Інститут Республіка і Володимир Чемерис вимагають від мера Черкас негайно скасувати рішення про обмеження свободи зібрань : 1105341 : Политика

Политика Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Политика
Подробно

Інститут "Республіка" і Володимир Чемерис вимагають від мера Черкас негайно скасувати рішення про обмеження свободи зібрань

Інститут

Один із знаменитих очільників акції "Україна без Кучми" Володимир Чемерис і очолювана ним ВГО "Інститут Республіка" піддали нищівній критиці Черкаську "мерію", яка взяла на себе неконституційну функцію вирішувати, як і кому в Черкасах висловлювати протест.
ЗАЯВА "ІНСТИТУТУ РЕСПУБЛІКА" ТА ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ІНІЦІАТИВИ "ЗА МИРНИЙ ПРОТЕСТ!" ЧЕРКАСЬКИЙ МІСЬКВИКОНКОМ УХВАЛИВ АНТИКОНСТИТУЦІЙНІ РІШЕННЯ, ЯКІ ОБМЕЖУЮТЬ СВОБОДУ МИРНИХ ЗІБРАНЬ
Як нам стало відомо, Черкаський міськвиконком 20.02.2013 та 21.02.2013 ухвалив рішення № 190 та № 194, які всупереч Конституції України обмежують свободу мирних зібрань у Черкасах. Ці рішення ухвалені у закритому порядку, без консультацій з громадськістю, та не оприлюднені належним чином у засобах масової інформації.
Тим не менше, ці рішення вже мають конкретні наслідки: чиновники міськвиконкому (начальник відділу документообігу Веретільний Н. О.) на підставі цих рішень відмовляється приймати повідомлення про мирне зібрання.
Як нам стало відомо з неофіційних джерел, насправді Черкаський міськвиконком ухвалив, зокрема, зміни до п. 8.6. свого Регламенту, згідно яких встановив форму і термін повідомлення про мирні зібрання у Черкасах. Такі повідомлення треба подавати "в письмовій формі не пізніше як за п’ять днів до запланованої дати їх проведення". Також Черкаський міськвиконком обмежив право громадян, які не досягли 18–річного віку, бути організаторами мирних зібрань і визначив перелік місць у місті Черкаси "на яких можливе проведення масових заходів". Наслідком такого рішення Черкаського міськвиконкому можуть стати репресії проти організаторів та учасників зібрання, яке планується 25 лютого 2013 року у Черкасах.
У зв’язку з цим Всеукраїнська Ініціатива "За мирний протест!" та ВГО "Інститут Республіка" заявляють:
1. Рішення Черкаського міськвиконкому, які стосуються реалізації свободи мирних зібрань у місті Черкаси, ухвалені з порушенням Конституції України, зокрема, ч. 1 ст. 92 Конституції, яка встановлює: "Виключно законами України визначаються права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод; основні обов'язки громадянина". Таким чином, орган місцевого самоврядування, яким є Черкаський міськвиконком, не має конституційних повноважень визначати термін повідомлення про мирне зібрання, права і обов'язки організаторів та учасників цих зібрань. Адже його "рішення" не є законами України.
2. Рішення Черкаського міськвиконкому, які стосуються реалізації свободи мирних зібрань у місті Черкаси, протирічать Рішенню Конституційного Суду України від 19.04.2001 № 4–рп/2001 у справі за конституційним поданням Міністерства внутрішніх справ України щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 39 Конституції України про завчасне сповіщення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій (справа щодо завчасного сповіщення про мирні зібрання). Це Рішення говорить: "Визначення конкретних строків завчасного сповіщення з урахуванням особливостей форм мирних зібрань, їх масовості, місця, часу проведення тощо є предметом законодавчого регулювання".
Черкаський міськвиконком не є законодавчим органом, а його рішення не є законодавчим актом, тому Черкаський міськвиконком не має жодних конституційних повноважень встановлювати конкретні терміни повідомлення про мирні зібрання.
Сьогодні конкретні терміни повідомлення про мирні зібрання в Україні законодавчо не врегульовано, отже, громадяни можуть повідомляти про свої зібрання у будь–який момент, який передує зібранню.
Всеукраїнська Ініціатива "За мирний протест!" та ВГО "Інститут Республіка" вимагають від Черкаського міського голови С. Одарича та Черкаського міськвиконкому негайно скасувати свої антиконституційні рішення, які обмежують свободу мирних зібрань у Черкасах.
Якщо цього не буде зроблено, ми звернемось до суду з позовом про скасування згаданих рішень. Подібні "рішення" міськвиконкомів вже були скасовані за рішеннями судів або за протестами прокурорів у Дніпропетровську, Сімферополі, Ужгороді, Чернівцях, Житомирі, Донецьку, низці інших обласних та районних центрів України.
Всеукраїнська ініціатива "За мирний протест!" та ВГО "Інститут Республіка" також нагадують, що на працівників МВС України покладено позитивний обов'язок захищати мирні зібрання згідно законодавства та міжнародних угод і зобов'язань України. Виконання явно злочинних наказів або розпоряджень, та незаконне перешкоджання організації або проведенню мирних зібрань є порушенням не тільки прав та свобод, а й є кримінальним злочином (ст.41 та 340 ККУ).
Ми також звертаємо увагу на необхідність ухвалення Верховною Радою України змін до закону "Про місцеве самоврядування", Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та низки інших законодавчих актів, які б (зміни) унеможливили ухвалення неконституційних рішень місцевими владами та судами щодо свободи зібрань у майбутньому. Відповідний законопроект вже підготовлений представниками українських громадських організацій.
Ми також звертаємо увагу на небезпеку ухвалення спеціального закону про зібрання, у якому б було встановлено термін повідомлення про зібрання, який би перешкоджав громадянам реалізувати своє право, встановлював обмеження щодо місць проведення та віку організаторів та учасників мирних зібрань, погіршував би ситуацію із свободою зібрань і фактично надавав би законної сили місцевим рішенням, подібним до Рішення Черкаський міськвиконкому від 20.02.2013 та 21.02.2013. Українські громадські організації вже неодноразово зривали плани "різнокольорової" влади ухвалити подібний закон.
Українське громадянське суспільство є достатньо сильним для того, аби не допустити ухвалення такого закону і в майбутньому.
Голова ВГО "Інститут Республіка" Володимир Чемерис


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Інститут "Республіка" і Володимир Чемерис вимагають від мера Черкас негайно скасувати рішення про обмеження свободи зібрань"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 0
Новых вестей вчера: 18

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта