Пам’ятка для бухгалтера: інформація про законодавчі та нормативні документи, листи, про які варто знати : 1345346 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Пам’ятка для бухгалтера: інформація про законодавчі та нормативні документи, листи, про які варто знати

Опубликовано: Кам’янська об’єднана ДПІ

ГУ ДФС у Черкаській області звертає увагу на документи з податкового і митного законодавства, які набрали чинності у вересні ц.р., а також окремі листи, з текстом яких варто ознайомитись.
1 вересня 2015 стартував новий етап підвищення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі алкогольні напої. Вказане підвищення передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. №426 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957». Перше підвищення було з липня ц.р. Постанова №426 набрала чинності 11 липня 2015, з її текстом та додатком – таблицею цін можна ознайомитись на сайті головного управління ДФС в області: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/212603.html Так, з 1 вересня мінімальна роздрібна ціна пляшки горілки сорок градусів – 54-90 грн.; коньяк три зірки – 84 грн.; коньяк 4 зірки – 89 грн.; коньяк 5 зірок – 94 грн.; віски, джин, ром (сорок градусів) – 109 грн.

1 вересня 2015 набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 17.07.2015 №655-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків».
Вказаним законом зокрема підвищено вартісну межу для основних засобів з 2500 до 6000 грн. Визначено порядок надання податкових консультацій. Уточнено умови та порядок допуску посадових осіб контролюючих органів до проведення документальних виїзних та фактичних перевірок. Передбачено, що за наявності письмового звернення платника податків замість документальної невиїзної перевірки може проводитися документальна виїзна перевірка.
Заборонено контролюючим та іншим державним органам використовувати акт перевірки як підставу для висновків стосовно взаємовідносин платника податків з його контрагентами, якщо за результатами складення акта перевірки податкове повідомлення-рішення не надіслано (не вручено) платнику податків або воно вважається відкликаним відповідно до статті 60 Податкового кодексу України
Починаючи з 1 вересня податкові декларації поштою треба надсилати на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, визначеного ПКУ – до цього часу декларації надсилались за 10 днів до закінчення граничного строку.
Закон №655-VIII можна переглянути за посиланням: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/655-19. Коментарі ГУ ДФС в області можна прочитати: http://ck.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv2/214327.html http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/214725.html http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/214732.html http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/214737.html
1 вересня 2015 набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 17.07.2015 №654-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності».
Так, з 1 вересня не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг (доданий підпункт «і» до підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України. Також дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів звільнені від сплати земельного податку(пункт 282.1 статті 282 Податкового кодексу України доповнено відповідним підпунктом 282.1.4).
1 вересня 2015 набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 17.07.2015 №653-VIII «Про внесення зміни до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб». Починаючи з 1 вересня 2015 року Управління Пенсійного фонду України при нарахуванні та виплаті пенсій учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», не нараховують і не утримують податок на доходи фізичних осіб. Як роз’яснила Державна фіскальна служба України починаючи з 1 вересня 2015 вказані доходи повинні зазначатися у розрахунку за формою №1-ДФ тільки з ознакою доходу «128» та звільнені від оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

4 вересня 2015 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 23.07.2015 №664 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку». Визнана такою, що не застосовується на території України «Инструкция по бухгалтерскому учету в учреждениях и организациях, состоящих на Государственном бюджете СССР», затверджена наказом Міністерства фінансів СРСР від 10 березня 1987 року № 61.

4 вересня 2015 набрала чинності Постанова Правління НБУ від 03.09.2015 №582 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», згідно якої зокрема пакет документів, що подається до Національного банку України для підтвердження можливості як купівлі, так і перерахування іноземної валюти, має додатково містити відповідний акт цінової експертизи (погодження) у випадках, передбачених постановою Правління Національного банку України від 30 грудня 2003 року № 597 «Про переказування коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за деякими операціями», зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 05 лютого 2004 року за № 159/8758. Документ оприлюднений 3 вересня 2015 року на Офіційному інтернет-представництві Національного банку України

4 вересня 2015 набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 26.08.2015 №637 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 1994 р. № 423». Тепер без конкурсного відбору або стажування можуть прийматися на державну службу військовослужбовці, звільнені у запас (демобілізовані), які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, а також військовослужбовці, учасники антитерористичної операції, які під час участі в операції отримали поранення та були звільнені з військової служби в запас або відставку за станом здоров’я. З постановою №637 можна ознайомитись за посиланням: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/637-2015-%D0%BF

9 вересня 2015 введено в дію Закон України від 18 червня 2015 року №548-VIII «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції», який набрав чинності 9 липня ц.р. Відтоді військовим збором не оподатковуватиметься грошове забезпечення безпосередніх учасників антитерористичної операції.
Так, підпункт 1.7 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнено новими абзацами такого змісту: «Тимчасово, на період проведення антитерористичної операції, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі в антитерористичній операції. Порядок підтвердження статусу зазначених осіб з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором визначається Кабінетом Міністрів України».

9 вересня 2015 набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 26.08.2015 №636 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України». Оновлено форму довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Строк дії такої довідки становить 6 місяців з можливістю продовження дії ще на півроку. Соцвиплати, які здійснюють внутрішньо переміщеним особам припиняються із місяця, в якому минув строк дії довідки. Для отримання довідки разом із заявою про взяття на облік внутрішньо переміщена особа пред’являє:
- документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України;
- за наявності - документ, що підтверджує факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення (документ, що підтверджує громадянство України, посвідчує особу чи її спеціальний статус, із відміткою про реєстрацію місця проживання, військовий квиток з відомостями щодо проходження військової служби, трудова книжка із записами про здійснення трудової діяльності, документ, що підтверджує право власності на нерухоме майно);
- свідоцтво про народження дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
У разі втрати або викрадення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, внутрішньо переміщена особа повідомляє про це територіальному підрозділу ДМС за місцем фактичного проживання, який в одноденний строк видає тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України. У разі подання заяви законним представником внутрішньо переміщеної особи додатково пред’являються:
- документ, що посвідчує особу законного представника та підтверджує громадянство України;
- документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі).
Постанову №636 можна прочитати: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/636-2015-%D0%BF

11 вересня 2015 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 04.08.2015 №694 «Про затвердження Змін до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон». Наказ опублікований в Офіційному віснику України від 11.09.2015 р., № 70, стор. 81, стаття 2324, код акту 78371/2015. Зокрема пункт 7 Інструкції доповнено новими абзацами такого змісту: «Якщо дата на транспортному квитку не збігається з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження, з дозволу керівника підприємства береться до уваги затримка у відрядженні на вихідні або святкові й неробочі дні у разі, якщо строк перебування працівника поза місцем його постійної роботи не перевищуватиме строку відрядження, передбаченого постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 98. За ці дні працівникові не відшкодовуються добові витрати, витрати на найм житлового приміщення та інші витрати (крім витрат на проїзд з місця відрядження до місця постійної роботи)». Зміни можна прочитати за посиланням: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z1010-15

18 вересня 2015 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 04.08.2015 №693 «Про діяльність митних брокерів», яким затверджений Порядок подання та розгляду заяв і надання дозволу на провадження митної брокерської діяльності та контролю за нею; форму заяви про надання/переоформлення дозволу на провадження митної брокерської діяльності; форму заяви про анулювання/зупинення дії дозволу на провадження митної брокерської діяльності та форму Витягу з реєстру митних брокерів. Визнано такими, що втратили чинність наказ Державної митної служби України від 18 серпня 2009 року № 767, від 30 листопада 2009 року № 1142, від 08 грудня 2009 року № 1169 та наказ Міністерства фінансів України від 28 листопада 2012 року № 1233. Публікація – в Офіційному віснику України від 18.09.2015 р., № 72, стор. 230, стаття 2394, код акту 78448/2015. Наказ можна прочитати: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z1036-15

20 вересня 2015 набрав чинності Закон України від 17 вересня 2015 року №704-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік». Закон №704-VIII надрукований в газеті «Голос України» 19 вересня 2015 року №174. Головне: вказаним законом установлений з 1 вересня 2015 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб: 1378 гривень. Також установлено мінімальну заробітну плату з 1 вересня: у місячному розмірі: 1378 гривень; у погодинному розмірі — 8,29 гривні. Звертаємо увагу на наступне: роботодавцям варто переглянути оклади (тарифні ставки), відрядні розцінки своїх працівників і, за необхідності, внести зміни до штатного розпису; максимальний розмір місячного доходу фізосіб, на який нараховується (і з якого утримується) єдиний внесок збільшився з 20706 грн. до 23426 грн.; підприємці - «єдинники» 1 — 3 груп сплачують з 1 вересня єдиний внесок «за себе» в розмірі не нижче мінімальної величини місячного внеску в розмірі 478,17 грн. (до 1 вересня 422,62 грн.); мінімальний розмір єдиного внеску, який підприємці на загальній системі оподаткування тепер сплачуватимуть «за себе» становить 478,17 грн. Підприємцям – спрощенцям 1-3 груп слід зробити доплату єдиного внеску за вересень по строку 20 жовтня 2015 року.
Закон №704-VIII можна прочитати за посиланням: http://www.golos.com.ua/article/259169

25 вересня 2015 набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 р. №696 «Про затвердження Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб». Документ надрукований в Офіційному віснику України від 25.09.2015 р., №74. Його можна прочитати за посиланням: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/696-2015-%D0%BF
Вказаний порядок визначає умови, механізм здійснення районними, міськими, районними у містах та міськрайонними центрами зайнятості державної служби зайнятості заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб. Втім його дія не поширюється на роботодавців, які є бюджетними установами.

Актуальні вересневі листи ДФС України

1. ФОП – спрощенці, які продають пиво можуть використовувати КОРО! Державна фіскальна служба України листом від 08.09.2015 р. № 19201/6/99-95-42-01-16-01 повідомила, що оскільки з 01.07.2015 діяльність з роздрібної торгівлі пивом підлягає ліцензуванню на загальних підставах, передбачених для алкогольних напоїв, то фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, зокрема першої та другої груп, які здійснюють роздрібну торгівлю пивом, при розрахунках готівкою зобов’язані застосовувати належним чином зареєстровані РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або використовувати книги обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок у випадках, передбачених чинним законодавством.

2. За яких умов доходи фізособи – резидента від продажу нерухомості не оподатковуються військовим збором. ДФС України у листі від 29.09.2015 р. №9093/Н/99-99-17-02-03-14 нагадує, що дохід, отриманий фізособою - резидентом від продажу нерухомого майна, не є об'єктом оподаткування військовим збором, але лише при дотриманні вимог п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу України (відповідно до п. 172.1 ст. 172 Кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується). Водночас вирішення питання щодо правомірності повернення помилково сплачених коштів можливе лише на підставі даних щодо відсутності податкових зобов'язань з військового збору, та з дотриманням вимог ст. 43 Кодексу.

3. Як правильно вирахувати податкові зобов'язання з акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. У листі Державної фіскальної служби України від 02.09.2015 р. №18693/6/99-99-19-03-03-15 роз’яснено порядок нарахування 5-ти відсоткового акцизного податку. Зокрема зазначено, що базою оподаткування акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів є вартість (з податком на додану вартість) підакцизних товарів; до бази оподаткування ПДВ не включається сума акцизного податку, нарахована при реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Наведено формули розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ та акцизного податку виходячи з фактичної роздрібної ціни, за якою реалізуються алкогольні напої (включаючи ПДВ), тобто ціни у фіскальному чеку.

4. Питання оподаткування компенсаційних виплат в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу. Державна фіскальна служба України у листі від 07.09.2015р. №19141/6/99-99-17-03-03-15 відмічає, що дохід, отриманий працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період у вигляді компенсаційних виплат, який виплачується роботодавцем за рахунок коштів державного бюджету в межах середнього заробітку відповідно до Порядку N105, не включається до оподатковуваного доходу таких працівників, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором. Крім того, згідно з частиною сьомою ст. 7 Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» не нараховується на виплати та не утримується єдиний внесок з виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. Разом з цим у разі нарахування (виплати, надання) роботодавцем доходу у вигляді заробітної плати (середнього заробітку) працівникам, визначеним частиною третьою ст. 119 КЗпП, вказаний дохід є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб, військовим збором і базою нарахування та утримання єдиного внеску.

5. Консультації ДФС на загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі («ЗІР») не є податковими консультаціями. У листі Державної фіскальної служби України від 30.09.2015р. №20716/6/99-99-10-03-02-15 зазначено, що Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс («ЗІР») створено у рамках Електронного Уряду з урахуванням тенденцій розвитку інформаційних технологій у сфері побудови веб-ресурсу та розглядається як інтегрований ресурс в інформаційне середовище органів ДФС, у якому уся направленість діяльності Державної фіскальної служби України, як внутрішня, так і зовнішня, а також усі відповідні процеси інформаційно-довідкових ресурсів підтримуються та забезпечуються відповідними інформаційно-комп’ютерними технологіями. Робота «ЗІР» направлена на забезпечення суспільства своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією. Таким чином, інформація, яка розміщена в «ЗІР», містить загальну позицію ДФС із застосування норм податкового законодавства без врахування особливостей конкретного платника податків та специфіки конкретних ситуацій, а отже не є податковою консультацією в розумінні глави 3 «Податкова консультація» Кодексу та не спричиняє правових наслідків, передбачених ст. 53 Кодексу.

6. Уповноважена особа фізичної особи – підприємця має право представляти інтереси платника податків в податкових органах на підставі нотаріально посвідченої довіреності. Так зазначено у листі Державної фіскальної служби України від 28.09.2015 р. №9033/Б/99-99-17-02-02-14

 

Добавить комментарий к новости " Пам’ятка для бухгалтера: інформація про законодавчі та нормативні документи, листи, про які варто знати "

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 18
Новых вестей вчера: 29

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Май 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта