Політичні програми та іллюзія : 500465 : Политика

Политика Украина : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина : Последние новости > Политика
Подробно

Політичні програми та іллюзія

Політичні програми та іллюзія

В умовах нарастання вірогідності проведення нових парламентських виборів, я як громадянин задаю собі чергове питання: "Що ж наобіцяють зараз?" і друга питання : "В чому ж ідеологічні розбіжності між політичними партіями?" І чи є вони взагалі. Я вже не кажу про відсоток виконання цих обіцянок. Нещодавна, сидячі за написанням зовсім іншого матеріалу я наштовхнувся на написану мною статтю, але дворічної давньості, яка містила аналіз передвиборчих програм провідних українських партій перед виборами 2007 року. І я зрозумів, як круто перевернулась ситуація і як кординально змінились позиції багатьох партій за ці два роки. Тому пропоную вам ознайомитися з цим матеріалом і сподіваюсь він наштовхне Вас на роздуми.( прошу звернути увагу на рік написання цієї статті - 2007, але я свідомо її не корректував за для відчуття саме торічної атмосфери).
 ПЕРЕДВИБОРЧА ПРОГРАМА ПАРТІЇ РЕГІОНІВ.
В зв’язку з тим, що саме передвиборчі програми є обличчям партії перед виборцями автор вирішив детально проаналізувати кожну з них. Почнемо з Партії регіонів.(далі скорочення ПР)  
На дострокові парламентські вибори 2007 року Партія регіонів пішла з вдосконалішою програмою ніж на парламентські вибори 2007 року. За допомогою нових пропозицій у своїй програмі партія намагалась підвищити рівень своєї популярності на Західній і Центральній України та отримати переконливу перемогу на виборах. Програма містила такі наступні реформи розбудови держави:
Адміністративна реформа:  
У Програмі ПР були викладені положення, які стосуються лише одного напрямку адміністративної реформи – реформи місцевого самоврядування.
Як позитив Програми варто відзначити прагнення «регіоналів» посилити місцеве самоврядування шляхом розширення кола повноважень органів місцевого самоврядування та збільшення об’єму їх власних фінансових ресурсів.Як проблему, варто відзначити відсутність чіткого розмежування між місцевим та регіональним самоврядуванням. Заклик до максимальної передачі владних та фінансових повноважень місцевим органам влади для втілення регіональних стратегій розвитку є, по суті, закликом до запровадження регіонального самоврядування, що на думку автора, до моменту повноцінного становлення місцевого самоврядування є передчасним.
  Відсутність у передвиборчій програмі Партії регіонів положень щодо інших аспектів адміністративної реформи дозволяє зробити один з наступних висновків. Або проведення адміністративної реформи для даної політичної сили більше не входить в число пріоритетів (на відміну від передвиборчої програми 2006 року), або Партія регіонів вважає свої минулорічні зобов’язання вже виконаними.
Конституційна реформа:
Заклик до «поглиблення політичної реформи» не можна оцінювати однозначно, зважаючи на здебільшого негативні наслідки її першого етапу.
При цьому орієнтацію на «зміцнення парламентської демократії» варто підтримати, зокрема, в сучасних умовах України, коли:
- політичні партії користуються низьким ступенем підтримки та авторитету у громадян;
- у самих партіях бракує внутрішньопартійної демократії;
- народний депутат фактично перебуває у відносинах жорсткої субординації
В той же час, на думку автора , змішана республіканська форма правління, якій притаманний інститут Президента із вагомими повноваженнями, залишається адекватною політичним реаліям сучасної України. Система стримувань і противаг у форматі змішаної республіканської форми правління виступає найбільш ефективним механізмом запобігання узурпації влади та гарантування демократії.
Економічна політика. Бюджет України :
Податкові пільги
З 1.01.2008 р. структури малого сімейного бізнесу повинні були отримати на 5 років «податкові канікули» та мали бути звільнені від сплати за реєстрацію, видачу патентів та інших дозвільних документів на підприємницьку діяльність.  
Інші видатки
У найближчі 3 роки планувалося подвоїти обсяг інвестицій на розвиток сільського господарства, соціальної сфери , будівництво шкіл, доріг тощо.
З 2008 р. Повнні були втричі збільшитися виплати курсантам та солдатам строкової служби. Грошове утримання молодших офіцерів мало бути не нижче 2 тис. грн. на місяць.
Соціальна реформа:
Виплати при народженні дитини:
Вже з 2008 р. планувалось підвищити розмір виплат на першу дитину до 11700 грн., на другу – 25 тис. грн., на третю та кожну наступну дитину - по 50 тис. грн.
При досягненні дитиною 3-річного віку і до 13 років щомісяця по 100 грн., з 13 до 18 років – по 200 грн.
Проведення пенсійної реформи .Розмір пенсії::  
З 2009 р. запровадимо іменні пенсійні накопичувальні рахунки .Пенсія повина була нараховуватися відповідно до стажу, кваліфікації та умовам праці мешканців України.
Соціальне житло
  Молода родина могла розраховувати на отримання в оренду строком до 10 років муніципальне житло, зведене на кошти від земельних аукціонів.
  Молоді спеціалісти, які працюють на підприємствах-флагманах індустрії, мали бути забезпечені житлом під державні фінансові гарантії (1 млрд. грн.).  
  Вчитель, лікар, працівник культури, міліціонер, військовослужбовець (працівники бюджетної сфери) при укладанні трудового контракту на 20 років могли розраховувати на одержання ключей від квартири. Через 10 років роботи житло може бути викуплене ними за 50% вартості, через 15 - за 25%, а через 20 років воно стає власністю працівника.
Стипендії
Студентам вузів I-II ступеня акредитації обіцялось підвищення з 1 січня 2008р. – до 200 грн., з 1 вересня 2008 р. – до 400 грн. III-IV ступеня - з 1 січня 2008 р. – до 300 грн., з 1 вересня 2008 р. –до 530 грн.; студентам-сиротам виплачувати не менше 1060 грн.
Зовнішня політика:
Програма, на думку автора, містила досить інформації для розуміння підходів партії у зовнішньополітичні сфері. Водночас наявні внутрішні суперечності самої програми не дозволяють говорити про її реалістичність принаймні стосовно інтеграційних питань. Не зрозуміло, яким чином в існуючих реаліях партія планувала забезпечить одночасне перебування України в ЄС та ЄЕП на рівні вищому, ніж зона вільної торгівлі (адже виходячи з тексту програми, мова йде про інтеграцію в ЄЕП на рівні, не нижчому, ніж митний союз).
 В порівнянні з попередньою виборчою програмою основні підходи стосовно пріоритетів зовнішньої політики не зазнали суттєвих змін. Водночас поява акцентів на членстві в СОТ(Світова організація торгівлі), важливості Західного вектору (ЄС і США) при збереженні чіткої підтримки інтеграції з країнами ЄЕП на чолі з Росією створюють надто еклектичну картину.
 ПЕРЕДВИБОРЧА ПРОГРАМА БЮТ.Адміністративна реформа:
На жаль, Програма майже не розкривала наміри БЮТ щодо адміністративної реформи. Наявні ж положення Програми мали вади декларативності та правової некоректності. Зокрема, на думку автора, популістським є заклик ліквідувати пільги «усіх посадовців». Очевидно, проблему пільг (як політиків і суддів, так і державних службовців) необхідно вирішувати диференційовано та поступово, замінюючи наприклад їх адекватною грошовою премією. Тим більше, неможливо реалізувати цю ідею БЮТ «на референдумі».
Некоректним з юридичної точки зору є заклик щодо наділення місцевого самоврядування «виконавчою владою», оскільки факт реалізації виконавчих повноважень органами місцевого самоврядування і сьогодні є домінуючим у їх статусі.
 Позитивом Програми є заклик до збільшення фінансової самостійності місцевого самоврядування та спрощення процедури проведення місцевих референдумів.
Конституційна реформа:
З одного боку, прогресивність положення щодо прийняття нової Конституції України за допомогою всеукраїнського референдуму важко поставити під сумнів. Хоча без етапу фахової підготовки нової Конституції (чи змін до чинного Основного Закону) такий підхід видається неповним. Також, зважаючи на масштабність наслідків рішень прийнятих на всенародному референдумі, прагнення спростити процедуру проведення даних референдумів важко оцінити однозначно позитивно.
  Негативної оцінки заслуговує «спрощення» Програмою БЮТ пропозиції щодо вибору форми правління для України та нехтування системою стримувань і противаг – важливого здобутку сучасного конституціоналізму.
Зважаючи на невисокий рівень політичної культури та відсутність стійких парламентських традицій в Україні, наміри сформувати законодавчу основу для опозиційної діяльності слід визнати виправданими.
  Незрозумілим є заклик щодо наділення опозиції «правом ініціювати в суді кримінальні справи проти посадовців». На сьогодні, ніщо не заважає будь-якій особі реалізувати дане право на основі норми пункту 1 частини першої статті 94 чинного Кримінально-процесуального кодексу України.
Бюджетна політика:
ПДВ (Податок державної власності)
Його ліквідація.
Податкові пільги
Мінімізація податкових пільг.
Державна підтримка
  Планувалася підтримка розвитку аграрної інфраструктури, а саме – аграрного фонду, аграрної біржі, страхового фонду, земельного банку. Реалізація адресних програм прямої державної підтримки безпосередньо сільськогосподарських товарів.
Соціальна політика:
Виплати при народженні дитини :
  На першу дитину родина могла розраховувати на получення 10 400 гривень. Виплати по народженню другої дитини не менше 15 000 гривень і третьої – 25 000 гривень. збільшити щомісячні виплати по догляду за дитиною до трьох років на рівні не меншому ніж 500 гривень
Соціальне житло
Планувалося надання довгострокових кредитів для молодих сімей на 25-35 років під 2-4% річних.
Зовнішня політика:
  Не зважаючи на те, що в “неофіційних” додатках до передвиборчої програми, зокрема в розділі “Україна у глобальному світі” питання зовнішньої політики подаються досить повно та системно, то в основній офіційній програмі, вони фактично відсутні. Хіба, що частково вони перетинаються з питаннями диверсифікації постачання енергоресурсів та транспортних коридорів.
 ПЕРЕДВИБОРЧА ПРОГРАМА БЛОКУ «НАША УКРАЇНА - НАРОДНА САМООБОРОНА» (НУ – НС).Адміністративна реформа:
В аспекті реформи місцевого самоврядування Програма НУНС обмежувалася кількома позиціями:
Програма НУНС в сфері адміністративної реформи містила деякі положення щодо змін у системі органів виконавчої влади, а також захисту підприємців у відносинах з органами влади. Зокрема, можна відокремити наступні положення:
«Створимо національне антикорупційне бюро, яке перевірить відповідність видатків високопосадовців задекларованим доходам.»
«Законодавчо закріпимо підзвітність органів державної влади та місцевого самоврядування.»
«…Ліквідуємо податкову міліцію».  
«Удвічі зменшимо кількість дозволів і перевірок для підприємців, скоротимо кількість контролюючих органів.…»
І в цьому випадку варто відзначити неповний та надто загальний характер положень Програми. Незрозумілими з точки зору реалістичності та результативності є очікування від створення національного антикорупційного бюро, "яке перевірить відповідність видатків високопосадовців задекларованим доходам". Також не зрозумілим є заклик законодавчо закріпити невизначена підзвітність органів державної влади та місцевого самоврядування.
Зобов'язання щодо "зменшення кількості дозволів і перевірок для підприємців, скорочення кількості контролюючих органів" заслуговує на підтримку.
Конституційна реформа:
Щодо конституційних змін Блок "Наша Україна - Народна Самооборона" у свій передвиборній програмі обмежився лише заявою щодо скасування депутатської недоторканості. На думку автора це питання вважається дуже болючим та актуальним для України і крім того підтримується більшістю населення.
Бюджетна політика:
ПДВ
Розраховувалося його зниження ставки до 17%.
Спрощена система оподаткування
Інше щодо оподаткування
Запровадження податку на багатство і розкіш (місцевий бюджет).
Інші видатки
Далі планувалося ввісти пільги на міжміський проїзд для школярів і студентів на весь рік.Підняти удвічі вище державне фінансування музеїв та бібліотек, забезпечення їх технічного переобладнання і оновлення фондів.
Отримання кожній сільській амбулаторії чи фельдшерсько-акушерському пункту автомобіля скорої допомоги підвищеної проходності.
Соціальна політика:
Єдиний соціальний податок  
  Запровадження у 2008 році із потапним зменшенням ставки до 20%.
Виплати при народженні дитини
При народженні першої дитини обіцялося виплачувати батькам до 12 000 грн., другої – до 15000 грн. і кожної наступної – до 25 000 грн.
Для багатодітної сім’ї розмір щомісячної допомоги на дитину віком до 6 років зросте у півтора рази – до 235 грн., від 6 до 18 років – вдвічі, до 298 грн.
Розмір пенсії Проведення пенсійної реформи
  За рахунок вищого трудового коефіцієнту розраховувалося підняти пенсії в середньому на 35% та скасувати "пільгові" пенсії депутатам і міністрам.
Соціальне житло
  До 2010 року обіцялося ліквідувати чергу військовослужбовців на житло та зробити доступніше житло військовослужбовцям шляхом безперешкодного виділення земельних ділянок для його масового будівництва.  
Побудувати соціально житло випускникам ВУЗів, які працюватимть на селі.
Мінімальна зарплата
Підвищення у 2008 році - 600 грн.
Зарплата в цілому по Україні
Підвищення середньої зарплати до-2 100 грн.
Зарплати у бюджетній сфері освіти, науки, культури, охорони здоров’я, фізкультури і спорту, соціальних працівників, військовослужбовців, правоохоронців повинні зрости у середньому на 58% після повного запровадження у 2008 році Єдиної тарифної сітки.
Сільський вчитель, лікар, працівник культури і соціальної сфери щомісяця додатково отримає 20% окладу.
Зайнятість
Забезпечити новими робочими місцями різні версти населення під час підготовки і проведення ЄВРО-2012.
Стипендії
Обіцялось підвищити до 1064 грн. - стипендії для сиріт, які є студентами вузів чи учнями профтехучилищ.
Зовнішня політика:
На відміну від програми – 2006 року, на думку автора, ця програма значно стисліше, фактично фрагментарно, подавала інформацію про підходи Блоку у зовнішній політиці.
  Аналіз діяльності партій, що входять у Блок дає підстави говорити про послідовність позицій з питань зовнішньої та безпекової політики. Натомість порівняння нинішньої програми з програмою Блоку на парламентських виборах 2006 року свідчить не тільки про послідовність, але й зменшення амбіцій, зокрема щодо темпів інтеграції до ЄС .
  На жаль, повністю відсутня позиція стосовно оптимальної моделі забезпечення безпеки України, хоча чіткі підходи стосовно вступу в майбутньому до НАТО присутні як в програмах партій, що утворили Блок, так і у заявах та діяльності переважної більшості кандидатів з прохідної частини списку Блоку.
Зазначені підходи з одного боку можна вважати дозволяли, на думку автора, досягти майже 100% реалістичності заявлених цілей, але водночас і викликають питання стосовно досягнення результатів та системності у формуванні програмних засад у сфері зовнішньої політики у майбутньому.


Источник: Хай Вей Тобі є що сказати сівтові | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Політичні програми та іллюзія"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 11
Новых вестей вчера: 10

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Украина



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта