Чи застосовується податкова соціальна пільга до середнього заробітку мобілізованих – відповідь на це та ще чотири актуальних питання підприємців і роботодавців : 1379900 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Чи застосовується податкова соціальна пільга до середнього заробітку мобілізованих – відповідь на це та ще чотири актуальних питання підприємців і роботодавців

Опубликовано: Кам’янська об’єднана ДПІ

ГУ ДФС у Черкаській області у зв’язку з численними запитаннями щодо оподаткування з 1 січня 2016 року зарплати мобілізованих працівників та мобілізованих фізичних осіб – підприємців пропонує переглянути низку питань-відповідей.

1. Чи має право ФОП застосовувати податкову соціальну пільгу до сум середнього заробітку, виплачених працівникам, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації на особливій період?
Відповідь: У разі якщо працівник, призваний на військову службу за призовом під час мобілізації на особливій період отримує заробітну плату (середній заробіток) та одночасно грошове чи майнове (речове) забезпечення військовослужбовця, що виплачуються з бюджету, фізична особа – підприємець, як роботодавець під час нарахування заробітної плати такому працівнику не має право на застосування податкової соціальної пільги.

2. Чи потрібно здійснювати перерахунок та утримувати ПДФО з середнього заробітку працівника, призваного на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, у разі його смерті?
Відповідь: У разі смерті працівника, призваного на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, роботодавець, який несе відповідальність за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів у вигляді заробітної плати, здійснює перерахунок сум нарахованих доходів та утриманого податку такого працівника для визначення правильності оподаткування за будь-який період.

3. Яким чином сплачувати ПДФО та подавати звіт за ф. 1ДФ ФОП, які є роботодавцями, у зв’язку з мобілізацією до Збройних Сил України?
Відповідь: Відповідно до п. 25 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України самозайняті особи (фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які мали або не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, визначеного Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб відповідно до розд. IV ПКУ.
Підставою для такого звільнення є заява самозайнятої особи та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до органу доходів і зборів за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи протягом 10 днів після її демобілізації. Якщо демобілізована самозайнята особа перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період, заява і копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації). Якщо самозайнята особа, призвана на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, має найманих працівників і на строк своєї військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, уповноважує іншу особу на виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів, то обов’язок з нарахування та утримання податку на доходи фізичних осіб з таких виплат на строк військової служби самозайнятої особи несе ця уповноважена особа. Податок на доходи фізичних осіб, що був нарахований та утриманий уповноваженою особою з таких виплат фізичним особам, сплачується до бюджету демобілізованою самозайнятою особою протягом 180 календарних днів з першого дня її демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій. При цьому демобілізована самозайнята особа у заяві, передбаченій у п. 25 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, зазначає дані про суми нарахованого та утриманого уповноваженою особою податку з найманих працівників протягом строку військової служби самозайнятої особи.
Податкова звітність про суми податку, нарахованого та утриманого протягом строку військової служби самозайнятої особи уповноваженою особою з найманих працівників та інших фізичних осіб, подається демобілізованою самозайнятою особою у порядку та строки, встановлені Податковим кодексом України, без нарахування штрафних і фінансових санкцій, передбачених ПКУ. Пункт 25 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ застосовується з першого дня мобілізації, оголошеної Указом Президента України від 17 березня 2014 року №303 «Про часткову мобілізацію», затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію».

4. Чи подає річний звіт та сплачує єдиний внесок демобілізована ФОП, яка застосовує загальну систему оподаткування і не є роботодавцем?
Відповідь: Фізична особа – підприємець, яка застосовує загальну систему оподаткування і не є роботодавцем, протягом 10 днів від дня її демобілізації подає до контролюючого органу заяву щодо звільнення від виконання своїх обов’язків та копію військового квитка або копію іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, подає річний звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску за себе та сплачується єдиний внесок (у разі, якщо було отримано дохід (прибуток) від здійснення відповідної діяльності). За невиконання обов’язків платника єдиного внеску, передбачених п. 2 ст. 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», така фізична особа – підприємець відповідальності не несе, штрафні та фінансові санкції не застосовуються.

5. Чи звільняються від щоквартальної сплати єдиного внеску за себе, ФОП спрощеної системи, які є роботодавцями, у зв’язку з мобілізацією до Збройних Сил України?
Відповідь: Фізичні особи – підприємці платники єдиного внеску, які є роботодавцями та призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк їх військової служби не звільняються від сплати єдиного внеску за себе. Якщо платник єдиного внеску має найманих працівників і на строк своєї військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, уповноважує іншу особу на виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів, його зобов’язання, визначені п.п. 1 (крім сплати єдиного внеску), 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12 частини другої ст. 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», здійснює така уповноважена особа. Внесок, що був нарахований уповноваженою особою з таких виплат, сплачується до бюджету демобілізованою ФОП протягом 180 календарних днів з першого дня її демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій. При цьому демобілізована ФОП у заяві щодо звільнення від виконання своїх обов’язків, зазначає дані про нарахований єдиний внесок на суму таких виплат уповноваженою особою протягом строку військової служби ФОП. Звітність про нарахований єдиний внесок протягом строку військової служби ФОП уповноваженою особою на суми виплат найманим працівникам та іншим особам подається демобілізованою ФОП у порядку та строки, встановлені Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», без нарахування штрафних і фінансових санкцій, передбачених цим Законом.

Ще про оподаткування заробітної плати мобілізованих працівників читайте: https://www.facebook.com/sfs.cherkasy/posts/630161250471094:0

Також нагадуємо про особливість складення та подання декларацій мобілізованими із державної служби працівниками та суб’єктами декларування - членами сім’ї мобілізованого. Відповідно до Закону України від 15 липня 2015 року № 610-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо декларантів, які перебувають на військовій службі» суб'єкти декларування, які не мали можливості подати до 1 квітня за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік та/або 2015 рік у зв’язку із мобілізацією відповідно до указів Президента України з метою підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань України, подають таку декларацію за звітний період протягом 30 робочих днів із дня закінчення проходження військової служби, або з дня його переходу на військову службу за контрактом.
Щодо правильного заповнення декларації про доходи членами сім'ї держслужбовцям, рідні яких мобілізовані. Якщо декларанти не можуть одержати інформацію про майно, доходи, видатки та зобов'язанні фінансового характеру мобілізованого члена сім'ї, декларація за 2015 рік та/або 2014 рік заповнюється без врахування інформації, яка невідома державному службовцю – суб'єкту декларування. У такому випадку разом із декларацією слід подати пояснювальну записку довільної форми, у якій перелічити, які саме позиції декларації не заповнені у декларації, та вказати причини їх незаповнення.
Водночас після отримання відповідних довідок про доходи та видатки мобілізованого члена сім'ї, суб'єкт декларування зобов'язаний подати уточнену декларацію за 2014 рік (2015 рік). Термін її подання – не пізніше 30 робочих днів з моменту усунення обставин, які перешкоджали йому одержати необхідні дані.

 

Добавить комментарий к новости "Чи застосовується податкова соціальна пільга до середнього заробітку мобілізованих – відповідь на це та ще чотири актуальних питання підприємців і роботодавців"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 25
Новых вестей вчера: 18

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июнь 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта