Газета „Вісник Первомайська” №93 від 19.11.2011 року. «ЕКСКУРС» В ОСББ : 958301 : Местные новости

Местные новости Николаев : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Николаев и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Газета „Вісник Первомайська” №93 від 19.11.2011 року. «ЕКСКУРС» В ОСББ

Чергова прес-конференція для журналістів місцевих ЗМІ відбулася на початку тижня. Вони мали змогу поспілкуватися з начальником відділу розвитку та експлуатації житлового фонду управління ЖКГ міської ради Юрієм ШПАКОМ. Темою розмови було отримання вичерпної інформації щодо порядку створення ОСББ, тобто об'єднань співвласників багатоповерхових будинків.
Як відомо, останнім часом дуже широко обговорюється тема об'єднань співвласників багатоповерхових будинків. Хтось вбачає в їх створенні плюси, а хтось бачить мінуси. Однак політика уряду спрямована на те, що до кінця 2015 року всі повинні прийти до цієї форми господарювання. Тож часу залишилося не так уже й багато. А враховуючи те, що відповідний закон був підписаний ще у листопаді 2001 року (йому виповнюється 10 років), часу для його вивчення було чимало. Отже, ще раз про те, що таке ОСББ, і нагадав наш співрозмовник. "Відповідно до чинного законодавства, — сказав Юрій Миколайович, — об'єднання співвласників багатоквартирних будинків — це юридична особа, яка створена власниками для спільних дій щодо використання їх власного майна, а також управління, утримання і використання неподільного та загального майна. Або, інакше кажучи, об'єднання співвласників — це така форма спільного управління власним будинком, яка дозволяє мешканцям, тобто співвласникам, самостійно використовувати й ефективно розпоряджатися усіма тими коштами, які вони витрачають на його утримання".
Тепер щодо правил створеннятакого об'єднання. Для того щоб його створити, насамперед потрібно вивчити нормативні документи: Закон України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 27.08.03 р. № 141, яким затверджено типовий Статут, наказ Держжитлокомунгоспу, Постанову Кабміну України № 1521 від 11.10.02 р., якою затверджено порядок державної реєстрації ОСББ. А оскільки цей порядок дещо змінено, необхідно ще й звернути увагу на ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-під­п­ри­ємців" від 2004 року.
— Після того якмешканці тієї чи іншої багатоповерхівки набули знань, — каже Юрій Шпак, — потрібно створити ініціативну групу у складі не менше трьох осіб (згідно із законом), бажано по одній особі від кожного під'їзду. Ця група бере на себе певні обов'язки. Насамперед, — зазначив далі наш співрозмовник, — необхідно скласти списки власників житлових приміщень у будинку. А також провести серед мешканців роз'яснювальну роботу на предмет того, що таке об'єднання співвласників і в чому його переваги перед ЖЕКом? А ще варто з'ясувати, хто із власників бажає створити об'єднання. І коли вже набралася кількість бажаючих не менше 2/3 від загальної кількості власників, тоді і слід проводити збори, — сказав Юрій Миколайович.
Під час прес-конференції також наголошувалося, що, окрім того, не за­йве було б зібрати інформацію про історію будинку, його технічний стан, кількість мешканців, загальну площу квартир чи будинку тощо, оскільки від цих характеристик залежатиме і визначення розміру внесків співвласників на утримання будинку і кошторису об'єднання. Адже найперше, про що зазвичай запитують учасники зборів, чи будуть вони менше платити, якщо створять об'єднання?Мається на увазі плата за по­слуги з утримання будинку.
— Дійсно, оплата послуг може бути меншою, — пояснює Юрій Шпак. — Але не одразу, приміром, сьогодні створили, а вже завтра менша оплата. Така думка є хибною, — вважає він. — Задля бажаного результату потрібно докласти чимало зусиль. Наприклад,у членів відомого ОСББ "Дружба" спочатку також був досить тернистим шлях, — зауважив Юрій Миколайович.
Далі він звернув увагу на те, що до скликання установчих зборів щодо створення об'єднання необхідно підготувати проекти установчих документів. Сюди входить проект Статуту на основі типового, проект протоколу установчих зборів, списки об'єднань співвласників. А коли всі ці документи готові, ще потрібно провести загальні збори. На них обов'язково ознайомити учасників з пакетом документів, обговорити всі пропозиції, зауваження та інші питання, що відносяться до створення об'єднання. Визначитися з місцем і датою проведення установчих зборів. Не менше, ніж за 14 днів до їх проведення слід узагальнити пропозиції та зауваження до Статуту, підготувати його остаточну редакцію, вручити кожному учасникові запрошення із зазначенням дати, часу та місця проведення зібрання. Варто додати ще такий важливий момент, як наявність кворуму (понад 50% членів) під час проведення зборів. Якщо кворуму немає, держреєстратор не прийме документ про те, що збори відбулися.
Порядок денний під час проведення зборів передбачає розгляд певних питань. Найголовніші з них: створення об'єднання, затвердження Статуту, назви, вибір правління і ревізійної комісії. Можуть виноситися й додаткові питання. Важливим моментом є обрання голови правління ОСББ. Це повинна бути компетентна, відповідальна, чесна й наділена лідерськими якостями людина. Голова правління обирається його членами.
Отже, коли об'єднання співвласників багатоповерхового будинку створено, потрібно здійснити наступний крок — пройти процедуру держреєстрації, яка віднедавна є платною і становить 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Держреєстратор вносить дані про об'єднання до держреєстру і видає виписку заявникові. Дата державної реєстрації об'єднання є датою його створення. ОСББ набуває статусу юридичної особи і, відповідно, має свої повноваження, чітко прописані у Статуті. Необхідно пройти реєстрацію ще у п'ятьох інстанціях: податковій інспекції, Пенсійному фонді,Фонді соціального страхування, центрі зайнятості та управлінні статистики. Виписка з реєстру з відміткою про взяття на облік у податковій інспекції є підставою для відкриття рахунку в банківській установі. Виготовляється печатка і штамп об'єднання співвласників багатоповерхового будинку.
"Таким чином, процедуру створення ОСББ можна вважати завершеною", — наголосив начальник відділу і нагадав, що у нашому місті 357 багатоповерхових будинків різних форм власності, 311 з них — комунальної. 47 увійшли до складу об'єднань, а 18 уже переданіна баланс об'єднань співвласників багатоповерхових будинків.
Ірина ТИХОНЧИК


Источник: Миколаївська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Газета „Вісник Первомайська” №93 від 19.11.2011 року. «ЕКСКУРС» В ОСББ"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 17
Новых вестей вчера: 13

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Николаев



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта