Розвиток фізкультури й спорту в Україні : 799465 : Местные новости

Местные новости Донецк : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Донецк и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Розвиток фізкультури й спорту в Україні

Розвиток фізкультури й спорту в Україні

Сьогодні на спільній колегії під керівництвом Міністра у справах сім’ї, молоді й спорту Равіля САФІУЛЛІНА, голови Донецької облдержадміністрації Анатолія БЛИЗНЮКА та голови обласної ради Андрія ШИШАЦЬКОГО були розглянуті питання реалізації Державної програми розвитку фізкультури й спорту.
Про хід реалізації Державної програми розвитку фізкультури й спорту в Україні на 2007-2011 рр. розповів заступник Міністра у справах сім’ї, молоді й спорту України Анатолій ДОМАШЕНКО.
Наводимо оригінал матеріалів доповіді:
«Державна програма розвитку фізичної культури і спорту на 2007-2011 роки затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2006 р.№ 1594 та включає 105 пунктів за відповідними напрямками реалізації державної політики у сфері фізичної культури і спорту.
Реалізація програми передбачає поетапне її виконання, а саме:
І етап (протягом 2007-2008 років) – розроблення та прийняття нормативно-правових актів з питань розвитку фізичної культури і спорту, а також відповідних регіональних програм; реалізація заходів програми;
ІІ етап (протягом 2009-2011 років) – реалізація заходів, визначених програмою та їх коригування.
Протягом 2007 року було розроблено та затверджено рішеннями відповідних рад програми розвитку фізичної культури і спорту на 2007-2011 роки у 26 регіонах України, 451 (92,0 %) районну програму та 156 (87,1 %) місцевих програм. У визначений термін регіональні програми затвердили лише 7 областей, а саме: Вінницька, Донецька, Закарпатська, Одеська, Полтавська, Черкаська та Чернігівська. Проте Волинська, Запорізька, Рівненська та Чернівецька облдержадміністрації затвердили свої програми до прийняття постанови КМУ від 15.11.2006 № 1594 про затвердження Державної програми.
Водночас у м. Києві не прийнято регіональну програму розвитку фізичної культури і спорту з 2007 року до цього часу.
Щорічно наказом Мінсім’ямолодьспорту затверджується план організаційно-практичних заходів Міністерства щодо реалізації заходів Державної програми.
З метою об'єднання зусиль з реалізації Державної програми розвитку фізичної культури і спорту, у 2007 році утворено Координаційну раду під головуванням Міністра у справах сім'ї, молоді та спорту.
Протягом звітного періоду на двох засіданнях Колегії Міністерства розглядався хід реалізації Державної та регіональних програм у Тернопільській і Луганській областях.
Аналіз реалізації Державної програми за період з 2007 по 2010 рік свідчить про певні позитивні зрушення у сфері фізичної культури і спорту за відповідними напрямками програми.
Фізичне виховання, фізкультурно-оздоровча і спортивна робота в навчальних закладах.
Cтворення належних умов щодо забезпечення фізичного виховання і масового спорту в дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах в обсязі не менше 5-6 годин рухової активності на тиждень відбувалося за рахунок внесення відповідних занять до розкладу групи продовженого дня. Рухову активність учнів основної і старшої школи забезпечують також курси за вибором спортивного спрямування, гуртки спортивної спрямованості, масові фізкультурно-спортивні заходи.
Програмами виховання і навчання дітей дошкільного віку "Малятко", "Дитина", "Українське довкілля", "Зернятко" передбачено забезпечення рухової активності дітей у межах 20-30 годин на тиждень, в залежності від віку. Слід відзначити, що зазначені положення виконуються далеко не в усіх навчальних закладах регіонів країни.
З метою організації навчального процесу та фізкультурно-спортивних заходів, у навчальних закладах МОН України приділяється належна увага щодо підготовки та видання підручників, посібників, хрестоматій, зошитів і т.д. з питань фізичного виховання, формування здорового способу життя тощо.
Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти щорічно проводяться науково-методичні експертизи навчально-методичної літератури та навчальних програм з фізичної культури.
Слід зазначити, що постійно проводиться робота стосовно розробки навчальних програм з фізичної культури. Так, протягом звітного періоду МОН України було розроблено навчальні програми з фізичної культури:
- фізична культура для 1-9 класів шкіл інтенсивної педагогічної корекції;
- фізична культура для учнів спеціальної медичної групи 5-9 класів;
- фізична культура для учнів спеціальної медичної групи 10-11 класів медичних ліцеїв;
- мультимедійна навчально-ігрова програма "Дитяча колекція. Спорт" для загальноосвітніх навчальних закладів.
З метою вдосконалення роботи з фізичної культури та збереження здоров’я школярів у навчальних закладах України розроблено та затверджено:
наказ МОН України від 22.10.2008 № 956 "Про заходи щодо вдосконалення роботи з фізичного виховання та збереження здоров’я школярів в навчальних закладах України";
наказ МОН України від 27.10.2008 № 1078 "Про затвердження заходів, спрямованих на реформування системи фізичного виховання учнів та студентської молоді у навчальних закладах України";
наказ МОН України від 06.11.2008 № 1008 "Про невідкладні заходи щодо збереження здоров’я учнів під час проведення занять з фізичної культури, захисту Вітчизни та позакласних спортивно-масових заходів";
розпорядженням КМУ від 05.10.2009 № 1622-р затверджено План заходів щодо розвитку загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти на період до 2012 року, в якому передбачено створення середовища, що сприятиме збереженню здоров'я дітей.
З метою впорядкування питання щодо медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням дітей у загальноосвітніх навчальних закладах розроблено та затверджено спільним наказом МОЗ України та МОН України від 20.07.2009 № 518/674 Положення про медико-педагогічний контроль за фізичним вихованням учнів у загальноосвітніх навчальних закладах (зареєстровано у Мін’юсті від МОН України 17.08.2009 за № 772/16788), та Інструкцію про розподіл учнів на групи для занять на уроках фізичної культури" (зареєстровано у Мін’юсті від 17.08.2009, № 773/16789).
У 2008/2009 навчальному році предмет «фізична культура» було включено до переліку предметів для державної підсумкової атестації в 11 класі за вибором учнів.
З метою якісного проведення державної підсумкової атестації з фізичної культури у старшій школі, Міністерством освіти і науки України розроблено відповідні методичні рекомендації, які мають за мету виявлення рівня фізичної підготовки випускників, перевірку знань випускників щодо фізкультурно-спортивної діяльності та вміння використовувати їх для збереження та покращення свого здоров'я.
Як наслідок, кількість учнів загальноосвітніх закладів, які відвідують 3 уроки з фізичної культури, збільшилася з 48% у 2006 році до 56% станом на 1 січня 2010 року. Проте за цей період кількість учнів, що займаються всіма видами фізкультурно-оздоровчої роботи зменшилась на 24%.
Атестацію викладачів з фізичного виховання в регіонах країни здійснено згідно з планами структурних підрозділів райдержадміністрацій та міськвиконкомів з питань освіти і науки (один раз на 5 років).
З метою вивчення рівня організації навчального процесу з фізичного виховання, Міністерством освіти і науки України відпрацьовано «Програму перевірки дотримання вищими навчальними закладами діючих вимог законодавства про вищу освіту при підготовці фахівців за напрямом «Фізичне виховання, спорт і здоров'я людини». Протягом 2009 року Державною інспекцією навчальних закладів МОН України здійснено перевірку вищих навчальних закладів з метою вивчення питання нормативно-правових підстав створення факультетів та кафедр фізичного виховання, визначення рівня матеріально-технічного, науково-методичного та інформаційного забезпечення процесу, якості підготовки, організації державної атестації та стану працевлаштування випускників.
На базі Національного університету фізичного виховання і спорту України створено Центр підвищення кваліфікації та післядипломної освіти, в якому щорічно підвищують кваліфікацію тренери з видів спорту.
На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 22.03.2002 № 210 «Про утворення фізкультурно-спортивних клубів та їх осередків у вищих, середніх і професійно-технічних навчальних закладах» з метою удосконалення позакласної навчально-виховної, фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи у навчальних закладах, Міністерством освіти і науки України опрацьовано питання щодо розширення мережі спортивних клубів, покращення їх роботи та удосконалення нормативно-правової бази їх функціонування.
Не вирішеним залишаються питання:
- щодо створення на базі лабораторії фізичного розвитку Академії педагогічних наук Науково-дослідного інституту фізичного виховання;
розробка та запровадження у навчальних закладах системи контролю за станом здоров'я вихованців, учнів, студентів та інших осіб, що навчаються в цих закладах.
Спорт для усіх верств населення за місцем проживання та у місцях масового відпочинку громадян.
З метою створення умов для реалізації права громадян на зайняття фізичною культурою і спортом та підвищення рівня фізкультурно-оздоровчої роботи серед населення України створено та функціонують 195 центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», мережа яких поступово розширюється, а саме: за 2007 рік – 30 центрів, 2008 – 17, 2009 – 9, 2010 – 2.
Протягом 2009 року в країні функціонувало 4705 фізкультурно-спортивних клубів за місцем проживання (809 – спортивної направленості, 2304 – фізкультурно-оздоровчої направленості, 1592 – фізкультурно-оздоровчої та спортивної направленості). Проте протягом 4 років кількість дитячо-підліткових фізкультурно-спортивних клубів за місцем проживання зменшилася на 624 одиниці (з 1652 до 1028), що обумовило зменшення кількості залучених дітей до занять у зазначених клубах майже на 40%.
У 2008 році відповідно до наказу Мінсім’ямолодьспорту від 31.03.2008 № 1280 було запроваджено систему щорічного моніторингу рівня залучення населення до спорту для всіх, що дало змогу проаналізувати стан використання рухової активності у повсякденній діяльності різних груп населення, з урахуванням потреб та цінностей, а також основні чинники, які стимулюють процес залучення людей до рухової активності як важливої складової здорового способу життя.
Дослідження у рамках проекту «Моніторинг рівня залучення населення України до спорту для всіх» було реалізовано Всеукраїнським центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» у співпраці з фахівцями компанії «Research & Branding Group». У зв’язку з обмеженим фінансуванням Мінсім’ямолодьспорт не мало можливості забезпечити виконання зазначеного заходу протягом 2009-2010 років.
Всеукраїнським центром фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх" спільно з Мінсім'ямолодьспортом з нагоди Міжнародного дня сім'ї щорічно організовується та проводиться Всеукраїнський фестиваль «Мама, тато, я – спортивна сім'я", "Спорт для всіх в дитячих та оздоровчих таборах", спортивно-масові та фізкультурно-оздоровчі заходи з нагоди Міжнародного дня захисту дітей "Веселі старти", "Спорт для всіх у кожному дворі", Всеукраїнський місячник "Спорт для всіх – спільна турбота" з ремонту та облаштування спортивних майданчиків за місцем проживання та в місцях масового відпочинку, Всеукраїнський фестиваль “Козацькі розваги”, спортивні заходи з відзначення 18 квітня "Всесвітнього дня здоров'я", під гаслом «Рух заради здоров’я», Всеукраїнська велосипедна естафета «Спорт для всіх єднає Україну» , всеукраїнські масові заходи серед дітей-вихованців дитячих будинків з нагоди зимових свят «Ти зможеш, якщо зміг я», "Спорт для всіх радість життя" з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку тощо.
Щорічно у зазначених заходах беруть участь близько 2 млн. осіб.
Міністерство виступило з ініціативою і розробило Державну програму з плавання, спрямовану на створення умов для навчання населення плаванню, особливо дітей та молоді. Проте внаслідок обмеженого фінансування зазначену програму не було затверджено.
За ініціативи спільної колегії Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту на тему «Реформування фізичного виховання учнів та студентської молоді у навчальних закладах України», розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.05.2009 № 515-р утворено міжвідомчу робочу групу з розробки проекту Положення про фізкультурно-оздоровчий комплекс «Крок до здоров'я».
Протягом 2009 року проведено 2 засідання міжвідомчої робочої групи з розробки Положення про фізкультурно-оздоровчий комплекс «Крок до здоров'я» та методичних рекомендацій щодо забезпечення рухової активності учнів і студентів у навчальний та позаурочний час. На цей час на базі Харківської державної академії фізичної культури проводяться наукові дослідження з цього важливого питання та готуються дисертаційні роботи.
З 2007 року по цей час Мінсім'ямолодьспортом спільно з Укрцентром «Інваспорт» та НКСІУ проведено 28 реабілітаційно-спортивних зборів для спортсменів-інвалідів на базі Національного центру паралімпійської і дефлімпійської підготовки та реабілітації інвалідів (м. Євпаторія).
Міністерством спільно із Комітетом з фізичної культури і спорту Міністерства освіти і науки України, Управлінням фізичної підготовки Генерального штабу Збройних Сил України, з метою визначення фізичної підготовленості допризовної молоді до служби у Збройних Силах України щорічно затверджується положення та проводиться Всеукраїнська спартакіада серед допризовної молоді.
Масовий спорт серед сільського населення.
Протягом звітного періоду в регіонах країни вирішувалось питання щодо доцільності введення до штатного розпису виконкомів сільських та селищних рад, сільських фізкультурно-спортивних клубів посади інструктора з фізичної культури. Слід констатувати, що за звітний період кількість інструкторів з фізичної культури сільських та селищних рад зменшилась на 122 особи (з 892 до 770). Поступово зменшується відсоток населення, що залучено до занять всіма видами фізкультурно-оздоровчої роботи. У 2,5 рази - з 78 до 29 зменшилася кількість дитячо-підліткових фізкультурно-спортивних клубів за місцем проживання населення у сільській місцевості.
Мінагрополітики України спільно з ВФСТ "Колос" протягом 2009 року з метою визначення потреб у спортивних спорудах у сільській місцевості, їх облаштування, ремонту та будівництва нових було проведено інвентаризацію.
З метою розвитку фізичної культури і спорту серед сільського населення затверджено постанову Кабінету Міністрів України від 03.02.2010 № 89 "Питання Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства "Колос", що спрямована на створення необхідних умов для залучення сільського населення до систематичних занять фізичною культурою і спортом.
Міністерством спільно з ВФСТ "Колос", Мінагрополітики України, НОК України щорічно проводяться Всеукраїнські зимові та літні сільські спортивні ігри серед усіх верств сільського населення. В рамках зазначених ігор проводяться: Всеукраїнський дитячий футбольний фестиваль сільських школярів та дітей сиріт шкіл-інтернатів під девізом "Даруймо радість дітям!"; Всеукраїнські вело-атлетичні естафети, а також спортивно-мистецькі свята з нагоди урочистого відкриття та закриття ігор.
Фізкультурно-оздоровча діяльність у виробничій сфері.
В Україні налічуються 15659 підприємств, установ, організацій, які проводять фізкультурно-оздоровчу роботу в режимі дня та у вільний від роботи час. Разом з цим, з 2006 року їх кількість зменшилася на 5034. Лише 1146 інструкторів-методистів з фізичної культури працюють за місцем роботи громадян.
Введення до штатного розпису посади інструктора з фізичної культури відбулося лише на підприємствах, що входять до сфери управління Міністерства палива та енергетики України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства вугільної промисловості України.
Відповідно до укладених двосторонніх договорів між Мінсім’ямолодьспортом і Всеукраїнськими фізкультурно-спортивними товариствами "Україна" та "Спартак" здійснюється відповідна робота щодо залучення трудящих до занять фізичною культурою і спортом.
За підтримки Федерації профспілок України спільно з територіальними організаціями товариства та галузевими профспілками постійно проводяться міські, обласні, всеукраїнські галузеві та міжгалузеві спартакіади, турніри та змагання з різних видів спорту.
На цей час СБУ України підготовлено та затверджено Інструкцію з організації фізичної та вогневої підготовки в Службі безпеки України (наказ СБУ України від 06.08.2010 № 369, зареєстровано у Мін’юсті від 10 вересня 2010 р. за № 792/18087).
Як свідчить аналіз виконання пунктів Державної програми, залишилися не виконаними пункти програми щодо:
- реформування системи фізичної культури та масового спорту за місцем роботи громадян;
- розробки методичних рекомендацій стосовно створення суб’єктами господарювання спортивних клубів та їх функціонування;
- запровадження ефективних форм проведення виробничої гімнастики у режимі робочого дня, активного відпочинку та післятрудового відновлення, профілактичних занять фізкультурно-спортивної спрямованості.
Фізкультурно-оздоровча та реабілітаційна робота серед інвалідів.
Станом та 01.10.2010 в країні функціонують 27 регіональних центрів з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», 111 їх відділень в АР Крим, обласних та місцевих центрах, 26 дитячо-юнацьких спортивних шкіл (в усіх регіонах, крім Сумської обл.) та 178 фізкультурно-оздоровчих клубів. Водночас планується продовжувати роботу щодо подальшого їх створення за наявності коштів у місцевих бюджетах.
Не створено жодного клубу для занять фізичною культурою і спортом інвалідів у Житомирській, Івано-Франківській, Чернівецький областях та м. Севастополі.
Протягом звітного періоду в усіх регіонах країни позитивно вирішувались питання щодо надання у користування на пільгових або безоплатних умовах спортивних споруд усіх форм власності, які облаштовані засобами безперешкодного доступу до них, для проведення фізкультурно-оздоровчої та реабілітаційної роботи серед інвалідів. Зокрема, слід відзначити Донецьку, Дніпропетровську, Львівську, Рівненську, Черкаську та Херсонську області. У 2009 році постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2009 № 784 затверджено План заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2009-2015 роки «Безбар`єрна Україна».
Щорічно в усіх регіонах проводяться Всеукраїнська спартакіада серед дітей-інвалідів «Повір у себе». Фінальні змагання Спартакіади проводяться на базі Міжнародного дитячого центру «Артек» (з 2007 по 2010 роки взяло участь 1250 дітей-інвалідів) та Національного центру паралімпійської і дефлімпійської підготовки та реабілітації інвалідів м. Євпаторія (1443 дітей з інвалідністю).
Укрцентром "Інваспорт" спільно з НКСІУ було розроблено наказ Мінсім`ямолодьспорту від 29.09.2010 №3380 "Про затвердження щорічної рейтингової оцінки діяльності структурних підрозділів у справах сімї, молоді та спорту Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій", яким затверджено відповідні критерії ефективності діяльності регіональних центрів "Інваспорт" щодо організації та проведення фізкультурно-реабілітаційної та спортивної роботи на місцях.
В межах відповідних бюджетних призначень Національному комітету спорту інвалідів України надається фінансова підтримка з державного бюджету.
Розвиток олімпійських, паралімпійських, дефлімпійських та неолімпійських видів спорту. Дитячий та дитячо-юнацький спорт.
В Україні здійснюють діяльність 1690 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, в яких до систематичних занять з обраного виду спорту залучено 626 тисяч дітей та підлітків. Навчально-тренувальний процес у спортивних школах здійснюють майже 22,8 тисячі тренерів-викладачів.
Відповідно до Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, затвердженого відповідною постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.2008 № 993, Мінсім’ямолодьспортом розроблено накази, що регламентують діяльність цих закладів, а саме: "Про організацію навчально-тренувальної роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл" від 18.05.2009 № 1624 (зареєстровано в Мін’юсті 25.08.2009 за № 797/1813), "Про використання навчальних програм з видів спорту у дитячо-юнацьких спортивних школах» від 13.10.2009 № 3596. На цей час завершується робота щодо приведення навчальних програм з видів спорту для дитячо-юнацьких спортивних шкіл всіх типів у відповідність до законодавства (затверджено наказ від 13.10.2010 № 3607 «Про стан та перспективи розвитку системи дитячо-юнацьких спортивних шкіл в Україні».
Наказом Мінсім’ямолодьспорту від 04.02.2010р. № 258, зареєстрованим в Мін’юсті 26.03.2010р. за № 251/17546, затверджено Положення про порядок забезпечення вихованців, спортсменів, учнів та тренерів спортивних шкіл усіх типів, центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності і спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю спортивним одягом, спортивним взуттям, спортивним інвентарем індивідуального користування.
Наказом Мінсім’ямолодьспортом від 30.07.2009 № 2693, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20.08.2009 № 789/16805, затверджено Положення про надання категорій дитячо-юнацьким спортивним школам від 26.08.2009 № 3025 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо визначення рівня вимог, яким повинна відповідати дитячо-юнацька спортивна школа для одержання відповідної категорії», затверджені методичні рекомендації щодо виконання цього Положення на місцях.
Відповідно до пункту 22 Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу вихованці спортивних шкіл направляються для підвищення рівня спортивної майстерності до спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, шкіл вищої спортивної майстерності та ігрових команд. Тренерсько-викладацьким складом спортивних шкіл налагоджена співпраця з вчителями загальноосвітніх шкіл щодо здійснення відбору учнів загальноосвітніх шкіл до відділень з видів спорту. Відбір учнів здійснюється за спеціальними тестами з фізичної підготовленості і практичних занять з обраного виду спорту вікової категорії, встановлених типовим навчальним планом.
Літній відпочинок дітей здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, спонсорських та батьківських коштів в орендованих оздоровчих закладах та власних спортивних базах. Щорічно оздоровлюється біля 13% вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Також вихованці спортивних шкіл залучаються до відпочинку у пришкільні табори з денним перебуванням, які організовані при загальноосвітніх школах.
В рамках святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні щорічно Мінсім'ямолодьспортом спільно з НОК України проводиться в усіх регіонах України Всеукраїнський Олімпійський урок, в якому беруть участь чемпіони та призери Олімпійських ігор, світу та Європи, видатні тренери, фахівці, керівники фізкультурно-спортивних організацій. На спеціально облаштованих майданчиках за участю тренерів і спортсменів, а також вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл проходили майстер-класи, тренування, змагання, різноманітні естафети та конкурси. Таким чином, кожен бажаючий стає активним учасником Олімпійського уроку, а також може спробувати власні сили у різноманітних видах спорту. Також проводяться спортивні свята та масові фізкультурно-спортивні заходи, а саме - чемпіонати, турніри, змагання з видів спорту, спартакіади, різноманітних конкурсів та вікторини, видовищні показові виступи тощо.
Щорічно Мінсім’ямолодьспортом проводиться низка спортивно-масових заходів серед учнівської молоді, а саме - Всеукраїнські спартакіади "Юний спартаківець, "Юний динамовець", Літні юнацькі спортивні ігри, Всеукраїнські дитячі спортивні ігри серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів "Старти надій", Всеукраїнський фізкультурно-патріотичний фестиваль школярів України "Козацький гарт", Всеукраїнська Олімпіада серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів, Всеукраїнські змагання "Ігри Чемпіонів", Всеукраїнська спартакіада серед допризовної молоді тощо.
З 14 по 26 серпня в Сінгапурі проходили перші в історії Юнацькі Олімпійські ігри. Україну на престижних стартах представляли 55 юних олімпійців, які змагалися у 18 видах спорту та здобули 35 медалей, з яких: 10 золотих, 9 срібних, 16 бронзових.
Відповідно до наказу Мінсім'ямолодьспорту від 04.02.2010 № 254 "Про проведення V літніх молодіжних ігор з олімпійських видів спорту у 2010 році" проведено змагання з 29 видів (31), в яких взяло участь 4023 спортсмена з усіх регіонів, а також завершено змагання з 14 ігрових командних видів спорту, в яких брали участь 1416 спортсменів.
Відповідно до наказу Міністерства від 18.12.2009 № 4379 «Про комплексні спортивні заходи України з неолімпійських видів спорту на 2010 – 2012 роки» у 2010 році проводились на високому організаційному рівні комплексні спортивні заходи України з неолімпійських видів спорту, а саме - V юнацькі спортивні ігри з 13 видів спорту. Станом на 01.10.2010 вже проведено змагання з одинадцяти видів спорту, в яких взяло участь 1501 спортсменів.
У 2007 та 2009 роках Міністерством освіти і науки України спільно з іншими центральними органами виконавчої влади було проведено:
І Всеукраїнську зимову Універсіаду України, у фінальних змаганнях якої взяло участь понад 800 тисяч спортсменів-студентів, VІІІ літню Універсіаду України понад 900 тисяч спортсменів-студентів. За підсумками проведення Всеукраїнських універсіад було скомплектовано збірні студентські команди України, які взяли участь у ХХІІІ зимовій та ХХІV літній Всесвітній Універсіадах 2007 року, де здобули відповідно 16 та 66 медалей.
Українські спортсмени взяли участь у ІХ зимовому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі (13-22.02.2009 м. Щирк (Польща), посіли 16 місце, завоювавши 3 бронзові медалі; XXIV Всесвітній зимовій Універсіаді (18-28.02.2009, м. Харбін (Китай), 13 загальнокомандне місце, 7 медалей (1 золота, 2 срібні та 4 бронзові), у XXV Всесвітній літній Універсіаді (1-12.08.2009, м. Белград (Сербія)), 6 загальнокомандне місце, 31 медаль (7 золотих, 11 срібних та 13 бронзових); у Х літньому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі (18-25.08.2009, м. Тампере (Фінляндія)), 12 загальнокомандне місце, 13 медалей (2 золоті, 3 срібні, 8 бронзових); XIV Всесвітній Гімназіаді (6-13.12.2009, м. Доха (Катар)), 3 загальнокомандне місце, 32 медалі ( 9 золотих, 15 срібних та 8 бронзових).
Питання щодо підпорядкування регіональним центрам з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» комунальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл інвалідів передбачено проектом постанови Кабінету Міністрів України «Про Український центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» та «Типове положення про регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», які розроблено на виконання Закону України від 17.11.2009 № 1724 – VI «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» та інших законодавчих актів України», і на даний час знаходиться на погоджені.
В Україні створено та функціонують спеціалізовані дитячо-юнацькі школи паралімпійського та дефлімпійського резерву у Миколаївській та Одеській областях. У Національному університеті фізичного виховання і спорту України (м. Київ), Дніпропетровському державному інституті фізичної культури і спорту, Харківській державній академії фізичної культури і спорту, Відкритому міжнародному Університеті розвитку людини «Україна» (м. Київ) створено спеціалізовані групи для інвалідів за напрямком навчання – фізкультурно-реабілітаційна та спортивна спрямованість.
Спорт вищих досягнень.
Протягом 2007-2010 років спортсмени України з олімпійських та неолімпійських видів спорту взяли участь у: ХХІХ літніх Олімпійських іграх (виборовши 7 золотих, 6 срібних і 15 бронзових медалей), перших Всесвітніх Інтелектуальних іграх (у загальнокомандному заліку Україна розділила 3-4 місце з Південною Африкою), Всесвітній шаховій Олімпіаді (чоловіча команда збірної України посіла 4 місце, жіноча – 2 місце), VІІІ Всесвітніх іграх (11 золотих, 12 срібних, 10 бронзових медалей), ХХІ зимових Олімпійських іграх, перших Юнацьких Олімпійських іграх (10 золотих, 9 срібних, 16 бронзових медалей), І Всесвітніх іграх з єдиноборств (7 золотих, 5 срібних, 11 бронзових медалей).
Відповідно до Єдиних календарних планів фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів на 2007, 2008, 2009 та 2010 роки, станом на жовтень поточного року, спортсмени-інваліди взяли участь в 137 міжнародних змаганнях, а саме: XVI зимових Дефлімпійських іграх 2007 року, XІІІ літніх Паралімпійських іграх 2008 року, ХХІ літніх Дефлімпійських іграх 2009 року, Х зимових Паралімпійських іграх 2010 року, Глобальних іграх, 43 чемпіонатах світу, 62 чемпіонатах Європи, 27 Кубках світу, на яких було здобуто 468 золотих, 427 срібних та 350 бронзових медалей, загалом 1245 медалей різного ґатунку.
З 2006 року спортсменам України присвоєні почесні звання майстра спорту України - 8731 чол., майстра спорту України міжнародного класу - 1489 чол., заслуженого майстра спорту України - 311 чол., заслуженого тренера України - 607 чол.
В межах можливостей, спортсменам-членам збірних команд та їх тренерам надавалася необхідна допомога у вирішенні соціально-побутових умов.
З 2007 по 2010 роки за кошти місцевих бюджетів 39 спортсменів-олімпійців отримали покращання житлово-побутових умов, спортсмени-інваліди отримали 15 квартир, 7 автомобілів, 55 інвалідних візків, 96 слухових апаратів, 47 мобільних телефонів, 231 спортсмен-інвалід отримав матеріальну допомогу, 436 спортсменів - обласні стипендії, 101спортсмен-інвалід - безкоштовне харчування.
До чинних нормативно-правових актів тричі вносилися відповідні зміни щодо збільшення винагород спортсменам з олімпійських та неолімпійських видів спорту за досягнуті результати на міжнародних змаганнях усіх рівнів.
У Законі України «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» та інших законодавчих актів України» від 17.11 2009 № 1724-VІ, ст. 9 визначено спортивні клуби, їх правовий статус та основні засади їх діяльності.
У 2010 році розроблено проект спільного наказу Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту та Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про національні збірні команди України з видів спорту», яке опрацьовується структурними підрозділами Міністерства.
Мінсім’ямолодьспортом було підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про Центр олімпійської підготовки», який знаходиться на погодженні у Міністерстві фінансів України.
Наказом Мінсім’ямолодьспорту від 14.03.2006 № 753, зареєстрований в Мін’юсті від 04.08.2006 за № 941/12815, було затверджено Порядок встановлення консолідованого заліку організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості за отримані спортивні результати членів збірних команд України (основний склад та кандидати) в разі переходу з однієї організації до іншої. Щорічно наказом Мінсім’ямолодьспорту відповідно до Положення "Про єдину систему оцінки роботи фізкультурно-спортивних організацій" підводяться підсумки роботи фізкультурно-спортивних організацій з олімпійських, неолімпійських видів спорту та спорту інвалідів за відповідний рік. На підставі вищезгаданих наказів обласні управління з питань фізичної культури і спорту обласних державних адміністрацій нагороджуються відповідними кубками та дипломами.
Національному олімпійському комітету України, починаючи з 2008 року, щорічно надається фінансова допомога на проведення заходів із забезпечення розвитку і популяризації олімпійського руху і спорту в Україні. Фінансова підтримка надається також Спортивному комітетові України з 2008 року та Національному комітетові спорту інвалідів України.
Спорт ветеранів.
Протягом звітного періоду українські спортсмени-ветерани взяли участь у 30 чемпіонатах та Кубках світу (здобувши 49 золотих, 42 срібних та 41 бронзову нагороду), а також у 24 чемпіонатах та Кубках Європи (44 золотих, 25 срібних та 34 бронзових нагород), у 30 міжнародних змаганнях (48 золотих, 46 срібних та 30 бронзових нагород).
Протягом звітного періоду було проведено 13 засідань Ради ветеранів фізичної культури і спорту при Мінсім’ямолодьспорті та НОК України.
Розпорядженнями Президента України від 17.09.2009 № 188/2009-рп та Кабінету Міністрів України від 23.09.2009 № 1146-р призначено відповідно довічні державні стипендії видатним діячам фізичної культури та спорту і стипендії видатним спортсменам, тренерам і діячам фізичної культури та спорту.
На цей час Мінсім’ямолодьспортом спільно з Радою ветеранів розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку визначення всеукраїнської громадської організації фізкультурно-спортивної спрямованості ветеранів фізичної культури і спорту, яка представляє Україну у відповідних міжнародних організаціях та міжнародних спортивних змаганнях.
Система забезпечення розвитку фізичної культури і спорту. Нормативно-правове забезпечення.
Верховною Радою України 17 листопада 2009 року за № 1724-VI схвалений Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт" та інших законодавчих актів України".
З метою реалізації положень зазначеного Закону, Міністерством проводиться певна робота з опрацювання відповідних нормативно-правових актів.
Водночас, на виконання відповідних положень програми протягом звітного періоду було розроблено наступні нормативно-правові документи:
- 7 документів, що регламентують діяльність дитячо-юнацьких спортивних шкіл;
- наказ від 26.06.2007 № 2301 "Про Реєстр спортивних рекордів з визнаних в Україні видів спорту";
- наказ Мінсім’ямолодьспорту від 21.12.2009 № 4391 "Про затвердження Положення про порядок складення календарних планів фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів";
- наказ від 06.08.2010 № 2659 "Про затвердження Вимог до змісту положення (регламенту) про офіційні фізкультурно-оздоровчі заходи або спортивні змагання".
З метою удосконалення порядку виплати винагород спортсменам-переможцям і призерам Олімпійських, Паралімпійських, Дефлімпійських ігор, Всесвітніх ігор з неолімпійських видів спорту, Всесвітніх Універсіад, інших офіційних міжнародних змагань та їх тренерам Міністерством розроблено ряд нормативно-правових актів, які прийнято Урядом України: постанову Кабінету Міністрів України від 22 березня 2000 р. № 539 "Про встановлення винагород спортсменам України - чемпіонам, призерам спортивних змагань міжнародного рівня та їх тренерам" та постанову Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2009 р. № 1399 "Деякі питання фінансового забезпечення підготовки та участі національних збірних команд в Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських іграх"; які визначають Порядок виплати винагород спортсменам України - чемпіонам, призерам спортивних змагань міжнародного рівня та їх тренерам та механізм використання коштів, передбачених Мінсім’ямолодьспорту в державному бюджеті за програмою "Підготовка та участь національних збірних команд в Олімпійських іграх".
Для удосконалення системи виплати державних та інших стипендій для спортсменів, тренерів та видатних діячів сфери фізичної культури і спорту Міністерством прийнято такі накази: "Про затвердження порядку проведення конкурсу серед претендентів на призначення стипендії Президента України для видатних спортсменів, тренерів та діячів фізичної культури і спорту" від 07.09.2010 № 307; "Про затвердження Порядку призначення стипендії Кабінету Міністрів України для видатних спортсменів, тренерів та діячів фізичної культури і спорту" від 07.09.2010 № 3072 та "Про затвердження Порядку проведення конкурсу серед претендентів на призначення стипендії Президента України для талановитих та перспективних спортсменів".
Триває робота з опрацювання:
- порядку залучення та використання благодійних (добровільних) внесків від юридичних і фізичних осіб для підтримки олімпійського, паралімпійського та дефлімпійського спорту;
- удосконалення порядку проведення в Україні фізкультурно-спортивних заходів.
Кадрове забезпечення.
Про


Источник: Донецька обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Розвиток фізкультури й спорту в Україні"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 2
Новых вестей вчера: 16

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Донецк



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта