Українська спеціалізація – трудова еміграція : 1089614 : Бизнес

Бизнес Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Бизнес
Подробно

Українська спеціалізація – трудова еміграція

Армія працюючих на Черкащині за 5 років скоротилася на 41 тисячу осіб
Півтора року провів у пошуках роботи скорочений із корпорації "Богдан" черкащанин Сергій. Він серед перших прийшов на підприємство і знайшов тут і достойну зарплату – понад три тисячі гривень, і офіційне працевлаштування, і соціальний пакет.
Попри те, що мав фах інженера–механіка, перевчився прямо на підприємстві і став інженером. Разом з тисячами таких, як і він, будував плани на майбутнє, взяв кредит, почав ремонт у квартирі, з’їздив із сім’єю на відпочинок. В минулому лишилося закриття заводу, де до цього кілька років працював, і 9 місяців пошуків роботи. Здавалося, той кошмар ніколи не повториться... Та перша ж хвиля скорочення знову викинула його на вулицю. Знову – випадкові шабашки, безнадія і думки про заробітки за межами міста або й за кордоном.
Втім, бажання залишатися з родиною виявилося сильнішим, і нині Сергій таки знайшов більш–менш стабільний заробіток, однак про офіційне оформлення на роботу може лише мріяти. "Звісно, хотілося б знайти постійну роботу. Та зараз треба думати про гроші, а не про пенсію", – каже чоловік.
Ненька–Україна постійно готує своїм громадянам подібні випробування. Головний редактор канівської газети "Віка" Валерій Рева пригадує: він прийшов на канівський завод "Магніт" майстром у 1983 році. А в 94–му, будучи начальником відділу вхідного контролю, звільнився і став видавати першу на Канівщині приватну газету.
"На підприємстві вже почалися затримки з зарплатою, – розповів він, – і тут я згадав, що колись мріяв стати журналістом, і ризикнув." Коли через два роки його вчорашні колеги опинилися без роботи, він вже був успішним видавцем.
На Черкащині безліч тих, хто міг би розповісти подібні історії. Міняються часи, влада, та не особливо міняються українські реалії. Відносним спокоєм і стабільністю можуть похвалитися хіба що ті українці, котрі добре влаштувалися за кордоном...
Завод "Богдан": втрачені надії
Свого часу завод з виробництва легкових автомобілів корпорації "Богдан" був справжньою надією області. На відкриття його у червні 2008 року приїздив Президент. Скрізь говорилося про те, що Черкащина перетворюється з регіону великої хімії у регіон машинобудування. На підприємство пішли працювати три тисячі сімсот черкащан. Корпорація витрачалась на їх навчання та підготовку, планували відкрити навчальний центр. Нині на "Богдані" працює усього 1358 осіб... Завод простоював у вересні, стоїть у грудні і невідомо, чи буде працювати взагалі.
– Ситуація стосується не тільки нашого підприємства, але й усього вітчизняного автопрому України, що є наслідком відміни податкових пільг у 2005 році, вступу України до СОТ, зниження купівельної спроможності населення та прийняття Закону про утилізацію в Російській федерації, що викликало автоматичне зростання ціни на наші автомобілі майже на 30%. Поліпшення ситуації на підприємстві можливе тільки якщо урядом буде вжито заходів, які ми пропонуємо, – каже директор ДП "АСЗ № 2" АО "АК "Богдан Моторс" Владислав Сопіт.
Працюючих стає все менше
І представники державних органів праці та соцзахисту, і фахівці кадрових агентств одностайні – ситуація на ринку праці на Черкащині невтішна. Після того, як криза "упоралася" з малим бізнесом, банками, офісами, настала черга промисловості. У попередні роки масово шукали роботу офісні працівники, юристи та економісти, а також приватні підприємці. Цього року до обласного центру зайнятості зверталися колишні працівники державних установ, переробної промисловості, сільського господарства. Спочатку криза позбавила роботи чоловіків, тепер до центрів зайнятості масово пішли жінки...
Підприємства області щороку зменшують кількість штатних працівників. Нині їх вже на 41 тисячу менше, ніж було у 2007 році, інформує Головне управління статистики в області.
Далі буде гірше?
– Далі буде гірше, – говорить екс–заступник керівника управління праці та соціальної політики облдержадміністрації Микола Ткаченко. – Проблеми має не лише корпорація "Богдан". На НВК "Фотоприлад" – заборгованість із зарплати. У Золотоноші будівництва заводу з виготовлення біоетанолу спинилося, бо не вистачає коштів. Сподівалися, що в Черкаському районі запрацює завод компанії "Бондюель", але інвестор відмовився від цього проекту. Ватутінський м’ясокомбінат більше року працює лише як забійний цех. У селі Носачевому на Смілянщині іноземні та українські підприємці вклали великі гроші у проект розробки родовища апатит–ільменітових руд, але на тому й скінчилося.
Шполянська швейна фабрика, викуплена іноземними інвесторами, зупинилася. Ледве животіють інші швейні фабрики – Золотоніська, Уманська. В Україні швейну промисловість витісняють "секонд–хенди". Перед Євро–2012 черкащани працювали на будівництвах у Києві, проте зараз будівнича галузь переживає не кращі часи, а заразом зупинилися і черкаські заводи, що виготовляли цеглу та будматеріали. А в області за ці роки будувалися лише заправки, аптеки, магазини і Центри зайнятості.
Черкаських роботодавців не задовольняють працівники. А черкащан – робота
На Черкащині важко знайти роботу. І – працівників. "Працівники соцзахисту не раз просили мене знайти роботу для їхніх рідних", – зізнається Микола Ткаченко.
Вакансії є, інформують у центрі зайнятості. Проте лише 7% потенційних роботодавців обіцяють платити зарплату вищу за середню по області, третина воліють обмежитися мінімальною. Роботодавців не задовольняє професійний рівень безробітних. А ті в свою чергу не бажають працювати за зарплату, яка дозволяє хіба що не померти з голоду...
Наші виші випускають безробітних
Роботодавці мають ще один клопіт – замість тих спеціальностей, які їм потрібні, ринок праці пропонує їм зовсім інші. І наші вищі учбові заклади, за кількістю яких з Україною не можуть конкурувати навіть найрозвинутіші країни світу, щороку випускають все нових безробітних. Цим юнакам та дівчатам не те, що працювати – практику пройти ніде, каже директор Консалтингового Агентства "Персонал" Ірина Кіркіна. Цього року 999 випускників вишів одразу опинилися у центрі зайнятості.
Без роботи людей залишає не лише економічна ситуація. В минуле відходять цілі професії. На ринку праці давно не шукають товарознавців, друкарок, операторів телефонного зв’язку, ліфтерів, кіномеханіків, вчителів російської мови. Інтернет поставив на межу зникнення ще ряд професій. Інтернет–магазини можуть стати фатальними для великих гіпермаркетів електроніки. Інформаційні технології незабаром відправлять "на пенсію" газетну й книговидавничу справи.
Звісно, можна перекваліфікуватися, та жодні курси не дадуть гарантії працевлаштування.
Профорієнтація по–українськи: час збирати торби
Ірина Кіркіна вважає, що Україна повинна знайти свою глобальну спеціалізацію. За її словами, увесь світ іде цим шляхом. Приміром, Німеччина позбувається великої промисловості на своїй території, продаючи інженерні рішення. В України поки що зі спеціалізацією не склалося. Вона не є промисловою країною, та й аграрною її назвати складно. Половина всіх безробітних у центрах зайнятості – жителі сіл. І це при обмеженні в наданні їм статусу безробітних.
"Сучасне сільгоспвиробництво великої кількості людей не потребує, а найбільш трудомістка його галузь – тваринництво – взагалі практично ліквідувалося", – каже Микола Ткаченко.
Поки що єдина очевидна наша спеціалізація – трудова еміграція, котра вже понад століття є "фірмовим стилем" України. На заробітки їхали і в кінці ХІХ століття, і після Першої, і в кінці Другої світових воєн, і в часи Радянського Союзу – до Сибіру, Далекого Сходу, Казахстану, і в 90–ті роки минулого століття. Якраз тоді редактор газети "Віка" Валерій Рева вчасно переорієнтувався, та це не врятує його через кілька років, коли газетна справа стане пережитком минулого. Він, звичайно, досяг пенсійного віку і особливо не переймається. А от що робити решті тих, хто залишиться "за бортом" – питання...


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Українська спеціалізація – трудова еміграція"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 2
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта