Боротьба з корупцією : 748193 : Местные новости

Местные новости Донецк : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Донецк и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Боротьба з корупцією

Аналітична інформація про виконання вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією» органами виконавчої влади та місцевого самоврядування Донецької області за перше півріччя 2010 року.
1. Аналіз стану виконання вимог Закону у сфері діяльності органу виконавчої влади:
1.1) заходи, спрямовані на запобігання проявам корупції (стаття 1 Закону України «Про боротьбу з корупцією»), та дотримання спеціальних обмежень, встановлених для державних службовців та інших осіб, що уповноважені виконувати функції держави, спрямованих на попередження корупції (стаття 5).
Відповідно до пп.1, 2 ст.119 Конституції України, ст.ст.2, 13, 25 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» облдержадміністрацією у першому півріччі 2010 року вжито комплекс організаційно-практичних заходів щодо виконання законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та «Про боротьбу з корупцією», Указів Президента України від 11 вересня 2006 року № 742 «Про Концепцію подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності» та від 27 жовтня 2009 року № 870 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 вересня 2009 року «Про стан злочинності у державі та координацію діяльності органів державної влади у протидії злочинним проявам та корупції», розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.08.2007 № 657-р «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності» та державної антикорупційної політики на період до 2011 року (із змінами, внесеними розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.08.2009 № 1013-р)», інших нормативно-правових актів антикорупційного характеру.
Розроблено та затверджено план заходів облдержадміністрації на 2010 рік по боротьбі з корупцією в регіоні, який розміщено на офіційному веб-сайті облдержадміністрації в рубриці «Запобігання проявам корупції».
Питання щодо боротьби зі злочинністю і корупцією, захисту конституційних прав і свобод людини у регіоні розглядаються на розширених нарадах при керівництві облдержадміністрації, аналізується практика застосування законодавства з цих питань.
18.05.2010 питання боротьби з корупцією розглядалися на розширеному засіданні колегії Головного управління МВС України в Донецькій області за участю голів Донецької облдержадміністрації та Донецької обласної ради.
На офіційному веб-сайті облдержадміністрації в рубриці «Запобігання проявам корупції» висвітлюються концепції, програми та інші нормативно-правові акти, які стосуються боротьби з корупцією, а також розміщуються матеріали про результати боротьби з корупцією, викриті факти корупційних діянь і злочинів та вжиті у зв’язку з цим заходи.
Крім цього, відкрито портал загального користування «Запобігання проявам корупції» з можливістю користування Антикорупційним порталом Кабінету Міністрів України. Портали містять електронну базу нормативно-правових актів, новини, статті, іншу довідкову інформацію у сфері запобігання та протидії корупції. На Антикорупційному порталі цілодобово функціонує консультативний форум з роз’ясненням антикорупційного законодавства та швидкого реагування на скарги громадян. Інформація щодо зазначених порталів направлена до відома міських голів та голів райдержадміністрацій, сільських та селищних рад області.
У звітному періоді співробітниками відділу взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації здійснено робочі поїздки до Мар'їнської та Волноваської райдержадміністрацій, виконкомів Харцизької та Красноармійської міських рад з метою вивчення стану виконання місцевих програм боротьби зі злочинністю та корупцією, надання практичної допомоги з питань організації роботи по забезпеченню законності і правопорядку, захисту прав та законних інтересів громадян.
На виконання п.5.3 плану Кабінету Міністрів України від 18.11.2009 щодо організації виконання Указу Президента України від 27 жовтня 2009 року № 870 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 вересня 2009 року «Про стан злочинності у державі та координацію діяльності органів державної влади у протидії злочинним проявам та корупції» щомісяця аналізуються стан додержання антикорупційного законодавства та результати боротьби з корупцією в області.
Проведений на підставі інформації ГУМВС України в Донецькій області аналіз результатів боротьби з корупцією свідчить, що за 6 місяців поточного року правоохоронними органами області складено та направлено до суду 179 адміністративних протоколи про порушення вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією», що на 7 адмінпротоколів менше ніж за аналогічний період 2009 року, в тому числі у відношенні:
- посадових осіб місцевого самоврядування – 114;
- державних службовців 5-7 категорії – 20;
- посадових осіб державної податкової служби – 7;
- співробітників органів внутрішніх справ – 7;
- співробітників митної служби – 6.
Таким чином більше всього адміністративних протоколів за вчинення корупційних діянь складено стосовно посадових осіб місцевого самоврядування (114 або 63,7% від загальної кількості).
Із загальної кількості адміністративних протоколів за корупційні діяння органами прокуратури області складено – 44, органами внутрішніх справ – 48, Службою безпеки – 81, податкової міліції – 6 адмінпротоколів.
По 157 адмінпротоколах (з урахуванням залишку нерозглянутих адмінпротоколів минулого року) судами прийняті рішення, з яких по 141 – накладено адміністративні штрафи, в тому числі на 98 посадових осіб місцевого самоврядування (69,5%).
Із посадових осіб місцевого самоврядування до адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь у поточному році притягнуто такі категорії посадовців:
- міські голови та їх заступники – 5:
- сільські(селищні) голови – 48:
- секретарі сільських (селищних) рад – 8;
- головні бухгалтери – 11.
У поточному році до адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь притягувався три рази голова Озерянівської сільської ради м. Горлівки Володимир Панасович АНТОНОВ, два рази голова Орлово-Іванівської сільської ради Шахтарського району Сергій Петрович ІВАЩЕНКО, голова Опитненської сільської ради Артемівського району Володимир Петрович КОКУЛ, голова Черкаської селищної ради Слов'янського району Анатолій Петрович ВОЛИК.
Закрито адміністративних справ 16, в т.ч.:
- за відсутністю події і складу правопорушення - 14,
- у зв’язку із закінченням строків давності накладення стягнення – 2.
1.2) заходи щодо дотримання вимог фінансового контролю (стаття 6).
25.03.2010 в облдержадміністрації проведено заняття з державними службовцями з питань заповнення декларацій про доходи, зобов’язання фінансового характеру та майновий стан державних службовців.
При прийнятті на державну службу особи надають декларацію про доходи, зобов’язання фінансового характеру та майновий стан щодо себе та членів своєї сім'ї, яка зберігається у особовій справі посадовця.
У першому кварталі 2010 року облдержадміністрацією організовано і проведено оперативне супроводження процесу складання та надання державними службовцями до підрозділів кадрової роботи декларацій про доходи за 2009 рік. Про результати декларування надано інформацію до Головдержслужби України.
На підставі наявної оперативної інформації правоохоронними органами області проведена вибіркова перевірка декларацій.
1.3) інформація про відповідальність керівників за невжиття заходів щодо боротьби з корупцією (стаття 10).
В Донецькій області у першому півріччі 2010 року керівники за невжиття заходів щодо боротьби з корупцією (ст.10 Закону України «Про боротьбу з корупцією») до адміністративної відповідальності не притягувалися.
2. Детальний аналіз стану запобігання проявам корупції серед державних службовців у державному органі: 2.1) заходи, вжиті для усунення виявлених прогалин чи колізій у правовому регулюванні певної сфери відносин, правові норми та інші чинники, що сприяють або можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень.
Проведений аналіз звіту про виконання Закону України «Про боротьбу з корупцією» свідчить, що значну кількість осіб, які були притягнуті до адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь, складають посадові особи місцевого самоврядування (66,7%).
Разом з тим, згідно з законами України «Про місцеві державні адміністрації», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про місцеве самоврядування в Україні» облдержадміністрація не має дійсних повноважень щодо усунення зі своїх посад сільських, селищних, міських голів, які були притягнуті до відповідальності за корупційні діяння.
Як показує аналіз реагування органів місцевого самоврядування на судові рішення про притягнення до відповідальності посадових осіб місцевого самоврядування за порушення вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією», фактично воно відбувається у вигляді протокольних попереджень, а іноді ці факти місцевими радами зовсім не розглядаються.
2.2) заходи, вжиті для підвищення рівня знань з питань протидії корупції серед державних службовців, які працюють в органі виконавчої влади.
З метою попередження корупційних проявів на базі Донецького обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій (далі – Центр) проводяться зайняття з питань запобігання і протидії корупції в рамках професійних програм по навчанню працівників місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
У Центрі працює тематичний постійно діючий семінар «Проблеми запобігання та протидії проявам корупції». У поточному році в роботі семінару 2 рази брали участь співробітники відділу взаємодії з правоохоронними органами облдержадміністрації.
На зайняттях з державними службовцями та посадовими особами місцевого самоврядування вивчаються закони України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про боротьбу з корупцією», Методичні рекомендації з питань запобігання та протидії корупції, затверджені наказом Головдержслужби України від 26.12.2007 № 337, Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції», який вводиться в дію з 1 січня 2011 року.
Питання боротьби з корупцією регулярно розглядаються на семінарах редакторів газет органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Постійно проводиться робота щодо висвітлення у друкованих засобах масової інформації області ходу реалізації заходів щодо виконання Указу Президента України від 11 вересня 2006 року № 742 «Про Концепцію подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності», розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.08.2007 № 657-р «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності» та державної антикорупційної політики на період до 2011 року (із змінами, внесеними розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.08.2009 № 1013-р) та боротьби з корупцією в регіоні.
Широкого висвітлення ця тема набула на сторінках обласних газет «Жизнь», «Вечерний Донецк», «Донбасс», «Донецкие новости», «Донеччина», «Салон Дона и Баса», «Наш дом+» та інших.
На сторінках регіональної преси запроваджені спеціальні рубрики: «Правопорядок», «Контрабанда», «На страже правопорядка», «Кримінал», «Происшествия и преступления», «Милицейская хроника», «В прокуратуре области», «Телефон милиции 02», в яких висвітлюються питання профілактики та боротьби з корупцією.
Заходи, спрямовані на боротьбу з корупцією, знайшли відображення в публікаціях обласних газет: «Пятеро правоохранителей могут сесть за вымагательство» («Донецкие новости» від 25.02-03.03.2010), «Председателя спорткомитета задержали за взятку» («Донбасс» від 04.03.2010), «Протидія корупції у світлі змін до законодавства України» («Вечерний Донецк» від 06.02.2010), «В ГАИ облава на своих», «Поймали с 2 млн. грн.», «Коррупция на таможне: поборы и контробанда» («Сегодня. Донецкий выпуск» від 13.04.2010, 10.06.2010, 18.06.2010), «Боротьба з корупцією серед податківців» («Наш дом+» від 18.06.2010), «Коррупционеров предают огласке», «Коррупция в экономике Украины», «Земельная коррупция», «Со взятками будут бороться с «нуля» («Салон Дона и Баса» від 19.01.2010, від 26.01.2010, від 22.06.2010), «Коррупция срывает погоны» («Жизнь» від 15.06.2010) тощо.
Всього з цієї тематики в обласних та комунальних засобах масової інформації протягом першого півріччя 2010 року було надруковано понад 140 публікацій.
Питання взаємодії місцевих органів влади та правоохоронних органів з питань боротьби з корупцією також висвітлюються в телепередачах «На варті правопорядку», «Проти злочину», «Життєві справи».
В звітному періоді в ефір вийшло більше 160 теле- і радіосюжетів за цією тематикою.
2.3) заходи, вжиті до державних службовців, які вчинили порушення вимог Закону України "Про боротьбу з корупцією" (інформація про осіб, яким відповідно до пунктів 2 і 7 частини першої статті 30 Закону України "Про державну службу" припинено державну службу).
У звітному періоді державних службовців, яким припинено державну службу відповідно до пунктів 2 і 7 частини першої статті 30 Закону України «Про державну службу», немає.
3. Заходи, вжиті для виконання актів Президента України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення відкритості та прозорості роботи органу виконавчої влади та щодо посилення контролю за відкритістю і прозорістю його роботи.
Протягом першого півріччя 2010 року вжито комплекс заходів щодо виконання Указів Президента України від 11 вересня 2006 року № 742 «Про Концепцію подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності», від 5 травня 2008 року № 414 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 21 квітня 2008 року «Про заходи щодо реалізації національної антикорупційної стратегії та інституційного забезпечення цілісної антикорупційної політики» та від 27 жовтня 2009 року № 870 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 вересня 2009 року «Про стан злочинності у державі та координацію діяльності органів державної влади у протидії злочинним проявам та корупції».
З метою забезпечення відкритості та прозорості діяльності органів виконавчої влади облдержадміністрацією разом з управлінням державної служби Головдержслужби України в Донецькій області щомісяця проводяться прямі телефонні лінії «Суспільство проти корупції» за участю керівних працівників правоохоронних органів області. Як профілактичний засіб боротьби з корупційними проявами в усіх правоохоронних органах області працюють «телефони довіри».
Налагоджена взаємодія правоохоронних органів з громадськими організаціями, що спеціалізуються на висвітлені питань протидії корупції, із залученням їх до діяльності по запобіганню корупції в органах державної влади.
З метою забезпечення безумовного виконання вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією» здійснюється аналіз причин та умов, що сприяють здійсненню корупційних діянь, та проводиться профілактична робота по їх усуненню.
З метою недопущення прийняття на службу осіб, причетних до діяльності кримінальних структур і тіньового бізнесу, запобігання втягнення посадових осіб у протиправну діяльність, проводиться всебічне вивчення кандидатів на державну службу та при висуванні співробітників на керівні посади.
Суворо дотримуються спеціальні обмеження щодо прийняття та проходження державної служби, встановлені законами України «Про державну службу», «Про боротьбу з корупцією».
Прийом на посади в органи державної влади та місцевого самоврядування здійснюється шляхом конкурсного відбору.
З керівниками органів влади та місцевого самоврядування проводяться інструктивні наради щодо порядку дій та методики проведення службових розслідувань у разі викриття фактів з ознаками корупційних діянь. Згідно з планом проводяться перевірки діяльності кадрових апаратів щодо виконання вимог законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про боротьбу з корупцією», інших нормативно-правових актів, що регламентують порядок і правила відбору та роботу з кадрами. Робота організована і проводиться у відповідності з вимогами діючого законодавства та ґрунтується на принципах прозорості та гласності.
4. Висновки та пропозиції щодо удосконалення роботи з питань дотримання антикорупційного законодавства.
Заходом ефективної боротьби з корупцією є адекватний комплекс законодавчих норм, що забороняють такі форми неправомірної поведінки, які спричиняють шкоду державі та громадянам.
Для безумовного забезпечення виконання вимог законодавства України по боротьбі з корупцією пропонується вирішити питання про підвищення оплати праці державних службовців місцевих державних адміністрацій відповідно до статті 33 Закону України «Про державну службу», якою передбачено, що «оплата праці державних службовців повинна забезпечувати достатні матеріальні умови для незалежного виконання службових обов'язків, сприяти укомплектуванню апарату державних органів компетентними і досвідченими кадрами, стимулювати їх сумлінну та ініціативну працю».
Питання дотримання вимог законодавства України по боротьбі з корупцією серед державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування знаходяться на постійному контролі керівництва облдержадміністрації. За інформацією відділу взаємодії з правоохоронними органами Донецької облдержадміністрації.


Источник: Донецька обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Боротьба з корупцією"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 2
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Донецк



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта