Оренда державного майна на Черкащині : 1025550 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Оренда державного майна на Черкащині

Оренда державного майна на Черкащині

Відповідно до Господарського Кодексу України та Закону України «Про оренду державного та комунального майна» регіональне відділення є орендодавцем щодо державного майна.
Як повідомила начальник регіонального відділення Фонду державного майна України по Черкаській області Наталія Горбенко, станом на 01.06.2012 у Черкаській області діяло 647 договорів оренди державного майна (01.01.2012 - 626), з них за 637 – орендодавцем виступає регіональне відділення (01.01.2012 – 615). Протягом поточного року укладено 51 договір оренди (за відповідний період 2011 року – 36).
Загалом, регіональне відділення здійснює функції орендодавця державного майна, що обліковується на балансах 136 державних підприємств, установ та організацій області, загальна площа нерухомого майна, переданого в оренду, складає близько 76 тис. кв. м. (без урахування площ, переданих в оренду у складі цілісних майнових комплексів державних підприємств.
Наказом Фонду державного майна України від 31.01.2012 №154 регіональному відділенню доведено завдання щодо забезпечення надходження коштів від орендної плати до Державного бюджету України у сумі 11600 тис. грн. Фактично станом на 01.06.2012 до Державного бюджету направлено 6,1 млн. грн., що забезпечило виконання річних планових показників на 52,7%.
– Як свідчить проведений аналіз, порівняно з 2001 роком на сьогоднішній день в області значно розширилася база оренди, скоротилася кількість договорів оренди, укладених безпосередньо підприємствами-балансоутримувачами державного майна, при цьому регіональне відділення взяло на себе основну функцію орендодавця в регіоні, відповідно, вагомо збільшилися надходження коштів до Державного бюджету від орендних відносин, – наголосила Наталія Арсентіївна.
Регіональне відділення постійно працює над розширенням орендної бази в області. Проводиться оперативна робота з балансоутримувачами державного нерухомого майна з метою виявлення площ, що не використовуються ними для провадження власної діяльності і можуть розглядатися як потенційні об`єкти оренди. За наявними у регіональному відділенні даними, на сьогодні близько 30 тис. кв. м державного нерухомого майна може бути передано в оренду. Інформація щодо таких об`єктів розміщується на веб-сайті Фонду державного майна України, Черкаської обласної державної адміністрації, також зазначену інформацією можна отримати безпосередньо в регіональному відділенні Фонду державного майна України.
Внесення у травні 2011 року змін до Закону України „Про оренду державного та комунального майна”, які скасували вимогу щодо обов`язкового проведення конкурсу на право оренди державного нерухомого майна і запровадили процедуру попереднього вивчення попиту на об`єкти оренди. На сьогодні конкурс на право укладання договору оренду проводиться тільки при наявності 2-х і більше претендентів, що значно спростило процедуру та позитивно вплинуло на розвиток орендних відносин в області
У 2012 році відбулися зміни у Порядку проведення незалежної оцінки вартості об`єктів оренди. Так, Законом України „Про Фонд державного майна України” (ст.5) Фонду надані повноваження виступати замовником оцінки об`єктів оренди – цілісних майнових комплексів державних підприємств, організацій, їх структурних підрозділів, а також нерухомого майна та майна, що не увійшло до статутного капіталу господарських товариств, утворених у процесі приватизації (корпоратизації), укладати договори на проведення оцінки зазначеного майна та затверджувати акти оцінки (висновки про вартість майна). У зв`язку з цим виникла нова ситуація у сфері організації оцінки об`єктів оренди.
Якщо раніше конкурс з відбору експертів оціночної діяльності проводився тільки для об’єктів приватизації, то на сьогодні ця процедура проводиться і для об’єктів оренди.
Існує ряд факторів, що негативно впливають на розвиток орендних відносин в області та призводять до ненадходження коштів до Державного бюджету.
Міністерствами та відомствами, що виконують функції з управління державним майном, допускаються порушення законодавства при поданні висновків про можливість та умови оренди підзвітного державного майна (особливо це спостерігається у Міністерство оборони України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Державне агентство України з управління державними корпоративними правами та майном). У переважній більшості випадків не дотримуються встановлені законодавством терміни надання відповіді, подаються необґрунтовані відмови в укладанні договорів оренди, вимагаються додаткові документи, не передбачені законодавством, безпідставно обмежується термін оренди до одного року.
Є випадки ненадання підприємством-балансоутримувачем актів прийому-передачі майна в оренду при відсутності дозволу органу управління у визначені законодавством терміни, що призводить до втрати можливості передачі майна в оренду та суперечить чинному законодавству.
Наталія Горбенко зазначила, що такий стан речей спричиняє значний відтік орендарів з державних площ та вагоме зменшення надходжень коштів до Державного бюджету, виникнення конфліктних ситуацій з органами управління і потенційними орендарями, а також унеможливлюють отримання підприємством (установою) – балансоутримувачем додаткових надходжень у вигляді належної частини орендної плати та зменшення фінансового навантаження шляхом відшкодування орендарем витрат на утримання орендованого нерухомого майна. Державні площі залишаються вільними, поступово набувають занедбаного стану, в окремих випадках руйнуються.
Підсумовуючи начальник регіонального відділення Фонду державного майна України по Черкаській області повідомила, що одним із проблемних питань орендних відносин є незаконне використання державного майна. Так, наприклад, має місце незаконне використання підрозділами Уманської міської ради площ Державного історико-архітектурного заповідника „Стара Умань” без оформлення належним чином договорів оренди. При цьому, це призводить до ненадходження коштів до Державного бюджету. Регіональним відділенням вживаються заходи щодо приведення використання державного майна до вимог чинного законодавства (проводиться претензійно-позовна робота, листування з органами управління, балансоутримувачами зазначених об’єктів та органами місцевого самоврядування).
На виконання розпорядчих документів Фонду державного майна України, з метою забезпечення повноти нарахування і своєчасності справляння (стягнення) до Державного бюджету України плати за оренду державного майна постійно здійснюється моніторинг надходження коштів до бюджету та наявної заборгованості з орендної плати.
Також проводиться активна робота із стягнення заборгованості у добровільному та примусовому порядку.
Регіональне відділення стурбоване ситуацією, що склалася із заборгованістю по сплаті за оренду цілісного майнового комплексу „Санаторій-профілакторій „Будівельник” (орендар комунальний заклад „Черкаський обласний госпіталь для інвалідів війни” Черкаської обласної ради”), яка на сьогодні перевищує 0,6 млн. грн. (в т.ч. штрафні санкції). Враховуючи соціальне значення даного об’єкту, регіональне відділення неодноразово зверталось до обласної ради та підприємства з проханням погасити заборгованість перед бюджетом та вирішити питання щодо фінансування оренди даного об’єкту. Розпочата претензійно-позовна робота із стягнення зазначеного боргу.
Слід зазначити, що багато питань у сфері орендних відносин потребують законодавчого врегулювання. З цього приводу регіональним відділенням неодноразово готувалися та направлялися пропозиції до Фонду державного майна України та Черкаської облдержадміністрації.
Однак маємо великі сподівання, що оренда державного майна стане фундаментом для нових бізнесових задумів і надалі відкриватиме перспективи для розвитку підприємництва та втілюватиме інвестиційні проекти в Черкаській області.
За інформацією регіонального відділення Фонду державного майна України в Черкаській області


Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Оренда державного майна на Черкащині"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 12
Новых вестей вчера: 32

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Август 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта