Дніпропетровщина відзначила День Соборності України : 829071 : Местные новости

Местные новости Днепропетровск : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Днепропетровск и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Дніпропетровщина відзначила День Соборності України

Дніпропетровщина відзначила День Соборності України

В обласному центрі за участю керівництва Дніпропетровської облдержадміністрації, обласної ради, керівництва обласного центру, представників політичних партій та громадських організацій відбулась церемонія урочистого покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку з нагоди Дні Соборності України.
До Дня Соборності України в обласному центрі, а також в усіх містах і районах Дніпропетровської області було організовано та проведено низку заходів:
у бібліотеках, музеях та закладах освіти області буде розгорнуто тематичні виставки документів, художньо-публіцистичних творів та науково-популярних праць, постійно діючі експозиції речових та фотоматеріалів, архівних документів, творів мистецтва та інших пам’яток, присвячених 92-ій річниці проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки;

20 січня у всіх містах і районах області пройшов єдиний День інформування громадян на тему “Соборність України – основа державності”;
21 січня у Дніпропетровську в Палаці студентів імені Юрія Гагаріна відбувся вечір представників творчої інтелігенції і громадськості.
Також 24 січня на базі Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбудеться засідання «круглого столу», присвяченого Дню Соборності України.
Слово Президента України Віктора Януковича
з нагоди Дня Соборності
22 січня 1919 року в Києві на Софійському майдані було проголошено об’єднання західної і східної України в єдину соборну державу.
Ця дата, цей чин народу України залишив для нащадків приклад, прообраз майбутнього об’єднання. Минуло багато років відтоді, але прагнення українців жити в об’єднаній, соборній державі завжди зміцнювало наш народ як зрілу світову спільноту, яка здатна будувати потужну миролюбну демократичну державу.
Я категорично засуджую будь-які спроби підважити соборність України і єдність нашого народу, спроби протиставити одну частину наших громадян іншій.
Я за те, щоб ми шукали те, що є спільне для людей, незалежно від того, чи вони проживають на заході чи на сході України.
У нас є спільне прагнення жити в добробуті і мирі. Мати можливість забезпечити майбутнє наших дітей, забезпечити літнім людям гідну старість.
Дата 22 січня ще раз дає нам приклад такого єднання навколо спільних вартостей.
Вітаю усіх нас з Днем Соборності. І в цей рік двадцятиліття Незалежності давайте побажаємо нашій державі і нашому народові многія і благія літа.
Привітання
з нагоди Дня Соборності України
Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації
Олександра Вілкула
та Голови Дніпропетровської облради
Євгена Уода
22 січня ми відзначаємо річницю визначної події в історії України – проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.
Акт Злуки спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну і соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців та реальним кроком до об’єднання українських земель, що вплинув на подальші політичні процеси в Україні.
Цей документ, підписаний у 1919 році, сформував підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Саме духовна і територіальна єдність України є найважливішою умовою успішного розвитку нашої держави.
У цей святковий день бажаємо всім жителям Дніпропетровщини здоров'я і натхнення, добробуту і злагоди, успіхів у роботі на благо нашої Вітчизни! Нехай любов до рідного краю згуртовує нас для здійснення високої мети – процвітання соборної незалежної демократичної України!
ДОВІДКА
22 січня 1919 року у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання Української народної республіки (УНР) і Західноукраїнської народної республіки (ЗУНР) в єдину державу.
Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.
Член Директорії Федір Швець урочисто зачитав Універсал про об’єднання українських земель:
«
Віднині во єдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу
».
Після урочистого проголошення Акту злуки на Софійській площі відбувся молебень, а потім — військовий парад.
Наступного дня, 23 січня, розпочався Трудовий конгрес України, який виконав функцію всеукраїнського парламенту і затвердив. Акт злуки. На основі цих рішень Західноукраїнська Народна Республіка перейменовувалась у Західну область УНР (ЗО УНР). Єдиним державним гербом став тризуб замість раніше затвердженого для ЗУНР золотого лева на голубому полотні. У той же час злиття урядів, армій, законодавчих органів УНР та ЗУНР відклалося до скликання Установчих Зборів об'єднаної України.
На жаль, це об'єднання виявилось нетривким, і невдовзі історія розпорядилась так, що окремі частини українських земель знову опинились у складі різних держав.
21-22 січня 1990 року українці вперше масово відзначили День Соборності, утворивши живий ланцюг єднання. Ця акція стала однією з найяскравіших подій під час руху за відродження незалежної соборної демократичної України. Сотні тисяч людей, узявшись за руки, створили на дорогах і шосе неперервний ланцюг від Львова до Києва.
День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави — в єдності українських земель. А поразка Української народної республіки нагадує сьогоднішньому українському суспільству про його роль у формуванні якісної і вольової політичної еліти, здатної гідно відповідати на геополітичні виклики, які стоять перед сучасною Україною.
День Соборності України є державним святом, яке встановлене «…
враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави
…» згідно з Указом Президента України від 21 січня 1999 року.
Управління преси та інформації облдержадміністрації


Источник: Дніпропетровська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Дніпропетровщина відзначила День Соборності України"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 17
Новых вестей вчера: 24

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Днепропетровск



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта