Виступ голови Черкаської обласної державної адміністрації Черевка Олександра Володимировича на ІV інвестиційному форумі „Черкащина інвестиційна-2009” : 504461 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Виступ голови Черкаської обласної державної адміністрації Черевка Олександра Володимировича на ІV інвестиційному форумі „Черкащина інвестиційна-2009”

Виступ голови Черкаської обласної державної адміністрації Черевка Олександра Володимировича на ІV інвестиційному форумі „Черкащина інвестиційна-2009”

м.Черкаси

14 травня 2009 року


Шановні учасники форуму!

Добродії! Друзі!

Практика суспільного життя переконує, що лише на основі глибокого аналізу стану справ та визначення стратегічних напрямів розвитку можна вибудувати своє майбутнє.
З урахуванням цієї обставини, в області і надалі продовжується пошук виважених і вірних шляхів подальшого економічного та соціального розвитку. Я б сказав, що цей пошук в останні роки виповнився новим змістом і став ще більш інтенсивним. Свідчення цьому – проведення четвертого інвестиційного форуму „Черкащина інвестиційна – 2009”.
Зазначу, що кожний із проведених у минулі роки форумів здійснив помітний вплив на залучення внутрішніх та іноземних інвестицій для забезпечення динамічного розвитку економіки краю.

Мета нашого четвертого форуму :
з урахуванням впливу світової економічної кризи на розвиток вітчизняного виробництва, підбити підсумки нашої діяльності та зробити узагальнення щодо економічного і соціального розвитку області за період з 2005 року;
провести презентацію Черкащини, як території співпраці, сталого економічного та соціального розвитку;
в умовах подальшої структурної перебудови економіки краю надати інвестиційній діяльності інвестиційно-інноваційного спрямування, аби надалі домінантною щодо організації виробництва стала інноваційна діяльність;
вийти на практичне напрацювання, узгодження та підписання проектів договорів, угод щодо спільної інвестиційно-інноваційної діяльності й започаткувати нові ділові стосунки бізнесу на Черкащині.
Говорю про це, бо в умовах світової економічної кризи Черкащина, як і Україна, вже дійшли до тієї позначки, коли неодмінно буде наступний період – період відносної стабільності.
І особливість теперішнього часу полягає в тому, аби, за допомогою такого інструменту, як інвестиції, цей період максимально використати для реалізації нових інноваційних проектів, що сприятиме оновленню матеріально-технічної бази підприємств, запровадженню енергозберігаючих технологій.
Черкащина для цього має усі умови. Щонайперше, область посідає надзвичайно вигідне економіко-географічне розташування: край знаходиться в самому центрі України, близько Києва та інших промислових комплексів держави.
Область має розгалужену транспортну мережу. Тут проходить понад 6 тис. кілометрів автомобільних доріг, з яких 97 відсотків – шляхи з твердим покриттям. Нараховується 32 залізничні станції, через 21 з яких здійснюються вантажні перевезення. Є річковий порт, аеропорт.
Черкащина володіє достатнім природно-ресурсним потенціалом. Зокрема, в краї проживає 750 тисяч населення працездатного віку, функціонує ряд вищих навчальних та професійно-технічних закладів, які взмозі готувати кваліфіковані кадри.
В регіоні функціонують достатньо розвинуті промисловий та агропромисловий комплекси.

1.Стратегічні та середньострокові напрямки розвитку області
З метою надання Черкащині системного та комплексного, на науковій основі, розросту, у червні 2006 року вироблені й схвалені науково-практичною конференцією, за участю представників великого і малого бізнесу, органів місцевої державної влади і місцевого самоврядування та науковців, стратегічні напрями розвитку області на період до 2015 року.
В основу Стратегічних напрямів покладена Схема-прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил Черкаської області, яка розроблена науковцями Ради з вивчення продуктивних сил України Національної академії наук України.
Відповідно до цих напрямів, обласною державною адміністрацією розроблена та у квітні 2007 року схвалена обласною радою Стратегія розвитку Черкаської області до 2015 року.
Середньострокові напрями розвитку визначені зборами адміністративного і господарського активу області, які відбулися у лютому 2007 року.
Відповідно до напрямів та середньострокової перспективи, в області визначено і активно реалізується десять регіональних пріоритетів, головний зміст яких – забезпечити високу якість життя людей, зокрема:
захист прав, свобод та законних інтересів громадян;
створення робочих місць із гідною заробітною платою;
нарощування обсягів виробництва продукції (робіт, послуг);
посилення продовольчої безпеки області;
ефективна підтримка малого і середнього бізнесу;
збільшення бюджетних надходжень;
проведення інвестиційної політики;
реалізація енергозберігаючої моделі економіки;
реалізація Державної програми „Золота підкова Черкащини”;
вирішення комплексу питань щодо реалізації соціальної політики.
Державною адміністрацією також розробляються програми розвитку провідних галузей економіки краю.
Нині на виконанні в органах влади перебуває понад 80 обласних програм.

2.Фінансове забезпечення реалізації стратегічного та середньострокового розвитку області
Звичайно, сталий розвиток економіки регіону можливий лише за наявності необхідних фінансово-кредитних та інвестиційних ресурсів.
Упродовж останніх чотирьох років підприємствами усіх форм власності залучено майже 15 млрд. грн. в основний капітал, що дозволяє вести збалансований економічний та соціальний розвиток області, забезпечувати порівняно ефективне використання природних, трудових і фінансових ресурсів.
З урахуванням того, що в краї забезпечується стійке динамічне надходження до бюджетів усіх рівнів, за останні три роки Черкащина одержала з державного бюджету 426 млн.грн. інвестиційних субвенцій, що у чотири рази більше, ніж за попередні п’ять років.
Обсяг капітальних видатків місцевих бюджетів, які фінансуються за рахунок власних доходів, також зростає і за останні три роки складає 126 млн. гривень.
Інвестиційні кошти державного та місцевих бюджетів використовувались на виконання Державної програми „Золота підкова Черкащини”, на реконструкцію та будівництво об’єктів соціально-культурного призначення, ремонт та реконструкцію об’єктів житлово-комунального господарства, газифікацію населених пунктів, будівництво житла для військовослужбовців та ремонт доріг комунальної власності.
Аби не бути голослівним, зазначу вирішення лише однієї проблеми: за останні чотири роки рівень газифікації населених пунктів області зріс з 24 до 63 відсотків. Тільки у минулому, 2008 році, споруджено та введено в дію майже тисячу кілометрів газопроводів, у тому числі підвідних – 402 кілометри.
Заслуговує на увагу той факт, що за останні роки динаміка іноземного інвестування має також стійку тенденцію до зростання.
Загалом обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку регіону з 2005 року зріс на 80 відсотків і складає 177,2 млн. дол. США.
Нині на Черкащині працюють іноземні інвестиції з 45 країн світу.
Звичайно, і надалі найбільшим інвестором в економіку області залишаються країни Європейського Союзу. Частка цих країн складає 83 відсотки загального обсягу прямих іноземних інвестицій, здійснених державами світу в економіку нашого краю.
За станом на 1 січня 2009 року з 22 країн Європейського Союзу залучено 147,6 млн. дол. США прямих інвестицій, зокрема:
Сполучене Королівство – 61,9 млн. доларів США (34,9 відсотка усіх прямих інвестицій області);
Німеччина – 26,1 млн. доларів США (14,7 відсотка);
Кіпр – 31,4 млн. доларів США (17,7 відсотка);
Франція – 10,1 млн. доларів США (5,6 відсотка).
Ми прагнемо, щоб основна частина іноземних інвестицій спрямовувалася в ті сфери економіки, які є визначальними для регіонального господарства.
Традиційно найбільш привабливими залишаються для іноземних інвесторів підприємства промисловості, де нині працюють 136,2 млн.дол. США (76,9 відсотка загального обсягу прямих інвестицій). Суттєві обсяги інвестицій внесено у виробництво харчових продуктів, напоїв – 56 млн.дол., виробництво неметалевої мінеральної продукції – 33,2 млн.дол., целлюлозно-паперове виробництво та видавничу діяльність – 18,1 млн.дол. США.
Зростає інвестиційна провабливість агропромислового комплексу. У 2008 році в агропромисловий комплекс залучено 1,1 млрд. гривень коштів, що в 1,5 раза більше середньорічного показника за три попередні роки. Обсяг іноземних інвестицій складає 28,3 млн. дол. США, що в 1,5 раза більше середньорічного за три попередні роки.
Зазначу і таке. Органи державної податкової адміністрації в Черкаській області всіляко підтримують зусилля та ініціативи інвесторів щодо розвитку регіону та створюють сприятливі податкові умови для їх діяльності.
Податкові органи надають вагому підтримку проектам інвесторів щодо розвитку бізнесу, утворенню спільних підприємств, розширенню взаємовигідної для обох сторін торгівлі.

3.Тенденції, які характеризують господарський комплекс області
На основі глибокого аналізу економічного та соціального розвитку області за період з 2005 року, слід виділити наступні узагальнюючі тенденції:
перше – в області не на словах, а на ділі підтверджується, що найвищою цінністю є Людина, що головна наша робота – забезпечити умови для самореалізації Людини, її особистості, як громадянина, як господаря;
друге – в краї забезпечується системний, комплексний і динамічний, із вірою у перспективу, економічний та соціальний розвиток;
третє – економіка регіону, в якій запроваджуються ринкові відносини, розглядається як засіб забезпечення й підвищення добробуту черкащан.
Виробництво, що нарощується, розвивається лише як соціально орієнтоване.
Структурна перебудова господарського комплексу, в умовах впровадження механізму ринкових відносин, дещо фінансове оздоровлення підприємств усіх форм власності дозволяє заявити, що Черкащина – регіон розвинутого машинобудування та агропромислового комплексу, потужної хімічної промисловості. В області створена і досить динамічно розвивається переробна промисловість.
Розвиток промисловості останніх років свідчить про формування функціонально нової структури виробництва. Відбувається переорієнтація на випуск продукції з високим ступенем обробки та високою часткою доданої вартості.
Незважаючи на вплив світової економічної кризи, за 2008 рік обсяг промислового виробництва зріс на 33 відсотки і Черкащина за цим показником посіла перше місце серед регіонів України. Обсяг реалізованої промислової продукції на душу населення склав майже 15 тис. грн., що є шостим показником у державі. Частка інвестиційної продукції в загальному обсязі зросла до 29 відсотків.
У минулому році продуктивність праці зросла на 34 відсотки, промисловий комплекс одержав прибуток на рівні 870 млн. гривень. Відрадно, що вже у цьому році, в умовах кризи, прибуток склав 45 млн. гривень.
За останні чотири роки в області реалізовано або знаходяться в стадії виконання ряд важливих для економіки інвестиційних проектів, з яких виокремлю наступні:
корпорацією «Богдан» у червні 2008 року завершено інвестиційний проект вартістю понад 330 млн. дол.США з будівництва нового автомобілебудівного заводу у Черкасах, за результатами роботи у 2008 році частка корпорації в загальному обсязі виробництва легковиків в Україні зросла з 14 до 22 відсотків;
у 2004 році на території Степанецької сільської ради Канівського району розпочато будівництво ЗАТ “Миронівська птахофабрика”, загальна вартість проекту складає 2,4 млрд. гривень. Потужність фабрики – щорічне виробництво 220 тис. тонн м’яса птиці.
У 2007 році введена в експлуатацію перша черга даного підприємства, де щорічно виробляється 110 тис. тонн м’яса. На підприємстві трудиться 1650 працівників;
у липні 2008 року в Черкассах відкрито завод з виробництва картонного пакування «ММ Пекеджінг Україна». У створення нових потужностей за останні два роки інвестовано понад 15 млн. євро. На новому виробництві працевлаштовано 130 робітників;
на площах колишнього заводу «Черкаське Хімволокно» будується єдине в Україні підприємство з виготовлення металевих констуркцій для гіпер- і супермаркетів. Інвестор – французька компанія «Разек». Спорудження першої черги заводу в Черкассах буде завершено в першому півріччі цього року. На підприємстві, аналогів якому немає в Україні, буде створено понад 200 нових робочих місць;
у 2006 році в Звенигородському районі приватно-виробничим підприємством «Сіріус» було розпочато спорудження заводу з глибокої заморозки фруктів та ягід кошторисною вартістю понад 50,0 млн. гривень. У вересні минулого року підприємство введено в експлуатацію, його виробнича потужність складає близько 6,0 тис. тонн замороженої, фасованої продукції в рік;
у першому кварталі цього року відбувся запуск ще одного нового виробництва – заводу «Техно», що входить в Корпорацію «ТехноНіколь». Це перше в Україні підприємство з виробництва негорючої теплоізоляції для будівельної галузі на основі кам'яної вати. Інвестиції в підприємство складають понад 16 млн. євро. Чисельність персоналу – близько 200 чоловік, яка в найближчі два роки буде подвоєна.
Відрадно, що перелік таких об’єктів можна ще й ще перераховувати.
Вагому значимість для економіки області має агропромисловий комплекс. Нині сільгосппідприємствами, підприємствами переробної та харчової промисловості виробляється більше 60 відсотків валової продукції Черкащини.
Загалом за 2008 рік виробництво валової сільгосппродукції склало 6,2 млрд. гривень. На одного мешканця області вироблено цієї продукції в 1,5 раза більше, ніж у середньому в Україні.
Сприятливі кліматичні умови, високий рівень культури землеробства забезпечили у минулому році рекордне для області валове виробництво зерна – 3 млн. тонн.
За останні роки спостерігається стійка тенденція поновлення машинно-тракторного парку господарств новою сільськогосподарською технікою. За минулий рік, наприклад, господарствами закуплено понад тисячу одиниць нових сільськогосподарських машин на загальну суму 205 млн. гривень.
Пріоритетним напрямом роботи влади є подальший розвиток тваринництва. Темпи збільшення виробництва м'яса на Черкащині є найвищими в Україні. Це досягнуто завдяки інтенсивному нарощуванню м'яса птиці, виробництво якого за останні роки збільшилося в 2,7 раза.
Виробництво свинини за аналогічний період збільшилось майже у два рази.
З урахуванням світового досвіду, що ефективність ринкової економіки в значній мірі залежить від взаємовигідного економічного співробітництва великих, середніх та малих підприємств, в області забезпечується робота майже 65 тис. суб'єктів малого бізнесу, у тому числі 6,7 тис. малих підприємств та 57 тис. фізичних осіб-підприємців.
У минулому році понад 1200 підприємств малого бізнесу освоїли 480 млн. грн. інвестицій в основний капітал, суб'єктами цього бізнесу до бюджетів усіх рівнів перераховано 290 млн. грн.
У квітні ц.р. обласною радою затверджено регіональну програму підтримки малого підприємництва в області на 2009-2010, виконання якої дозволить довести питому вагу обсягів реалізованої продукції цих підприємств у загальнообласному обсязі до 11 відсотків.
Економіка Черкащини стає все більш відкритою і органічно інтегрується до системи європейського та світового поділу праці.
Свідченням цього є позитивне сальдо у зовнішній торгівлі товарами області, що склалося останнім часом. Тобто, Черкащина є експортоорієнтованим регіоном.
Лише за 2008 рік загальний обсяг експорту товарів і послуг підприємств області становив 887,1 млн.дол.США.
Суб'єктами зовнішньої торгівлі стали майже 500 підприємств області, які підтримували зовнішньоторговельні зв’язки з партнерами 111 країн світу.
Основу зовнішньої торгівлі області складала продукція хімічної та пов'язаних з нею галузей промисловості. Зріс експорт зернових культур.
Відрадно, що ми маємо позитивні приклади залучення іноземних інвестицій у житлово-комунальне господарство.
Зокрема, КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» отримало від Європейського банку реконструкції та розвитку кредит у розмірі 11,2 млн. євро на проведення модернізації теплового господарства м. Черкаси.
Аналогічна робота проводиться і комунальним підприємством «Черкасиводоканал».
Ряд іноземних інвесторів виявили зацікавленість у сфері енергозберігаючих технологій та розвитку альтернативних видів палива.
У містах Сміла, Умань, наприклад, іноземні компанії запропонували місцевій владі проекти по будівництву сміттєпереробних заводів, що дозволить не тільки отримати додаткові енергоносії, а і покращити екологічну ситуацію.
Забезпечуючи реалізацію галузевих програм, затверджених обласною радою, в краї переглянуті та чітко визначені пріоритети соціального і гуманітарного розвитку.
На виконання Державної програми «Золота підкова Черкащини», прийнятої за підтримки Президента України В.А.Ющенка, здійснюється комплекс заходів щодо виконання запланованих робіт на 159 об'єктах цієї програми. Варто зазначити, що на 60 об'єктах роботи уже завершено.
Черкащина має великий туристично-рекреаційний потенціал. До послуг туристів 50 державних музеїв та 7 історико-культурних заповідників.
Перспективні напрями туристичної сфери в області має сільський зелений туризм, у базі якого вже нараховується 100 садиб та діють осередки цього туризму в 12 районах.
Туристичний кластер „Гайдамацький шлях”, запропонований осередком сільського зеленого туризму та відділом культури і туризму Смілянської райдержадміністрації, об’єднує 8 районів області та обраний пілотним проектом ЄС “Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ та європейської політики добросусідства в сільському секторі” щодо розвитку сільських територій.
Уся діяльність органів місцевої влади щодо економічного та соціального розвитку вибудовується так, щоб її осердям була конкретна практична справа.
Бо ніщо так не об’єднує людей, тим більше села, міста, вулиці, будинки, як спільна справа і спільна праця.

4.Проблеми щодо економічного та соціального розвитку області
Безперечно, перераховуючи здобуте, влада реально і самокритично оцінює стан справ як загалом, так і на місцях.
Ми далекі від думки, що нам із працелюбним людом Черкащини уже вдалося подолати усі негативні тенденції. Навпаки. Велика робота, як правило, висвічує і більше проблем, які вимагають невідкладного вирішення.
Якщо з маси нинішніх проблем вирізнити найголовніші, то я б зосередив увагу на двох.
Зміст першої проблеми, яка має довготривалу дію, полягає в тому, що рівень структурної перебудови господарського комплексу області вимагає переоцінки і переосмислення інвестиційної діяльності та спрямування її, головним чином, на інвестиційно-інноваційну.
І це є не просто побажанням, а настійною вимогою часу, бо лише за цієї умови може зреалізуватися наше прагнення інтегруватися в європейський простір.
Кілька цифр: у розвинутих країнах світу інноваційний чинник забезпечує до 65-80 відсотків економічного зростання.
В Україні же питома вага підприємств, які займаються інноваційною діяльністю, навіть не сягає до 20 відсотків. Питома вага реалізованої інноваційної продукції в обсязі промисловості складає 16 відсотків.
Щодо Черкащини, то: кількість промислових підприємств, які займаються інноваційною діяльністю, складає 11,6 відсотка, а обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг) – 13,6 відсотка. Хоча якщо порівняти темпи приросту, то у 2006 році ці показники відповідно складали 7,5 і 1,9 відсотка.
Поки що і надалі переважна більшість інноваційно активних підприємств, а це 29 одиниць, зосереджена у містах обласного підпорядкування, і лише 8 – у районах області.
Якщо ж говорити про обсяг інноваційної продукції, поставленої на експорт, то за 2008 рік він склав лише 0,7 відсотка загального обсягу реалізованої інноваційної продукції.
Більше того, в нинішніх умовах навіть зменшилися витрати на технологічні інновації та обсяг фінансування інноваційної діяльності загалом: якщо у 2007 році на цю діяльність було витрачено 42,8 млн. грн., то у 2008 році – 15,5 млн. гривень.
Таким чином, реальність вирізняє і другу найгострішу проблему: незадовільний стан інноваційної діяльності зумовлений таким чинником, як недостатність фінансування.
Звичайно, головними інвестиційними ресурсами, які мають забезпечити інноваційну діяльність є власні ресурси суб'єктів господарювання, державні фінанси, іноземних інвесторів, ресурси інших суб'єктів господарювання та домогосподарств.
Водночас, практично єдиним джерелом фінансування інноваційної діяльності, є власні кошти підприємств. За рахунок цих коштів фінансується більше 70 відсотків усіх інноваційних проектів, кошти держбюджету складають мізерну частку – 1,3 відсотка, кошти іноземних інвесторів – 3 відсотки. Серед коштів інших джерел кредити складають 18,4 відсотка.
За оцінками Міністерства економіки України загальна потреба в інвестиціях для структурної перебудови економіки України складає від 140 до 200 млрд. дол. США.
Більше того, за оцінками Всесвітнього банку, для досягнення рівня розвитку США, Україні потрібно загалом 4 трлн. дол. США. Фактично на січень 2009 року інвестиції в основний капітал складають 18,7 млрд. дол. США.
Щодо мінімальних потреб в інвестиційних ресурсах області, то розрахунки показують, що в рамках інноваційної моделі економічного розвитку, край має отримувати стабільні інвестиційні надходження з випередженням їх темпів не менше, ніж у 1,5 раза до обсягів виробництва. Таким чином, на 2009 рік потреба в інвестиціях складає 7,3 млрд. гривень.
Зокрема, на розвиток промислового комплексу треба 2,8 млрд. грн., сільськогосподарського сектору – 1,5 млрд. гривень.
Будівельний комплекс області потребує понад 1,0 млрд. грн., у тому числі на добудову об'єктів незавершенного будівництва соціально-культурного призначення – 600,0 млн.грн.
Житлово-комунальна галузь області потребує 53 млн. гривень.
У розвиток соціальної сфери необхідно вкласти біля 500,0 млн.грн.
Потреба інвестиційних вкладень у розвиток інфраструктури торговельного обслуговування населення становить 400,0 млн.грн., у готельний та ресторанний бізнес – 100,0 млн.грн.
Звичайно, усе це мінімальні потреби цього року.

5.Завдання та програмні цілі на найближчу перспективу
З урахуванням цих обставин, завдання на найближчу перспективу полягають у тому, щоб розробити дієві механізми, реалізація яких забезпечила б подальше вдосконалення структури господарського комплексу краю.
Найперше, надалі має здійснюватися система цілеспрямованих заходів органів влади щодо забезпечення структурної перебудови економіки на інноваційній основі.
У 2008 році рішенням сесії обласної ради затверджена обласна програма науково-технічного та інноваційного розвитку на 2008-2011 роки, якою передбачено впровадження 37 інноваційних проектів. За минулий рік 7 проектів уже реалізовано.
Водночас виконання 18 проектів розраховано на кілька років і їх реалізація стримується відсутністю коштів.
У зв’язку з цим треба діяти так, щоб інноваційна діяльність забезпечила переорієнтацію поглядів і дій економічних суб’єктів з короткострокових на довгострокові суспільні й біржові цілі та на максимальне використання національних фінансових ресурсів.
На наш погляд, розв’язанню проблеми фінансів має активно сприяти нова ощадно-кредитна система, яку в Україні вже в найближчий час варто створити та забезпечити її становлення.
Нині фінансовими коштами, що фактично перебувають поза ощадно-інвестиційним використанням є гроші поза банками (150 млрд. грн. або 18,7 млрд. дол.США) та необлікові або тіньові кошти, які, за даними Інституту економіки НАН, складають 35 млрд. дол. США.
Якщо говорити про Черкащину, то відтік вкладів фізичних осіб з установ банків за четвертий квартал 2008 року склав майже 500 млн. грн., депозитів юридичних осіб – 160 млн. гривень. Як результат, кредитний портфель установ банків області зменшився на 450 млн. гривень.
Таким чином, першочергове завдання теперішнього часу – повернення повноцінної довіри суспільства до банків. Причому, це є найголовнішим завданням усіх інституцій як держави, так і бізнесу.
Існує гостра необхідність розробити та прийняти Верховною Радою України Законів України «Про ощадну справу в Україні» та «Про кредит».
У практичній роботі щодо відновлення довіри населення банківським і небанківським установам треба використати міжнародний досвід. Чому б, наприклад, у наших умовах нас не повинен цікавити досвід Німеччини, відповідно до якого за умови вкладу коштів терміном понад п'ять років держава гарантує премії в розмірі 20 відсотків від вкладу.
Мабуть і не даремно у тій же Німеччині 63 відсотки загальних коштів, які використовуються як інвестиційні ресурси, це заощадження населення.
З урахуванням того, що у фінансуванні інноваційної діяльності левова частка коштів – це власні ресурси підприємств, держава має якнайскоріше вирішити проблему щодо вчасного повернення ПДВ. Нині в області борг з ПДВ суб’єктам господарювання складає 53 млн. гривень.
Держава має вчасно і якісно виконувати свої зобов’язання, інакше це стримує прихід на місця інвестора.
Стан справ, а тим більше у нинішній період, вимагає повернутися до кропіткого аналізу усіх державних та регіональних програм боротьби з тіньовою економікою.
Ми ще просто до кінця не усвідомлюємо, якої шкоди завдає офіційній економіці України це явище.

6.Питання економічного та соціального розвитку області, що потребують вирішення центральними органами влади України
З урахуванням того, що центральні органи влади мають більш предметно вирішувати загальнодержавні проблеми, дозвольте звернутися до органів законодавчої та виконавчої влади з наступними пропозиціями:

Президенту України:
всіляко сприяти завершенню в Україні Конституційної реформи, що дозволить мати чітко визначену функціональну дію, як центральних органів, так і всіх гілок влади на низових рівнях;
забезпечити реальний розвиток місцевого самоврядування, для чого необхідно напрацювати та внести до Верховної Ради України Кодекс законів про місцеве самоврядування („Про матеріальне та фінансове забезпечення місцевого самоврядування”, „Про місцеві податки та збори” тощо);

Верховній Раді України:
прискорити прийняття Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мінімізації негативних наслідків фінансової кризи для суб’єктів господарської діяльності”, що створить сприятливі умови для ведення підприємницької діяльності в умовах фінансової кризи;
прийняти Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння механізму Державної реєстрації припинення суб’єктів господарювання”, що посилить боротьбу з рейдерством та удосконалить процедуру державної реєстрації припинення юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;
внести зміни до Земельного кодексу України та Закону України „Про оренду землі” щодо передачі землі в оренду не лише шляхом проведення аукціонів, а і конкурсів;
розробити та прийняти Закону України „Про м’ясо та м’ясопродукти”, що сприятиме формуванню мінімальних заготівельних цін на м’ясо худоби, свиней та птиці, тощо;
прийняти Закон, який би гарантував повернення сільгосппідприємствам за рахунок державного бюджету інвестиційних коштів, вкладених у соціальний розвиток села.
напрацювати та прийняти Закон України, який би регулював діяльність акціонерних товариств у частині їх інноваційної діяльності;
напрацювати та прийняти Закон України, який би регулював діяльність банківських і небанківських установ, зокрема страхових компаній, кредитних спілок у частині захисту інвестиційних вкладів фізичних та юридичних осіб.

Кабінету Міністрів України:
виробити та запропонувати суспільству нову Державну регіональну політику, реалізація якої забезпечила б баланс загальнодержавних і регіональних інтересів;
виробити концепцію і запропонувати областям спільно з державою (галузеві Міністерства) напрацювати регіональні програми розвитку (терміном на три-п’ять років) та підписати угоди щодо дольової фінансової участі державного бюджету в реалізації цих програм;
розглянути питання щодо створення на регіональному рівні агенцій сприяння залученню інвестицій в економіку;
розробити та прийняти Державну програму експортної підтримки малого та середнього підприємництва;
розглянути питання про можливе, в умовах виходу із економічної кризи, встановлення для підприємств вітчизняного автомобілебудування фіксованих ставок на електроенергію та газ або надання пільг, субсидій у вигляді часткової компенсації витрат;
доручити Держкомзему України прискорити розгляд та погодження проекту відведення ВАТ «Луцький автомобільний завод» земельної ділянки площею 18 га для розміщення майданчика зберігання готової продукції;
враховуючи суспільну та соціальну значимість питання, Уряду України вишукати можливість та виділити з державного бюджету 60,1 млн. грн. коштів на завершення будівництва обласної дитячої лікарні, будівельна готовність якої складає понад 70 відсотків;
з урахуванням того, що в області експлуатується техногенно небезпечний міст через р. Дніпро, який збудований у 1961 році і нині не відповідає технічним вимогам щодо експлуатації, виділити з держбюджету на його ремонт 98,8 млн. гривень.

Шановні учасники форуму!

Влада на Черкащині відкрита для співпраці щодо подальшого економічного та соціального розвитку регіону з усіма, хто бажає нашим людям добра, уміє вести бізнес.
Сьогодні на IV Інвестиційному форумі ми маємо за мету презентувати нові інвестиційні пропозиції, проекти, наукові розробки, які можуть бути реалізовані вже в найближчій перспективі.
Сподіваємося, що наші пропозиції зацікавлять представників українських та іноземних інвесторів.
Органи місцевої влади гарантують сприяння щодо впровадження кожного інвестиційно-інноваційного проекту.
Задля добробуту людей.
Задля майбутнього України.

Дякую за увагу.


Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Виступ голови Черкаської обласної державної адміністрації Черевка Олександра Володимировича на ІV інвестиційному форумі „Черкащина інвестиційна-2009”"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 12
Новых вестей вчера: 10

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта