнє, і кошти, вкладені в неї, дадуть відчутний результат у майбутньому. Тому наші зусилля були направлені на допомогу учителям, викладачам у створенні необхідних умов навчання, виховання підростаючого покоління.
Ми рішуче змінили на краще ситуацію з фінансування освітньої галузі. Якщо середньорічний обсяг видатків на освіту в попередні роки становив 813 млн. грн., то нині вони збільшилися у більше ніж 2 рази і сума видатків сягає близько 2 млрд. гривень. Середня заробітна плата в освітній сфері збільшилася у 2,5 рази.
Для загальноосвітніх навчальних закладів області протягом 2010-2012 років придбано понад 1800 комп’ютерів, що втричі більше, ніж за відповідний попередній період. Протягом 2010 – 2012 роки Школам області передано 82 шкільних автобуси, що удвічі більше, ніж за відповідний попередній період. Сьогодні їхня загальна кількість становить 164. Тобто ми забезпечили стовідсотковий підвіз дітей та учителів, які того потребують. Житлові умови поліпшили 124 освітянських родин. Відкрито та відновлено діяльність 19 до­шкільних навчальних закладів. І як результат – Черкаська область на першому місці у державі з охоплення дітей дошкільними навчальними закладами.
Важливими подіями для всієї області стали відкриття шкіл у Драбові та у селі Родниківка Уманського району будівництво яких тривало майже два десятиліття; відкрито мистецький корпус у Шевченківській спеціалізованій школі-інтернаті; будується довгоочікуваний гуртожиток Михайлівської школи-інтернат Кам’янського району.
Хочу зупинитися на значних змінах, які відбулися у розвитку таких важливих галузей як культура та спорт. Зокрема, завершено реконструкцію, реставрацію і створення експозиції музею Шевченківського національного заповідника в Каневі. Це було особливе доручення Президента України В.Ф.Януковича і ми його виконали у стислі терміни; проведено ремонтно-реставраційні роботи на інших об’єктах Шевченківського заповідника; відкрито музей Д.Г. Нарбута в Черкасах; реконструйовано площу і палац культури «Дружба народів»; відремонтовано фасад обласного краєзнавчого музею; проведено ремонт Корсунь-Шевченківського національного історико-культурного заповідника; реконструйовано Соборну площу та Соборний сквер в Черкасах.
За три роки майже на 40 відсотків зросла заробітна плата працівників культури.
В обласному центрі створено футбольний клуб «Славутич»; відкрито Музей спортивної слави в Черкасах; запроваджено щорічні стипендії провідним спортсменам області, в тому числі спортсменам-інвалідам. Два черкаські чемпіони Параолімпійських ігор у Лондоні отримали одно- й двокімнатну квартири, ще двоє – грошові винагороди.
Відкрито кінноспортивний комплекс у Жашкові, який відповідає міжнародним стандартам та є одним із найкращих в Європі. Проведено міжнародні змагання з кінного спорту за підтримки Президента України.
З метою популяризації здорового способу життя у всій області було відкрито 55 нових багатофункціональних спортивних майданчиків, у тому числі 6 міні-футбольних полів із штучним покриттям; облаштовано інвентарем 900 дитячих майданчиків; проведено реконструкцію плавального басейну в авторській Олександра Захаренка загальноосвітній школі села Сахнівки Корсунь-Шевченківського району. До 20-річчя Незалежності України в Паланці Уманського району відкрито новозбудований центральний стадіон; відкрито новий спортивний комплекс у Білозір’ї Черкаського району з футбольним полем зі штучним покриттям. Це далеко не повний перелік всього того, що зроблено за ці три роки. Безумовно, це результат діяльності всієї нашої громади, кожного із Черкащан.
Щира вдячність всім хто був і є небайдужим до рішучих змін, які ініційовані Президентом України В.Ф.Януковичем, хто своєю працею, розумом і серцем будує нову Черкащину!
Однак не все заплановане вдалося зробити: значно ефективнішою повинна бути робота щодо відновлення виробничого потенціалу області, створення нових сучасних високооплачуваних робочих місць; гострою залишається проблема забезпечення населення соціальним житлом; незадовільною залишається якість доріг.
Ці питання підлягають вирішенню та не меш важливі завдання очікують нас в майбутньому. До найближчої перспективи варто віднести організацію підготовки та проведення року Шевченка у 2014 році. Значний перелік робіт нам необхідно здійснити до  60-річчя області, який відзначатиметься у січні того ж року.
Та нас турбують не лише ювілейні заходи. Насамперед, ми повинні забезпечити незворотній динамічний розвиток всіх галузей економіки області.
Створити всі умови для поліпшення добробуту населення через зростання рівня заробітної плати, пенсій, всіх видів соціальної допомоги.
Належить забезпечити реалізацію ряду конкретних проектів. Особлива турбота – відновленню діяльності промислових підприємств, створенню нових робочих місць.Значну роботу нам належить здійснити із створення туристсько-екскурсійної інфраструктури, приведення в порядок пам’яток історико-культурної спадщини та перетворення Черкащини у провідний туристичний центр України.
Тобто, нас чекає напружена робота з виконання конкретних планів розбудови України, Черкаської області в ім’я людини.

Слайди


Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Голова ОДА Сергій Тулуб про три роки роботи: «Черкащина обрала нелегкий, але ефективний шлях реформ»"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 0
Новых вестей вчера: 25

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта