Як допомогти хворому на бронхіальну астму? : 1064953 : Здоровье

Здоровье Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Здоровье
Подробно

Як допомогти хворому на бронхіальну астму?

Як допомогти хворому на бронхіальну астму?

Бронхіальна астма є проблемою світового масштабу. Від цього серйозного захворювання потерпають люди різного віку у всіх країнах світу.
Поширеність астми зростає, причому особливо швидко – серед дітей, в основному в урбанізованих зонах, де активно забруднюється довкілля, і алергія, що спричиняє астму, стає звичайним явищем. Актуальна ця проблема і для черкащан.
"Безжальна хвороба"
На Черкащині, за офіційними даними, на 10 тисяч осіб усього населення захворювання на бронхіальну астму діагностовано в 50 осіб (по Україні – в 52). Найбільше хворих виявлено у Ватутіному і Черкасах. Але це – лише офіційна статистика. За матеріалами дослідження, проведеного Інститутом фтизіатрії і пульмонології України, справжній рівень захворюваності астмою в Україні становить від 4% до 8% від усього населення, а це – понад 2 мільйони осіб. При цьому більшість хворих на астму не знає, чому їм важко дихається, бронхіальну астму їм не діагностовано, і ці люди не одержують належного лікування.
Бронхіальна астма, яку не лікують, – дуже небезпечна хвороба. Костянтин Паустовський, який мав цю недугу, писав про неї: "Астма – безжальна хвороба, яка змушує людину дихати на чверть дихання, говорити на чверть голосу, ходити на чверть кроку і думати на чверть думки... й тільки задихатися на повну силу без чвертей".
Розвиток бронхіальної астми пов’язаний з алергічною реакцією організму на, здавалося б, невинні подразники. Ця патологічна реакція викликає хронічне запалення у бронхах. В результаті – періодично виникають напади ядухи.
Саме напад є найхарактернішою ознакою бронхіальної астми. Передує йому поява свербежу в носовій частині глотки, вушних раковинах, у ділянці підборіддя, закладеність носа, відчуття відсутності "вільного дихання", кашель. Напад ядухи проявляється так званою експіраторною задишкою: вдих укорочений, видих подовжений. Хворому бракує повітря, йому важко говорити, мова уривчаста, малослівна. У грудях людини починає хрипіти, свистіти, дзижчати. Щоб полегшити свій стан, людина сідає на край ліжка й упирається в нього руками – у такому вимушеному положенні їй дещо легше дихається. За цим положенням тіла близькі можуть одразу зрозуміти, що їхньому родичу зле, навіть якщо сам хворий про це й не каже. Завершення нападу визначається кашлем з виділенням в'язкого харкотиння в мізерній кількості. Хрипи поступово вщухають, але посилений видих деякий час ще зберігається.
Симптоми хвороби можуть тривати декілька хвилин або й кілька годин. Відчуття хворого, який переживає напад астматичної задухи, Костянтин Паустовський описав так: "жорстка ядуха, коли здається, що легені залиті свинцем"...
Крім безпосередніх страждань, астма завдає суттєвої опосередкованої шкоди самопочуттю людей. Приміром, як показують дослідження, хворі на бронхіальну астму мають підвищену метеочутливість; впливом погодних умов викликано близько 30% загострень бронхіальної астми. Також установлено, що хворі на астму порівняно зі здоровими мають вищі показники тривожності, депресії та невротизації.
Астму можна контролювати!
Бронхіальна астма – хвороба, яку повністю вилікувати поки що неможливо. Проте, як зазначають міжнародні інституції у галузі охорони здоров’я, її можна ефективно "контролювати", тобто добиватися зменшення, або й повної відсутності проявів цієї хвороби. Сучасна медицина знайшла ефективні способи контролю бронхіальної астми. Людина, яка отримує лікування, живе звичайним життям. Яскравий приклад: астматики є серед відомих спортсменів і навіть олімпійських чемпіонів.
Щоб досягти контролю бронхіальної астми, потрібно в першу чергу отримувати призначене лікарем "базове лікування". Це – головним чином гормони-кортикостероїди. Деякі люди бояться самого слова "гормони", проте треба враховувати, що хворі на бронхіальну астму отримують ці препарати за допомогою спеціальних пристроїв – інгаляторів, тобто ліки впливають виключно на самі бронхи, зменшуючи запалення. У кров вони майже не потрапляють і на інші органи і системи практично не впливають.
На випадок, якщо виникне напад задухи, лікар призначить ще один інгалятор, який зараховують до так званих 2-адреноагоністів. Це – своєрідна "швидка допомога", яка дозволить буквально за кілька хвилин зняти напад. Проте зловживання 2-адреноагоністами може зашкодити, тому потрібно дотримуватися призначеного лікарем дозування.
Коли настає полегшення, досить ефективні й немедикаментозні методи, зокрема застосування аерозолів калійних і натрієвих солей (спелеотерапія – лікування повітрям соляних шахт, її штучний аналог – галотерапія тощо). Природна і штучна спелеотерапія широко розповсюджені як в Україні, так і в багатьох інших країнах світу. На Черкащині вона застосовується у санаторіях і лікувально-оздоровчих закладах.
Слідкуймо за собою!
Застосування ліків і процедур недостатньо для ефективного контролю бронхіальної астми. Потрібно, щоб людина, яка живе з цим захворюванням, уважно і відповідально ставилася до свого здоров’я, а близькі – створювали сприятливі умови для її нормального самопочуття. Тим паче, що нічого особливо складного в цьому немає.
Зазначених нижче правил також слід дотримуватися тим, у кого батьки, брати й сестри або інші близькі родичі хворіють на бронхіальну астму. Це означає, що у вашій родині схильність до астми – спадкова. Тому, щоб не захворіти, треба приділяти належну увагу профілактиці. При перших ознаках алергічних реакцій обов’язково необхідно проконсультуватися в лікаря!
Отже, по-перше, потрібно уникати алергічних реакцій будь-якої природи, особливо якщо ідеться про дихальні шляхи (алергія на пилок рослин, домашній і бібліотечний пил, лупу і виділення хатніх тварин, пух домашніх птахів тощо). У пору цвітіння рослин (особливо берези, дуба, ясеня, тополі, хвойних, каштану, трав і кущів) не варто відчиняти вікна, де живе людина з алергією, слід частіше робити у помешканні вологе прибирання (але людину з алергією від прибирання звільнити), частіше міняти постільну білизну, прибрати з помешкання килими та інші "пилозбірники", замінити пухові подушки синтетичними, виключити проживання хатніх тварин у помешканні з алергізованою людиною, вивести гризунів. Небезпечними можуть виявитися й домашні квіти – у землі вазонів можуть мешкати шкідливі грибки.
Оскільки коло алергенів, які впливають на здоров’я людини, може розширюватися, варто уникати не тільки того алергена, який викликає помітну реакцію, а й інших. Найнебезпечнішим алергеном є домашній пил (власне, не сам пил, а мікроскопічні пилові кліщі й грибки, які в ньому живуть), він викликає 60% випадків захворювання на астму. На другому місці – лупа, слина і сеча тварин. Тому, як ми не любимо своїх "братів менших", але якщо маємо алергію дихальних шляхів (із закладенням носа, нежитем тощо), жити з ними в одному помешканні не можна. Найбільше алергенів міститься у шерсті, слині й сечі котів. Крім того, сильним алергеном є дафнії – компонент корму домашніх рибок.
Якщо алергічну реакцію викликають ті чи інші продукти, їх необхідно виключити з раціону. У деяких людей алергію викликають медичні препарати. Якщо таке сталося, треба негайно проконсультуватися з лікарем, який призначив цей препарат.
По-друге, слід всіляко уникати застуди та грипу. Респіраторні віруси пошкоджують миготливий епітелій слизової оболонки бронхів, збільшуючи її проникність для алергенів і токсичних речовин. Поряд з цим під дією респіраторної вірусної інфекції різко підвищується чутливість нервових рецепторів підслизового прошарку бронхів. Ці чинники в результаті призводять до стану гіперреактивності бронхів і, як наслідок, до загострення астми.
По-третє, слід зробити все, щоб повітря, яким дихає хворий, було якомога чистішим. В ідеалі, слід перебратися в місця, де загазованість повітря найменша. Але, оскільки це, як правило, неможливо, треба хоча б вберегти хворого від наслідків активного і пасивного куріння. Нині куріння вважається одним із основних чинників, які впливають на виникнення і перебіг бронхіальної астми. Тютюновий дим містить більше 30 речовин (поліциклічні вуглеводні, окисел вуглецю, окисел азоту, аміак, акролеїн тощо), які збільшують ризик розвитку і ускладнюють перебіг бронхіальної астми.
По-четверте, слід берегти хворого на бронхіальну астму від надмірних фізичних і психоемоційних навантажень. Ступінь можливих фізичних навантажень та режим спортивних тренувань слід встановлювати спільно з лікарем.
По-п’яте, потрібно уважніше слідкувати за погодою. Під час поганих погодних умов, якщо це можливо, слід поберегтися, зайвий раз не виходити на вулицю.


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Як допомогти хворому на бронхіальну астму?"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 0
Новых вестей вчера: 32

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Август 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта