Чому закриваються школи, газета Главное, №39 від 26.09.09 року : 621575 : Местные новости

Местные новости Харьков : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Харьков и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Чому закриваються школи, газета "Главное", №39 від 26.09.09 року

 Чому закриваються школи,  газета

Останнім часом існує багато спекуляцій з приводу закриття загальноосвітніх шкіл у Харківській області. Наскільки виправданий такий крок влади, та чим його можна пояснити, ми попросили прокоментувати заступника губернатора Людмилу Бєлову.
Згідно нормативів, до малочисельних шкіл відносяться навчальні установи, у яких для закладів I ступеня навчається до 15 дітей, для II-го – до 45, для III-го – до 55 школярів. В нашій області налічується 140 малочисельних шкіл. На кінець минулого навчального року в 10 з них не здійснюється навчальний процес через відсутність учнів. Наразі кількість таких шкіл складає 37, серед яких I ступеня – 21 школа, I-II ступеня – 15, I-III ступеня – 1. На початок 2009-2010 навчального року навчання здійснюється у 103 малочисельних школах, з яких I ступеня – 7, I-II ступеня – 73, I-III ступеня – 23. Всього в них навчається 3302 учні. Хочу зазначити, що впродовж багатьох років у Харківській області ми не призупиняли роботу малих шкіл, намагаючись дати можливість дітям навчатися за місцем проживання. Врешті-решт це призвело до того, що наша область стала лідером за числом таких закладів. Якщо в цілому по країні відсоток малочисельних шкіл I ступеня складає 40%, то на Харківщині ця цифра досягає 72%. Серед освітніх установ I-II ступеня в Україні частка малочисельних шкіл дорівнює 22%, а в нашій області вона досягає 57%.
Якщо говорити мовою цифр, то на даний час ми маємо таку картину. Зараз райдержадміністрації вимушені були призупинити діяльність 27 навчальних закладів, середня наповнюваність яких складає 13 дітей.
– Очевидно, для того, щоб утримувати школи, де немає учнів, потрібні значні кошти, а це виглядає недоцільним. А скільки "коштує" державі один школяр?
– Згідно з бюджетним кодексом на 2009 рік на кожного школяра виділяється 4,7 тис. грн. В принципі, собівартість навчання учня у повноцінній школі нижча від цього показника і складає 3,5 – 4,2 тис. грн на рік. Але, якщо ми візьмемо малочисельні школи, то там утримання одного учня перевищує норматив у 3-4 рази і складає приблизно 16-18 тис. грн. Мені як матері і жінці зрозуміло незадоволення батьків, коли закривають школи, де тривалий час навчались їхні дітлахи. Але будемо відверті: в умовах економічної кризи ми не можемо дозволити собі фінансувати заклади, де навчається менше учнів, чим встановлено законодавством, чи коли в них взагалі немає дітей.
Крім того, я вважаю, що зберігати такі школи нечесно як по відношенню до сільських дітей, так і до їхніх батьків. Якщо порівнювати якість освіти і отриманих знань в малочисельних і звичайних сільських навчальних закладах, то, на превеликий жаль, це незрівнянні речі. Прикро, але діти малочисельних шкіл, за оцінками ЗНО, показують гірші результати. Давайте чесно відповімо на запитання: чому держава має виділяти на учня в малочисельній школі 18 тис. грн на рік, тобто втричі більше, ніж на учня, наприклад, у Харкові, якщо навіть за ці кошти діти у малокомплектних школах не отримують того, заради чого вони ходять у школу, – знань!
– В малочисельних школах завжди існували проблеми з кваліфікованими учителями, а відповідно, мабуть, є питання до якості освіти.
– Ви праві, якість освіти у малочисельних школах значно нижча. Більше 60% дисциплін викладаються вчителями без відповідної фахової освіти. Учням, які навчаються за індивідуальною формою, встановлені нормативи тижневого навантаження майже у чотири рази нижчі, ніж при груповій формі навчання. Звісно, що це суттєво впливає на підготовку учнів. Можете порівняти самі. Якщо на вивчення предметів за груповою формою навчання у початковій школі відводиться 20 годин на тиждень, то при індивідуальній (коли в класі менше п’яти осіб – авт.) всього лише 5 годин.
У тому, що навіть відмінники малочисельних шкіл мають низький рівень освіти, немає нічого дивного, бо більше половини навчальних дисциплін викладається вчителями без відповідної фахової освіти. Наразі для малочисельних шкіл області необхідно 2100 вчителів-предметників. Ми маємо втричі менше фахівців, ніж передбачається нормативами.
На жаль, доводиться констатувати, що в малочисельних школах немає жодного переможця МАН чи олімпіад. За результатами державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання, учні малочисельних шкіл не отримують бали високого рівня. Ми вивчали і такий показник, як бажання продовжувати навчання у ВНЗ. Виявилось, що серед випускників 11 класів малочисельних шкіл лише 62% забажали мати вищу освіту, тоді як середній показник по області складає 85%.
Крім поганої якості навчання, маємо ще низку недоліків, які не відповідають встановленим нормам. Малочисельні школи працюють в непристосованих для цього приміщеннях, у них відсутні медичні кабінети, їдальні, діти там не отримують гарячого харчування, не мають уроків фізкультури. Іншими словами, частіше за все малочисельні школи – це лише місце, куди батьки відводять дітей, аби не залишати їх сам-на-сам удома, а не місце, де дитина отримує знання та відповідний своєму віку розвиток.
Нещодавно ми були у Балаклійському ліцеї. Його директор Тетяна Друкальська нам розповіла, що коли до них приходять "круглі" відмінники з малочисельних шкіл, то вони одразу замикаються, бо їхній рівень знань ледве дотягує до "середнячків". Такі "відмінники" змушені або багато навчатись, щоб доганяти, або покидати заклад. На жаль, малочисельні школи не стимулюють дітей вчитися якнайкраще, що неминуче знижує якість освіти.
– Який вихід ви пропонуєте?
– На моє переконання, вирішенням питання повинно стати створення навчально-вихованого комплексу "школа-дитячий садок" у тих селах, де відсутні дошкільні навчальні заклади. За зразок можна взяти Красноградський і Лозівський райони. Також потрібно створювати освітні округи, до складу яких входять і малочисельні школи. Слід вивчити Дергачівський досвід, де діє округ, до складу якого входять 10 закладів гуманітарної сфери, і в тому числі Полівська ЗОШ I-II ступеня, в якій навчається 47 учнів. Ми повинні розуміти, що непросте питання треба не замовчувати, а терміново вирішувати. В минулому навчальному році кількість учнів, які навчаються у школах сільських районів з наповнюваністю класів меншою, ніж 5 чоловік, збільшилась майже на 300 учнів. Тому проблему треба не забовтувати, а гідно з неї виходити, враховуючи інтереси всіх зацікавлених сторін і, перш за все, наших з вами дітей.
І ще одне зауваження. Я дуже хотіла б, аби батьки розуміли, що малокомплектні школи – це хрест на майбутньому сільських дітей. Сьогодні освіта та знання – це та база, без якої не можна отримати роботу, і у сільському господарстві також. Гадаю, що сьогодні батьки мають турбуватися, аби діти мали знання та можливість їх отримувати, а не розмірковували: "Нехай школа знань не дає, аби вона була поруч". Таким чином, проблема не вирішується, а лише заганяється в глухий кут.
Володимир ЧИСТИЛІН


Источник: Харківська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости " Чому закриваються школи, газета "Главное", №39 від 26.09.09 року"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 17
Новых вестей вчера: 24

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Харьков



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта