Олексій Головко: «Сільськогосподарська галузь і нині, і в найближчому майбутньому задаватиме тон усій економіці Черкащини» : 1062170 : Местные новости

Местные новости Черкассы : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Черкассы и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Олексій Головко: «Сільськогосподарська галузь і нині, і в найближчому майбутньому задаватиме тон усій економіці Черкащини»

Олексій Головко: «Сільськогосподарська галузь і нині,  і в найближчому майбутньому задаватиме тон усій економіці Черкащини»

За оцінкою іноземних експертів ряд секторів української економіки є привабливими для іноземних інвесторів. І найпривабливішими із них є сільське господарство та машинобудування. Тож сьогоднішня розмова із заступником голови облдержадміністрації Олексієм Головком стосується не лише сучасного стану справ в галузі АПК, а і його майбутніх перспектив.
– Олексію Івановичу, на Інвестиційному форумі Черкащини, який нещодавно відбувся в області, особливою увагою численних гостей –потенційних майбутніх інвесторів користувалась саме сільськогосподарська галузь.
– Це очікувано, адже агропромисловий комплекс є найважливішим сегментом економіки Черкащини. Насьогодні сільгосппідприємствами, підприємствами переробної та харчової промисловості виробляється більше 60 відсотків валової продукції області, а питома вага сільського населення становить майже половину всього населення області.
Черкащина має одні із найбагатших чорноземів світу. У нас виробляється близько 6,7 відсотків загальнодержавного обсягу валової сільської продукції. До речі, на одного жителя області її виробляється в 2,2 рази більше, ніж у середньому по Україні. 2011 року цей показник становив 11,3 тис. гривень (тоді як в державі – 5,1 тис. гривень). За останні п’ять років виробництво продукції на 100 га сільськогосподарських угідь зросло майже вдвічі: з 627-ми тис. грн. до 1,1 млн. гривень. І це, звісно, не залишається поза увагою як вітчизняних, так і зарубіжних бізнесменів.
– Чи ж відважуються і одні, й інші інвестувати власні кошти в сільське господарство?
– 2011 року залучено в агропромисловий комплекс області 883 млн. гривень внутрішніх інвестицій, у першому півріччі нинішнього року – 344 млн. гривень, що на 21,6 відсотка більше до відповідного періоду минулого року. За І півріччя цього року в сільське господарство іноземними компаніями проінвестовано 26 мільйонів доларів США, що становить 13 відсотків від загальнообласного показника.
Ці кошти дають поштовх подальшому розвитку галузі, скажімо, у І півріччі обсяг експорту сільськогосподарської продукції та продукції харчової промисловості становив 617,7 млн. доларів США, зокрема, тваринного походження зріс на 17 відсотків, рослинного – на 22 відсотки.
– Приватизація землі із державної та колгоспної у приватну власність на Черкащині не зруйнували крупнотоварне виробництво і в багатьох питаннях це виявилось вигідним?
– У тих випадках, коли земля потрапила в руки дбайливих господарів, незалежно від того, чи це сільськогосподарські підприємства (яких маємо 840), фермерські (1016) чи одноосібні господарства. 290 (35%) сільськогосподарських підприємств мають у землекористуванні більше 1 тис. га орендованої землі, а 7 – більш 10 тис. га. Це - ЗАТ НВФ «Урожай», СТОВ Агрофірма «Корсунь», СТОВ «Пальмира», ЗАТ «Райз Максимко», СТОВ Зернова компанія «Хорс», СТОВ Агрофірма «Злагода», СТОВ «ЛНЗ-Агро». І саме у великотоварних господарствах застосовуються сучасні високорозвинені технології як у рослинництві, так і в тваринництві.
– Знову ж таки, на Інвестфорумі академік Національної академії аграрних наук України Сергій Булигін визнав сільськогосподарську галузь Черкащини високорозвиненою.
– І це приємно чути. Тим більш, що протягом кількох останніх років всіма категоріями господарств в області виробляється понад 3 млн. тонн зерна (2011 р. майже 3,8 млн. тонн), 250-350 тис. тонн соняшнику, 800-900 тис. тонн картоплі та 300-350 тис. тонн овочів. За останні роки розширилися площі під соєю в 2,5 рази та цукровим буряком в 2,2 рази, кукурудзи на 53 тис. га. Для забезпечення тваринництва кормами 9 відсотків площ відводиться під кормові культури.
– Факт, що аграрії навчилися і вирощувати, і збирати високі врожаї. А отримувати зиск від вирощеного врожаю?
– Значною мірою, навчились і торгувати вирощеною і до того ж, якісною продукцією. Завдяки прибутковості рослинницької галузі господарства мають можливість притримувати, скажімо, продовольче зерно до визначення вигідної ціни. Для якісного зберігання та переробки сільськогосподарської продукції в області будуються та здаються в експлуатацію нові овоче, фрукто- та зерносховища.
Довідково:
Заплановано звести
- 20 овочесховищ, з них у 2011 році побудовані та здані в експлуатацію 2, зокрема у ФГ «Промінь» с. Здобуток Жовтня (вартістю 2 млн. грн.) та ФГ «Фенікс» с. Шаулиха Тальнівського району (вартістю 1,5 млн. грн.), загальною площею 760 кв.м. та потужністю 455 тонн;
- 34 об’єкти для зберігання зерна, з них в 2011 році побудовані та введені в експлуатацію 2 зернових склади в Монастирищенському (вартістю 15 млн. грн.) та Корсунь-Шевченківському районах (16 млн. грн.), загальною потужністю 60 тис. тонн.
Основні об’єкти, що будуть введені в експлуатацію в найближчій перспективі:
- с. Будище Лисянського району в третьому кварталі цього року передбачається введення в експлуатацію елеватора місткістю 60 тис. тонн (вартість 22 млн. грн.).
У 2013 році планується будівництво та введення в експлуатацію фруктосховища ФГ «Ольвія» Шполянського району вартістю 1,5 млн. грн.  загальною площею 1000 кв. м. та місткістю 595 тонн.
Збільшення потужностей заводу НВК ТОВ «Фрея-Агро» м. Городище (вартість 3 млн. грн.) до 50 тис. тонн органо-мінеральних добрив та 6 тис. тонн фізіологічно активних препаратів виробництва щороку.
У 2014 році планується будівництво та введення в експлуатацію фруктосховища ФГ «Матвіїха» Монастирищенського району (вартістю  2,5 млн. грн.), загальною площею 1680 кв. м. та місткістю 1000 тонн.
Передбачається будівництво кукурудзяно-калібрувального заводу ТОВ «Монсанто Україна» та створення технологічно-учбового центру для демонстрації новітніх технологій виробництва (вартість об’єкта 100-150 млн. доларів).
- Свої переваги має й крупно-товарне виробництво тваринницької продукції?
- За ініціативи голови облдержадміністрації, Героя України Сергія Тулуба розроблено та затверджено цільову програму «Село Черкащини – 2020», Програми розвитку молочного скотарства та свинарства в Черкаській області. А їх виконання вже дають перші позитивні наслідки. У розрахунку на одного жителя виробляється 259 кілограмів м'яса худоби та птиці в забійній вазі, 367 кілограмів молока та 677 штук яєць у рік.
В області на промисловій основі виробляється 100 відсотків м'яса курей-бройлерів, яєць та 40 відсотків молока. В подальшому розвитку галузь птахівництва практично вийшла на проектні потужності. Завдяки швидкій віддачі витрачених коштів саме ця галузь була найбільш привабливою для інвесторів. А продукція Миронівської птахофабрики та «Перемоги Нової» відома у всій Україні. Нині ж у бізнесу з’явились живі гроші для відродження галузей свинарства, молочного та м’ясного скотарства.Ведеться будівництво нових виробничих потужностей та реконструкція діючих тваринницьких ферм із будівництвом доїльних залів, що дозволяє економити матеріальні ресурси, суттєво підвищити продуктивність праці та якість продукції.Введення в дію молочних комплексів ПП «Плешкані» Золотоніського району, Корпорація «Украгротех» Христинівського району, СТОВ «Агроко» Чорнобаївського району сприяло збільшенню виробництва молока на промисловій основі майже на 20 тис. тонн.Сума інвестицій в реконструкцію та добудову   молочних комплексів  за два роки становить майже 50 мільйонів гривень.У Маньківському районі в СТОВ «Кищенці» проводиться реконструкція та добудова молочного комплексу потужністю 4000 корів з новою технологією виробництва молока.
Введення в дію свинокомплексів у СТОВ «Валява» Городищенського району, ТОВ СП «Золотоніський», СТОВ «Золотоніський бекон» забезпечило нарощування виробництва конкурентоздатної  свинини на промисловій основі на 15 тисяч тонн. Інвестиції в галузь свинарства становлять більше 100 мільйонів гривень. Цікавим є досвід ТОВ «Кролікофф», яке знаходиться в селі Іваньки Маньківського району і успішно працює за інтенсивним виробництвом кролів на м'ясо. Підприємство унікальне за технологією виробництва, якому немає аналогів на території України.
У розвитку тваринництва зацікавлена і влада, адже саме ця галузь дає змогу в повному обсязі використовувати природні і економічні ресурси регіону, та має досить важливе соціальне значення. Вважається, що один працюючий в галузі тваринництва створює 6 робочих місць жителям міста, які зайняті на переробці, транспортуванні та реалізації продукції тваринного походження. І зараз на Черкащині функціонують майже 500 господарств, які утримують худобу та свиней.
Разом з тим, потенціал області з виробництва продукції тваринництва реалізований ще не в повному обсязі. Тому нами запропоновано інвесторам ряд проектів щодо проведення реконструкцій та будівництва нових комплексів на земельних ділянках  колишніх тваринницьких ферм Тальнівського, Маньківського, Драбівського, Чигиринського районів та інші.
- Вітчизняний аграрний бізнес у багатьох випадках дуже швидко реагує на появу новітніх світових аграрних технологій та їх застосування в нашій області. Експлуатуючи землю чи дбають орендарі про розвиток сільських територій і чи підтримують в цьому дії обласної та місцевої влади?
- Для сприяння соціального розвитку сільських територій в області в 2011 році укладались угоди між сільгосптоваровиробниками та сільськими радами про соціальне партнерство на загальну суму більш як 32 млн. гривень. Цього року вже укладено таких угод на суму майже 83 млн. гривень, що в 2,6 разів більше минулорічної, на 1 га орендованої землі припадає 103 гривень. Зазначені кошти спільно із бюджетними субсидіями спрямовують на будівництво та ремонт дитячих садків, закладів освіти, сільських будинків культури, налагодження освітлення вулиць, ремонту доріг тощо.
Довідково:
Пропозиції для реалізації інвестиційних проектів з реконструкції і модернізації підприємств в галузі тваринництва.
Маньківський район
1. На розгляд пропонується свинокомплекс, який потребує проведення реконструкції на території села Вікторівка. Характеристика: площа свинокомплексу 18,8 гектарів. При проведенні реконструкції можлива потужність свинокомплексу 25 тисяч голів.
2. Господарський двір колишньої молочнотоварної ферми в с. Роги. Площа комплексу – 25,9 гектарів. Можливе будівництво молочного комплексу, або комплексу з вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби.
Монастирищенський район
Пропонується на розгляд Господарський двір комплексу з відгодівлі великої рогатої худоби села Цибулів. Площа -  12 гектарів. Площа існуючих приміщень 22 тисячі метрів квадратних. Збережені лінії електропередач, трансформаторна підстанція, дві водонапірні вежі, під'їзди до території та територія мають тверде покриття.
Тальнівський район
Пропонується господарський двір колишньої молочно - товарної ферми в селі Тальянки. Розмір ділянки 18 гектарів. Можливе будівництво молочного комплексу або комплексу з вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби.
Взагалі таких комплексів на території області знаходиться більше 20. В разі зацікавленості та за додатковою інформацією звертатись до Головного управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації, за адресою, м. Черкаси, вул. Смілянська, 131.
- Олексію Івановичу, а в чому Ви вбачаєте подальші перспективи розвитку агропромислового комплексу Черкащини?
- Із вирощених зернових 40 відсотків використовується підприємствами харчової та переробної промисловості області для виробництва борошна і круп та інших виробів. Решта сировини вивозиться за межі області та експортується в інші країни. Технічних культур (соняшника, сої) використовується 40-80 відсотків підприємствами переробної промисловості для виробництва олії, решта вивозиться.
В області щорічно вирощується майже 400 тис. тонн м’яса (в живій вазі), в т.ч.: 18 тис. тонн – м’яса великої рогатої худоби, 25 тис. тонн м’яса свиней та 354 тис. тонн м’яса птиці, однак, ресурси освоюються не в достатній мірі.
Основною галуззю, що переробляє сільськогосподарську сировину є харчова промисловість, яка представлена 91 працюючим підприємством. 2011 року ними реалізовано продукції на суму 12,64 млрд. грн., що становить 44,7% від загальних обсягів промисловості області.
З метою більш глибокої переробки сільськогосподарської продукції підприємства харчової промисловості здійснюють модернізацію виробництва, впроваджують інвестиційні проекти спрямовані на розвиток та нарощення обсягів виробництва.
Так, 2010 року в с. Степанці Канівського району на повну потужність запрацював комплекс переробки курчат бройлерів ПрАТ «Миронівська птахофабрика» торгової марки «Наша Ряба». Було вкладено більше 1 млрд. грн. інвестицій, що дозволяє щорічно виробляти більше 220 тис. тонн м’яса птиці.
Минулого року введено в дію І чергу підприємства з переробки ріпаку ТОВ «Красногірське» с. Антипівка Золотоніського району, на спорудження об’єкту затрачено близько 50 млн. грн. та освоюється більше 30 тис. тонн сировини. У цьому році модернізовано та введено в дію виробничі лінії на ПАТ «Ватутінехліб» торгової марки «Чарівниця». Це дозволило виробляти кондитерські вироби, що відповідають міжнародним стандартам. Планується введення в дію лінії швидкої заморозки продуктів рослинництва та морепродуктів ТОВ «Смілянська холодня» на базі цеху Смілянського радіоприладного заводу. І такі приклади можна продовжити.
Черкащина надзвичайно зацікавлена в інвестиціях у переробні підприємства, адже, як відомо, перероблена продукція набагато прибутковіша від простої реалізації сировини. А відновлення потужностей підприємств це ще й нові робочі місця для черкащан та вирішення проблеми безробіття. Безперечна вигода й споживачам – купувати на місцевих ринках дешевшу та якіснішу продукцію, вироблену на місцевих підприємствах. І знову ж таки зростатимуть відрахування в бюджет. А реалізуючи сировину та купуючи на ринках продукцію, вироблену в інших регіонах чи за рубежем, ми фінансуємо їхні бюджети та робочі місця.
Насьогодні існує нагальна потреба максимально освоювати наявні сировинні ресурси для переробки 1,3-1,5 млн. тонн кукурудзи, 500 тис. тонн пшениці, 200-250 тис. тонн ячменю, 100 тис. тонн сої, по 8 тис. тонн проса і гречки, 130-160 тис. тонн зерна соняшника та 80-100 тис. тонн сої для виробництва продукції.  Тому ми запрошуємо інвесторів для будівництва елеваторів, відновлення роботи або перепрофілювання цукрозаводів, молочних підприємств.
Довідково:
Пропонуються проекти з будівництва:
- елеватора ємністю не менше 100 тис. тонн та створення при ньому сучасного потужного підприємства для переробки зерна, виробництва круп проектною потужністю до 5 тис. тонн у рік, макаронних виробів – до 5 тис. тонн у рік, а також млина з виробничою потужністю до 20 тис. тонн у рік на земельній ділянці в с.Іркліїв Чорнобаївського району, на території колишніх Вільховецького цукрового заводу Звенигородського району (с. Вільховець) та ТОВ «Верхнячка цукор» Христинівського району (смт. Верхнячка);
- елеватора ємністю не менше 100 тис. тонн та створення при ньому сучасного потужного підприємства для переробки насіння соняшника та зерна сої (маслоестраційний завод) (на базі колишнього Рижавського цукрового заводу, с. Колодисте Уманського району), що дозволить збільшити обсяги виробництва рослинних жирів;
- з відновлення виробничої діяльності двох молокопереробних підприємств: ВАТ «Молочноконсервний комбінат» Тальнівського району та ЗАТ «Лакталіс-Умань», що дозволить максимально охопити наявну сировину в даних регіонах, яка складає по 150-200 тонн молока за добу;
- з відновлення виробництва 2 цукрозаводів (Набутівська філія «ПриватАгро-Черкаси» Корсунь-Шевченківського району (с. Набутів) та Бужанська філія «ПриватАгро-Черкаси» Лисянського району (с. Бужанка). Сировинна зона з них складає 5-7 тис. га.
- І, насамкінець, що може стати запорукою успішної діяльності нових інвесторів на теренах нашої області?
- Гарантії обласної влади, про що неодноразово заявляв голова облдержадміністрації, Герой України Сергій Тулуб, а також успішна діяльність підприємств, де вже працюють інвестори.

Наталя Борисюк, член Національної Спілки журналістів України



Источник: Черкаська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Олексій Головко: «Сільськогосподарська галузь і нині, і в найближчому майбутньому задаватиме тон усій економіці Черкащини»"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 13
Новых вестей вчера: 30

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Август 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Черкассы



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта