Стан дотримання законодавства про працю : 900959 : Местные новости

Местные новости Донецк : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Донецк и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Стан дотримання законодавства про працю

Однією з основних тем засідання колегії облдержадміністрації, яку очолює голова Донецької облдержадміністрації Андрій ШИШАЦЬКИЙ, став стан дотримання законодавства про працю, зайнятість, охорону праці на підприємствах, в установах і організаціях.
Основна інформація висвітлена в доповіді начальника Територіальної державної інспекції праці - Головного державного інспектора праці в Донецькій області Марії ГУРТОВОЇ. Додаткові аспекти були розглянуті у виступах заступника начальника Територіального управління Держгірпромнагляду по Донецькій області Юрія СКРИПНІКА та директора Донецького обласного центра зайнятості Тамари КОЗЕНКО. Для довідки:
Про стан додержання законодавства про працю, зайнятість, охорону праці на підприємствах, установах і організаціях
Метою соціальної політики в Україні є забезпечення стабільної життєдіяльності суспільства, досягнення соціальної злагоди та соціальної цілісності, належного рівня добробуту людей та зниження соціальної нерівності.
З метою реалізації соціальної політики на території Донецької області розроблено систему заходів щодо забезпечення гідного соціального становища громадян. Серед основних – це Регіональна угода між Донецькою облдержадміністрацією, профспілковими об’єднаннями Донецької області та Донецькою обласною організацією роботодавців на 2010 – 2011 р.р.; Регіональна програма підтримки малого підприємництва в Донецькій області на 2011-2012 роки, яка містить певні заходи щодо підвищення рівня соціальної відповідальності малого підприємництва; Програма економічного і соціального розвитку Донецької області на 2011 р. та ін.
Також в області розроблено план заходів щодо збільшення надходжень до бюджетів міст та районів, яким активізується звірка баз даних податкового та обліку загальнообов’язкових зборів з метою виявлення порушень, в т. ч. і оплати праці найманим працівникам.
Стан додержання законодавства перебуває на контролі у голів місцевих рад та районних державних адміністрацій, Територіальної державної інспекції праці у Донецькій області (надалі ТДІП), Державної податкової адміністрації у Донецькій області, Контрольно – ревізійного управління в Донецькій області, Територіального управління Держгірпромнагляду по Донецькій області та ін.
Так, протягом 2010 та першого півріччя 2011 року посадовими особами ТДІП проведено 4594 перевірки з питань додержання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в результаті чого виявлено 19110 порушень.
Внесено 3838 приписів щодо усунення виявлених правопорушень; судами та державними інспекторами праці винесено 3622 постанови про притягнення до адміністративної відповідальності; порушено 133 кримінальні справи.
Посадовими особами Держгірпромнагляду у зазначеному періоді проведено 893 всебічні перевірки з питань охорони праці та 67596 перевірок виробничих об’єктів. Під час перевірок виявлено 699913 порушень нормативно – правових актів з охорони праці. У зв'язку з вчиненням порушень здійснено 34260 призупинень робіт та експлуатації об’єктів і устаткування. До адміністративної відповідальності притягнуто 29,4 тис. робітників (сума штрафних санкцій складає 2465,7 тис. грн.). Для вирішення питання про відповідальність до правоохоронних органів передано 707 матеріалів.
З питань зайнятості проведено 465 перевірок, в результаті чого встановлено 338 порушень. Керівникам 198 підприємств внесено приписи щодо їх усунення. До 44 підприємств застосовано штрафні санкції на загальну суму 1646 тис. грн. Відносно 21 посадової особи складено протоколи про притягнення їх до адміністративної відповідальності за ст. 165-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Одним з індикаторів економічного розвитку країни й найважливішим показником добробуту населення є реальні доходи громадян.
За даними Державного комітету статистики «Про соціально – економічний розвиток регіонів України» показник розміру середньої заробітної плати по Донецькій області поступається тільки м. Київу.
Так, рівень середньомісячної номінальної заробітної плати за січень – травень 2011 року проти аналогічного періоду 2010 року збільшився на 23,4% і складав 2891 грн. За травень 2011 року середня заробітна плата досягла 3038 грн., що в 3,2 рази перевищує рівень мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб (960 грн.).
Вищу за обласний показник середню заробітну плату отримують працівники міст Красноармійськ – 4353 грн., Новогродівка – 4153 грн., Кіровське 4074 грн., Вугледар – 3940 грн., Жданівка – 3677 грн., Добропілля – 3251 грн.
Низькою залишається заробітна плата у працівників міст Костянтинівка – 2035 грн., Слов'янськ – 2157 грн., Дружківка – 2363 грн., Торез – 2473 грн., Великоновосілківського району – 1502 грн., Володарського району – 1524 грн., Слов'янського району – 1592 грн., Олександрівського району – 1631 грн.
Не зважаючи на достатньо високий рівень розміру середньої заробітної плати, в регіоні продовжують мати місце випадки наявності заборгованості із заробітної плати, що безумовно є найбільш гострою соціально – економічною проблемою в суспільстві.
Станом на 01.06.2011 заборгованість із заробітної плати в цілому по Донецькій області у порівнянні з 01.01.2011 збільшилась на 7,5 млн. грн.., або на 3,2%, і складала 241,0 млн. грн.., в т. ч. на економічно – активних підприємствах – 96,9 млн. грн..
Також викликає занепокоєння наявність значної чисельності незайнятих громадян. Так, станом на 1 квітня 2011 року їх чисельність складала 36,5 тис. осіб, що на 3,5 тис. осіб більше ніж на 1 січня 2011 року і на 1,7 тис. осіб більше, ніж на 1 квітня 2010 року. Одночасно з цим відбулося збільшення чисельності безробітних осіб, яка станом на 1 квітня 2011 року складала 34,6 тис. осіб, що на 2,6 тис. осіб більше, ніж на 1 січня 2011 року і на 1,1 тис. осіб більше ніж на 1 квітня 2010 року.
Викладене питання потребує окремого вивчення з боку органів державної влади та місцевого самоврядування, оскільки низький рівень зайнятості населення прямо пов'язаний із наявністю «тіньової» праці.
На сьогоднішній день спостерігається зменшення навантаження незайнятого населення на 1 вільну вакансію – в цілому по області на 01.01.2011 – 11,3 особи, на 01.04.2011 – 9,2 особи, на 01.07.2011 – 6,0 осіб.
Але в цілому залишається актуальним питання підвищення рівня зайнятості населення, оскільки це є запорукою подолання бідності, зниження рівня соціальної напруги.
Показник стану охоплення колективними договорами (з урахуванням підприємств малого бізнесу) складав у 2010 році 93,6% від загальної кількості працюючих, у І кварталі 2011 року – 92,6%.
З урахуванням того, що колективний договір покликаний забезпечити регулювання трудових відносин у сфері застосування найманої праці і укладається з метою узгодження інтересів найманих працівників і власника або уповноваженого ним органу, на території області необхідно продовжувати активну роз’яснювальну роботу щодо необхідності та обов’язковості укладення колективних договорів.
Стан охорони праці на підприємствах, в установах і організаціях Донецької області характеризується зниженням рівня загального травматизму. Так, протягом І кв. 2011 року на підприємствах Донецької області травмовано 877 працівників, що на 196 або на 18,3% менше ніж за аналогічний період минулого року. Але, в той же час відбулося збільшення рівня нещасних випадків зі смертельними наслідками (протягом І кварталу 2011 року сталося 32 випадки, на 4 або 14,3% більше ніж за аналогічний період 2011 року).
Основними факторами (подіями), що травмують та які привели до нещасних випадків зі смертельними наслідками були: машини і механізми - 21,9% (у вугільній промисловості – 23,5%), обвали та обвалення – 18,8% (у вугільній промисловості – 29,4%), дорожньо – транспортні пригоди – 9,4% (у вугільній промисловості – 5,9%).
Особливої уваги потребують факти самовільної розробки вугілля на гірничих відводах діючих шахт. Протягом І кварталу 2011 року було виявлено 70 таких місць.
За І кв. 2011 року зареєстровано 391 випадок професійних захворювань, у т. ч. 381 випадок – у працівників вугільній галузі, що складає 97,44% від загальної кількості профпатології, зареєстрованої на промислових підприємствах області (у 2010 р. – 340 випадків).
Протягом січня – травня 2011 року на виконання Доручення Президента України, яке було надане за результатами наради з питань боротьби з тероризмом в Україні, посадовими особами Територіальної державної інспекції праці у Донецькій області, Донецького обласного центру зайнятості, Територіального управління Держгірпромнагляду по Донецькій області та Донецької обласної санітарно – епідеміологічної станції було проведено 152 перевірки з питань додержання законодавства про працю, з питань зайнятості населення, оплати праці та охорони праці на підприємствах м. Макіївки у 140 роботодавців.
В ході проведених перевірок встановлено чисельні порушення законодавства про працю, нормативно – правових актів з охорони праці та промислової безпеки, санітарних нормативів з питань гігієни праці та законодавства про зайнятість.
За результатами проведених перевірок відносно посадових осіб, винних у порушеннях, вжито заходи за компетенцією контролюючих органів.


Источник: Донецька обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Стан дотримання законодавства про працю"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 6
Новых вестей вчера: 4

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Донецк



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта