Містерія життя Анжеліки Рудницької : 1002823 : Досуг

Досуг Киев : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Киев и область : Последние новости > Досуг
Подробно

Містерія життя Анжеліки Рудницької

Містерія життя Анжеліки Рудницької

Коли дізналася, що в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» відбудеться персональна виставка «Містерія літочислення» Анжеліки РУДНИЦЬКОЇ, не могла стримати своєї радості. Адже це одна з моїх улюблених українських співачок і телеведучих. І тут не можу не згадати про її оригінальну музичну телепрограму «Територія А», яка змусила подивитися на музичний світ по-новому. Свого часу цей перший український телевізійний хіт-парад кліпів відкрив нам багатьох українських зірок, які й нині популярні не лише в Україні, а й далеко за її межами.
Багатогранності й творчості Анжеліки можна тільки подивуватися. Як письменницю ми пізнали її завдяки роману «Пристрасна траса до щастя», як журналіста — завдяки численним публікаціям у періодичних виданнях. Як громадський діяч вона не перестає дивувати й зараз. Адже є постійною учасницею багатьох масштабних соціальних і благодійних акцій. Серед них — «Молодь заради майбутнього», «Не дамо СНІДу жодного шансу», антиракова програма «Один день заради життя».
Ювелірна робота
Відвідавши виставку вишивок «Містерія літочислення», чернігівці пізнали Анжеліку Рудницьку ще й як самобутню художницю.
Її творчість — унікальне явище. Свій власний стиль вона створила на основі поєднання етнічного й модерного мистецтва в техніці вишивання. Роботи (а їх у Анжеліки понад 150) дивовижні, колоритні, неповторні. Вони спираються на багатовікові традиції народного мистецтва і водночас — абсолютно авторські, модерні та мультиетнічні.
Приємно, що на виставці можна було не лише насолодитися оригінальними та неповторними витворами мистецтва, але й поспілкуватися з авторкою. Без перебільшення, присутні були приємно вражені відкритістю, щирістю, природністю й позитивною енергією Анжеліки. Після розмови з нею ніби відчула в собі дивне бажання робити щось корисне і творити прекрасне частіше. Тож не дивно, що художниця забороняє дивитися на свої картини поганими очима. Адже переконана: роботи мають унікальну здатність вбирати в себе людські емоції, настрої, думки. Вони насичуються енергією кожного відвідувача, який торкається їх поглядом. Від цього полотна стають мудрішими, досвідченішими. А от наскільки кращими — вирішувати поціновувачам краси.
— Кожна людина відкриває для себе в цих роботах щось нове. Кожен бачить у них те, чого не помічають інші. Я завжди на перше місце ставлю ідею, мистецьке бачення, а потім — техніку. Є багато технічних художників, схожих одне на одного, на всесвітньо відомих майстрів. Та насправді митцем має бути людина, що відчуває світ якось інакше й ділиться цими відчуттями по-особливому, — говорить Анжеліка Рудницька.
Усі роботи героїні моєї оповіді виконані голковою технікою, а займається майстриня цим мистецтвом вісім років. Однак, на її думку, для художника це дитячий вік. Свої перші роботи Анжеліка нікому не показувала, бо створювала їх не для виставок, а для душі. Однак тепер полотна Анжеліки Рудницької не живуть у майстерні чи приватних колекціях. Вони постійно мандрують музеями, галереями, їх можна побачити на виставках, фестивалях у різних куточках світу.
Загалом у мисткині було понад п’ятдесят персональних виставок. Картини експонувалися у Франції, Угорщині, Бельгії, Нідерландах, Болгарії, Румунії, Македонії, Сербії, Естонії, Чорногорії, Литві, Латвії, Польщі. Зокрема, під час поїздки 2010 року до Південної Кореї на Міжнародний фестиваль культури і мистецтв Анжеліку Рудницьку за її художні роботи удостоєно звання Світового майстра.
Проте визнаний майстер вишивки запевняє: найбільша цінність її подорожей була не в тому, щоб популяризувати власну творчість — адже свої картини вона не продає. Художниця хотіла розповісти світу про Україну, якої не знають іноземці. А тепер її мета — щоб побачене в Європі оцінили на Батьківщині.
— Пригадую одну з дуже пам’ятних виставок у Страсбурзі, в Парламенті Ради Європи. Під час засідань там завжди проходять різні вернісажі. І, як правило, можна побачити модерний живопис, котрий вирізняється величезними форматами, яскравими плямами. Всі довкола ходять, роздивляються. А у мене ж роботи малесенькі, ювелірні… — усміхається майстриня. — Та коли ми спустилися з верхнього поверху, побачили, що навколо української експозиції найбільше людей. І я стою, відповідно, в сукні, на підборах. А до мене підходять європарламентарі й питають: «А ви модель з України, котра представляє ці роботи?» Кажу: «Ні. Я художниця, котра все це зробила своїми руками». Й того вечора я отримала чимало цікавих пропозицій. Мене запросили провести виставки в Парижі, на Кіпрі. Безумовно, це цікаво, це інші відчуття простору й разом з тим — популяризація України в Європі.
Магічна стихія «Декаполісу»
Під час зустрічі в «Чернігові стародавньому» Анжеліка Рудницька розповіла, що на створення «Містерії літочислення» її надихнули роздуми про плинність часу.
— Кожне моє творіння — це молитва, розмова з Богом, медитація. Можна називати як завгодно, але це дуже інтимний процес. За вісім років я створила дванадцять великих циклів робіт. Ніби на позначення дванадцяти місяців року. Й цікаво те, що це не робилося спеціально. Все сталося само собою.
Крім картин, на виставці можна було побачити серію дизайнерських робіт — вовняних гобеленів, полотен-мініатюр, ексклюзивних подушок-«думочок», колекцію лляних еко-сумок із конопляними ручками та унікальними авторськими орнаментами. А сама експозиція складалася з декількох циклів. Серед них — «Дерева-писанки», «Пролог», «Прамісто», «Незриме коріння», «Містерія літочислення», «Радуйся!», присвячений Різдву та Великодню.
— Унікальність Анжеліки в тому, що вона взяла традиційну народну техніку, яку завжди використовували в ужитковому мистецтві, і збагатила її своїми знахідками, поєднавши кілька різних технік. Використавши певні символи, модернізувала їх і перетворила на сучасне актуальне мистецтво, яке відрізняється позитивним характером. Мандруючи світом, її вишиванки викликали інтерес як у представників української еміграції, так і у місцевих поціновувачів мистецтв. Роботи відкривали для іноземців яскраву, самобутню, доброзичливу та радісну Україну.
Один із найулюбленіших образів Анжеліки — дерево. І це не дивно, адже споконвіку для українців дерево життя — це сакральний символ. Але воно, як і саме життя, у кожного своє. Особливі дерева і в Рудницької. Фантастичні, неповторні, розкішні, — говорить член Великої ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Олександр Бригинець.
До речі, перше дерево, яке створила прикута до ліжка Анжеліка в розпал своєї хвороби, було без коріння. Дерево-птах ніби злітало в небо високо над землею... Робота була виконана рожевим і салатовим кольорами. І це додавало співачці життєрадісної сили. Так, наперекір хворобі, вона почала створювати свій власний світ, сповнений яскравих барв і архаїчних символів.
— Я вірила в те, що коли ти не можеш ходити, завжди можна літати. Нехай подумки, у мріях, у снах. Та головне — рухатися, а не стояти на місці. Тоді все буде гаразд. І, певно, не випадково робота «Дерево-птах» була символом антиракової програми косметичної компанії «AVON» «Один день заради життя», — розповідає художниця.
Особисто мені дуже сподобалося «Місячне колесо». Це одна з найвідоміших робіт Анжеліки Рудницької, яка була символом багатьох акцій, фестивалів і врешті стала головною в її художніх каталогах. А ще вразила картина «Декаполіс» із циклу «Прамісто» — цілої серії оригінальних міст. Де дивовижні фантастичні білі будинки з червоними дахами нерозривно з’єднані між собою і утворюють нескінченний коловорот історії, в середині якого — невідомість. Ти ніби блукаєш лабіринтом цих будинків, а потім на якусь мить відчуваєш, що хочеш потрапити в самий центр магічної стихії, щоб дізнатися: а з чого насправді все почалося? У перекладі з грецької «декаполіс» означає «10 міст». Та коли дивишся на картину, здається, що ця «червоно-біла куля» містить у собі цілий світ із його багатовіковою історією і таємницями різних цивілізацій.
Цікавинкою виставки також стала посудина з зерном, біля якої кожен присутній міг стати художником, намалювавши що-небудь пальцем.
«Хімія» натхнення
– К ожну нагороду я приймаю із вдячністю, та не це важливо для митця. Головним є сам творчий процес. Для мене успіх — не в кількості зароблених грошей, не в чисельності прихильників. Успіх — це внутрішня гармонія людини з собою. У кожного є талант, і від нас самих залежить, розвиватимемо ми його чи ні. Тож останнім часом я уникаю публічних заходів, якщо не бачу там якоїсь позитивної вагомої ідеї, — зізнається майстер.
Перед Великоднем, як і перед Різдвом, усі люди прагнуть бути благодійниками. Анжеліка Рудницька також бере участь у різних благодійних акціях. Тож поки що, зізнається художниця, вона не створює нових робіт. Але є багато ідей, ескізів, які незабаром можна буде побачити в реаліях. Крім того, з малюками всієї України перед Великоднем вона малює писанки, робить ляльки-мотанки. І цим самим спонукає дітей щось творити своїми руками.
— Я не можу пояснити «хімію» натхнення. Та коли воно приходить, малюю на серветках у літаках, на клаптиках паперу під час засідань. А ще я колекціоную гарні емоції та враження, бо прив’язуватися до матеріальних речей, як на мене, не зовсім правильно.
Валентина НАУМЕНКО
Фото Віктора КОШМАЛА
http://www.hvilya.com/news/misterija_zhittja_pani_anzheliki/2012-04-06-766


Источник: ЗА КИЇВ | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Містерія життя Анжеліки Рудницької"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 0
Новых вестей вчера: 25

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Киев



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта