Контроль за дотриманням прав дітей у сімейних формах виховання має бути максимально толерантним і якісним : 1047818 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Контроль за дотриманням прав дітей у сімейних формах виховання має бути максимально толерантним і якісним

Контроль за дотриманням прав дітей у сімейних формах виховання має бути максимально толерантним і якісним

Контроль за дотриманням прав дітей у сімейних формах виховання має бути максимально толерантним і якісним, а не формальним. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час брифінгу.
«Згідно із законодавством України, Конвенцією ООН про права дитини держава зобов'язана гарантувати кожній дитині-сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування, право на виховання в сім'ї – усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, та здійснювати постійний і якісний контроль за вихованням, умовами проживання та дотриманням прав дітей у цих сім'ях», - констатував Юрій Павленко. Мета здійснення контролю - переконатись у тому, що дитина проживає в безпечних умовах і має можливість розвиватись, додав він.
За словами Уповноваженого з прав дитини, суть перевірок полягає в бесіді з батьками та дітьми, визначенні не лише побутових умов проживання і виховання дитини, а й наявності емоційного контакту між дитиною та батьками, психологічних проблем у стосунках родичів, розумінні батьками проблем дитини, виявленні негативних ситуацій, які можуть зашкодити життю і здоров'ю дитини.
Уповноважений Президента з прав дитини акцентував увагу на тому, що контролери не мають права лякати ані дітей, ані дорослих, вживати репресивних дій по відношенню до них, контроль повинен здійснюватися за згодою дітей і батьків.
«Водночас зроблений нами аналіз показав, що посадові особи, на жаль, не повною мірою дотримуються та виконують законодавство в частині контролю за вихованням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування», - наголосив Юрій Павленко.
За його словами, станом на 1 липня 2012 року в Україні налічується 95 956 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, із них під опікою і піклуванням виховується більше 63 тисяч дітей, у прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу – 10 821. При цьому в першому півріччі поточного року було усиновлено 1 352 дитини, з яких громадянами України - 984 дітей; іноземцями – 368. За загальними підрахунками, в Україні близько 35 тисяч дітей виховуються в сім’ях усиновителів.
«Щодо контролю за умовами виховання дітей у прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу, то тут ситуація повністю врегульована законодавством України. Процедура чітка і прозора, її здійснюють працівники служби у справах дітей у співпраці з міліціонером, дільничним лікарем, вчителем або вихователем, соціальним працівником», - повідомив Юрій Павленко. Соціальний супроводом охоплено 100% прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу.
На сьогодні, зауважив Юрій Павленко, необхідно говорити про поліпшення якості контролю за цими сім’ями.
Говорячи про контроль за умовами виховання дітей в сім'ях опікунів, піклувальників, Юрій Павленко наголосив, що він потребує суттєвого вдосконалення. «Мій моніторинг виявив, що лише 10% таких сімей перебуває під соціальним супроводом, попри те, що він є обов’язковим», - сказав він. На думку Юрія Павленка, це може наражати дітей, які виховуються в сім'ях опікунів, піклувальників, на певні небезпеки.
Уповноважений Президента України з прав дитини заявив, що звернувся до Міністерства соціальної політики з вимогою привести діяльність центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у відповідність до законодавства та охопити соціальним супроводом 100% сімей, які виховують дітей під опікою.
«Процедура, повноваження і обов’язки посадових осіб по контролю за умовами проживання і виховання усиновлених дітей передбачені постановою Кабінету Міністрів України №905, якою чітко затверджено порядок здійснення контролю», - констатував Юрій Павленко.
Крім того, він акцентував увагу на тому, що повноваження з нагляду за сім’ями, котрі всиновили дитину, покладені виключно на служби у справах дітей. «Саме тому важливо зберегти структуру служб у справах дітей на районному рівні», - резюмував Ю.Павленко.
Довідково:
Нагляд за умовами проживання і виховання усиновлених дітей, які проживають на території України, здійснюється службами у справах дітей за місцем проживання усиновлювачів до досягнення дітьми вісімнадцяти років (Сімейний кодекс України, ст.235). Саму процедуру нагляду визначає прийнята у 2008 році Постанова КМУ №905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей».
Відповідно до процедури, служба у справах дітей відвідує дитину за місцем проживання усиновлювачів у міру необхідності, але не рідше, ніж один раз на рік, протягом перших трьох років після усиновлення дитини, перевіряє умови її проживання та виховання, а в подальшому – один раз на три роки, до досягнення дитиною вісімнадцяти років.
У 2009 році Держдепартамент з усиновлення та захисту прав дітей направив рекомендації службам у справах дітей щодо здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, зокрема про те, що перше відвідування дитини доцільно провести через два-три місяці після усиновлення. Відвідування родини, як правило, проводиться однією посадовою особою. На прохання батьків, а також коли відомо, що має місце порушення прав дитини, перевірку умов проживання та виховання усиновленої дитини проводить комісія з кількох посадових осіб. За результатами перевірки складається звіт, вимоги до його складення встановлюються Мінсоцполітики.
У разі виявлення фактів порушення прав дитини служба у справах дітей протягом місяця вживає заходів щодо їх усунення. Наприклад, залучає спеціалістів - медиків, психологів, педагогів тощо. Якщо протягом місяця не вдається усунути причини, що призводять до порушення прав дитини, якщо робота з сім’єю не дає результатів або існує реальна загроза для здоров’я та життя дитини – районна, районна у мм. Києві та Севастополі держадміністрація, виконавчий орган міської, районної у місті ради за клопотанням служби у справах дітей звертається до суду з позовом про скасування усиновлення, визнання усиновлення недійсним або позбавлення усиновлювачів батьківських прав.


За інформацією Прес-служби Президента України



Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Контроль за дотриманням прав дітей у сімейних формах виховання має бути максимально толерантним і якісним"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 7
Новых вестей вчера: 18

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта