Андрій Шишацький: «Хочу попрацювати на Донеччині довше» : 1032565 : Местные новости

Местные новости Донецк : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Донецк и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Андрій Шишацький: «Хочу попрацювати на Донеччині довше»

12 липня виповниться рівно рік з того моменту, як на Донеччині з'явився новий губернатор. Андрій Шишацький змінив на цій посаді свого попередника Анатолія Близнюка, який поїхав на міністерську посаду в Київ, і практично відразу ж включився в роботу, пообіцявши регіону реалізацію насамперед соціальних ініціатив.
Через рік вже можна підбивати певні підсумки того, що вдалося зробити голові Донецької ОДА, а які проблеми ще чекають рішення. Оцінити свої досягнення на цій посаді, охарактеризувати настрій і соціальну обстановку в Донецькій області, а також розповісти про плани, які будуть впроваджені з часом, «УРА-Информ.Донбасс» попросило особисто голови Донецької облдержадміністрації Андрія Шишацького. БІЗНЕС, ШКОЛИ І ВОДА
Андрій Володимирович, якими були Ваші основні досягнення на цій посаді, а які проблеми вирішити не вдалося?
На мій погляд, одне з головних досягнень - це розворот бюджету розвитку в бік соціальної сфери. І те, що в області йде будівництво п'яти нових шкіл, 16 дитячих садів і починається вже будівництво двох нових лікарень - екстреної та нової рудничної в Донецьку і Макіївці, - також можна вважати великими соціальними досягненнями. У поточному році ці школи запрацюють, також цього року будуть запущені нові садки, буде створено близько 6 тис. нових місць в них. І, звичайно, вже «на повен зріст» будуть будуватися лікарні.
В даний момент я веду підготовку до реалізації всеосяжного проекту «Вода Донбасу», який буде спільним з однойменною компанією. Для цього потрібно вирішити ряд проблем на державному рівні, ухвалити закон про маловодні регіони. На жаль, на Донеччині так склалося, що 70% електроенергії, що витрачається на воду, йде на канал («Сіверський Донець - Донбас», - ред.). Тому об'єктивно собівартість води в Донецькій області в рази вище, ніж в інших регіонах України. Але після рішення базових питань можна прийти до повноцінного і цілодобового постачання водою всіх жителів Донбасу і нормального водовідведення, створення якісних водоочисних споруд. Я думаю, що нам потрібно приблизно 2-3 роки, щоб серйозно знизити втрати. У поточному році ми закінчимо ремонт 2 км каналу, де були найбільші втрати, і це теж знизить витрати на електроенергію.
Я хочу йти двома шляхами. Не можна говорити тільки про невідповідність тарифів і про те, що їх потрібно підвищувати. Тарифи високі тому, що втрати у нас наднормативні - від 50% до 70% в деяких містах. Якщо ж втрати знизити до нормативів - тобто хоча б до 30%, то можна говорити про те, що тарифи підвищувати не потрібно, потрібно просто ефективно працювати, а собівартість води знизиться і зрівняється з існуючими тарифами. Але для цього, звичайно, потрібні сотні мільйонів інвестицій. І на то, напевно, й існує держава, яка повинна вкладати частину податків, отриманих на цій території, в її розвиток.
А Донеччина самостійно планує залучати інвесторів у різні сфери? І де їх можна знайти?
Нам потрібен базис, коли є зрозуміла ціна, зрозумілі відносини на ринку послуг. В неконкурентному середовищі завжди будуть проблеми з інвестором чи концесіонером. У тому ж Артемівську (Донецька область, - ред.) втрати нижче, але все одно там не витягується ціна за рахунок стримування тарифів. Це веде до конфліктів. Тому повинні бути зрозумілі правила гри, загальні для території всієї області, і тоді тут можна буде розвивати приватний бізнес і залучати інвестиції. Я завжди все приміряю на себе: вклав би я свої гроші, взяв би я в концесію який-небудь водоканал на Донеччині? Зараз я можу відповісти: «Ні, не вклав би - без відповідної бази законодавчої, без ринкових відносин у цій галузі». Це загрожує втратою грошей. «В ІНТЕРЕСАХ КАПІТАЛУ» Коли Ви почали працювати на посаді губернатора, Ваше ім'я, зважаючи на ваші колишні місця роботи, безпосередньо пов'язували з ім'ям Ріната Ахметова, стверджуючи, що Ви на своєму посту будете лобіювати інтереси СКМ. Як Ви можете прокоментувати ці заяви, через рік роботи? Що Ви можете їм протиставити? Чутки коментувати складно, можна коментувати факти. Потрібно ще добре подумати, щоб зрозуміти, в чому може бути лобіювання інтересів бізнесу в облдержадміністрації. Мені важко навіть сказати. Тут є завдання - збільшити збір місцевих податків, а якщо врахувати, що у бізнесу головна мета - отримання прибутку, - то це завдання в чомусь навіть суперечить інтересам бізнесу. Область за півріччя додала у місцеві податки плюс 17%, але зростання економіки не відбулося - за підсумками 6 місяців воно залишається на тому ж рівні. І це говорить про те, що облдержадміністрації, місцеві адміністрації, податкова, виконуючи загальну задачу по збору податків, наповнюють місцеві бюджети.
А що стосується створення умов для розвитку бізнесу, то, природно, це тут відбувається. При цьому ми сприяємо роботі всіх підприємств, а не тільки тих, де я працював. Ми даємо відводи землі на малий, середній бізнес, намагаючись оперативно вирішувати ці питання: відводимо під різні об'єкти ставки, віддаючи їх усім охочим, відводимо землю під цими ставками - аби збільшити надходження до податок і легалізувати бізнес. Створюємо таку базу на майбутнє. І, природно, ми не гальмуємо розвиток великого бізнесу, відводячи йому землі для будівництва нових об'єктів та даючи можливість видобувати корисні копалини. Це природно, хоча звернень не так вже й багато, навіть від великого бізнесу. Втім, підприємства Донеччини намагаються вийти на інтенсивний шлях розвитку, модернізуючи вже існуючі потужності. КОГО УТИСКАЮТЬ?
Після Вашого приходу на посаду губернатора, в Донецьку стали часто звучати тези про утиски журналістів і про те, що ЗМІ в регіоні не вільні, і працювати їм тут нелегко. Чи спілкуєтеся ви з журналістами на ці теми? Чи чули Ви особисто подібні скарги?
Якщо розглянути факти за останній рік, - що могло погіршитися або покращитися? Щотижневі прес-конференції губернатора були до мене і зараз є. Туди відкритий доступ, реєструватися нескладно, немає ніяких обмежень для преси. Це далеко не так в інших областях, повірте. Такі ж прес-конференції є і у мера Донецька, і теж там немає ніяких обмежень. Напряму задати питання можна легко. Можливо, десь журналістам і самим не вистачає драйву, якихось солоних слівець або висловлювань, якогось відвертого потоку свідомості, який можна коментувати. Я думаю, ви сумуєте (сміється). На Донеччині досі не вщухають протести чорнобильців. Чому їх не вдається вирішити раз і назавжди? Під час одного з протестів чорнобильців Ви досить різко відгукнулися про чорнобильців, як про «протестантів-багатоверстатників». Ви вважаєте, що в питаннях, що піднімаються ними, більше політики? Ні. Є категорії чорнобильців, які, згідно з постановою, отримують знижену зарплату, і в цьому є соціальна несправедливість. Конкретно - категорія переселенців і покликаних з лав збройних сил. Якщо іншим категоріям, які там працювали і мали заробітну плату, пенсію значно підвищили, то тут, порівняно з судовими рішеннями, в порівнянні з товаришами, які були там разом з ними, є досить низька пенсія. Ця частина об'єктивна: є проблема. І тут я на стороні людей. Є проблема, і я нею займаюся - звертаюся, зустрічаюся з віце-прем'єром Тігіпко, пишу відповідні листи і чую у відповідь, що ситуація вивчається, і ось-ось мають бути зміни.
Також з цієї категорії громадян я готую звернення до обласної ради про те, що цих людей необхідно матеріально підтримати, щоб на місцевому рівні знову виділити кошти на виплату матеріальної допомоги найбільш постраждалим і тим, хто був не згаданий в постанові 1210, як це було наприкінці минулого року. Особливо це стосується інвалідів 1-2 груп, які потребують ...
Питання чорнобильців - це дійсно серйозна соціальна проблема і приклад соціальної несправедливості. Цим треба займатися з точки зору законодавства, фінансування, пенсійної реформи. Тут дуже багато питань. А що стосується «багатоверстатників», то вони все ж є. Я спостерігаю, що в багатьох абсолютно різних акціях є «люди-оркестри». Я навіть вас запрошую: давайте зробимо відео-ряд, знайдемо 5-10 осіб, які беруть участь в різних акціях - і від «Свободи», і від комуністів, які протестують бабусь з граблями, яких підвозять ... Це все технології, і відпрацювання оплати за їх впровадження. Що ж, у кожного свій спосіб заробляти гроші. СВАВІЛЛЯ?
Під час Євро-2012 в Донецьку особливо активно заговорили про «свавілля міліції». Всі згадують кричущий випадок вкрай жорстокого поводження із затриманим в Петровському районі Донецька, а також інші приклади. Безумовно, ця тема знаходиться в компетенції правоохоронних органів, але все ж обласна влада, напевно, можуть вплинути на ситуацію. Як керівництво регіону може захистити своїх громадян? Чи варто їм скаржитися Вам особисто?
Природно, вони можуть до мене звертатися з конкретними фактами за захистом. А що стосується цього випадку, то по ньому йде розслідування, відсторонені керівники ...
Але в цілому, я хочу сказати, що ми добре провели Євро-2012 в тому числі і завдяки міліції. Міліція працювала не тільки для іноземців, вона сприяла підтримці порядку. І в цілому показники по донецької міліції в порівнянні з всеукраїнським рівнем поліпшуються. Центр управління нарядами, який запустили, зараз може дати нам фактичне «погіршення» показників - кількість злочинів буде явно знижена. І при цьому центр буде в електронному вигляді документувати будь-яке звернення громадянина. До речі, його поява відразу дало сплеск збільшення таких звернень - а це означає були факти, що десь вони не реєструвалися.
Крім того, сьогодні по Донецьку задіяно близько 500 камер, і громадяни повинні знати, що їх злочинні діяння будуть з великою ймовірністю зафіксовані. ПРО МОВУ Вчора був прийнятий закон про мовну політику, який буквально «підірвав» суспільство. Як це вплине на соціальну обстановку в Донецькій області?
Я думаю, на соціальній обстановці в області це ніяк не відіб'ється. Вона була і залишається спокійною, і, я думаю, вона не зміниться. Але все ж потрібно дочекатися ще підпису Президента, щоб коментувати цей закон. Можливо, буде ще експертиза Конституційного суду ...
Але ви особисто підтримуєте прийняття такого закону?
Я б так не говорив - підтримав би або не підтримав. Я вважаю, що це справа законодавчої влади, і дуже важлива думка Конституційного суду і Президента. Тільки після цього можна буде сказати, наскільки він відповідає Конституції. ШВИДКОГО ПЕРЕЇЗДУ НЕ БУДЕ Які Ваші плани на майбутній рік? Ваш попередник Анатолій Близнюк говорив, що ніколи не виїде з Донецька до Києва, проте все ж таки зробив це. Якщо Вам запропонують роботу в Києві, чи погодитеся Ви залишити Донецьк і заради якої посади? Я вважаю, що для того, щоб щось зробити на будь-якій посаді, потрібно попрацювати досить тривалий час. Бажано хоча б років п'ять. І для кар'єрного зростання необхідно попрацювати побільше у владі, знайти побільше однодумців, самому дозріти ... Тому я для себе цілей по швидкому переміщенню будь-куди не ставлю. Хотілося б більше розібратися і попрацювати в області. Що ж стосується планів на майбутнє, то крім вирішення проблеми з водою, мені б хотілося в регіоні зробити доступне, відкрите бізнес-середовище, щоб сюди пішли зовнішні інвестиції. Нам потрібно підготувати майданчики, щоб диверсифікувати економіку області. Вона сьогодні експортно-орієнтована і дуже сильно залежить від зовнішніх ринків - ми це дуже добре відчули в кінці 2008 року. Сьогодні ці ризики залишаються, хоча структура вже декілька міняється, але дуже слабо. Тому хотілося б в регіоні і сільське господарство розвинути, адже ми себе на 70% молоком і м'ясом забезпечуємо. Тут можна створювати робочі місця, по-іншому використовувати землю ...
І, звичайно, хотілося б, щоб на Донеччині в першу чергу панував закон. Це основне завдання виконавчої влади.


Источник: Донецька обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Андрій Шишацький: «Хочу попрацювати на Донеччині довше» "

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 2
Новых вестей вчера: 18

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Донецк



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта