«ДРУЖБА — ПОНЯТТЯ ЦІЛОДОБОВЕ» : 918372 : Футбол

Футбол Киев : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Киев и область : Последние новости > Спорт > Футбол
Подробно

«ДРУЖБА — ПОНЯТТЯ ЦІЛОДОБОВЕ»

Заголовок я взяв у лапки, бо це — цитата, це улюблений вислів Михайла Макаровича Баки.

Проповідував на власному прикладі
Коли б мені в молодості сказали, що можна дружити з людиною, на двадцять років старшою, я, мабуть, здивувався б. Але переконався: зовсім не вік визначає стосунки, що складаються між людьми...
З Михайлом Макаровичем познайомилися на початку 70-х років, перебуваючи в зовсім різних рангах: я — спортсмен-веслувальник, він — керівник високого рівня. Знав, що до столиці він прибув з Дніпропетровська, керував республіканським спортивним товариством «Динамо», потім очолив Держкомспорт України.
Я не ставив перед собою мету зробити спорт основним у житті. Виконав майстрівський норматив, брав участь у республіканських змаганнях, був членом збірної України, але далі не пішов. Закінчив у Києві торгівельно-економічний інститут, почав працювати в системі Міністерства торгівлі й зі спортом нібито «зав'язав». Та продовжував спілкуватися з хлопцями — байдарочниками, каноїстами, при можливості чимось допомагав... Хіба ж міг здогадуватися, що долі завгодно, аби я став президентом Федерації веслування на байдарках? Доля виступила в обличчі конкретної особи — Михайла Макаровича Баки, який запропонував мені: «Ти ж все одно допомагаєш, то, може, робитимеш це як президент Федерації з добре знайомого тобі виду спорту?»
На початку 80-х у нас з Михайлом Макаровичем встановилися вже досить близькі контакти. Я керував великим оптово-роздрібним об'єднанням «Укрспортторг», тож нам доводилося досить часто зустрічатися, мені — допомагати Спорткомітету. На той час ще не було таких понять, як вільна валютна закупівля, якихось інших відносин. Часто Михайло Макарович просив, аби ми разом поїхали до Москви й разом вирішили питання, які не розв'язувалися у плановому порядку. Йшлося про закупівлю обладнання, інвентарю, спортивної форми для хокеїстів, велосипедистів тощо. Ми почали дружити, а не просто бути знайомими. Часто зустрічалися, проводили разом вільний час, зустрічалися у нього вдома, в мене...
Незважаючи на велику різницю у віці, нам було цікаво один з одним. І коли я переїхав до іншої республіки, вже не працюючи в Україні, він приїжджав до мене в гості, я — до нього.
Основою для такого тісного контакту, щирих відносин було моє захоплення ним як людиною, його високі моральні якості. Він був ідеальний товариш. Мене захоплювало його ставлення до сім'ї, дружини, оточуючого світу, громадсько-політичної ситуації — воно завжди було рівним, ґрунтовним, виваженим.
І він не поділяв дружбу на «потрібну», «кон'юнктурну» — й на безкорисливу. Підхід був чисто людський: чи варта ця особа поваги до неї. Саме такі стосунки, таке ставлення проповідував власним прикладом. І улюбленою його фразою була така: «Дружба — поняття цілодобове».
Як ювілей однієї людини перетворився ще й на вшанування іншої
Пригадую свої приємні враження від нашої з Михайлом Макаровичем останньої поїздки до Москви.
Святкувався ювілей віце-президента Міжнародного олімпійського комітету, знаної в керівництві російського спорту людини Валентина Смирнова. Я не перебільшу, якщо скажу, що приїзд Михайла Макаровича, незважаючи на присутність високих московських і зарубіжних гостей, перетворив ювілей Смирнова ще й на свято з приводу зустрічі з Михайлом Макаровичем! Тому що після офіційної частини всі заступники голів спорткомітетів союзних держав окремо зібралися з приводу приїзду Баки, потім був вечір спогадів, і такого теплого й водночас шанобливого ставлення до людини я ніколи не бачив відносно інших. Весь цей комплекс відносин — ще одне свідчення його належності до розряду видатних людей нашої сучасності.
Тепер, на жаль, настала сумна стадія спогадів про нього, негаснучих почуттів і пам'яті. Хочеться гідно увічнити фінал життя яскравої особистості, встановити гідний пам'ятник. Група художників, серед них є й колишні спортсмени, вже розробила макет, нині замовляється все необхідне для подальшої роботи. До речі, цікаво, що художники, члени професійної Спілки, які лише чули про Михайла Макаровича, знають про його величезний авторитет у спортивній галузі, але особисто знайомі не були, відмовилися брати гроші за свій труд...
Думаю, красивий пам'ятник буде встановлений до річниці смерті Михайла Макаровича. Це стане знаком поваги до нього й до його чудової сім'ї.
З Нью-Йорка я слав йому останнє «прощавайте»
Коли я залишив Україну, з часом переїхав до Америки, наш зв'язок з Михайлом Макаровичем не перервався. Телефонували один одному, домовлялися про зустрічі під час моїх приїздів.
Його хвилювали питання політики, соціально-економічного становища в країні. Дуже переживав за стан українського спорту, за якісь неправильні рішення в структурах.
Мені доводилося чути, що, будучи головою Держкомспорту України, Бака стільки понабудував, що й досі шахраї від спорту не можуть все порозкрадати. Функціонери займаються не творенням, а розкраданням. Хоча, звичайно, є й хороші спортсмени, й порядні бізнесмени, та яка жалюгідна картина з ДЮСШ, з плавальними басейнами, ковзанками...
Пам'ятаю, яка грандіозна робота йшла під час підготовки до Олімпійських ігор у Москві і олімпійського футбольного турніру в Києві. Тоді організаційний талант Михайла Макаровича набув особливого імпульсу. Людина — епоха в спорті і його куратор, і його зодчий... Як гірко казати про нього в минулому часі — «він був...». А та база, яку він створив у спорті, й нині тримає його «на плаву». І він дуже багато зробив, зокрема, й для улюбленого в народі футболу. А від того, що нині наш футбол стає не «білим», а «чорним» через велику кількість талановитих африканських легіонерів, то від цього дуже страждає виховний момент для нашої молоді, для розвитку цього виду спорту в Україні.
... Нахлинають спогади хаотично. Деякі такі давні. Але в подробицях інколи пам'ятаєш і те, що трапилося ЗО років тому! Пригадую, як ще молодий, веселий, енергійний Михайло Макарович готувався відзначити свій 50-річний ювілей. Йому це уявлялося складною справою. Чому? Та тому, що це був час контролю за вживанням алкоголю, прискіпливих вимог до, так би мовити, моральних норм, скромності і т. ін.
Друзі організували цей ювілей у приміщенні одного з проектних інститутів у Південно-Західній залізниці, в їдальні. Гостей прийшло дуже багато, серед них — заступники голови Ради міністрів, інші високоповажні особи. Посвяткували дуже добре, весело...
І все ж таки якась зла людина написала до ЦК, мовляв, за які гроші Бака свій ювілей організував? І через якийсь час до тієї їдальні завітали перевіряючі. Але ж, оскільки Михайло Макарович був людиною принциповою, він усі гроші до копійчини вніс до каси своєчасно, навіть відмовившись від будь-якої дружньої допомоги, боятися йому було нічого, «вкусити» його не вдалося.
Ми згодом добряче посміялися з цього епізоду. До речі, старші люди, можливо, пам'ятають, що ціни на продукти були тоді низькими, і навіть на півзарплати Баки можна було організувати ювілей.
Спогади, спогади... А я ж не проводив його в останню путь. Не встиг. У п'ятницю, за два дні до смерті він подзвонив мені. Я в той час їхав машиною в аеропорт, відлітав до Нью-Йорка.
Ми домовились, що я через тиждень повернуся, і ми обов'язково разом знову поїдемо до Москви — у нас там були домовленості про зустрічі. Коли ж мені о першій ночі за нью-йоркським часом зателефонував Анатолій Петрович Усенко, тоді перший заступник голови Ради, у колі ветеранів спорту ветеранів спорту України, і повідомив, що сталося непоправне лихо, я не встигав повернутися до Києва. Прилетів тільки на 9 днів...
Як же несподівано трапилося лихо!.. Михайло Макарович був повний життя, планів. Коли розмовляли востаннє, так бадьоро, навіть збуджено спілкувався. Діна Іванівна, правда, казав він мені, просила, щоб я брав квитки до Москви на потяг, а не на літак, — з обережності, щоб тиск не підскочив... Здавалося, що років на десять міг ще розраховувати. А пам'ятаєте, яке мав волосся, зуби, якою енергійною залишалася хода? І в сауні любив попаритися. Він, нібито, відносив себе до розряду ЗО—40-річних, судячи з його ставлення до життя, родини, друзів.
І завжди був у курсі новин, у тому числі літературних, незважаючи на величезні навантаження. Не цурався й домашніх, господарських справ, чогось суто, здавалося, побутового. То щось на дачі зламалося, то щось підфарбувати треба в тому невеликому заміському будиночку... Тож їхав разом з сином Олексієм. Наскільки я знав, в останні роки він особливо опікувався ветеранами спорту України. Він мислив масштабно і розумів, що саме треба робити. Хотів, щоб громадська організація, Рада ветеранів мала хоч яку-небудь допомогу за рахунок бюджету, мріяв, що вдасться законодавчо збільшити пенсії ветеранам спорту або добитися стипендій бодай для когось. Знаю, що наприкінці 2009 року хоч якась частина цих планів здійснилася.
Багато людей пишаються знайомством з Михайлом Макаровичем Бакою, тепло про нього згадують. Хотілося б, щоб вони й конкретними добрими справами підтверджували свою пам'ять про нього.

Юрий Петрович Литвиненко,
Президент компании «Укринвестфорум»,
Мастер спорта СРСР

 

Добавить комментарий к новости "«ДРУЖБА — ПОНЯТТЯ ЦІЛОДОБОВЕ»"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 15
Новых вестей вчера: 18

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Киев



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта