У відділенні одного з черкаських банків економлять на студентах, що шукають роботу : 1000054 : Бизнес

Бизнес Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Бизнес
Подробно

У відділенні одного з черкаських банків "економлять" на студентах, що шукають роботу

У відділенні одного з черкаських банків

Проблема працевлаштування є однією з найголовніших в Україні. І Черкаси – не виключення. Щоб отримати добре оплачувану роботу претенденти під час готові йти на різноманітні – і не завжди законні – умови роботодавців.
Обозреватель дізнався виверти роботодавців при прийомі українців на роботу.
Новітнє з "робочих ноу-хау" в сучасній Україні – це трудовий договір, а якщо точніше – його умови, навіяні західними країнами. Зокрема, серед вимог, які виставляються роботодавцями до своїх потенційних працівників, останнім часом все частіше почали зустрічатися дуже несподівані пункти. Ось деякі з них:
1. Протягом 5 років не заводити дітей. У разі вагітності (для дівчат) зобов'язуюсь звільнитися з робочого місця за власним бажанням;
2. Зобов'язуюсь не змінювати місце проживання протягом зазначеного часу;
3. Зобов'язуюсь не вступати в шлюб стільки-то років і т.д..
З подібним контрактом зіткнулася 25-річна киянка Алла, якої при прийомі на роботу у філію іноземного банку в столиці запропонували відмовитися від народження дитини протягом п'яти років. Причому, як каже дівчина, про те, що потрібно підписувати контракт, вона дізналася вже після того, як її резюме було розглянуто і передано до відділу кадрів.
"Я вже, фактично, була однією ногою на роботі. Останньою умовою виявилося підписання договору, притому, що оформляли мене, як завжди, по трудовій книжці. В договорі чорним по білому був написано, що я зобов'язуюся протягом п'яти років свідомо не заводити дітей. В крайньому випадку – я буду змушена або звільнитися, або зробити аборт. На це натякнув роботодавець", – розповіла дівчина.
Контракт Алла так і не підписала, оскільки аборт з примусу роботодавця в її життєві плани не входив.
Втім, подібні умови трудових контрактів на Заході є звичними і люди, готуючись до працевлаштування у певній компанії, уже приблизно знають, якими будуть пункти договору – співробітники знайомляться з вимогами роботодавця на стадії переговорів.
В Україні з "особливими" пунктами трудових контрактів, як у випадку киянки Алли, починають знайомити або постфактум, коли резюме вже розглянуто, або в процесі переговорів, коли ошелешені співробітники повинні в лічені хвилини прийняти для себе відповідальне рішення.
Ще одна поширена уловка роботодавців – випробувальний термін. Багато претендентів, особливо без досвіду роботи, хапаються за будь-яку можливість отримати робоче місце. Нечистоплотні компанії таким стан справ користуються. Офіційно оформити співробітника і виплачувати йому зарплату обіцяють тільки після закінчення тримісячного випробувального терміну. Нерідко українці так і не отримують заповітне робоче місце, а на зміну одним практикантам, які відпрацювали "за спасибі" три місяці, приходять інші.
На подібний прийом попалася студентка з Черкас Олена: "При прийомі на роботу в банк касиром мені сказали, що студентів, нехай і заочників з останніх курсів, "по трудовий" оформляють тільки після трьох місяців випробувального терміну. Зарплату теж почнуть платити після закінчення випробувального терміну. А ще порекомендували весь час дуже старатися, щоб начальство не передумало. Коли випробувальний термін закінчився, мені сказали, що я не підходжу. В результаті, я витратила три місяці "в нікуди", залишившись і без роботи, і без грошей", – розповіла дівчина.
А пізніше Олена з'ясувала цікавий факт – відділення банку, куди вона пробувала влаштуватися вона, кожні три місяці шукає касира-студента...
Ще більш витонченим варіантом нагрівання рук на претендента є різноманітні "робочі тести", чия популярність невпинно зростає в Україні.
Схема таких "розводів" гранично проста: на співбесіді вам запропонують пройти тест. Тест може бути одного або двох рівнів: перший – на логіку, другий – на стресостійкість. Підступу, спочатку, не видно, але після закінчення завдання стає зрозуміло: чим нижче результат, тим нижче рівень майбутньої заробітної плати. І невеличке зауваження: тест проходиться всього один раз, тобто, якщо ви в майбутньому захочете підвищити свій дохід, то зробити це не вийде.
На таку вудку купився киянин Олександр, якому при прийомі на посаду менеджера в невеликій автосалон запропонували пройти тест на логіку.
"Тест був дуже складним. Його ми проходили в групі з 6 осіб, зайняло це близько двох годин часу. Результати ж оголосили тільки через тиждень. Мені подзвонили з салону і сказали, що через те, що я погано написав тест, можуть запропонувати мені не 5000 гривень заробітної плати щомісячно, а всього 2000 гривень. Сказали також, що мені подзвонили першому, мовляв, я сподобався, а решта написали краще, але їх не набрали", – розповів Олександр. Природно, на "логічну посаду" менеджера чоловік так і не влаштувався.
Працівники кадрових агентств запевняють, що на Заході така практика застосовується вже давно.
"На Заході подібна практика вважається нормальною. В Україну масово підписувати трудові договори стали зовсім недавно, і наша людина ментально не готовий до того, що його будуть у чомусь обмежувати ще до того, як він приступить до роботи. Взагалі це навіяно шоу-бізнесом – саме там прийнято обмежувати підлеглих", – розповіла"Оглядачу" Марія, екс-співробітник агентства з підбору персоналу.
Юристи ж стверджують, що "дивні" пункти трудових договорів можна і потрібно оскаржувати, але тільки... після підписання угоди. "Ніяких правопорушень в підписанні трудових контрактів немає. Інша справа – прописані в них пункти. У разі якщо пункти договору обмежують особисті дії співробітника або можуть йому нашкодити, дискримінуючи расу, стать і т.д., то їх, природно, можна і потрібно оскаржувати. Але проблема полягає в тому, що довести існування не підписаного контракту буде вкрай складно", – розповів "Оглядачу" юрист Євген Кравцов.
Щоб не попастися на виверти сучасних роботодавців, фахівці з підбору персоналу радять українцям серйозніше ставитися до вибору місця роботи, зіставляючи всі "за" і "проти" ще до того, як резюме опиниться на столі у майбутнього начальства.
П'ять нехитрих правил від кадровиків:
– Дізнавайтесь більше інформації про роботодавця;
– Якщо є можливість, то дізнайтеся інформацію про місце роботи від нинішніх або колишніх співробітників обраного вами підприємства або фірми;
– Грамотно складайте резюме, вказуючи не лише бажану посаду, а й рівень ймовірної заробітної плати;
– Заздалегідь уточнюйте умови випробувального терміну і пам'ятайте, що ті три місяці "робочих випробувань", які вказані в трудовому законодавстві України, є оплачуваними.
– Дізнавайтесь умови та пункти трудового контракту (якщо такий є) ще на стадії переговорів.
Шукачу також важливо не забувати, що робота – це друга сім’я, членів якої не можна вибрати, але необхідно поважати, як і вимагати від них те ж саме...


Источник: Громадсько-політичне видання "Прес-Центр" | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "У відділенні одного з черкаських банків "економлять" на студентах, що шукають роботу"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 18
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта