Олександр Черевко: «2009 рік був роком нашого подальшого поступу» : 640010 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Олександр Черевко: «2009 рік був роком нашого подальшого поступу»

Олександр Черевко: «2009 рік був роком нашого подальшого поступу»

Уже традиційною стала передноворічна зустріч голови Черкаської облдержадміністрації Олександра Черевка з представниками обласних ЗМІ. Місце зустрічі також незмінне – прямий ефір телестудії «Рось» Черкаської обласної державної телерадіокомпанії. Олександр Володимирович розповів присутнім у студії та телеглядацькій аудиторії, яким видався для Черкащини 2009 рік. Як вплинула на соціально-економічний стан області світова економічна криза. Що досягнуто. Які перспективи. Також відповів на чисельні запитання журналістів.
… Президент України приділяє Черкащині особливу увагу
– Президент України Віктор Ющенко завжди приділяв Черкащині особливу увагу. 4 лютого 2005 року мене було призначено на посаду голови облдержадміністрації, а вже в березні було підписане розпорядження Президента про створення Державної програми «Стара Умань». А в квітні – започатковано «Золоту підкову Черкащини», із 169 об’єктів якої уже нині завершено 62. Чигирин відбудовано, активно вирішується наболіле питання з Черкаською обласною дитячою лікарнею. І хоч частина коштів на завершення будівництва надійшли тільки 10 грудня, ми все ж здамо поліклініку до лютого 2010 року. А дасть Бог – і всю обласну дитячу лікарню.
Великими є й досягнення Президента в масштабах усієї України. Він практично змінив менталітет українців, змінив Україну. Він відкрив нації, що ми є держава з великою тисячолітньою історією. Переконав, що у нас є можливість жити значно краще, тільки для цього треба зробити ще декілька принципових реформаторських кроків.
Віктор Ющенко – виразник національної ідеї України. Це політик, який уже вписаний в історію України.
Наш шлях – це тільки шлях демократичний. Відкритий, прозорий. При свободі слова, при відповідальності влади.
Яким був 2009 для Черкаської області?
Попри кризу це був рік нашого подальшого поступу. Сьогодні, у порівнянні з початком року, навіть помітно знизився рівень безробіття. Безумовно, ми відчули вплив світової кризи, але він значно підсилився власною внутрішньою кризою України – кризою політичною, кризою між інститутами влади, кризою управління економікою, що приховано урядом у нереальних показниках макроекономічного розвитку та бюджету. Саме тому сьогодні актуальніше говорити про внутрішню кризу, бо зовнішня криза лише скоротила експорт. А власне неприйняття антикризової програми урядом країни, несвоєчасна його реакція на економічні виклики і стали основними чинниками кризових явищ в Україні.
На жаль, вплив кризи ми відчуватимемо і в наступному році, оскільки урядом не запропоновано бюджет держави. Так що найбільше Україні зашкодить криза управління.
Промисловість
Завдяки солідному притоку інвестицій вдалося реанімувати та посилити промисловий сектор. За рахунок інвестицій на Черкащині збудовано та реконструйовано більше 50 великих об’єктів, перш за все підприємств промислового, аграрного та соціального призначення. Структура промисловості змінилася, сьогодні ми знаходимося на зовсім новому рівні виробництва. Як наслідок – Черкащина увійшла до першої десятки промислових областей України.
Одним із пріоритетів подальшого розвитку промисловості області є впровадження інноваційних, енергозберігаючих технологій, розвиток малого та середнього бізнесу.
Сільське господарство
Характерним та показовим є такий факт: у товарообігу Черкаської області у 3,6 рази збільшилась частка товарів власного виробництва.
Тих досягнень, які сьогодні має область, ніколи не було в її історії. Можна було б ще більше зробити, якби не проблеми, пов’язані з кризою. Зокрема, з боку уряду аграрії не отримали підтримки.
Ми збільшили випуск інноваційної продукції, збудували та ввели в експлуатацію багато нових підприємств. Вели інтенсивну газифікацію сіл області. Рівень газифікації області з 24 відсотків у 2004 році зріс до 62 відсотків насьогодні.
До пріоритетів треба віднести також тваринництво взагалі і молочне скотарство зокрема. Адже ця галузь занепадала. Якщо розглянути динаміку зростання виробництва м’яса, то видно, що коли закриваються кордони – іде зростання виробництва власної продукції, а коли ввозиться продукція з інших країн –іде спад власного виробництва. Лише один приклад. За 2005-2007 роки в області нарощено поголів’я свиней більше як на 50 тисяч голів. Та урядовий дозвіл на огульне ввезення м’яса з-за кордону призупинив цю позитивну тенденцію, як наслідок свинина власного товаровиробника стала нікому не потрібна.
Попри всі ці неподобства, на Черкащині все ж відкриваються великі свинокомплекси. Не можна не звертати уваги на тваринництво, надбавши цьогоріч в області більше трьох мільйонів тонн зерна, значний відсоток якого складає саме фуражне зерно.
Я сьогодні не хочу, щоб мої слова сприймали тільки як критику дій уряду нинішнього, адже і попередні уряди нам працювали не краще. Як приклад: свого часу я планував затвердити проект побудови молочнотоварних ферм. У нього були включені, зокрема, Канівський, Золотоніський, Драбівський райони, які б постачали свою продукцію для компанії «Клуб сиру». А потім прийшов уряд Віктора Януковича – і про проект забули.
На Черкащині в молочній галузі половину сировини дає уже приватний сектор. Однак, треба прибрати посередництво, створити кооперативне забезпечення, працювати над якістю цієї продукції. Загалом позитивним є те, що за останні чотири роки переробка молока на підприємствах області зросла на 50 тисяч тонн і досягла 80 відсотків, м’яса – на третину.
Провідну роль у структурі виробництва переробної галузі відіграють м’ясна, молочна, консервна, лікеро-горілчана, питома вага яких становить від 3 до 15 відсотків у загальнообласному виробництві.
З початку року вдалося досягти приросту виробництва м’яса птиці, свіжої та охолодженої яловичини і телятини, сирів жирних, олії, кондитерських виробів з цукру тощо.
Впродовж останніх років ми заклали в області такі підвалини, які дадуть значні результати і в наступні роки. Ось, до прикладу, цукрова галузь. Ми сьогодні зібрали цукровий буряк з 17 тисяч гектарів, а на весну наступного року підготували до посіву площі під цукровий буряк на 42 тисячах гектарів. На жаль, Уряд до сьогодні не підтримує виробництво цукру, і це відбивається на ціні для споживача. Так, обіцяна Урядом і закладена в бюджет на нинішній рік дотація в розмірі 750 грн. на 1 га посівів цукрового буряка не була виплачена.
За 2009 рік нами вжито заходів, щоб відновити роботу Тальнівського і Цибулівського цукрових заводів. Вже є відповідні домовленості, в тому числі і з інвесторами. Жашківський, Пальмірський завод – теж потребують підтримки. Ми не дамо знищити цукрову галузь Черкащини. Проте, важко протидіяти нині урядовцям, які «сидять» на цукровій сировині з-за кордону, маючи особистий зиск на цьому. А наш виробник стогне від їхніх, я б сказав злочинних, справ.
Бюджетні питання
Черкащина на кінець року отримала проблему у вигляді блокування рахунків органів місцевої влади у відділеннях казначейства.
Відповідно до указу Президента було створено комісію: щовечора і щоранку ми розглядаємо ситуацію із платежами. Це проблема державного бюджету не лише цього року. Вона переноситься і на наступний рік. Характерно, що сьогодні не проходять платежі по територіальних виборчих комісіях.
Бюджет – це основний документ, по якому живе кожна країна. Якщо його немає, або якщо він нереальний – це провальна політика уряду. Казначейство працює так само, як і банк. Тобто, якщо в банку немає грошей на рахунку, а у вас там внесок, то вам його не повертають. Те саме відбувається і з державними коштами. Провалилася бюджетна політика уряду – на рахунку державного бюджету немає грошей. Я підозрюю, що сьогоднішні невиплати – це акумуляція грошей для січневих виплат пенсій. Тобто уряд будь-якою ціною прагне напередодні виборів «зберегти лице». А далі нехай буде як буде…
Гуманітарна галузь
Свобода слова. Одним із важливих досягнень нашого суспільства є свобода слова. Сьогодні вже просто неможливо скаржитись на її відсутність. Можливо, окремі люди, користуючись цією свободою слова, допускають некоректну, неморальну поведінку. Проте, на Черкащині, хоч і триває гостра дискусія, але не допускається нівелювання етики, моралі. За свободу слова, за демократію, за ті цінності, які дав нам Майдан, треба боротися кожного дня. Треба їх захищати і відстоювати, тому що загроза є завжди, особливо в перехідні моменти, в часи суспільних потрясінь.
Свободу треба захищати своїм словом, своєю дією, своєю працею. Ми вибороли свободу, але тепер просто всілися на диванах і дивимося, що буде далі. Якщо сьогодні ми не захистимо свободу слова, то може так статися, що після виборів ми не зможемо залишатися різними, а змушені будемо співати одну пісню, будемо обмеженими певними рамками. І в ці рамки в першу чергу поставлять журналіста.
На жаль, ми мусимо констатувати, що у нас немає вільних ЗМІ. В подальшому треба подумати про ці інститути, які б базувались на громадських засадах і не були залежні від приватних, політичних власників, а мали б достатньо ресурсу для діяльності і могли б вільно проводити свої дослідження, висловлювати свої думки.
Безумовно, свобода слова, економічна свобода – це теж робота щоденна. Нам ще раз треба захистити демократію і вибір, який ми зробили у 2004 році. Ми отримали можливість, але ми не повністю нею скористалися.
І вибір людський, різний у своїх уподобаннях, стрімко міняється. Якщо ми зараз зрадимо основоположним принципам, то можемо бути відкинутими назад – у минуле. Оскільки, внаслідок внесених компромісних змін до Конституції, що спричинили так звану «Конституційну реформу 2005 року», свідомо було спровоковано конфліктні ситуації між гілками державної влади. А отже, суспільство в цілому і, зокрема структура та система влади в Україні ще перебуває в стані формування й потребує впливу громадських формувань, чітко окресленої позиції як фахівців, так і власне народу України.
Молодіжна політика. Доки немає бюджету, зарано вести якісь розмови про відновлення молодіжних програм. Я не бачу політики створення добробуту для людей без програми молодіжного будівництва. Нам слід подумати про молодого спеціаліста, подумати про підтримку молодіжного житлового будівництва, працевлаштування молодих людей, їх гармонійного та фахового розвитку. Сьогодні в професійних кадрах є велика потреба. Наприклад на Канівському птахокомбінаті не вистачає водіїв, слюсарів, фахівців спеціальностей не керівного, а інженерно-технічного призначення. Таку ж проблему мають і на заводі заморозки фруктів у селі Водяники, і черкаське представництво компанії «Верес», і багато інших новозбудованих підприємств області. Бувають навіть випадки, коли працівників запрошують з інших областей.
Виходить парадокс – з одного боку безробіття, з іншого – нестача професійних кадрів.
ПІДСУМКИ КАДЕНЦІЇ ОЛЕКСАНДРА ЧЕРЕВКА
Відразу, коли мене призначено було на посаду керівника Черкаської облдержадміністрації, я простягнув кожному руку для співпраці. Ми активно, цілеспрямовано працювали впродовж усіх п’яти років. І результат – стабільність на Черкащині. Нам багато чого вдалося. Практично змінилося обличчя області. Черкащина сьогодні інша, більш успішна, ефективна, добробут людей зріс. Скажімо, середня зарплата у 2004 році була 464 грн. стала 1504 грн. Звичайно, з урахуванням інфляції – це не так уже й багато, але не так і мало. Окрім збільшення добробуту значно покращено і гуманітарну сферу.
Гадаю, що наявна динаміка розвитку області, на жаль, найближчим часом не буде повторена. Треба буде провести ряд реформ і, можливо, аж на наступну п’ятирічку ми будемо мати такі ж результати.
За п’ять років діяльності на обласному рівні ми переорієнтували промисловість, перш за все з хімічної на машинобудівну, розвинули сільське господарство, роблячи акцент на переробну промисловість. Налагодилися партнерські стосунки між владою та бізнесом. Сьогодні динаміка відрахувань до державного бюджету від Черкаської області є найкращою в Україні.
Досягли, принаймні в межах області, і політичної стабільності, адже згода, завжди краща за незгоду - разом можна зробити значно більше. І тому моя діяльність була направлена на мінімізацію антагоністичних протистоянь різних політичних сил, громадських організацій, щоб рішення приймались на користь економічного та соціального розвитку.
Також у нас відбулася стабілізація гуманітарної політики. Сьогодні вже можемо говорити про закладені основи державної ідеології, моралі та віросповідання.
Прозорість, публічність, відкритість політики, яку проводить обласна державна адміністрація дали імпульс для формування та розвитку основних напрямів у всіх сферах людської діяльності. Це створює настрій, це створює спокій.
Твердо можна сказати, що Черкащина змінилась – вона стала цікавою для інвестора. І це політика влади, це мистецтво влади, що забезпечує спокій, впевненість у кращому прийдешньому…
Юлія Баранько


Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Олександр Черевко: «2009 рік був роком нашого подальшого поступу»"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 13
Новых вестей вчера: 11

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта