Інвестиційна нива Харківщини - урожайна. Газета Урядовий кур'єр, 30 грудня 2009 року : 655810 : Местные новости

Местные новости Харьков : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Харьков и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Інвестиційна нива Харківщини - урожайна. Газета "Урядовий кур'єр", 30 грудня 2009 року

 Інвестиційна нива Харківщини - урожайна. Газета

Останні п'ять років Харківщина незмінно посідає лідируюче місце за темпами залучення іноземних інвестицій, поповнивши за цей час економіку області більш ніж півторамільярдною сумою інвестиційних вливань в доларовому еквіваленті.
До того ж регіон чотири роки поспіль утримує перше місце в Україні з приросту іноземних інвестицій, не здаючи позицій навіть у період глибокої світової кризи. Для утримання планки на такому високому рівні мало знати якісь секрети або ж вдало провести серію укладання вигідних угод, потрібно мати добре відлагоджену, виважену систему інвестиційної роботи. Саме про це наш кореспондент і попросила розповісти голову Харківської обласної державної адміністрації Арсена АВАКОВА.
- Безсумнівно, така система потрібна. І нам вдалося її вибудувати за останні п'ять років, взявши за основу бережне культивування довіри між партнерами. Адже інвестиційна робота дуже схожа на копітку селянську працю на полі, коли доля врожаю залежить і від погоди, і від обробітку, і від ще десятка чинників. Так і робота з інвесторами переростає в цілу науку, бо в кожної компанії є своя політика, свої звичаї, свої підходи до тих чи інших питань. Все це ми беремо до уваги, враховуємо при розробці інвестиційних проектів, залучаючи світовий досвід та наш колегіальний, чи - колективний розум під час засідань науково-координаційної ради з питань залучення іноземних інвестицій. Інвестиційні проекти, які сьогодні реалізуються або вже реалізовані, ми починали з приязного, в рамках чинного законодавства, супроводу потенційних інвесторів, надаючи консультативну допомогу в підборі земельних ділянок, майданчиків, приміщень - новобудов чи незадіяних у виробництві. Тобто, ми відлагоджували цілу систему роботи в райдержадміністраціях, з підприємствами і т. д. Паралельно проводили і нині ще більше активізували проведення інвестиційних форумів, конференцій, і не лише в рамках заходів облдержадміністрації, а й залучаючи до цих заходів державне агентство інвестицій та інновацій, іноземні компанії, такі як "Європейська бізнес-асоціація", компанія "Прайс ватер хаус". Прикладом подібної співпраці можна назвати інвестиційний форум у рамках Великого Слобожанського ярмарку, який успішно пройшов минулої осені і де згадані структури були співорганізаторами. Думається, що саме завдяки комплексному вирішенню питань реалізації інвестиційної політики нам вдалося у цей нелегкий для економік багатьох країн рік не просто зберегти динаміку фінансових надходжень, а й залучити за 11 місяців майже півмільярда іноземних інвестицій. Це тим важливіше, що приріст іноземних інвестицій залишився позитивним і становить 18 відсотків порівняно з минулим роком.
- Арсене Борисовичу, і все ж таки за рахунок яких галузей чи інвестиційних проектів досягнуто позитивного приросту?
- Передусім хочу зазначити, що в структурі іноземних інвестицій за останні роки відбулися істотні зміни. Значні суми іноземного капіталу надходять нині в оброблювальну промисловість, питома вага яких зросла майже до 35 відсотків, до того ж найбільш відчутні фінансові ін'єкції спрямовуються на виробництво будівельних матеріалів та переробку сільськогосподарської продукції. Стабільно високими лишаються інвестиції в фінансову діяльність, в основному за рахунок збільшення внесків до статутного капіталу провідних банків Харківщини. Протягом минулого року в регіоні за участі іноземних грошових надходжень реалізовано низку великих інвестиційних проектів, таких, як, скажімо, будівництво і введення в експлуатацію логістичного центру в Солоницівці, відкриття фабрики пакувальних матеріалів. Треба завжди мати на увазі, що вже існуючий надійний інвестор обов'язково в своїй діяльності має партнерів, компаньйонів, постачальників, які, за нормальної роботи, апріорі повинні залучатися до числа потенційних інвесторів. Завдяки таким підходам утворюється справжній інвесторський ланцюжок, який треба намагатися нарощувати і в майбутньому.
Нині ми працюємо над кількома потужними проектами, до яких як компаньйона хочемо залучити всесвітньо відому компанію. Щоб не зурочити, не називатиму її зараз. Але це буде не один і не десяток, а сотні мільйонів євро інвестицій. Впевнений, що наша задумка буде реалізована, оскільки область уже зарекомендувала себе успішним експериментальним полігоном, де результативно проходять апробацію пілотні проекти зі створення нових механізмів залучення іноземних інвестицій, які в подальшому впроваджуються по всій Україні.
Хочу підкреслити, що експортна продукція Харківщини на 50 відсотків високотехнологічна, яка витримує жорстку конкуренцію на міжнародних ринках.
- А які країни становлять основу ринків збуту для Харківщини?
- Основними ринками збуту товарів області стали країни СНД, на які припадає 64,4 відсотка нашого експорту, Азії -19,3 відсотка і Європи - 8,2 відсотка. Традиційно найбільшим зовнішньоторговим партнером регіону залишається Російська Федерація, і прикладом тут може бути наше співробітництво з Московською, Бєлгородською, Курською і Ростовською областями.
В той же час за останні три роки дуже активно розвиваються відносини з Республікою Білорусь, і особливо з Мінською областю, а також з Республікою Таджикистан, яку наразі представляє Хатлонська область. Крім цього, стабільно розвиваються ділові відносини з Великопольським воєводством Республіки Польща і з турецькою провінцією Ізмір.
- Арсене Борисовичу, Ви згадали про Республіку Таджикистан, з якої нещодавно повернулася офіційна делегація Харківщини. Наскільки результативним був цей візит?
- У Таджикистані побувала представницька делегація Харківщини, до складу якої входили 32 особи - від академіка до директора заводу і підрозділу сільгоспуправління. Тобто, дуже потужна делегація. Тож під час переговорів особливу увагу було приділено питанню двостороннього співробітництва в сфері гідро- і атомної енергетики, малої гідроенергетики, альтернативних і енергозберігаючих технологій. Також обговорювалися питання щодо модернізації генераторів з підвищеною потужністю виробництва ДП завод "Електроважмаш" для гідроенергетичного комплексу Республіки Таджикистан. Підписано контракт між ВАТ "Турбоатом" і компанією "Баркі Точик" щодо поставок запасних частин для модернізації Нурекської ГЕС на суму 6 млн дол. США. У сфері авіабудування було обговорено питання можливості поставки літака виробництва Харківського державного авіаційно-виробничого підприємства до Республіки Таджикистан з метою проведення випробувань місцевими пілотами. Запропоновано поставки на ринок Таджикистану продукції ВАТ "Харківський тракторний завод", створення спільного підприємства зі складання тракторів та іншої сільгосптехніки, а також ремонту та сервісного обслуговування. Відбулась презентація наукового та освітнього потенціалу Харківщини, запропоновано відкриття навчально-консультаційного центру Національного технічного університету "ХПІ" на базі Інституту енергетики Таджикистану для підготовки таджицьких студентів, а також перепідготовки фахівців у сфері енергетики.
А напередодні цього візиту не менш потужна делегація нашої області побувала у Вірменії, де в ході переговорів серед багатьох пріоритетних напрямків також була енергетика. Тобто ми укладатимемо з цими країнами контракти на гідроелектростанції від "Турбоатома", "Електроважмашу", чим дуже підтримаємо нашу промисловість. І взагалі Харківська область повинна бути експортоорієнтованою, ми повинні робити високотехнологічну продукцію для інших країн і активно її продавати Вірменії, Таджикистану, Туркменії, Казахстану, Росії - це повинні бути наші основні вектори. І ми не маємо права цим полем поступатися будь-кому, і на цьому маємо будувати решту всього розвитку.
Хочу також відзначити, що обидві поїздки наша делегація здійснювала на підставі доручення Президента України, тому що це міждержавні відносини. І це велика честь, що Харківська область удостоєна можливості на такому рівні і так серйозно представляти Україну. Але, окрім виявленої нам честі, це ще і вигідно. І тому, коли Прем'єр-міністр Вірменії приймав нас і давав відповідні доручення щодо завантаження наших заводів, щодо забезпечення контактів між вишами, - це дуже важливо для розвитку вірмено-українських відносин взагалі, а для Харківської області особливо. Те ж саме стосується Таджикистану, де нашу делегацію, крім високих урядовців, особисто приймав Президент. Бо Харків -лідер. І до цього статусу повинні всі звикати.

Світлана ГАЛАУР


Источник: Харківська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости " Інвестиційна нива Харківщини - урожайна. Газета "Урядовий кур'єр", 30 грудня 2009 року"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 18
Новых вестей вчера: 11

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Харьков



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта