Стан та перспективи розвитку соціальної сфери : 736235 : Местные новости

Местные новости Донецк : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Донецк и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Стан та перспективи розвитку соціальної сфери

Стан та перспективи розвитку соціальної сфери

Сьогодні на спільному засіданні колегії Міністерства праці та соціальної політики України та Донецької облдержадміністрації члени колегії та присутні гості заслухали та обговорили питання щодо стану та перспектив розвитку соціальної сфери.
Для інформації:
Найважливішим пріоритетом у здійсненні реформ в Україні визначено питання подолання бідності.
За даними комплексного обстеження умов життя домогосподарств рівень бідності в Україні зменшився з 27 % у 2008 році до 26,4 % у 2009 році, а в Донецькій області цей показник становить 25,6 % та 23,6 % відповідно.
Указом Президента України від 26.02.2010 № 274/2010 „Про невідкладні заходи з подолання бідності” визначено, що подолання бідності є найважливішим пріоритетом у здійсненні реформ в Україні.
Стратегічні напрями щодо вирішення цієї проблеми будуть відображені у Загальнодержавній програмі подолання та запобігання бідності в Україні на 2010-2015 роки, яка вже розробляється Міністерством.
Найважливішим напрямом соціально-економічної політики держави є забезпечення позитивної динаміки підвищення добробуту населення шляхом збільшення платоспроможного попиту. Зокрема, підвищення заробітної плати працюючого населення.
З метою захисту низькооплачуваних категорій працівників в 2010 році забезпечено встановлення мінімальної заробітної плати на рівні, визначеному Законом України від 20.10.09 № 1646-VI „Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати”.
З метою підвищення заробітної плати працівників бюджетної сфери Кабінетом Міністрів України прийнято постанову „Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298 і від 25 жовтня 2008 р. № 939”, згідно з якою з 1 січня та 1 квітня підвищено розмір І тарифного розряду за Єдиною тарифною сіткою, що дало змогу підвищити і розміри посадових окладів за іншими тарифними розрядами.
З метою підвищення з 1 липня 2010 року посадових окладів працівників бюджетної сфери, оплата праці яких здійснюється на основі Єдиної тарифної сітки, Мінпраці підготовлено та направлено на погодження до зацікавлених центральних органів виконавчої влади відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України.
Здійснені Урядом кроки дозволили забезпечити стабільне зростання заробітної плати в цілому по Україні.
Середньомісячна заробітна плата штатних працівників по Україні за січень-квітень 2010 року становила 2021 грн., що на 17,0% більше, ніж за відповідний період 2009 року. У Донецькій області спостерігається зростання середньомісячної заробітної плати. У січні-квітні 2010 року порівняно з січнем-квітнем 2009 року вона збільшилась на 19,1% і становила 2303 гривні.
За розмірами заробітної плати Донецька область посідає 2 місце по Україні.
За даними Держкомстату, станом на 01.05.10 заборгованість із виплати заробітної плати по Донецькій області складала 289,1 млн. гривень. У порівнянні до 1 січня ц. р. заборгованість збільшилась на 23 млн. грн. або на 8,6 відсотка; у квітні заборгованість зменшилась на 2,5 млн. грн. або на 0,9 відсотка.
Держнаглядпраці та його територіальними органами постійно здійснюється державний нагляд за додержанням законодавства про працю на суб’єктах господарювання всіх форм власності, у тому числі за своєчасною виплатою заробітної плати працівникам.
За результатами перевірок підприємств-боржників на керівників складено та передано до суду 172 матеріали про адміністративні правопорушення. До правоохоронних органів направлено 58 матеріалів для прийняття рішення в порядку ст. 97 КПК України. Загалом до адміністративної відповідальності притягнуто 226 керівників підприємств-боржників із заробітної плати, внесено 101 пропозицію щодо притягнення посадових осіб до дисциплінарної відповідальності.
Загальна сума накладених судами та державними інспекторами праці штрафних санкцій становить 146,6 тис. гривень.
У 2010 році забезпечується безперебійна виплата пенсій. Так, 13,1 млн. пенсіонерів (1,4 млн. пенсіонерів у Донецькій області) пенсії виплачуються згідно з установленими календарними графіками з 4 до 25 числа включно кожного місяця.
У поточному році зроблено перерахунки пенсій, а саме: збільшено їх розміри на 20 відсотків темпів зростання середньомісячної заробітної плати порівняно з попереднім роком; підвищено розміри пенсій з урахуванням нового прожиткового мінімуму.
Донараховані суми пенсій за січень-лютий виплачено у травні 2010 року, а за березень-квітень – у червні 2010 року.
Середній розмір пенсії в Україні станом на червень місяць поточного року склав 1 097,0 грн., в Донецькій області – 1 298,7 гривень.
Для погашення заборгованості підприємств вугільної галузі по внесках до Пенсійного фонду України Державним бюджетом України на 2010 рік передбачено списання цієї заборгованості за рахунок погашення заборгованості Пенсійного фонду України за позиками, наданими за рахунок коштів єдиного казначейського рахунка. Це, крім того, дасть можливість зарахувати страховий стаж працівників цих підприємств за періоди, по яких підприємства мали заборгованість із сплати внесків.
Мінпраці опрацьовуються пропозиції щодо подальшого розвитку пенсійної системи та створення умов для впровадження обов’язкової накопичувальної системи пенсійного страхування.
Заборгованість підприємств по сплаті страхових внесків до Пенсійного фонду України у Донецькій області протягом січня-квітня 2010 року збільшилася на 309,3 млн. грн., або на 25% і станом на 1 травня 2010 року складає 1 544,1 млн. грн.
Існує нагальна необхідність щодо внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” в частині приведення положень базового „чорнобильського” закону до норм чинного законодавства, що регулюють відносини, пов’язані з організацією соціального захисту постраждалих громадян, усунення розбіжностей у законодавстві, зокрема, в частині пенсійного забезпечення, з метою обмеження можливостей для звернень до судів з необґрунтованими позовними вимогами за рахунок бюджетних коштів та зняття соціальної напруги серед найбільш незахищених верств постраждалого населення.
Система соціальної допомоги включає понад 15 програм, що мають на меті підтримати вразливі групи населення, а саме: пенсіонерів, інвалідів, сім’ї, які перебувають в умовах, за яких не задовольняються у повній мірі їх соціальні потреби, жінок у період вагітності і пологів, при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також дітей, які з тих чи інших причин позбавлені батьківського догляду і перебувають під опікою чи піклуванням, чи виховуються в прийомних сім’ях або у будинках сімейного типу тощо.
Державну підтримку щомісячно отримують близько трьох мільйонів родин.
Бюджетні видатки у 2010 році на надання державної допомоги становлять 23,7 млрд. грн. (у 2009 – 16,5 млрд. грн.), що на 43,6 % більше, ніж у 2009 році.
У 2010 році підвищено на 311 грн. максимальний розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 75 % (або 558,0 грн.) до 100 % (або 869,0 грн.) прожиткового мінімуму та забезпечено виплату допомоги у підвищених розмірах.
Таке підвищення розміру допомоги дало можливість 320,7 тис. сімей отримати допомогу по догляду за дитиною на майже 348,5 тис. дітей у збільшених розмірах.
З прийняттям бюджету на 2010 рік розміри державної допомоги сім’ям з дітьми та малозабезпеченим сім’ям протягом 2010 року збільшаться на 45 – 362 гривні або в середньому на 25 відсотків.
Протягом року поетапно збільшуватимуться розміри державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам. На кінець року вони зростуть на 39-68 грн. і становитимуть для інвалідів з дитинства від 734 до 1101 грн., для дітей-інвалідів – від 734 до 1249 гривень.
Чисельність одержувачів цієї допомоги становить понад 320 тис. інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів, з яких у Донецькій області - 27,3 тис. осіб.
На початок року чисельність працюючих інвалідів склала понад 593 тис. осіб, з яких майже 447 тис. осіб працездатного віку.
Фондом соціального захисту інвалідів кожного року фінансується створення майже 3 тис. місць для працевлаштування інвалідів і оплачується навчання у вищих і професійно-технічних навчальних закладах більше 2 тис. інвалідів.
Ще одним шляхом розширення можливостей для працевлаштування інвалідів є розвиток інтегрованих філій при центрах професійної реабілітації інвалідів системи Мінпраці, внаслідок чого інваліди мають змогу отримати практичний досвід роботи за набутими професіями (спеціальностями) і у подальшому працевлаштуватись на відкритому ринку праці. Дана робота також проводиться у Донецькому регіоні.
Колегія Рахункової палати в червні цього року розглянула результати аудиту ефективності виконання у 2009 році Проекту „Удосконалення системи соціальної допомоги”, що підтримується позикою Міжнародного банку реконструкції та розвитку.
За її висновками Мінпраці разом з причетними до реалізації проекту міністерствами, Міністерством праці та соціальної політики Автономної Республіки Крим, головними управліннями праці та соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій не забезпечили своєчасного, повного та ефективного використання коштів позики та гранту, внаслідок чого за чотири з половиною роки впровадження Проекту станом на кінець 2009 року вибрано лише 19 млн. дол. США (19 відсотків від суми позики 99,4 млн. дол. США), з яких використано лише 15,4 млн. дол. США (15 відсотків).
Із запланованих у 2009 році 22 договорів укладено 8, а із передбачених до завершення 5 договорів загальною вартістю 5,6 млн. грн. не завершено жодного. Із визначених на 2009 рік бюджетних призначень у сумі 370 млн. грн. не використано 287, 5 млн. грн. або 77, 7 відсотка.
Рахунковою палатою визнано незадовільною організацію підготовки приміщень для прийому громадян у 2009 році. Договори на ремонти укладено лише у 76 відсотках місцевих управлінь.
Відзначено також недотримання виконання плану закупівель та умов договорів, укладених з постачальниками послуг та товарів, а також здійснення контролю за якістю виконаних робіт та послуг, внаслідок чого не освоєно за цей період понад третини коштів позики (36 млн. дол. США) на закупівлю комп’ютерного обладнання, послуг з навчання спеціалістів. Заплановане у 2009 році технічне переоснащення приміщень з прийому громадян (кондиціонери та офісна техніка) на загальну суму 54 млн. грн. не завершено.
Робочими групами з питань координації підготовки та реалізації проекту як на центральному, так і на регіональному рівні не здійснюється належного контролю за своєчасним та повним виконанням прийнятих рішень, не проводиться оцінка діяльності керівників місцевих органів влади та ініціювання притягнення їх до відповідальності, що також негативно впливає на темпи впровадження Проекту.
У Донецькій області мешкає 4,5 млн. громадян, з яких 2,7 млн. громадян одержують різного роду соціальну підтримку.
Вирішенням питань соціального захисту населення регіону займаються 173 установи системи органів праці та соціального захисту населення регіону.
Серед отримувачів різних видів соціальних допомог 228 тис. сімей з дітьми, 8,2 тис. малозабезпечених сімей, 25,9 тис. дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, 133,5 тис. сімей - отримувачів житлових субсидій (7,7% від загальної кількості сімей в регіоні), 261 прийомна сім’я та 20 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 483 дитини, тощо.
В рамках проекту Світового банку „Удосконалення системи соціальної допомоги” в регіоні запроваджено Єдину технологію прийому громадян. Призначення усіх видів соціальної допомоги здійснюється на підставі єдиної заяви та єдиного пакету документів. Створені єдині приймальні, організовано попередній запис на прийом. Забезпечено щоденний прийом громадян, крім неділі, без обідньої перерви.
Для ефективного надання соціальної допомоги та послуг населенню області та покращення організації обслуговування населення з максимальним наближенням до місця їх проживання, впроваджено інноваційну форму надання послуг та допомог.
При управліннях праці та соціального захисту населення створено 39 мобільних офісів, які по оснащенню і базах даних стали технічною міні-копією управління (обладнанні комп’ютерною технікою з базами даних отримувачів допомог, оргтехнікою тощо). Протягом 2009 року та першого кварталу 2010 року мобільними офісами здійснено близько 1600 виїздів, під час яких за консультаціями та призначенням соціальних допомог звернулося понад 22,0 тис. осіб.
Для постійного зв’язку населення з управліннями створено систему уповноважених сільських і селищних рад.
В Україні це єдиний аналог роботи з такою формою надання соціальних послуг.
В області впроваджено систему єдиного електронного документообігу та розпочато створення єдиної інтегрованої бази даних населення області.
На даний час право на пільги має майже третя частина населення України. Спочатку вони передбачались для осіб, які мають особливий статус, заслуги перед Батьківщиною, щоб забезпечити їм підвищення рівня соціальних гарантій, повністю або частково звільнити від оплати послуг (житлово-комунальних, транспортних, санаторно-лікувальних тощо). Держава, намагаючись захистити окремі категорії громадян від стрімкого зниження рівня життя, почала використовувати пільги як інструмент забезпечення соціальних гарантій. При цьому пільги трансформувалися у вид соціальної допомоги, стали частиною доходів найменш захищених верств населення.
Розширення контингенту пільговиків дискредитувало ідею надання державних соціальних гарантій учасникам бойових дій та інвалідам Великої Вітчизняної війни, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також призвело до зростання потреби в бюджетних коштах для фінансування пільг.
Станом на 1 червня 2010 року понад 13,3 млн. осіб мають право на пільги за соціальною ознакою або 29,1 % постійного населення країни (45,8 млн. осіб станом на 1 січня 2010 року).
Найбільш поширеними є пільги з оплати житлово-комунальних послуг (отримують 7,2 млн. пільговиків) та пільги з проїзду (мають право 12,2 млн. пільговиків).
Інформація про пільговиків міститься у Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП) і використовується для звіряння з відомостями, які подають підприємства-надавачі послуг. Це дозволяє забезпечити проведення розрахунків за фактично надані послуги конкретному пільговику, а також цільове використання бюджетних коштів.
Станом на 01.06.2010 на обліку в ЄДАРП перебуває близько 13,3 млн. осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою.
За діючим механізмом пільги надаються особам без урахування доходів їх отримувачів.
З метою посилення адресності надання пільг Урядом у червні 2009 року схвалено Стратегію упорядкування системи надання пільг окремим категоріям громадян до 2012 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.06.2009 № 594) та затверджено план заходів з реалізації зазначеної Стратегії (розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.10.2009 № 1192).
Стратегією передбачається зберегти існуючий порядок отримання пільг для майже 3,2 млн. осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (ветерани війни, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС тощо), та запровадити механізм адресного надання пільг шляхом застосування рівня доходів при наданні пільг близько 10,7 млн. громадян (діти війни, пенсіонери за віком, інваліди, потерпілі від Чорнобильської катастрофи, багатодітні сім’ї тощо).
На першому етапі реалізації Стратегії протягом 2010 року передбачається підготовка та прийняття відповідних змін до законодавства щодо надання пільг громадянам, зокрема в частині надання пільг в межах встановлених норм споживання, а окремим категоріям громадян – також залежно від їх доходу.
З метою упорядкування системи надання пільг окремим категоріям громадян Мінпраці підготовлено проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо пільг з оплати житлово-комунальних послуг окремим категоріям громадян".
Прийняття Закону України дозволить створити рівні умови в отриманні пільг з оплати житлово-комунальних послуг (в межах встановлених норм) громадянами, які мають на них право згідно із законодавством. Найближчим часом законопроект буде подано на розгляд Уряду.
Також підготовлено проект Закону України „Про внесення змін до деяких законів України щодо пільг з оплати телекомунікаційних послуг”, яким передбачається надавати усім пільговим категоріям громадян знижку абонентної плати за користування телефоном, як це передбачено для ветеранів війни і жертв нацистських переслідувань. Кількість нетарифікованих секунд, що надається за рахунок абонентної плати (Граничні тарифи на загальнодоступні телекомунікаційні послуги, що затверджені рішенням Національної комісії з питань регулювання зв’язку України від 29 квітня 2009 р. № 1491), можна вважати нормою споживання послуг місцевого телефонного зв’язку, в межах яких надаватиметься пільга з їх оплати.
Важливу роль у проведенні реформ з підвищення адресності у наданні населенню державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг має відігравати Програма житлових субсидій. Малозабезпечені сім’ї одержують житлові субсидії (станом на 1 травня 2010 року - понад 700 тис. сімей) і сплачують за спожиті житлово-комунальні послуги 15-20% сукупного доходу сім’ї.
За 15 років існування житлових субсидій органи праці та соціального захисту населення накопичили суттєвий досвід щодо надання державної допомоги у житлово-комунальній сфері з урахуванням доходів сімей, тому ця Програма може розглядатися як механізм переходу до адресного надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.
Для підготовки до такого переходу протягом 2010 року необхідно розпочати роботу щодо підготовки механізмів надання субсидій у грошовій формі та розглянути питання стосовно можливості експериментального опрацювання нових механізмів.


Источник: Донецька обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Стан та перспективи розвитку соціальної сфери"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 2
Новых вестей вчера: 20

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июнь 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Донецк



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта