Збереження меліоративних фондів Донеччини : 854171 : Местные новости

Местные новости Донецк : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Донецк и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Збереження меліоративних фондів Донеччини

Збереження меліоративних фондів Донеччини

Сьогодні на засіданні колегії облдержадміністрації під керівництвом голови Донецької облдержадміністрації Анатолія БЛИЗНЮКА була висвітлена проблема заощадження меліоративних фондів і розвитку зрошувального землеробства для забезпечення продовольчої безпеки області.
З доповіддю виступив начальник Донецького обласного виробничого управління меліорації та водного господарства Валерій ПАНКОВ. Для довідки:
Довідка
до проекту рішення колегії облдержадміністрації
«Про збереження меліоративних фондів та розвиток зрошуваного
землеробства для забезпечення продовольчої безпеки області» Стан меліорації земель в Донецькій області
Донецька область розташована в посушливій степовій зоні, де виробництво сільськогосподарської продукції значною мірою залежить від вирішення проблеми штучного зрошення сільгоспугідь, особливо в роки з несприятливими погодними умовами. Ефективне функціонування зрошувальних систем, використання дощувальних машин та поливної техніки є одним з факторів збільшення валового виробництва основних сільськогосподарських культур в агрокліматичних умовах області, зокрема плодово-ягідних, овочевих культур та картоплі, кормових культур.
У 1990 році площа зрошуваних земель в області становила 200 тис. га, що становило 11% загальної площі сільськогосподарських угідь. Зрошувані землі забезпечували виробництво до 30 відсотків продукції рослинництва, у тому числі 100% овочів і 40% кормів. За 20 років через незадовільний технічний стан зрошувальних систем 78 тис. га зрошуваних сільськогосподарських угідь було переведено в богарні. Станом на 01.01.2011 в області налічується 122 тис. га зрошуваних сільськогосподарських угідь або 6% загальної площі сільськогосподарських угідь. Погіршення технічного рівня зрошувальних систем призвело до скорочення фактично политих площ, у 1990 році регулярно поливалось 191 тис. га, у 2000 році - 56 тис. га, у 2005 році – 16 тис. га, у 2010 році – 9 тис. га.
Внаслідок реформування агропромислових підприємств, на землях яких розташовані меліоративні системи, кількість землекористувачів збільшилася в декілька разів. Таке роздрібнення негативно вплинуло на функціонування меліоративних систем, ефективність використання зрошуваних земель та дощувальної техніки в межах новоутворених господарських структур.
У процесі реформування агропромислових підприємств, починаючи з 2003 року розпочалось пограбування зрошувальних систем, зокрема сталевих трубопроводів. Обласним виробничим управлінням меліорації і водного господарства (далі – облводгосп) разом з міжрайонними управліннями водного господарства постійно проводяться заходи по збереженню меліоративних фондів, за спробами та фактами крадіжок вчасно звертаються до правоохоронних органів. За 2003-2010 роки за фактами крадіжок трубопроводів до районних правоохоронних органів надіслано 75 звернень, за якими було порушено 46 кримінальних справ, 45 справ не були доведені до суду, через те, що не встановлені винні особи, хоча у зверненнях були вказані марки та державні номери автомобілів та механізмів, які були виявлені на місцях демонтування трубопроводів. Тільки одна справа розглядалась у суді – крадіжка трубопроводу 6,17 км Краснооскольської зрошувальної системи в Краснолиманському районі, який перебуває на балансі Слов’янського міжрайонного управління водного господарства. Рішення суду було оскаржено у Вищому господарському суді України, яким Слов’янському управлінню було відмовлено в позові на відшкодування заподіяних збитків.
За 2001-2010 роки було демонтовано 31,8 км державних міжгосподарських трубопроводів, орієнтовна втрата зрошуваних площ від цього становить 20 тис. га. Крім того демонтовано понад 238 км внутрішньогосподарських трубопроводів, що спричинило додаткову втрату площ близько 29 тис. га.
З жовтня минулого року до сьогоднішнього дня на міжгосподарській мережі була одна спроба демонтажу трубопроводу Зуївскої зрошувальної системи, на даний час матеріали знаходяться в Амвросіївському РВ УМВС, за якими хід слідства перевіряє Служба внутрішньої безпеки ГУБОЗ ВВБ в Донецькій області. На цей факт відреагували тільки після втручання Прокуратури області.
На внутрішньогосподарській мережі в кінці січня була спроба демонтажу трубопроводу діаметром 325 мм на землях ТОВ АФ «Зоря» Старобешівського району біля с. Мар’янівка. За допомогою працівників міліції, прокуратури та Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель незаконні дії були зупинені. За руйнування родючого шару ґрунту без отримання дозволу на виконання робіт, згідно діючого законодавства, порушникам нараховано штраф в сумі 20 тис. грн.
Збереження меліоративних фондів законодавчо передбачене не тільки повноваженнями облводгоспу та правоохоронних органів. Статтею 143 Земельного кодексу України чітко означені підстави для примусового припинення прав на земельну ділянку у судовому порядку у разі пошкодження і знищення родючого шару ґрунту, об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем.
На жаль прецеденту застосування даної норми в області не було, хоча саме вона змусила би власників земельних ділянок дбайливіше ставитися до збереження меліоративних систем.
Підводячи підсумок вищезазначеному можна зробити висновок, що тільки у співпраці, зусиллями облводгоспу, Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель, органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів можливо зберегти наявні об’єкти інженерної інфраструктури меліоративних систем для відновлення зрошуваного землеробства у Донецькій області.
За даними інвентаризації зрошувальних систем, проведеної у 2010 році, встановлено, що технічний стан наявних зрошувальних систем дає можливість поливати лише 21,3 тис. га (17%). В поливному режимі не можуть використовуватись 100,8 тис. га (83%). Основні причини – незадовільний технічний стан господарських мереж та насосно-силового обладнання (51,2 тис. га); відсутність дощувальних машин (12,4 тис. га); системи підлягають списанню та переводу у богарні на площі 37,2 тис. га зрошуваних земель, або 30% від наявних. Площа зрошуваних земель, на яких можливо реально відновити меліоративні системи становить 13,1 тис. га.
Технічне оснащення поливною технікою також вкрай незадовільне. Із 1044 дощувальних машин, які повинні обслуговувати наявну зрошувану площу є лише 229 одиниць, з них у робочому стані залишилося 155, з них машин типу «Фрегат» 29 одиниць, у тому числі 9 у робочому стані, «Дніпро» - 18 та 6, ДДА 100 -107 та 69, інших марок 75 та 71 одиниць. При цьому, більше 90% із наявного парку дощувальних машин вже відпрацювали нормативний термін. Найбільше збережено зазначеної техніки у Слов’янському (45), Костянтинівському (24) та Новоазовському (22) районах.
Протягом останніх 20 років не проводились заходи з реконструкції, модернізації та технічного переоснащення наявних меліоративних фондів через відсутність бюджетного фінансування. Постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2000 № 1704 затверджена "Комплексна програма розвитку меліорації земель і поліпшення екологічного стану зрошуваних та осушених угідь на період до 2010 року" (далі – Програма). Програмою передбачалось провести реконструкцію зрошувальних систем та поліпшення екологічного стану зрошуваних земель за 2001-2005 роки на площі 23,4 тис. га, за 2006-2010 роки на площі 32 тис. га. На реалізацію програми в Донецькій області передбачалось виділення коштів з державного бюджету на 2001-2005 роки 23,4 млн. грн., на 2006-2010 роки – 32 тис. грн. Із-за відсутності фінансування з державного бюджету Програма не виконувалась.
У 2007-2010 роках Програмою передбачалось провести реконструкцію зрошувальних систем Донецької області на площі 2,24 тис. га, для чого передбачались кошти з державного бюджету у сумі 6272 тис. грн. Але програма не виконувалась через відсутність фінансування.
Необхідно зазначити, що в даний час існуюча внутрішньогосподарська мережа зрошувальних систем за своїми технічними характеристиками не відповідає вимогам сучасних дощувальних машин та поливної техніки і потребує модернізації зрошувальних систем.
Подальше високоефективне використання зрошуваних земель, як обов’язкової складової сталого соціально-економічного розвитку, неможливе без розв’язання ряду проблем, до найважливіших з яких слід віднести:
- недостатній рівень бюджетного фінансування на утримання державних меліоративних систем;
- відсутність бюджетного фінансування заходів з модернізації, реконструкції та технічного переоснащення наявних меліоративних фондів;
- відсутність механізму здешевлення довгострокових кредитів для відновлення та реконструкції систем зрошення, придбання дощувальних машин та поливної техніки, в тому числі розширення площ крапельного зрошення в необхідних обсягах;
- не вирішене на Державному рівні питання щодо компенсації витрат за використану сільгоспвиробниками електроенергію для подачі води на зрошення сільгоспкультур у наступних роках.
Вартість основних фондів на балансі облводгоспу та підвідомчих організацій складає 284 млн. грн. В експлуатації міжрайонних управлінь водного господарства знаходяться 69 державних насосних станцій, на яких встановлено 352 насосно-силових агрегатів. Загальна потужність насосних станцій 99,3 тис. кВт, загальна продуктивність 75 м куб./с. Завдяки експлуатаційним заходам, які виконують міжрайонні управління водного господарства, державні насосні станції підтримуються у задовільному стані і можуть подавати воду в обсязі 45 млн. куб.м для поливу 22 тис. га. Для цього користувачі внутрішньогосподарської мережі та власники меліорованих земель на державних зрошувальних системах повинні укласти договори з міжрайонними управліннями водного господарства на подачу води для поливу. Договори укладаються за умови справної внутрішньогосподарської мережі та достатньої кількості дощувальних машин.
У 2010 році вартість послуг з подачі води на зрошення сільгоспкультур державними насосними станціями складає в середньому 44 коп. за 1 куб. м, у тому числі без урахування вартості електроенергії 22 коп. (від 38,4 коп. до 73,3 коп., у т.ч. без електроенергії від 21,4 коп. до 26,5 коп.). З метою збереження меліоративних фондів та розвитку зрошуваного землеробства, для забезпечення продовольчої безпеки Донецької області Донецькому обласному виробничому управлінню меліорації і водного господарства необхідно:
- разом з Головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації розробити обласну програму з відновлення зрошувальних систем Донецької області на 2012- 2015 роки та прогноз до 2020 року;
- забезпечити збереження та роботу державних насосних станцій та магістральних трубопроводів, які подають воду на площу 22 тис. га;
- підвищити якість надання інформаційно - дорадчим центром Донецького обласного виробничого управління меліорації і водного господарства методичної допомоги щодо відновлення та експлуатації зрошувальних систем;
- надати практичну допомогу райдержадміністраціям у створенні інфраструктури, до компетенції якої віднести функції з управління та нагляду за використанням внутрішньогосподарської меліоративної мережі;
- спільно з Головним управлінням МВС України в Донецькій області забезпечити додатковий контроль за збереженням об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем. Запропонувати райдержадміністраціям та виконавчим органам міських рад:
- взяти під контроль використання зрошуваних земель та зрошувальних систем, а також посилити відповідальність керівників господарств та посадових осіб місцевого самоврядування за збереження наявних об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем, особливо металевих трубопроводів та дощувальної техніки;
- вжити необхідних заходів щодо припинення незаконного демонтажу поливних систем і здачі їх у металобрухт;
- розробити із залученням землекористувачів на відповідній території програму з відновлення внутрішньогосподарської мережі та дощувальної техніки на 2012- 2015 роки та прогноз до 2020 року.


Источник: Донецька обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Збереження меліоративних фондів Донеччини"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 0
Новых вестей вчера: 25

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Донецк



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта