Готовність номер один! : 784783 : Местные новости

Местные новости Донецк : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Донецк и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Готовність номер один!

Готовність номер один!

Сьогодні перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Сергій ДЕРГУНОВ провів засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Засідання відбулося за участю заступника голови облдержадміністрації Олександра АЛІПОВА, представників НАК «Нафтогаз України» на чолі з заступником голови правління НАК «Нафтогаз України» Володимиром Чупруном, керівництвом ВАТ «Донецькоблгаз» та УМГ «Донбастрансгаз», перших заступників міських голів та голів райдержадміністрацій області, представників Головного управління МНС Донецької області.
На порядку денному були розглянуті наступні питання:
- Про стан техногенної та екологічної безпеки на об'єктах газового господарства;
- Про технічний стан джерел зовнішнього протипожежного водопостачання міст. Населених пунктів і об'єктів області. Звертаючись до присутніх, Сергій ДЕРГУНОВ зазначив: «У будь-яке місце, в якому буде існувати ризик техногенної небезпеки, ми готові виїхати і провести виїзну нараду. По першому ж сигналу ми з комісією готові виїжджати в будь-яку точку Донецької області ». Для довідки: Аналітична довідка на засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС
І. Про технічний стан джерел зовнішнього протипожежного водопостачання міст, населених пунктів та об’єктів області.
Станом на 1 жовтня 2010 року в містах та населених пунктах Донецької області знаходиться 23982 пожежних гідранти (далі - ПГ), 4264 пожежних водоймища (далі - ПВ). З початку року прийнято в експлуатацію 37 ПГ, відремонтовано 361 ПГ та 13 ПВ, однак в технічно несправному стані знаходиться кожний шостий ПГ та кожне п'яте ПВ.
Найскрутніший стан щодо несправного протипожежного водопостачання (далі - ППВ) склався в містах Торез, Дружківка, Добропілля, Соледар, Димитрове, Костянтинівка, Харцизьк, а також с.м.т. Першотравневе та Старобешеве (кожний другий ПГ знаходиться у технічно несправному стані).
Завдяки підтримці обласної державної адміністрації (розпорядження голови Донецької облдержадміністрації від 15.06.2009р. №285) Головним управлінням МНС України в Донецькій області (далі - Головне управління) та підприємствами водопостачання області були заплановані заходи щодо проведення ремонтів вуличних ПГ. Завдяки проведеній роботі це дало змогу зменшити загально обласний показник їх несправності.
Не зважаючи на позитивні результати проведеної роботи та впроваджені підрозділами Головного управління організаційні заходи щодо приведення у технічно справний стан джерел зовнішнього протипожежного водопостачання, ситуація з несправним ППВ залишається незадовільною - не всіма місцевими органами влади, керівниками служб водопостачання області вжито всебічних заходів щодо покращення роботи за цим напрямком діяльності; окремі водоканальні служби (КП «Харцизький міськводоканал», КП «Зугрес-водоканал-1», РКП «Водгосп», КП «Ясинуватське ВУВКГ», КП «Промінь», Торезьке ВУВКГ, Старобешівська ВД Дон. РВУ, Торецьке ВУВКГ, Добропільське ВУВКГ, Димитрівське ВУВКГ КП «В.Д.», Костянтинівське ВУВКГ, Дебальцевське ВУВКГ, Амросіївське ВУВКГ, Авдіївське ВУВКГ) незадовільно виконують заходи з ремонтів пожежних гідрантів.
Керівництвом комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» та його деякими структурними підрозділами на місцях не вжито відповідних заходів з приведення у працездатний стан підвідомчих ПГ, відсоток несправних ПГ на водогінних мережах складає: в м.Торез-46%, с.м.т. Старобешеве та м.Комсомольське-45%, м.Дружківка-44%, м. Добропілля - 41%,м. Костянтинівка - 41%, м.Димитрове-40%, м. Дебальцеве - 36%, м. Авдіївка -25%, смт. Кутейникове - 25%.
Не у кращому стані утримуються ППВ іншими комунальними водоканальними підприємствами області. Так, відсоток несправних ПГ по м. Соледар складає 70%, с.м.т. Першотравневе - 68% , м. Харцизьк - 53%, м. Зугрес - 39%, м. Ясинувата - 38%, м. Мар'їнка - 29%.
Неякісно організована та проводиться робота по обладнанню ПГ покажчиками місць їх розташування, насамперед це стосується таких водоканальних підприємств, як Селидівське ВУВКГ, де з 234 ПГ 233 знаходяться без відповідних покажчиків, КП «Зугресводоканал-1» з 45 ПГ не обладнано жодного, Костянтинівське ВУВКГ з 297 - 215, Торезьке ВУВКГ, з 179 - 147, Харцизький міськводоканал з 326 – 129 та ін.
В середньому відсоток незабезпеченості ПГ покажчиками місць їх розташування по вищезазначеним водоканальним підприємствам сягає більше 70%.
На теперішній час так і залишилося невирішеним проблемне питання балансової належності 72 ПГ в містах Селидове (55 шт.) та Сніжне (17 шт.)
Через погодинний графік подачі води у більшості міст області, неспроможності служб водопостачання забезпечити своєчасну її подачу у водогони у підрозділів Головного управління створюються значні труднощі у використанні пожежних гідрантів для гасіння пожеж.
Тривалий час не вирішується питання щодо обладнання водонапірних башт пристроями для забору води, пожежними автомобілями. Так, в Амвросіївському районі з наявних 49 водонапірних башт не обладнано 27, в Краснолиманському районі з 65 - 33, у м. Селидове з 9 - жодної, в Ясинуватському районі з 5 - жодної, у м. Краматорську з 14 -2, у Костянтинівському районі з 20 - 2.
На низькому рівні організовано роботу щодо влаштування та утримання у справному стані пірсів на водоймах. Так, у Слов'янському районі з 10 пірсів в несправному стані знаходиться 4, у м. Єнакієве з 6 - 3, а в м.м. Авдіївка, Дзержинськ, Торез, Сніжне, Добропілля та смт. Володарське взагалі не збудовано жодного пірсу.
Вищезазначений стан справ (відсутність можливості заправки пожежних автоцистерн з найближчих ППВ, пошук справних ПГ протягом тривалого часу) вкрай негативно впливає на успіх проведення пожежно-рятувальних робіт, який у своїй більшості досягається лише за рахунок залучення додаткових сил та засобів підрозділів Головного управління, про що свідчать непоодинокі приклади гасіння пожеж.
ІІ. Про стан техногенної та екологічної безпеки на об’єктах газового господарства.
Робочою групою у складі теруправління Держгірпромнагляду по Донецькій області, головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, спеціалізованих підприємств газового господарства було проведено перевірки виконання вимог актів законодавства щодо безпечних режимів постачання та дотримання безпеки під час забезпечення споживачів Донецької області природним і скрапленим газом, а також під час використання газу в промисловості та побуті.
Всього по Донецькій області було обстежено 89 підприємств, перевірено – 529 об′єктів систем газопостачання в т.ч. спеціалізовані підприємства газового господарства, АГЗП, АГНКС, житлово-комунальні та комунально-побутові підприємства (власники житла) та інші підприємства, які споживають або використовують природний та скраплений газ в промисловості та побуті.
В ході перевірок виявлено 504 порушення нормативно-правових актів з промислової безпеки та охорони праці. Призупинено експлуатацію 32 об′єктів, які включають: ШРП, ГРП, газовикористовуюче обладнання, споруди, установки, газопроводи та системи газопостачання.
23 посадових осіб притягнуто до відповідальності, у тому числі – 7 перших керівників. Керівникам підприємств, на яких виявлені порушення нормативно-правових актів з промислової безпеки та охорони праці, видані приписи щодо усунення цих порушень.
Основними характерними порушеннями є: відсутність актів вводів об′єктів газопостачання в експлуатацію; актів перевірок ДВК; реєстрів нумерації ДВК (житлово-комунальні підприємства), актів перевірок герметизації інженерних вводів; невиконання технічного обслуговування та ремонту систем газопостачання комунально-побутових об′єктів; відсутність державної періодичної повірки манометрів, сигналізаторів, КВП; відключення автоматики безпеки; наявність витоку газу. Відсутні дані щодо проведення поточних ремонтів газовикористовуючих установок; технічного опосвідчення посудин; не виконуються строки проведення технічного обслуговування і ремонтів систем газопостачання згідно із затвердженими графіками; вентканали не мають пристроїв для їх прочистки; неукомплектованість об′єктів газопостачання засобами пожежегасіння (ВАТ «Авторадіатор» - зупинка системи газопостачання у зв′язку з витоком газу, ВАТ «Маріупольский завод тяжкого машинобудування» - виток газу на відключаючому пристрої (ПЗК), СПД Кочерга та ЧП Подушкіна (магазин) – відключена автоматика безпеки).
На колегії головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації 28.05.2010 розглядалося питання про роботу підприємств житлово-комунального господарства щодо обслуговування димових та вентиляційних каналів у житловому фонді області. Значна кількість димових каналів залишилася не перевірена. Дуже слабкими темпами ремонтуються оголовки димових та вентиляційних каналів. Необхідно посилити контроль за влаштуванням систем індивідуального опалення у житлових будинках, зокрема з використанням газових котлів та водонагрівачів.
Найбільші труднощі із забезпеченням надійної експлуатації систем газопостачання мають місце в шахтарських містах регіону Особливу небезпеку представляють 4 чинники, які негативно впливають на технічний стан газових мереж і споруд на них:
Чинник 1. Просідання (осідання) земної поверхні в результаті гірничих підробок.
В результаті виїмки запасів вугілля з пластів крутого падіння виникає нерівномірне осідання земної поверхні та утворення уступів, що призводить до деформації та руйнування будівель газорегуляторних пунктів, житлових і суспільних будівель, газопроводів та інших інженерних комунікацій.
Чинник 2. Вихід шахтного газу на поверхню, загазованість підвалів житлових будинків і комунікацій.
Останніми роками випадки виходу шахтного газу - метану на поверхню землі набули постійного характеру, що призводить до загазованості підвалів житлових будинків, суспільних і інших будівель, колодязів підземних інженерних комунікацій.
Чинник 3. Підвищення рівня ґрунтових вод, підтоплення газопроводів шахтними водами.
Внаслідок недоліків в організації відведення шахтних вод, у тому числі водовідведення ліквідованих вугільних підприємств, останнім часом відмічено заболочування значних територій міст. У районах підтоплення шахтними водами розмиваються фундаменти опор надземних газопроводів, затоплюються газові колодязі, обмежується доступ до мереж для їх обслуговування і ремонту.
У містах Горловка і Єнакієве ситуація досягла небезпечного характеру.
Єдино можливим вирішенням проблеми, що створилася, є винесення ділянок газопроводів за межі заболоченої території з прокладанням їх в надземному варіанті, вартість цих робіт складає 4,295 млн. грн.
Чинник 4. Корозія надземних газопроводів під впливом хімічно активних викидів підприємств.
Через багаторічні викиди хімічно активних речовин в атмосферу підприємствами хімічної промисловості надземні газопроводи піддаються інтенсивній корозії. ВАТ «Донецкоблгаз» розробило проект «Програми невідкладних заходів з ліквідації негативних наслідків діяльності вугледобувних шахт шахтарських міст Донецької області». Загальна вартість робіт по цій програмі складає 60,6 млн. гривень протягом 2010-2014 р. р., на 2010 рік потрібно 15,96 млн. грн.
Ще одним гострим питанням є експлуатація газових мереж, по яким раніше транспортувався коксовий газ. Термін експлуатації вищевказаних газопроводів перевищує нормативний в 1,3-1,8 рази. Згідно з розробленим планом загальна вартість робіт з реконструкції таких газових мереж на період 2010-2014 р. р. складатиме 15,4 млн. гривень.
У цей час залишаються невирішеними наступні питання, що вимагають вживання невідкладних заходів:
- проведення в охоронній зоні магістрального газопроводу Ду500мм і Ду700мм Амвросіївка–Горлівка–Слов'янськ у районі с. Гірське незаконного видобутку вугілля, що може призвести до осідання ґрунту під опорами газопроводу, а також порушення або припинення газопостачання підприємств і мешканців населених пунктів Донецької області (м. м. Єнакієве, Шахтарськ, Харцизьк, Зугрэс, Амвросіївка, Іловайськ);
- у результаті обвалення породного відвалу Чумаковської ЦЗФ під завалом опинилася ділянка газопроводу високого тиску Ду500мм від ГРС "Теплічний" до ГРП-1 і ГРП-2 м. Макіївки, що веде за собою ризик виникнення надзвичайної ситуації (розрив газопроводу) з наступним порушенням або припиненням газопостачання підприємствам і мешканцям м. Макіївки;
- за результатами визначення інтенсивності газу приладовим методом, проведеним лабораторією ВАТ "Донецькоблгаз", інтенсивність запаху газу, що подається в газопроводи ряду населених пунктів Донецької області, не відповідає вимогам Держстандарт 5542-87.
- дотепер не вирішене питання про незаконність установки й демонтажу супутникових антен, іншого обладнання на оголовках димових і вентиляційних каналів житлових будинків. Це може з'явитися причиною відсутності або зворотної тяги у вентиляційних і димових каналах та призвести до отруєння чадним газом та загибелі людей;
- триває експлуатація населенням Донецької області морально застарілого газового обладнання, а також форсунок без автоматики безпеки, що забезпечує відключення газового приладу при виникненні аварійної ситуації.
Основними газопостачальниками на території області є: ВАТ «Донецькоблгаз» з 17-ма філіями, «Донецькміськгаз», «Макіївгаз», «Маріупольгаз». ВАТ «Донецькоблгаз має 18 потенційно небезпечних об’єктів та 9 об’єктів підвищеної небезпеки. Зазначені об’єкти обладнані проти аварійними системами, передбаченими проектами та діючими Правилами безпеки систем газопостачання України (НПАОП 0.00-1.20-98) та ДБН В.2.5-20-2001 Газопостачання. Газоперекачувальне обладнання забезпечене проти аварійними системами автоматики. Технологічні приміщення обладнані пристроями автоматичної системи сигналізації ЩИТ.
ВАТ «Донецькоблгаз» має 34 протиаварійних формування для реагування на надзвичайні ситуації, в розпорядженні яких знаходяться 517 працівників та 72 одиниці автотранспорту.
ІІІ. Про заходи та стан підготовки до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій в умовах різкої зміни погодних умов, небезпечних гідрометеорологічних явищ осінньо-зимового періоду 2010-2011 року.
Місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування вживаються заходи з підготовки об’єктів житлово-комунального комплексу та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2010-2011 років.
Обласною робочою групою по контролю за ходом підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в зимовий період 2010 - 2011 років проведено 39 виїзних засідань. Питання розглянуте 23.09.2010 на колегії облдержадміністрації, надані доручення виконавцям.
Станом на 10.10.2010 за звітами міст та районів у житловому господарстві комплексно підготовлено 21133 (100%) житлових будинків, 1084 (100 %) шкіл та 1056 (100%) дитячих дошкільних закладів, 291 (100 %) лікарень.
Одним з головних факторів підготовки житла до зими є капітальний ремонт. Місцевими бюджетами у 2010 році передбачено виділити на капітальний ремонт житлового фонду 115,2 млн. грн. У порівнянні з 2009 роком фінансування збільшилося на 9,4 млн. грн. Станом на 01.08.2010 кошти освоєні в обсязі 25,7 млн. грн., що складає 22% від запланованого.
Станом на 10.10.2010 опалювальні котельні підготовлені на 100% та центральні теплові пункти на 100%, ремонт та заміна теплових мереж виконані на 100%. На складах теплопостачальних підприємств у наявності 53,2 тис. тонн вугілля, або 100% від необхідного запасу.
По водопровідно-каналізаційному господарству замінено та відремонтовано капітальним ремонтом 171,56 км (100%) водопровідних, 18,7 км (100%) каналізаційних мереж, підготовлено 271 (100%) водопровідних та 238 (100%) каналізаційних насосних станцій.
У дорожньому господарстві на 10.10.2010 відремонтовано капітальним ремонтом 100% доріг від запланованого, підготовлено техніки на 100%, заготовлено протиожеледнього матеріалу 9,5 тис. т (100%).
По підприємствах міського електротранспорту відремонтовано капітальним ремонтом 105 (100%) тролейбусів, 96 (100%) трамвайних вагонів, 25,8 км (100%) трамвайної колії і 102,1 км (100%) контактної мережі, підготовлено снігоочисників трамвайних колій 25 од.
Заборгованість за житлово-комунальні послуги складає 1,6 млрд. грн., в тому числі за послуги з теплопостачання - 956,0 млн. грн., водопостачання - 346,7 млн. грн., утримання житла - 311,2 млн. грн. Заборгованість населення - 1,4 млрд. грн.
По організаціях, які фінансуються з державного бюджету, заборгованість складає 14,8 млн. грн., у тому числі заборгованість за послуги з теплопостачання складає 16,6 млн. грн. (поточний рівень розрахунків - 86.4%), за послуги з водопостачання - 0,9 млн. грн. (92,6%).Установи місцевого бюджету за поточне споживання комунальних послуг розраховуються повністю.
Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 07.10.2010 №572 7 жовтня у Донецькій області розпочато опалювальний сезон для всіх об’єктів, які отримують теплоносії, в першу чергу у житловому фонді і на об’єктах соціальної сфери.
Першочерговими задачами щодо підготовки підприємств електроенергетики до роботи у наступному осінньо-зимовому періоді є проведення повноцінних ремонтів генеруючого обладнання, мережного господарства і накопичення палива на складах теплових електростанцій у необхідних обсягах.
Станом на 01.09.2010 відремонтовано 14 енергоблоків, до початку опалювального сезону завершаться ремонтні роботи ще 6 енергоблоків, останніх 6 - до кінця 2010 року.
Фактичні витрати на ремонтну кампанію ВАТ “Донбасенерго” за 7 місяців п. р. склали 148,0 млн. грн., що становить 93,8 % від запланованих на означений період.
Стосовно накопичення вугілля. Станом на 01.10.2010 на складах електростанцій ВАТ “Донбасенерго”, ТОВ “Східенерго”, Вуглегірської ТЕС планується створити запаси в обсязі 1533,1 тис. тонн. Станом на 01.09.2010 накопичено 1515,9 тис. тонн або 98,9 %. від необхідного обсягу.
За 7 місяців 2010 року шахтами області видобуто 8,2 млн. тонн енергетичного вугілля, завдання виконано на 107,3 %. У порівнянні з відповідним періодом минулого року видобуток збільшився на 18,8 тис. тонн. За 7 місяців п. р. на теплові електростанції області відвантажено 1,4 млн. тонн вугілля, що на 0,1 млн. тонн більше, ніж за відповідний період минулого року. За 7 місяців п. р. підприємствами вугільної галузі спожито електроенергії на суму 1590,5 млн. грн., оплачено 1257,4 млн. грн., або 79,1 %. Розрахунки за аналогічний період 2009 року складали 78,0 %.
Розрахунки за поставлене вугілля ВАТ “Донбасенерго” за 7 місяців п. р. склали перед ДП «Вугілля України» 92,7 %, перед незалежними постачальниками – 61,4 %., що пов’язано з неповними розрахунками ДП “Енергоринок” з генераціями за відпущену електроенергію. Так, за 7 місяців п. р. ДП “Енергоринок” розрахувалося за електроенергію поточного року з ТОВ “Східенерго” на 90,0 %., з ВАТ “Донбасенерго” - на 96,5 %.З урахуванням боргів минулих років станом на початок вересня поточного року борг ДП “Енергоринок” перед ТОВ “Східенерго” становить 763,4 млн. грн., перед ВАТ “Донбасенерго” – 1 127,8 млн. грн. Незважаючи на труднощі підготовки до осінньо-зимового періоду, енергообладнання області готове в технічному плані нести навантаження близько 9000 МВт, що дозволить повністю забезпечити потребу регіону в електроенергії. Донбаська електроенергетична система ремонтні роботи проводить вчасно, відповідно до встановлених графіків. Витрати з цього приводу за 7 місяців п. р. по області склали 8,3 млн. грн.
Витрати на ремонт електричних мереж ВАТ “Донецькобленерго” за 7 місяців п. р. склали 44,7 млн. грн., при плані 47,6 млн. грн. Донецька філія ДП «Регіональні електричні мережі» на ремонтну кампанію та технічне обслуговування електричних мереж використала 4,63 млн. грн., що складає 94,7 %. від запланованого на 2010 рік (4,89 млн. грн.).
Основним джерелом життєзабезпечення електропостачальних компаній та підвищення якості електропостачання є розрахунки споживачів за використану електроенергію.
За підсумками 7 місяців поточного року споживачі області розрахувалися за використану електроенергію на 92,4 %., що на рівні відповідного періоду минулого року. Заборгованість з початку року зросла на 515,7 млн. грн.
Серед промислових споживачів підприємства металургійної і хімічної промисловості оплатили спожиту електроенергію на 99,1 %. і 98,5 %. відповідно. Металургійними підприємствами складені та виконуються графіки реструктуризації заборгованості.
Низькі розрахунки мають підприємства вугільної галузі. Спожиту електроенергію не оплачують через недофінансування з державного бюджету ДП «Укрвуглеторфреструктуризація», ДП «Укршахтгідрозахист», шахти 3-ї групи, а також підприємства, які ведуть видобуток вугілля на шахтах «крутого падіння» – ДП «Артемвугілля», ДП «Дзержинськвугілля».Найнижчі розрахунки за спожиту електроенергію (усіма категоріями споживачів) за 7 місяців поточного року у містах: Дзержинськ (32,8 %.), Горлівка (64,3 %.), Торез (76,8 %.), що обумовлено низькими розрахунками вугільних підприємств.
Підприємства житлово-комунального господарства оплатили 76,1 %. спожитої у січні-липні електроенергії. Серед них на сьогодні найбільш проблемним є КП «Компанія «Вода Донбасу». В порівнянні з аналогічним періодом минулого року розрахунки населення покращилися на 3 відсоткових пункти і складають 95,1 %. З початку року населення заборгувало 25,3 млн. грн. За 7 місяців 2010 року енергопостачальні компанії області розрахувалися за куповану електроенергію з ДП «Енергоринок» на 94,7 %., що на рівні відповідного періоду минулого року.
Загальна планова сума витрат на виконання заходів з ремонту та реконструкції газових мереж і споруд газорозподільних підприємств становить 8,4 млн. грн.
ІV. Про стан та додаткові заходи щодо належного забезпечення постійного й обов’язкового обслуговування державними аварійно-рятувальними службами об’єктів і окремих територій області.
Згідно з Переліком об’єктів та окремих територій, які підлягають постійному та обов’язковому на договірній основі обслуговуванню державними аварійно-рятувальними службами (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 №1214) на території Донецької області визначено 1277 об'єктів та територій, які підлягають постійному та обов’язковому обслуговуванню державними аварійно-рятувальними службами.
Для вирішення завдань щодо запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, проведення пошукових, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт у Донецькій області створено та діють 34 аварійно-рятувальні служби (далі – АРС), з яких 12 державних АРС.
Проведеним аналізом встановлено, що підрозділом Державної спеціалізованої (воєнізованої) гірничорятувальної (аварійно-рятувальної) служби МНС (далі – ДСВАРЗ) протягом 2009 року було укладено 63 договори з об’єктами, що складає приблизно 4,9% від загальної кількості об’єктів і територій області. У 2010 році ДСВАРЗ обслуговує 69 об’єктів області або 5,4%.
На теперішній час в Донецькій області наказами МНС України створено дві державні аварійно-рятувальні частини (далі – ДАРЧ): ДАРЧ-1 управління МНС у м. Слов’янську Головного управління та ДАРЧ-2 Старобешівського районного відділу. З початку 2010 року ДАРЧ-1 підписав договори з 84 об’єктами ПНО, що складає 6,6% від загальної кількості об’єктів та територій, які потребують обслуговування; ДАРЧ-2 має у своєму розпорядженні 69 договорів з підприємствами на обслуговування (5,4%).
Слід також відзначити, що державною воєнізованою гірничорятувальною службою у вугільній промисловості укладено 177 угод на обслуговування об’єктів.
Протягом 2010 року інспекторським складом територіального органу державного нагляду з питань цивільного захисту та техногенної безпеки в Донецькій області було здійснено 3462 перевірки потенційно небезпечних об’єктів (далі – ПНО), у тому числі тих, що підлягають обов’язковому обслуговуванню державними АРС. За невиконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 № 1214 винесено 59 приписів про застосування запобіжних заходів стосовно об’єктів, що підлягають обов’язковому обслуговуванню державними АРС.
Враховуючи вищезазначене, в цілому по Донецьком регіону укладено 399 договорів на обслуговування ПНО державними аварійно-рятувальними службами, що складає 31,2% від загальної кількості об’єктів, які повинні обслуговуватись згідно з чинним законодавством, але цього недостатньо для належного виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 № 1214.
V. Про стан проектування, монтажу систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення на об’єктах підвищеної небезпеки та потенційно небезпечних об’єктах.
Відповідно до закону України «Про правові засади цивільного захисту» одним з найбільш ефективних чинників зниження ризиків виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, мінімізації наслідків у разі їх виникнення є створення та впровадження новітніх інформаційних технологій контролювання джерел небезпеки на потенційно небезпечних об’єктах (далі – ПНО) та територіях. Вагомим кроком у цьому напрямку стало розроблення та впровадження в практичну діяльність Правил улаштування, експлуатації та технічного обслуговування систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення, затверджених наказом МНС від 15.05.2006 №288, зареєстрованих в Мін’юсті 05.07.2006 за №785/12659. Враховуючи економічну, соціальну і екологічну значущість та комплексний характер робіт у сфері запобігання виникненню на потенційно небезпечних об’єктах і територіях з ризиком і проявом небезпечних геологічних процесів, а також оповіщення людей у разі їх виникнення, можна зазначити, що на цей час назріла необхідність побудови та розвитку на державному та регіональному рівнях централізованого спостерігання за джерелами небезпеки на ПНО та територіях за допомогою систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій.
Управління процесами у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, що покладено на органи управління єдиною державною системою запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, являє собою дуже складну та багатоаспектну сукупність дій, спрямованих на запобігання надзвичайним ситуаціям на ПНО та територіях. Ефективне виконання зазначених дій неможливе без оперативної та достатньої інформаційної підтримки.
При виконанні цих заходів виникають проблеми, що унеможливлюють процес прийняття керівниками всіх рівнів своєчасних, економічно обґрунтованих управлінських рішень та здійснення силами реагування оперативних дій щодо максимально можливого зменшення ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій, а саме:
- відсутнє централізоване спостерігання за джерелами небезпеки на ПНО і територіях;
- обсяг первинної інформації про стан ПНО і територій, необхідний для раннього виявлення надзвичайних ситуацій, не впорядкований, накопичується та зберігається в різних технічних засобах;
- не використовуються сучасні автоматизовані методи контролю, телекомунікаційні і геоінформаційні технології обробки та відображення інформації про стан ПНО та територій;
- технічні засоби, що використовуються для контролю техногенної безпеки, вичерпали свій ресурс експлуатації;
- із впровадженням на більшості напрямків зв’язку телекомунікаційної мережі загального користування цифрових телекомунікаційних систем стало неможливим використання застарілих засобів систем виявлення надзвичайних ситуацій.
Усі перераховані чинники істотно гальмують, а в деяких випадках унеможливлюють процес прийняття керівниками всіх рівнів своєчасних, економічно обґрунтованих рішень та здійснення силами реагування оперативних дій щодо максимально можливого зменшення ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій, або локалізації та ліквідування їх наслідків.
Уряд та МНС України приділяє велику увагу зазначеному питанню. У Плані основних заходів цивільного захисту на 2010 рік, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2009 р. №1454-р, поставлено завдання щодо провадження 5 відсотків загальної кількості об’єктів підвищеної небезпеки системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій. МНС України видало накази від 09.07.2010 №534 та від 19.08.2010 №689 «Про впровадження автоматизованої системи централізованого спостерігання за джерелами небезпеки на потенційно небезпечних об’єктах та територіях.». Стан роботи з цього питання розглянуто на Колегії МНС України від 20.07.2010 р. №17. Зазначені заходи відображені у Плані основних заходів цивільного захисту Донецької області на 2010 рік, затвердженому розпорядженням голови ОДА від 23.12.2009 № 667.
Крім того слід відзначити, що підвищення стану техногенної безпеки Донецької області є одним з найважливіших завдань забезпечення проведення Євро 2012.
На теперішній час в області внесено до переліку 1218 об’єктів, які підлягають улаштуванню системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій. Прийнято в експлуатацію лише один об’єкт. Найбільша кількість об’єктів, що підлягають улаштуванню системами у м. Донецьк – 178, у м. Макіївка – 130, у м.Горлівка - 90, у м. Маріуполь – 73. Змонтовано системи в області на 12 об’єктах. Тобто про належне виконання завдань у цьому напрямку говорити складно.
Але відповідні заходи вживаються. Встановлено два автоматизованих робочих місця спостерігання за роботою систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій, підприємствами розроблено більше 100 технічних завдань та робочих проектів на системи.
Метою прийняття рішення про затвердження графіку щодо впровадження автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення на об’єктах та небезпечних територіях, об’єктах підвищеної небезпеки та потенційно-небезпечних об’єктах області є значне підвищення рівня організації централізованого спостерігання та реалізація державної політики у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки Донецької області, спрямованого на захист населення і територій, матеріальних і культурних цінностей та довкілля від негативних наслідків надзвичайних ситуацій шляхом зменшення ймовірності їх виникнення.


Источник: Донецька обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Готовність номер один!"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 22
Новых вестей вчера: 8

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Август 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Донецк



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта