Курці мимоволі : 496053 : Местные новости

Местные новости Львов : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Львов и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Курці мимоволі

У Львові всерйоз узялися за обмеження продажу алкоголю, пива й тютюну неповно­літнім. Спочатку міська влада обмежила продаж цих виробів у кіосках, розташованих менш ніж за 200 метрів від навчальних закладів. Минулого тижня навіть відбулися громадські слухання на цю тему.
Підприємців, до речі, тема таки схвилювала – у великому сесійному залі, де відбувався захід, був майже аншлаг. Утім у кулуарах подейкують, що ця тема має прийти на зміну питанню боротьби з гральними автоматами, встановленими на вулицях і в магазинах.
Однак усерйоз узявшись за одну частину проблеми, у львівській мерії якось не дуже помічають іншу. Адже в нашому місті досі немає чіткого визначення, в яких громадських місцях можна курити, а в яких ні. От і виходить, що, коли очікуєш транспорт, твій сусід по черзі може з чималим задоволенням смалити цигарку. Або ж водій у “маршрутці” не бачить нічого поганого в тому, щоб улаштувати перекур без відриву від керма.
Є така проблема і в кафе – навіть якщо там один зал, то все залежить від доброї волі власника: захоче – там заборонять кури­ти, а ні – то ні. Якщо ж у кафе чи ресторані є два зали, з яких один для некурців, це також не вирішує проблеми, адже задимлене повітря “не розрізняє” цієї межі – дим коромислом стоїть в обох приміщеннях. Щоправда, в одному з них диму трошки менше.
З’ясувати, хто саме має боротися із цигарковим димом, виявилося не так просто. Принаймні в міській раді спочатку кивнули на управління у справах захисту прав споживачів. А в цій шанованій структурі нас скерували до управління тор­гів­лі міської ради. Мовляв, це там видають дозволи.
Заступник начальника управління Василь Ріпка розповів “Газеті”, що його відомство займається такими питаннями, лише якщо є звернення громадян. А за останні півтора року ніхто з такою скаргою не звертався. Натомість заступник начальника управління торгівлі Наталія Головко розповіла, що під час перевірок, яке проводило їхнє відомство в закладах ресторанного господарства, розташованих у центрі міста, порушень закону щодо виділення місць для тих, хто не курить, й обладнання їх вентиляційними системами не виявлено. Такі перевірки можуть проводити або планово, або ж за “зверненнями громадян”. Упродовж останнього року ніхто з львів’ян не скаржився на це. Щодо спальних районів, то тут управління тільки планує перевірки. З цього можна зробити висновок – журналіст “Газети”, як не дивно, відвідує здебільшого ті заклади, де ревізій іще не було.
Трохи роз’яснив ситуацію помічник міністра внутрішніх справ Тарас Гаталяк, який зазначив, що такими питаннями, згідно з Адміністративним кодексом, мало б займатись управління у справах захисту прав споживачів. Однак міліція має право скеровувати відповідні матеріали до зазначеного управління. “Проблема в тому, що необхідно визначити поняття громадського місця, а це мала б зро­бити Львівська міська рада”, – зазначив Т. Гаталяк. Наприклад, в Ужгороді до громадських місць зараховано дитячі заклади, дитячі майданчики, зупинки громадського транспорту. Зроблено це і в інших містах. Принаймні екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук уже навіть поспішив заявити, що запровадження обмеження на куріння в громадських міс­цях дало змогу суттєво поліп­ши­­ти статистику серцево-судинних захворювань.
“Головним індикатором впли­­­ву куріння на суспільство є показник серцево-судинних захворювань, зокрема інфарктів і серцевих нападів. Те, що люди хоча б частково перестали курити у громадських місцях – ресторанах, кафе тощо, – відразу позитивно вплинуло на здоров’я киян”, – заявив пан Поліщук, повідомляє УНІАН.
Екс-міністр уважає, що суттєве зниження показників кіль­кості випадків гострого інфарк­ту міокарда пов’язане з набуттям чинності з липня 2006 року Закону України “Про заходи для запобігання і зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення”. За його словами, до 2006 року в Києві спостерігали зростання кіль­кості випадків гострих інфар­ктів міокарда. “А вже 2007-го таких випадків поменшало на 7,4%. Це дало змогу заощадити бюджету охорони здоров’я 6,3 мільйона гривень. Ця сума дорівнює, наприклад, річному бюджету Київської лікарні швидкої допомоги”, – сказав Микола По­ліщук.
Чи змінилася ситуація у Львові – наразі сказати складно. Тим часом “Газета” спробувала з’ясувати в представників ресторанного бізнесу, які труднощі з відкриттям окремих за­лів у кафе для курців і некур­ців. Першою причиною вони назва­ли відсутність у нас культури некуріння в громадських міс­цях.
“Там, де є кава й пиво, обов’язково з’являються цигарки”, – розповідають ресторатори. За словами Маркіяна Іващишина, який є власником кафе, зал для тих, хто не палить, у нього зазвичай порожній. Щоправда, за його спостереженням, значну частину серед відвідувачів становлять так би мовити “ситуативні курці” – до цигарки вони тягнуться лише в кафе.
Утім інший відомий львів­ський ресторатор у розмові з “Газетою” зазначив, що в його ресторані зал для некурців таки заповнений. Однак пояснив це “форматом закладу”.
Та якщо такий столик дає змогу знайти розумний компроміс між курцями та некурцями, то залишається проблема кафе й ресторанів із кількома залами. Маркіян Іващишин розповів, що основною причиною є дорожнеча вентиляційної системи, особливо складно встановити її в старому будинку. Як удалося з’ясувати “Газеті” вартість установлення такого обладнання перевищує 100000 гривень. Та якщо самі ресторатори визнають, що якіс­на витяжка – задоволення не з дешевих, то не зовсім зрозуміло, чому, на думку контролюючих структур, проблем із вентиляцією в кафе немає?
Якщо власник маленького кафе порахує витрати на вентиляцію, то, зрозуміло, все залишить так, як є. Тобто кафе надалі притягуватиме тих, хто полюбляє затягнутися цигаркою під каву. Натомість якісна вентиляційна система може дати ще один додатковий ефект: навіть затяті курці в такому приміщенні можуть заховати якнайдалі пачку з цигарками – не захочеться псувати повітря.
Отже, якщо ви можете дозволити собі пообідати принаймні за 100 гривень, то маєте підстави вимагати від власника кафе й окремий зал для некурців, і хорошу вентиляцію, щоб дим із сусіднього залу випадково не зіпсував вашу трапезу.
Олександр Сирцов


Источник: ЛЬВІВСЬКА ГАЗЕТА | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Курці мимоволі"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 10
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Львов



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта