Мліївська ОТГ: яблунева столиця України з версальськими полями, де розвивають мистецтва і краудфандинг : 1539997 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Мліївська ОТГ: яблунева столиця України з версальськими полями, де розвивають мистецтва і краудфандинг

Опубликовано: Оксана Савицкая
Мліївська ОТГ: яблунева столиця України з версальськими полями,  де розвивають мистецтва і краудфандинг

Наразі це єдина ОТГ у Городищенському районі, що об’єднала села Мліїв, Старосілля та Будо-Орловець та більше 6 тисяч жителів в одну потужну громаду. Її серце - Мліїв – відома на весь світ „яблунева столиця України“. Дослідна станція помології, створена на базі колишнього науково-дослідного інституту помології, що займається збереженням колекції сортів та виведенням нових високопродуктивних сортів яблук, груш, слив та інших культур, дбайливо зберігає спадщину всесвітньовідомої родини селекціонерів Симиренків. Тут і досі можна побачити музей-садибу родини Симиренків, їх родинну церкву та ту саму легендарну станцію, оточену вічнозеленими версальськими полями, прекрасними у будь-яку пору року. Не слід дивуватись, якщо незабаром у Мліївській громаді буде створено справжній гірськолижний курорт та відповідна розгалужена сучасна інфраструктура відпочинку та туризму.
Це єдина громада, що за невеличкий термін після об’єднання не просто зберегла свої заклади, але й відкрила власну школу мистецтв, територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), інклюзивну кімнату - для єдиного (!) такого вихованця у місцевому дитсадку. До речі, саме для дитсадка через соціальну мережу «Фейсбук» громада зібрала кошти на енергозберігаючі лампочки. Керує громадою Василь Микитенко, що має неабиякий управлінський досвід: одинадцять років пропрацював на посаді сільського голови села Старосілля.
Як живе Мліївська ОТГ - днями побачила група журналістів обласних ЗМІ під час прес-туру, організованого Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Серед головних пріоритетів ОТГ - інтереси її найменших мешканців: школярів та вихованців дитячих садочків.
— Коли школу-НВК у с.Будо-Орловецькій закрили три роки тому, Городищенська районна рада спочатку взяла на себе зобов’язання довозити дітей, що у ній навчались, до закладів освіти міста Городище, - ділиться Василь Микитенко. — Цьогоріч нам надіслали письмову відмову забезпечити цих дітей відповідним шкільним автобусом. Тому із жовтня здійснюємо підвезення до навчальних закладів 13 дітей. Шістьох — до Мліївського ЗЗСО №2 та сімох - до дитячого садочка «Яблучко». Ми пішли на це, навіть якщо довелось забезпечувати коштами фактично чужий освітній процес. Бо це наші діти і це повноцінні члени нашої громади.
- Цьогоріч у ОТГ було прийнято рішення, яке забороняє збір коштів на ремонти та будь-що матеріально витратне від батьків. Кожен заклад був зобов’язаний прорахувати свої наявні потреби та мав подати до сільської ради список того, що необхідно придбати. Усе необхідне було відповідно закуплене та довезено до кожного навчального закладу. Тож, для потреб „Яблучка“ придбали пральну машину, у „Берізці“ замінили віконні блоки, а для „Проліска“ було придбано нову холодильну камеру.
Популярний заклад „Пролісок“ завжди був трохи перевантажений. Тому цього року було відкрито четверту групу, аби більше мліївських малюків змогли відвідувати цей садочок, — розповів в.о. начальника відділу освіти, культури та спорту Олександр Миндра.
За словами директора садочку-ясел „Пролісок“ Галини Потурнак, колись це взагалі був найкращий дитячий садочок на всю Городищину. У радянський час цей заклад, який розташувався, немов санаторій, прямісінько в лісі, відвідували лише діти колгоспників. А у час перебудови замість 120 дітей, тут виховували діток єдиної на весь садочок групи. Заклад навіть знаходився на межі закриття, але його вдалося зберегти завдяки протесту батьків, колективу й адміністрації закладу. Саме їхня заповзятість дозволили у повному обсязі зберегти й матеріально-технічну базу. Число дітей поступово збільшилось до 70 і більше. А тепер, завдяки процесам децентралізації, вдалося переконати в необхідності відкриття ще однієї, вже четвертої групи. На 1 вересня 2018 року садочок прийняв більше 80-ти малюків.
Поповнення спонукало переобладнати приміщення спортивної зали у спальню. Також нині реконструюється приміщення веранди, яке не використовувалось довгий час.
— Минулого року в садочку почала працювати інклюзивна група, де ми займались з однією дитиною із особливими потребами і відкрили групу лише заради неї, — підкреслила Галина Потурнак. — Довелось зіткнутись з важкими організаційними проблемами, але завдяки спільним зусиллям педколективу і наших меценатів ми змогли врешті довести до розуму та обладнати всім необхідним «Кімнату розвитку дитини». Наш хлопчик займався цілком за індивідуальною програмою.
Керівник дитячого закладу не може не згадати про переваги об’єднання.
— Коли ми перейшли у відомство ОТГ, у нас кардинально змінилась методична робота, яка контролюється радою директорів та керівником відділу освіти. Було створено нову методичну службу за п’ятьма окремими напрямками. Наші педагоги нині працюють у тісній співпраці з батьками, які також активно долучаються до навчального процесу. Це суцільна творчість заради дітей і це дуже надихає!
Торкнулась Галина Потурнак і актуального нині для всіх питання енергозбереження. Розповідає, за раніше за добу використовували близько 100 м3 газу. Якщо перерахувати це на сьогоднішні гроші, на місяць, мали б витрачати на опалення більше 40 тисяч. грн. У 2015 році було введено в експлуатацію енергетичну установку, яка працює на тирсі та на твердому комбінованому паливі. І це дозволило економити за рахунок використання різних видів палива. А з часу створення ОТГ для потреб садочка також було придбано спеціальну дробильну машину. Вона стала в нагоді після минулорічного буревію. Матеріал для спалення складають під спеціальним навісом поряд із котельнею.
ОТГ неодмінно опікується та турбується про і свої навчальні заклади. У Мліївському ЗЗСО №1, наприклад, було замінено віконні блоки. Для ЗЗСО №2 ім.М.М.Артеменка ноутбук та проектор для кабінету англійської мови. Для Старосільського ЗЗСО придбали для кухні електричну плиту. Було проведено ремонтні роботи в усіх навчальних закладах.
— Наш навчальний заклад працює за авторською інноваційною моделлю „Партнерська взаємодія". До нашого закладу причетні по суті усі соціальні партнери, які мають відношення до розвитку нашої ОТГ, — акцентує директор Мліївського ЗЗСО № 1 Надія Зінченко. — Ми маємо клас з інклюзивною освітою. Там встановлено спеціальні вікна, аби можна було частіше провітрювати приміщення, та спеціальні меблі, які оплатив та допоміг встановити один із приватних підприємців Млієва. ОТГ нам багато чим допомогла в цьому році. Загалом було закуплено устаткування на 480 тис. грн для трьох 1-их класів громади. А це нові парти для нової української школи, інтерактивні дошки, дидактичний матеріал, абетки, музичні інструменти, мапи та технічні засоби, які ми застосовуємо в освітньому процесі. З батьків грошей не беруть. Усі поточні ремонти проводяться виключно за кошти сільської ради.
Школа цікава й тим, що має свою фіто-кімнату, де учні мають можливість влаштовувати дні народження. А все необхідне для чаювання заготовляють самі з місцевих лікарських рослин. Є при школі і власна теплиця і невеличкий городик, де вирощують помідори та огірки, ягоди, плодові, інші культури, які використовують для приготування смачних обідів.
Мліївська ОТГ має у своєму розпорядженні кілька Будинків культури, КЗ Старосільський Центр культури та дозвілля, Млієвський центр культури та спорту, що має структурний підрозділ — Млієвський будинок народної творчості та КЗ Будинок дозвілля в Будо-Орловецькій.
Позашкілля в Мліївській ОТГ презентоване Мліївською школою мистецтв. Вона запрацювала з 3 вересня цього року. І вже має шість основних відділів: музичний, фортепіано, хоровий, теоретичний, хореографічний та образотворчого мистецтва. По суті заклад також є унікальним та таким, який вже беруть за приклад в інших ОТГ. У школі мистецтв прекрасному навчаються 124 дітей. Важливо, було прийнято спеціальну програму по оплаті навчання. Зокрема, у ній міститься пункт про те, хто звільняється від оплати повністю або частково. Це діти воїнів АТО, малозабезпечених та багатодітних родин. 10 талановитих дітей відвідують зайняття у школі повністю безкоштовно. До речі, не зважаючи на те, що Школі мистецтв ще й року не має від започаткування, її вихованці вже влаштували для батьків та всіх членів громади перший звітний концерт. Школа мистецтв планує незабаром відкрити філіал у селі Старосіллі, але на даний час там з дітьми займаються викладачі на виїзді.
Мліївська ОТГ має дві амбулаторії та два фельшерсько-акушерські пункти, об’єднанні в систему первинної медико-санітарної допомоги.
У амбулаторіях, ФАПі с.Млієва та с.Старосілля за кошти ОТГ проведено ремонт системи опалення, на що було витрачено понад 90 тис. грн. У ФАПі села Будо-Орловецька було частково перекритий дах. У територіальному центрі також провели ремонт системи опалення. Терцентр обслуговує нині 6 людей похилого віку, які там проживають постійно (розрахований на 30 осіб для постійного проживання) та 70 осіб працівники терцентру обслуговують на дому.
— Люди, які перебувають у терцентрі, отримують чотириразове харчування та повноцінний медичний нагляд. Нещодавно заклад обзавівся телевізорами. І тепер стареньким є чим зайняти своє дозвілля, — пояснює директор територіального центру Петро Головань.
Млїівська ОТГ має два комунальні підприємства: одне в Старосіллі КП «Старе Село», інше — КП „Побут “ обслуговує село Мліїв. Вони надають послуги з водопостачання та водовідведення, обробітку присадибних та городніх ділянок, та збору врожаю. Також ці КП надають будівельні послуги: заміна даху та комунікацій, стелі, стін, вікон, тощо. Це дозволяє не залучати підрядників та не витрачати зайві кошти.
— Дуже великий плюс об’єднання — цільова інфраструктурна субвенція виділяється під всю громаду. І ми самі розпоряджаємось цими коштами та можемо придбати саме ті матеріали, які нам дійсно необхідні, — підкреслив голова громади Василь Микитенко. — Це важливо, бо ми по підряду зі сторони майже не працюємо. У нас ремонті роботи виконують наші ж комунальні підприємства. Раніше нам була недоступна така техніка. Допомогла цільова інфраструктурна субвенція. Тепер житлово-комунальне господарство на сільській території в нас повноцінне. І, коли випав сніг, до речі, у нас дороги були навіть краще розчищені одразу, як в Черкасах.
Сьогодні Мліївська ОТГ впритул підійшла до прийняття власної Стратегії розвитку, який допомагають розробляти фахівці Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування. Керівник ОТГ сподівається, що в грудні, після громадських обговорень, її буде ухвалено громадою. Цей документ акумулює спільне бачення розвитку ОТГ підприємцями, громадянами, начальниками структурних підрозділів та власне керівництвом громади.
– Об’єднавшись, слід облишити думки, що хтось щось комусь винен. Децентралізація покликана змінити ментальність, щоб люди мали зміни в свідомості й розуміли, що вони повинні розпочати насамперед з себе. При об’єднанні ми ставили завдання, щоб питання соціальної сфери, а головне – галузь охорони здоров’я, – було не гірше, ніж до реформи. Та мало хто розуміє, що якби залишили все, як є, то перспектив ні школи, лікарні, садочки не мали б, - констатує Василь Микитенко.

 

Добавить комментарий к новости "Мліївська ОТГ: яблунева столиця України з версальськими полями, де розвивають мистецтва і краудфандинг "

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 21
Новых вестей вчера: 34

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Март 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта