Олександр Вілкул: «Ми нікому і ніколи не дамо переписати історію народів, які виграли війну» : 789945 : Местные новости

Местные новости Днепропетровск : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Днепропетровск и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Олександр Вілкул: «Ми нікому і ніколи не дамо переписати історію народів, які виграли війну»

Олександр Вілкул: «Ми нікому і ніколи не дамо переписати історію народів,  які виграли війну»

Олександр Вілкул: «Ми нікому і ніколи не дамо переписати історію народів, які виграли війну»
Губернатор відкрив пам'ятник прославленому льотчику, командиру ескадрильї, гвардії майору Михайлу Степановичу Столярову
В урочистому заході також взяли участь заступники голови облдержадміністрації, Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко, голова обласної ветеранської організації Станіслав Шевченко, представники ветеранських організацій Дніпропетровська і жителі міста.
Виступаючи на мітингу, присвяченому відкриттю пам'ятника, Олександр Вілкул сказав: «Ми живемо в дуже красивому місті. Але, дивлячись на широкі бульвари, прогулюючись по прекрасній набережній, ми повинні пам'ятати про те, якою ціною завойована ця краса. Форсування Дніпра в 1943 році історики називають «другим Сталінградом». Десятки тисяч наших солдат обагрив кручі Дніпра. Серед них були і наші героїчні земляки. Одним із таких є Михайло Столяров. Герой-льотчик, заступник командира полку він сміливо йшов у бій з фашистськими загарбниками. І свій останній бій він закінчив у рідному місті. Тут, на місці його загибелі, на вулиці, яка тепер носить його ім'я, ми відкрили сьогодні йому пам'ятник ».
Коментуючи спроби ряду політичних сил переписати історію України, глава області підкреслив:« Ми ніколи не ділили Перемогу на свою і чужу. І ми нікому і ніколи не дамо переписати історію народів, які виграли війну. І це вже наш бій, це святий обов'язок нас - нащадків тих героїв, які подарували світ цій землі! І я Вам як губернатор і просто як громадянин цієї країни з упевненістю кажу: Святий подвиг наших батьків і дідів ніколи не буде поставлений під сумнів!»
Учасники мітингу поклали квіти до пам'ятника Михайлу Столярову. Після мітингу був проведений урочистий концерт.
Довідкова інформація про Михайла Столярова.
Безстрашний льотчик
В. Піменов, член секції історико - революційних пам'яток при обласному правлінні Українського товариства охорони пам'яток історії та культури.
Вулиця Столярова. Вона, мабуть, відома кожному жителю Дніпропетровська. І тому, що на ній розташовані найбільші в місті кінотеатри - панорамний і «Батьківщина», і тому, що так називається зупинка трамвайного маршруту. Хто ж він, ця людина, чиє ім'я носить одна з центральних вулиць міста?
Дитячі та юнацькі роки Михайла Столярова пройшли в Амур-Нижньодніпровському районі. Після закінчення школи пішов працювати слюсарем на завод «Будмаш». Одночасно займався у Дніпропетровському аероклубі ... мріяв стати військовим льотчиком.
У 1930 році заповітна мрія здійснилася. Його зарахували курсантом в авіаційну школу. Юнак з головою поринув у вивчення нових для нього дисциплін - аеродинаміки, метеорології, навігації. Місяці навчання промайнули непомітно. Яскравим вересневим днем перші випускники залишали стіни рідної школи. Одні виїжджали на Далекий Схід, інші - на Північ. Тільки Михайло Столяров нікуди не виїжджав: командування залишило його місці в якості льотчика - інструктора. Він повинен був навчати молодь, допомагати їй освоювати нову техніку. Це було перше визнання здібностей молодого авіатора.
Михайло дуже любив небо рідної Вітчизни і хотів щоб воно завжди було чистим, безхмарним, сонячно-блакитним. Охороні рідного неба він присвятив все своє життя без залишку.
Почалася Велика Вітчизняна війна. фашисти рвалися в глиб країни. У серпні 1941 року гітлерівські війська, після запеклих боїв захопили Дніпропетровськ, а у швидше - всю область.
Тяжко переживав Михайло захоплення фашистами місць, таких дорогих до болю знайомих з дитячих років. Міцніше стискали руки штурвал бойової машини, що йде в черговий бій. Льотчик твердо вірив «Буде на нашій вулиці свято!».
І ось, злетіло довгоочікуване переможний Червоний прапор над містами і селами лівобережжя Дніпра. Звільнено Павлоград, Синельникове, Новомосковськ. Попереду був Дніпропетровськ. Одним з перших, хто на крилах літака з червоними зірками приніс мешканцям рідного міста звістку про наближення звільнення та помсту ворогові, був кавалер трьох бойових орденів майор Михайло Степанович Столяров.
Але не довелося льотчику побачити рідні місця звільненими, пройтися по проспектах, вулицях, площах, бульварах і паркам, побачити рідний Дніпро, особи щасливих земляків. Це сталося 20 вересня 1943 року. На виконання чергового бойового завдання радянського командування вилетіли льотчики 6-ї гвардійської штурмової та 11-ї гвардійської винищувальної дивізії зі складу 17-ї повітряної армії.
Провідним групи бомбардувальників був заступник командира полку майор М.С. Столяров. Радянські соколи успішно завдали потужного бомбового удару по ворогу. Після атаки ворожих позицій наші літаки поверталися на аеродром. Тільки радість виконання бойового завдання у льотчиків була затьмарена - в строю не було машини випробуваного бойового товариша, справжнього друга, стійкого комуніста і улюбленого командира М.С. Столярова. Він і його повітряний стрілець загинули. Їх бомбардувальник підбитий вогнем ворожої зенітної артилерії врізався в одну з будівель на правому березі Дніпра.
Після звільнення міста від німецько-фашистських загарбників його прах був похований на міському меморіальному кладовищі.
Давно відгриміли гарматні залпи. Свято шанують дніпропетровці своїх героїв полеглих у боротьбі з ворогом. Ніколи не заросте стежка народна до їх пам'ятників. Рішенням Дніпропетровської міської Ради народних депутатів колишньої вулиці Фабричної де загинув безстрашний льотчик присвоєно його ім'я.
Не впізнати зараз колишньому фабричному. У повоєнні роки отримала вона вихід до Дніпра до Набережної В.І. Леніна. Тут споруджені навчальні та житлові корпуси та будинки Дніпропетровського енергобудівельного технікуму, чотириповерхова будівля 1-ї міської поліклініки, висотна будівля обласного статистичного управління. Виріс тут же й великий корпус першого в нашому місті і третього на Україну панорамного кінотеатру.
З кожним роком кращає, змінюється вулиця, що носить ім'я Михайла Степановича Столярова, вулиця - вічний пам'ятник безстрашному льотчику. Сьогодні на ній губернатор відкрив пам'ятник нашому славетному землякові.
Управління преси та інформації облдержадміністрації


Источник: Дніпропетровська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Олександр Вілкул: «Ми нікому і ніколи не дамо переписати історію народів, які виграли війну»"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 14
Новых вестей вчера: 20

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Август 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Днепропетровск



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта