Про напрями реформування системи соціальних послуг : 736236 : Местные новости

Местные новости Донецк : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Донецк и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Про напрями реформування системи соціальних послуг

Про напрями реформування системи соціальних послуг

Сьогодні на спільному засіданні колегії Міністерства праці та соціальної політики України та Донецької облдержадміністрації перший заступник Міністра праці та соціальної політики України Лідія ДРОЗДОВА доповіла про напрями реформування системи соціальних послуг.
Для інформації:
Одним із перспективних напрямів подальшого розвитку соціальної сфери є реформування системи соціальних послуг, яке розпочато в Україні з прийняттям у 2004 році Закону України „Про соціальні послуги” (далі – Закон). Зазначений Закон визначив основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.
На його виконання Мінпраці розроблено і прийнято 7 постанов Кабінету Міністрів України, в яких визначено механізми реалізації завдань щодо реформування системи соціального обслуговування, а також 12 наказів Мінпраці.
З метою удосконалення системи соціальних послуг у 2007 році Урядом затверджено Концепцію реформування системи соціальних послуг (далі – Концепція), яку розроблено Міністерством. Кінцевою метою реалізації Концепції визначено посилення індивідуального підходу в організації та наданні соціальних послуг, поглиблення адресності послуг, покращення їх якості, застосування методології планування та оцінювання послуг, удосконалення механізму фінансування, міжбюджетних та міжгалузевих відносин у сфері соціальних послуг.
З метою послідовної організації виконання стратегічних завдань Концепції Урядом у 2008 році затверджено план дій з її реалізації на період до 2012 року.
На виконання Закону та чіткого регламентування роботи територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (далі – терцентри) прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 № 1417 „Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)” (далі – Постанова № 1417), якою затверджено нову редакцію Типового положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та Перелік соціальних послуг, умови і порядок їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).
Впровадження в діяльність терцентрів положень нещодавно прийнятих документів позитивно впливатиме на реформування системи соціальних послуг, оскільки надає можливість:
розширити перелік категорій осіб, які мають право на обслуговування в терцентрі, та перелік послуг, що надаються установою;
упорядкувати діяльність структурних підрозділів терцентру, конкретизувати їх завдання;
обмежити навантаження на соціального робітника (6 осіб – у сільській (приміській) місцевості), 10 осіб – у містах з комунальними зручностями; при обслуговуванні непрацездатних громадян з V групою рухової активності – 2 особи);
посилити соціальний захист соціальних працівників та соціальних робітників, які безпосередньо надають соціальні послуги (їм надається право на щорічні профілактичні медичні огляди за рахунок роботодавця, підвищення кваліфікації), терцентр матиме право закуповувати працівникам проїзні квитки або виплачувати грошову компенсацію за їх придбання.
З метою удосконалення законодавства та з урахуванням пропозицій органів праці та соціального захисту населення та терцентрів до Постанови № 1417 внесено зміни, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2010 № 408, які сприятимуть посиленню соціального захисту осіб похилого віку, інвалідів, інших вразливих категорій населення.
Крім розробки законодавства та нормативної бази Міністерством забезпечено координацію діяльності 743 терцентрів та їх структурних підрозділів, які здійснюють соціальне обслуговування за місцем проживання понад 2 млн. громадян, надаючи їм близько 50 видів соціальних послуг. У Донецькій області функціонує 63 терцентри, які забезпечують соціальними послугами 113,5 тис. громадян.
Спільно з регіональними органами праці та соціального захисту населення забезпечено діяльність 325 будинків-інтернатів, з яких 74 – для громадян похилого віку та інвалідів загального профілю, 152 – психоневрологічного профілю, 55 – дитячих, 5 спеціальних будинків-інтернатів, а також 39 пансіонатів для ветеранів війни та праці, де проживає всього майже 55 тис. осіб. У Донецькій області функціонує 21 будинок-інтернат, де на повному державному утриманні проживає 6,2 тис. осіб.
Місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування вживаються заходи з розвитку мережі закладів для бездомних громадян та установ для осіб, звільнених з місць позбавлення волі.
За даними регіональних управлінь праці та соціального захисту населення в Україні протягом 2009 року дана мережа зросла на 26,2% та станом на 01.01.2010 складає 130 (01.01.09 – 103) суб’єктів, що надають соціальні послуги зазначеним категоріям громадян. Зросла на 25% чисельність осіб зазначених категорій, яким надано соціальні послуги, та складає 18,5 тис. осіб. За даними МВС України у 2009 році зареєстровано переважне місцезнаходження 4773 бездомних осіб (у 2008 році – 4390), оформлено 1440 паспортів громадянина України (у 2008 році – 1346).
Упродовж 2009 року розпочали роботу комунальні центри (відділення, служби) обліку бездомних громадян в Автономній Республіці Крим, Волинській, Донецькій, Полтавській, Рівненській областях та м. Києві, відділення нічного перебування у Донецькій області. Зросла мережа недержавних організацій, що надають допомогу зазначеним категоріям громадян.
Разом з тим, не утворено закладів для бездомних громадян у Вінницькій, Закарпатській, Кіровоградській, Херсонській областях.
Центри соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, місцевими органами виконавчої влади утворено лише у Житомирській та Черкаській областях.
Донецька область є одним з прикладів активної роботи у сфері соціального захисту зазначених категорій населення.
В регіоні функціонує 5 заклади для бездомних громадян та спеціальний будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів з числа осіб, звільнених з місць позбавлення волі. Протягом 2009 року зазначеними закладами/установами було обслуговано 2198 осіб.
В Донецькому регіоні планується відкриття закладів для бездомних громадян, зокрема в містах Дебальцево, Димитров, Горлівка, а також центрів соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі.
З метою подальшого реформування системи соціальних послуг вразливим категоріям населення необхідно:
продовжити роботу щодо удосконалення законодавчої та нормативно-правової бази, в тому числі внесення змін до Закону України „Про соціальні послуги”; удосконалити механізм фінансування соціальних послуг, який передбачає перехід від утримання стаціонарних закладів до фінансування безпосередньо послуг;
розробити механізм соціального замовлення на соціальні послуги, зокрема закупівлі послуг, їх контрактування;
сформувати систему контролю якості послуг шляхом розробки та впровадження державних мінімальних стандартів їх якості;
впровадити у сферу соціальних послуг механізм планування, моніторингу та оцінювання ефективності соціальних послуг тощо;
прискорити розробку тарифів на платні соціальні послуги та їх впровадження в діяльність терцентрів, оскільки в цілому по Україні у минулому році з 743 терцентрів розробили і затвердили тарифи третина з них. В Донецькій області у 2010 році з 63 терцентрів надають не тільки безплатні, а і платні соціальні послуги 12 установ;
підвищити кадрове забезпечення терцентрів спеціалістами з освітньою підготовкою з соціальної роботи;
ліквідувати черги до стаціонарних установ, переважно психоневрологічного профілю, яка вцілому по Україні становить 834 особи. Особливо це стосується м. Києва, де за оперативною інформацією станом на 01.04.2010 року черга на влаштування до психоневрологічних інтернатів становила 515 осіб, в АР Крим 161 – особу, у Донецькій області – 117 осіб (за оперативними даними станом на 01.07.2010 черга в Донецькій області повністю ліквідована).
Однією із складових напрямів реформування системи соціальних послуг є вирішення фінансових питань.
1. На сьогодні терцентри не охоплюють соціальним обслуговуванням всіх потребуючих громадян похилого віку та інвалідів через відсутність достатнього фінансування. У 2009 році соціального обслуговування за місцем проживання потребували 1,9 млн. громадян, тоді як фінансових ресурсів, виділених у складі міжбюджетних трансфертів, вистачило для обслуговування 1,5 млн. осіб, що становить в середньому по Україні близько 80 відсотків (у Донецькій області показник охоплення обслуговуванням громадян похилого віку, інвалідів, інших вразливих категорій населення кращий у порівнянні з середнім по Україні і становить 91,1 відсотка).
2. Зростає заборгованість з виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам та хворим, які не здатні до самообслуговування, що призначається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 № 558 і фінансується з місцевих бюджетів.
Загальна сума заборгованості по Україні станом на 01.04.2010 становила понад 8 млн. гривень.
Особливо складне становище з виплатою цієї компенсації в Харківській (1606 тис. грн.), Вінницькій (1556,5 тис. грн.), Луганській (566,7 тис. грн.) областях та в Автономній Республіці Крим (458,8 тис. гривень).
3. Існує проблема з фінансуванням будинків-інтернатів. З урахуванням пенсійних коштів фінансування цих установ в цілому по Україні становить 96% від потреби, а без пенсійних коштів – 76%. Найскладніша ситуація з фінансуванням склалася в Київській області, де разом з пенсійними коштами цей показник становить лише 60%, та в Черкаській області – 79%. Якщо не брати до уваги пенсійні кошти, відсоток фінансування стаціонарних установ у цих областях становитиме відповідно 50% та 61%. Оскільки фінансування стаціонарних установ відбувається за рахунок міжбюджетних трансфертів, Мінпраці в подальшому буде наполягати на тому, щоб зазначені кошти спрямовувались за призначенням, пенсійні кошти не враховувалися під час планування фінансування установ, а використовувались виключно на покращення умов проживання осіб в стаціонарних установах, як і передбачено чинним законодавством.
4. Має місце кредиторська заборгованість, яка на початок року становила 13 млн. грн. Згодом заборгованість дещо зменшилася, однак станом на 01.06.2010 становила 6,1 млн. гривень.
Успішно продовжується впровадження Міжнародного проекту MATRA, завдяки якому у 2009 році навчено персонал трьох дитячих будинків-інтернатів у Вінницькій, Запорізькій та Кіровоградській областях, а у 2010 році долучаються ще чотири – у Закарпатській, Луганській, Одеській та Харківській областях.
З метою подальшого реформування та покращення якості соціальних послуг розроблено та надіслано до регіонів на опрацювання проекти державних мінімальних стандартів якості послуг довготривалого догляду з проживанням. Зазначені стандарти якості та нормативні рамки, в яких вони мають працювати, розглядаються в контексті загальних цілей політики уряду щодо людей, які потребують стороннього догляду.
Крім того, враховуючи сучасну тенденцію старіння нації, розробляється стандартна система первинного оцінювання потреб у послугах догляду людей похилого віку та методичні рекомендації до них. Зазначене питання є важливим та перспективним, і, у разі впровадження, внесе суттєві зміни у діяльність існуючої мережі стаціонарних установ для людей похилого віку.
Передбачається впровадити українсько-австрійський проект „Професійна інтеграція: інновативні шляхи соціального включення бездомних в Україні”, в рамках якого планується утворити соціально-економічні підприємства у мм. Київ, Львів, Чернівці; українсько-шведський проект „Триступенева усестороння програма реінтеграції в суспільство громадян, що перебувають на випробувальному терміні, та звільнених з місць позбавлення волі”, в рамках якого передбачається утворити центр соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, у м. Харкові».


Источник: Донецька обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Про напрями реформування системи соціальних послуг"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 2
Новых вестей вчера: 20

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июнь 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Донецк



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта