Вадим Рудишин: «На Черкащині забезпечено реалізацію державної аграрної політики» : 939496 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Вадим Рудишин: «На Черкащині забезпечено реалізацію державної аграрної політики»

Вадим Рудишин: «На Черкащині забезпечено реалізацію  державної аграрної політики»

Забезпечення реалізації державної аграрної політики, розроблення та виконання регіональних інноваційно-інвестиційних та інших програм і прогнозів розвитку галузей агропромислового виробництва, участь у формуванні та реалізації соціальної політики на селі, сприяння сталому розвитку регіонального агро продовольчого ринку і сільських територій області, організація роботи з питань насінництва і розсадництва, сортовипробування і захисту рослин, племінної справи, наукового і кадрового забезпечення, стандартизації, карантинного режиму, охорони праці та техніки безпеки – за цей широкий перелік питань відповідальними виконавцями в облдержадміністрації є фахівці Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації та його структурних підрозділів.
Про підсумки роботи в сільськогосподарській галузі тривала наша розмова з начальником цього управління, досвідченим аграрієм-практиком та науковцем, котрий має понад сотню опублікованих наукових робіт, депутатом обласної ради Вадимом Рудишиним.
Уродженцю Хмельниччини долею судилося навчатися в Житомирському сільськогосподарському інституті, де 1981 року отримав диплом за спеціальністю «Вчений агроном». Відтоді не зраджував обраному шляху, працюючи за фахом спочатку в рідній Хмельницькій області, а пізніше – на Черкащині, де протягом 2004 – 2006 рр. трудився регіональним менеджером сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Зоря-Маїс насіння», 2006 р. – агроном товариства з обмеженою відповідальністю «НВФ «Урожай», з 2006 року – директором Лисянської філії ЗАТ «НВФ «Урожай». На пропозицію голови облдержадміністрації Сергія Тулуба погодився очолити Головне управління агропромислового розвитку, втім, добре усвідомлюючи, що нова посада спокійного життя не обіцяє. У прийняті такого рішення перемогла природна цікавість до нового, бажання випробувати себе на відповідальній посаді та ще більше – використати надбані знання та досвід задля подальшого розвитку аграрного сектору в одній з найрозвиненіших аграрних областей України, якою є наша рідна Черкащина.
– Вадиме Костянтиновичу, нинішнього року на Черкащині очікується отримати найвищий валовий збір зернових культур і це при тому, що погодні умови сільськогосподарського року зайвий раз підтвердили, що наш регіон входить до зони ризикованого сільськогосподарського виробництва. У чому ж тоді секрет успіху аграріїв Черкащини: в правильному виборі аграрної стратегії, застосуванні новітніх технологій, досвідченості керівників-аграріїв, працелюбності черкаських хліборобів та тваринників?
– Секрет у сільськогосподарських трудівників один – праця від ранкової до вечірньої зорі, незважаючи на ранги чи посади. І я безмежно вдячний усім працівникам галузі – від досвідчених аграріїв-керівників, до молодих спеціалістів, які приходять до сільгосппідприємств, озброєні новими сучасними знаннями. Вдячний хліборобам, тваринникам, працівникам харчової та переробної промисловості. Це, насамперед, завдяки їхній невтомній праці Черкащина з року в рік займає провідні місця у виробництві сільськогосподарської продукції. Не став винятком і нинішній рік. Так, обсяг виробництва сільськогосподарської продукції за січень-вересень 2011 року зріс на 4,7 % в порівняно з відповідним періодом минулого року, у тому числі в сільськогосподарських підприємствах – на 3,7 відсотків.

У 2011 році очікується зібрати 3168,8 тис. тонн зернових культур, з них пшениці – 949 тис. тонн, кукурудзи 1785 тис. тонн, проса – 10,7, гречки – 13,2, соняшнику – 338,1, сої – 267,7 тис. тонн.
– Тобто, на столі у черкащан вистачатиме і хліба, і до хліба, зокрема, й каші, в т.ч. й гречаної. Та така вже хліборобська доля, що ще не завершили збирання вирощеного урожаю, як про новий мусиш дбати. Нерідко від аграріїв доводиться чути нарікання щодо несправедливості цін на вироблену продукцію і навіть про те, що не будуть надалі сіяти, чи й навіть збирати вирощене. А яка ситуація насправді?
– Паритет цін, звісно, існує. Але який хлібороб дозволить собі сидіти, склавши руки? Що стосується майбутнього року, то уже підготовлено грунт під посів озимих культур на 100 % запланованих площ. Озимих культур посіяно на площі 250,7 тис. га, що становить 94,5 %, в тому числі озимої пшениці посіяно на 97,1%, озимого жита – 90,9 % та ячменю – 69,6 %. Крім того посіяно 100% озимого ріпаку, що складає 52 тис. га.
– Проїжджаючи територією області не можна не помітити, як багато на полях ще стоїть добірної кукурудзи. Ця культура, яку свого часу силоміць заставляли вирощувати в хрущовські часи, при правильному підході виправдала себе й нинішнього року?
– Не лише виправдала, а в окремих господарствах та на окремих полях маємо зіркові її врожаї – понад 100, а інколи й 160-180 центнерів з гектара. Хочу Вас запевнити, що весь вирощений урожай буде зібрано.
Аграрії області завершують збір сільського господарських культур. Загалом вже намолочено понад 2,7 мільйонів тонн зерна з середньою урожайністю 46,7 ц/га, в тому числі середній урожай кукурудзи становить 73 ц/га, намолочено її понад 1,1 млн. тонн. Достатньо для потреб області вирощено та зібрано гречки та проса. Непогано вродили нинішнього року й соняшник та соя. Матимемо вдосталь і цукру. Цукристі зібрано на понад 28 тис. га, що складає 65 % від загальної площі. Накопано 1,0 млн. тонн цукристих коренів з яких вивезено на цукропереробні підприємства 945,4 тис. тонн. Середня урожайність буряків становить 367,2 ц/га.
– За радянських часів дехто вже міг би готувати дірочки в лацканах піджаків, і цілком заслужено. Втім, не секрет, що розвитком рослинницької галузі аграрії області з різних, звісно, причин, займаються набагато охочіше, ніж тваринництвом. Та ця галузь є не менш важливою в сільськогосподарському виробництві, адже, насамперед, вона забезпечує постійні, а не сезонні робочі місця, дає обігові кошти тощо. Із виходом на повну потужність Миронівської птахофабрики «Наша ряба» резерви з нарощування виробництва м’яса птиці практично вичерпані. Необхідно повернутися до розвитку свинарства, великої рогатої худоби. Тож який стан справ з розвитком тваринництва в області?
– Нинішнього року в області збережено позитивну тенденцію до нарощування основних видів продукції тваринництва.
Реалізація худоби і птиці на забій в живій вазі всіма категоріями господарств збільшилася на 3,5 %, яєць – на 12,8 % у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Відмічається позитивна динаміка у прирості, реалізації на забій свиней в живій вазі майже на 17,3 % по сільгосппідприємствах області.


У сільгосппідприємствах області проводиться реконструкція виробничих приміщень із запровадженням сучасних технологій, що дає змогу наростити виробничі потужності та досягати підвищення якості виробленої продукції.
Завершена реконструкція свинокомплексу в селі Тимошівка Кам’янського району потужністю 1000 основних свиноматок та добудова свинокомплексу в ТОВ «Валява» Городищенського району потужністю 3400 основних свиноматок. Тож уже нинішнього року розпочнеться виробництво свинини. Проводиться експертиза запропонованих земельних ділянок, на підставі чого буде прийнято рішення щодо будівництва свинокомплексу в Христинівському та Драбівському районах.
Розпочато будівництво молочного комплексу на 1000 корів у ТОВ «Кищенецьке» Маньківського району. У СТОВ «Родина» Чорнобаївського району введено в дію доїльний зал потужністю 300 корів. Завершено реконструкція третьої черги молочного комплексу потужністю 750 корів у Корпорації «Украгротех» Христинівського району.
– Це радує. Але відомо, що для розвитку всієї сільськогосподарської галузі необхідне кредитування, не кажучи вже про тваринництво, котре навіть за наявності коштів за рік не відродиш.
– За оперативними даними підприємств агропромислового комплексу області на 1 жовтня 2011 року установами банків, які функціонують в регіоні, було видано 1523,5 млн. грн. кредитних ресурсів, середньозважена відсоткова ставка за виданими кредитами склала 14,4 %. Це на 724,5 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року. У 2010 році на цю дату було видано 799,0 млн. грн., середньозважена відсоткова ставка була 22,3% відповідно.
– Головою облдержадміністрації Сергієм Тулубом неодноразово як під час нарад, так і прес-конференцій та брифінгів для представників засобів масової інформації наголошувалося на необхідності створення і діяльності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Чи ж виконується це доручення губернатора?
– Згідно з оперативними даними управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій станом на 11.10.2011 року в області створені та зареєстровані 51 сільськогосподарський обслуговуючий кооператив. Картина у розрізі районів виглядає наступним чином: у Драбівському, Катеринопільському, Маньківському та Чигиринському районі створено по одному кооперативу, Городищенському, Золотоніському, Лисянському, Тальнівському, Уманському, Черкаському та Чорнобаївському – по два, Жашківському, Звенигородському, Корсунь-Шевченківському, Смілянському, Христинівському та Шполянському – по три, Кам’янському та Канівському – по чотири, Монастирищенському – сім.
За видами діяльності: 10 багатофункціональних; 27 молочарських; 6 з обробітку землі та збирання врожаю; 2 переробних та 6 заготівельно-збутових.
Життя переконало у доцільності діяльності таких обслуговуючих підрозділів в сільській місцевості.
– Вадиме Костянтиновичу, знову ж таки, на виконання доручень органів вищої влади, голови обласної державної адміністрації Сергія Тулуба, заступника голови облдержадміністрації Василя Корнієнка Головному управлінню агропромислового розвитку доводиться опікуватися таким новим видом діяльності, як ярмаркування. Разом з тим, спостереження засвідчили, що й на Канівському ярмарку, і в Черкасах на Митниці поруч з супер-маркетом «Гранд-маркет», де мерією Черкас відведено районам місце для ярмаркування, продукція сільспвиробників користується неабияким попитом. Чи має перспективи цей напрямок роботи?
– Це рішення керівництва облдержадміністрації було викликане, перш за все, із метою недопущення росту цін на продовольчі товари, підтримки сільгосптоваровиробників, стабілізації ситуації на споживчому ринку і насичення споживчого ринку сільгосппродукцією, продуктами її переробки. Головне управління агропромислового розвитку облдержадміністрації організувало та провело 13 ярмарок на площі 700-річчя у м. Черкаси з безоплатними місцями для торгівлі. Також Головне управління агропромислового розвитку облдержадміністрації спільно з КП «Черкаські ринки» згідно з затвердженим графіком продовжує організацію проведення щосуботи ярмаркових заходів за адресою: м. Черкаси, вул. Гагаріна, 61 (район «Митниця» біля супермаркета «Гранд»).У ярмарках беруть участь: сільськогосподарські, переробні підприємства всіх форм власності, приватні і фермерські господарства та підприємства споживчої кооперації з 11 районів, близько розташованих від м. Черкаси.На цих ярмарках представлений широкий асортимент сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки: м’яса свинини, яловичини, субпродуктів, олії, круп, риби, рибопродуктів, ковбасних, кондитерських та хлібобулочних виробів, картоплі, овочів, фруктів, яєць тощо.
Зазначена продукція реалізується за цінами, які на 10-20 % нижче ринкових. Аналогічні ярмарки проводяться в містах обласного значення, районних центрах, селищах та селах у вихідні та святкові дні. Популярністю користується й Канівський ярмарок. Усього ж з початку року їх проведено в кількості 660. Не дарма кажуть – попит породжує пропозицію.
– Спостереження за діяльністю Головного управління агропромислового розвитку засвідчує, що Ви і Ваші підлеглі займаються не лише чиновницькою, а й так би мовити, живою, творчою роботою. Але ж і від виконання суто чиновницьких обов’язків не відмовитись. Окрім всього, управлінню доводиться ж готувати пропозиції до проектів програм і прогнозів регіонального соціально – економічного розвитку, а також відповідних цільових програм розвитку галузей агропромислового виробництва, ініціювати новаторські напрацювання, а Вам, як керівнику, відстоювати інтереси області в Міністерстві аграрного розвитку. Як вдається поєднувати обов’язки і можливості та справлятися з немалим навантаженням?
– Хочу скористатися можливістю та подякувати сьогодні фахівцям Головного та районних управлінь агропромислового розвитку. Повірте, за щоденними справами не завжди про це й згадаєш. Хоч я порівняно й недавно працюю в цьому колективі, та переконався, що мої підлеглі варті доброго слова та підтримки. Допомагають в роботі і напрацьовані ділові стосунки з аграріями області. А щодо навантаження – знав на що йшов, тож і жалітися пізно.
– За ініціативи керівництва облдержадміністрації, управлінням розроблено та презентовано на колегії облдержадміністрації проект обласної програми «Село Черкащини 2020». Розумію, що це тема окремої детальної розмови, але в двох словах: в якому стані перебуває нині цей проект і коли буде внесений на розгляд сесії обласної ради?
– Матеріали зазначеного проекту програми готуються на розгляд сесії обласної ради, яка відбудеться орієнтовано 22 листопада.
– І насамкінець, на порозі – День працівника сільського господарства. Що плануєте до професійного свята?
– Доброю традицією стало відзначення професійного свята вшануванням працівників галузі на урочистих заходах, які за участі керівництва області щороку відбуваються в обласному центрі. Тим більше, що трудівники полів і ферм гідно завершують сільськогосподарський рік і закладають міцну основу під урожай майбутнього року. Найуспішніші з поміж них: керівники сільгосппідприємств, фахівці-аграрії, хлібороби і тваринники будуть відзначені морально й матеріально. Як кажуть, по праці й шана.
На знімку: під час засідання колегії Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації. (Фото з архіву)
Управління інформаційної політики та зв’язків із засобами масової інформації облдержадміністрації


Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Вадим Рудишин: «На Черкащині забезпечено реалізацію державної аграрної політики»"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 11
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта