Газета „Маяк” № 10 від 12 березня 2011 року. Проблеми районної громади - проблеми районної влади : 867576 : Местные новости

Местные новости Николаев : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Николаев и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Газета „Маяк” № 10 від 12 березня 2011 року. Проблеми районної громади - проблеми районної влади

У квітні минає рік, як у Миколаївському районі сталися зміни в керівництві. Відповідальну та непросту посаду голови районної державної адміністрації обійняв Юрій Володимирович СЕРЕБРЯКОВ, діючий на той час голова районної ради, керівник районної організації Партії регіонів. Тож, саме про те, що вдалося зробити за цей час, які проблеми перебувають на порядку денному сьогодні, і наша бесіда з головою районної державної адміністрації.
- Юрію Володимировичу, вже пройшов майже рік, як Ви є головою райдержадміністрації. Час, що минув, був досить непростим як для нашого району, області, так і України в цілому. На цьому наголошував і Президент нашої держави Віктор Янукович, спілкування якого відбулося з громадянами в прямому ефірі за підсумками діяльності за рік, що минув з часу його інавгурації. Що Ви почерпнули для себе, бо питання, які громадяни ставили перед Главою держави, були досить різноплановими і деякі проблеми, що порушувались, характерні й для нашого району.
- Дійсно, як зазначав Президент нашої держави В. Ф. Янукович, нам всім доводиться непросто. Бо проблем, що стоять на порядку денному, чимало. Та оскільки громадяни нам виявили довіру, то ми повинні зробити все можливе, щоб виправдати їх сподівання.
Відрадно, що останнім часом в районі збалансована діяльність як виконавчої влади, так і місцевого самоврядування, що, крім іншого, забезпечує стабільну політичну, економічну ситуацію. Звичайно, реформи, які сьогодні характерні для країни, досить болючі, люди по-різному на них реагують, але впевнений, що змінивши основні напрямки соціально-економічного розвитку, можна забезпечити зростання добробуту громадян, впевненість їх у завтрашньому дні. Це непросто, бо необхідно, крім іншого, переконати звичайних пересічних громадян у важливості таких непростих, часто-густо непопулярних рішень. Але, погодьтесь: як свідчить історія, в усі часи зміни та зрушення, з якими влада йде до людей, не завжди спочатку знаходили підтримку. Тож, є над чим працювати.
- Юрію Володимировичу, а чим характерним був минулий рік для Миколаївського району?
- Насамперед тим, що попри труднощі, безліч проблем, які є відлунням економічної кризи минулих років, наш район утримався, як кажуть, «на плаву», не здав, а навіть покращив свої позиції в деяких важливих галузях соціально-економічного розвитку.
Основною галуззю на сьогодні є сільськогосподарське виробництво. Загальна площа угідь складає 106,03 тис. га, або 74 % від загальної території району, що свідчить про досить непоганий рівень агропромислового освоєння земель. Площа ріллі складає 88,9 тис. га, або 84 % від площі сільськогосподарських угідь, 12,9 тис. га знаходяться на зрошенні.
Виробництвом сільськогосподарської продукції в районі займаються 220 сільгосппідприємств, в тому числі 184 фермерські господарства, крім того у нас є 2263 одноосібники. Серед великих товаровиробників району - ДП «Племрепродуктор «Степове» (директор - Герой Соціалістичної Праці В. Г. Погорєлов), СГВК «Зеленоярське» (В. Г. Літвінов), ВАТ «Радсад» (В. І. Бабинін), ТОВ «Добробут» (Т. А. Тетенькіна), ПСП «Аскер» (Г. В. Іванов), ППФ «Інтер-В» (В. П. Кучеренко), ТОВ «Дорф» (М. А. Музичук), ТОВ «Іванівське» (Т. Ш. Садрідінов), ФГ «Вербового О. А.», ФГ «Скляра Сергія Вадимовича», ФГ «Евріка» (В. В. Антоненко).
Валова продукція сільського господарства в середньому за останні три роки склала 157,5 млн. грн. за рік. У галузевій структурі провідне місце належить рослинництву, перевага надається вирощуванню зернових культур (озима пшениця, ячмінь озимий та ярий, кукурудза, горох, просо, сорго тощо). У ВАТ «Радсад» розвинене садівництво та виноградарство, є винзавод та холодильники для зберігання фруктів та винограду. Одним із кращих овочівницьких господарств в Україні є наше ТОВ «С-Росток», що має договори з постачання власної продукції з мережею супермаркетів на всій території України. Завдяки тому, що в господарстві діє механізм збереження виробленої продукції - складські приміщення, які оснащенні сучасним холодильним устаткуванням, це дозволяє зберігати понад 6 тис. тонн овочевої продукції.
Восени 2010 року наші аграрії посіяли 35 тис. га озимих зернових культур та 7,9 тис. га ріпаку. Навесні року нинішнього передбачається посіяти 18,3 тис. га ярих зернових та зернобобових культур; 14,5 тис. га технічних, в тому числі 13 тис. га соняшнику; 2,1 тис. га овочів та баштанних; 3,8 тис. га кормових культур. Наголошу, що зазначені площі посіву та обсяги виробництва дозволять забезпечити потребу населення району у продовольстві в повному обсязі, окрім цукру, який необхідно завозити із інших регіонів області.
В одному з провідним наших господарства - ДП «Племрепродуктор «Степове» - розвинена галузь переробки: є власна пекарня, мукомельня, олійня, цех з виготовлення ковбасних та цех з виготовлення кондитерських виробів. Тривають останні підготовчі роботи щодо введення в дію пекарні в ТОВ «Добробут».
40 % виробництва валового продукту сільського господарства припадає на тваринницьку галузь, основою якої є вирощування великої рогатої худоби, свиней, птиці, головним напрямком - виробництво яєць, молока та м’яса. Переважна більшість виробництва зосереджена в особистих підсобних господарствах населення району. Проте галузь птахівництва представлена великим підприємством - ДСП «Миколаївська птахофабрика». Крім цього, великотоварним виробництвом продукції тваринництва в районі займається 15 сільськогосподарських підприємств. На сьогодні в тваринництві району спостерігається тенденція стабілізації та розвитку: створені та діють 8 пунктів зооветеринарного обслуговування худоби, налічується 46 мініферм. Разом з тим, проблем в сільськогосподарському виробництві ще дуже багато, зокрема: нестача обігових коштів підприємств для забезпечення виробництва необхідними матеріальними ресурсами та сировиною; низька фондоозброєність, зношеність основних засобів виробництва; недостатня купівельна спроможність населення; збитковість тваринницької галузі, що значно знижує зацікавленість сільськогосподарських підприємств у її розвитку; низька інвестиційна привабливість сільського господарства, відсутність іноземних інвестицій. Тож, зрозуміло, що головною нашою метою в 2011-2014 роках буде: створення сприятливих умов розвитку високоефективного конкурентоспроможного аграрного комплексу району, забезпечення продовольчої безпеки району, зміцнення фінансового стану господарств.
- Не менше проблем існує і в промисловій галузі…
- Так. На території району діють десять промислових підприємств: ПАТ «ЮГцемент», ВАТ «Радсад», ДП «Племрепродуктор «Степове», ДП «Санта-Петрівка», ТОВ «Цемремонт», ТОВ «Вектор-С», підприємство Ольшанської виправної колонії, ДСП «Миколаївська птахофабрика», ЗАТ «Вавілон», ТОВ «Артур», які спеціалізуються на виробництві будівельних матеріалів (цемент, цегла), столярних виробів, металевих конструкцій та виробів з металу, виноматеріалів та продукції харчової та переробної промисловості (м’ясо птиці, борошно, олія, ковбасні та хлібобулочні вироби). В 2010 році реалізовано продукції на суму 377,7 млн. грн., що на 7,7 % більше, ніж у 2009 році. Разом з тим, варто наголосити, що потенціал діючих підприємств використовується недостатньо, у першу чергу це характерно для підприємств переробної промисловості. Зношеність основних фондів та неконкурентоспроможність продукції негативно впливають на зростання обсягів промислового виробництва. Для виправлення ситуації планується переоснащення виробництва, придбання нового обладнання та впровадження інновацій у розвиток промислового комплексу. Так, ПАТ «ЮГцемент» був спроектований для роботи на газовому паливі. Після різкого зростання в останні роки цін на газ єдиним можливим варіантом скорочення витрат на енергоносії став перехід на тверде паливо. На завершальному етапі масштабнийінвестиційний проект «Переведення обертових печейна вугільне паливо». Введення його в експлуатацію надасть можливість зменшити витрати енергоносіїв та стабілізувати собівартість цементу, що важливо для споживачів ринку будівельних матеріалів. Завершення проекту щодо технічного переоснащення сировинного розподілу надасть можливість більш ефективно використовувати переробне обладнання та забезпечить стабільну якість сировинного шламу при виробництві високоякісного клінкеру для цементу високих марок. У нинішньому році тут також планується реалізувати ще ряд важливих, високоефективних проектів. Слід зазначити, що ВАТ «ЮГцемент» є одним із основних бюджетоутворюючих підприємств району: в 2010 році сплачено 22 млн. 508,5 тис. грн. податків до бюджетів всіх рівнів
Через проблеми з реалізацією продукції не на повну силу працює завод керамічних виробів ДП «Санта-Петрівка» (проектна потужність 2,5 млн. шт. цегли щомісяця), на сьогодні виробництво досягло 85 % завантаженості. В той же час, до 2014 році підприємство планує запуск другої лінії для виробництва паратону (керамічних блоків) та вапняку-черепашнику кормового в Новогригорівському кар’єрі.
- Юрію Володимировичу, в районі розроблено і діє чимало програм, спрямованих на поліпшення соціально-економічного розвитку району. Заходи яких, на Вашу думку, вдалося найповніше втілити в життя?
- Таких програм у нас майже п’ятдесят. Пишаюся тим, що протягом п’ятої каденції діяльності районного депутатського корпусу, який я тривалий час очолював, вдалося багато зробити для відновлення діяльності дошкільних дитячих закладів. На сьогодні майже всі вони вже працюють цілорічно. Так, лише 2010 року після тривалої перерви задзвеніли дитячі голоси в Зеленоярському та Кіровському дитсадках, відремонтовано Новобогданівський дошкільний заклад. Значна частина коштів з районного бюджету була спрямована на ремонт, благоустрій шкіл - Улянівської, Криничанської, Нечаянської, Петрівської, Комсомольської, Шуринської, Кривобалківської. За рахунок інвестиційних коштів завершується реконструкція Ольшанської загальноосвітньої школи, відкриття якої не за горами. Господарники району, депутати обласної та районної рад вже шостого скликання беруть активну участь в придбанні обладнання, меблів для цього навчального закладу. Втілюється в життя програма «Шкільний автобус» - не так давно транспортний засіб отримала громада Комсомольської школи. Не залишаються без уваги лікувальні заклади. Починаючи з нинішнього року, всі медичні заклади району переведені на утримання за рахунок районного бюджету. А це дуже велике навантаження, і нам доведеться багато і плідно працювати, щоб жодна галузь - освіта, медицина, культура, спорт - не залишились без підтримки.
- Юрію Володимировичу, сьогодні значна увага приділяється реалізації податкової політики. Який стан справ у нас?
- До зведеного бюджету Миколаївського району в 2010 році надійшло, з урахуванням міжбюджетних трансфертів, 103 млн. 669 тис. грн., в тому числі податків та зборів по загальному та спеціальному фондах - 27 млн. 879,5 тис. грн. Зростання обсягів доходів проти 2009 року склали, відповідно, 20 млн. 699,6 тис. грн. та 3 млн. 438,3 тис. грн. Варто зазначити, що суттєве зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів пов’язано зі збільшенням допомоги держави на вирішення соціальних проблем жителів району, на виконання делегованих повноважень, а також з поліпшенням адміністрування податків і зборів, що мобілізуються на території району. Зокрема, по податку з доходів фізичних осіб залучено коштів більше на 2 млн. 313,2 тис. грн., по платі за землю це зростання склало 666,8 тис. грн. І це при тому, що по цих джерелах формується 92,6 % від усіх надходжень по податках та зборах загального фонду зведеного бюджету району.
Щодо податкової реформи, яка зумовлена прийняттям нового Податкового кодексу, то результати її впливу можна буде проаналізувати за підсумками більш суттєвого проміжку часу. Але вже сьогодні слід констатувати, що її дія спонукає окремих суб’єктів підприємницької діяльності залишити тіньовий сегмент економіки та розпочати співпрацю з державою на взаємовигідних умовах.
- Одним із пріоритетних напрямків є також соціальний захист населення.
- Так. Протягом 2010 року прийнято заяв на призначення різних видів державної допомоги від 3293 громадян району. Призначено допомогу 2776 сім’ям на загальну суму 21 млн. 206,9 тис. грн., в тому числі: допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам - 313 чол. на суму 3 млн. 193,3 тис. грн.; державна соціальна допомога сім’ям з дітьми - 16 млн. 719,1 тис. грн.; соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям - 629,9 тис. грн.; державна соціальна допомога дітям-сиротам - 653,7 тис. грн. Заборгованість з виплати усіх видів соціальної допомоги станом на 1 січня 2011 року відсутня. Кількість сімей, які отримують державну допомогу, щороку зростає.
Загалом кількість осіб, які мають право на пільги, - 8354, в тому числі, учасників бойових дій - 138; учасників війни - 823; інвалідів війни різних груп - 46, «дітей війни» - 4009, дітей-інвалідів - 170, осіб, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС, - 149. Зокрема, протягом 2010 року надано пільг на житлово-комунальні послуги населенню на загальну суму 1712,6 тис. грн., до 9 Травня виплачено разову грошову допомогу ветеранам війни на загальну суму 258,5 тис. грн.
- Відрадно відзначити, що Миколаївський район є ініціатором підтримки і реалізації в області інвестиційних проектів, що використовують сучасні енергозберігаючі технології та не забруднюють навколишнєприродне середовище.
- Так, цим ми дійсно можемо пишатися. Наприклад, з метою належного водозабезпечення населених пунктів замість башт Рожновського встановлюються системи автоматичного управління насосним агрегатом із застосуванням частотно-регулюючого електроприводу на свердловинах, що дозволяє автоматично регулювати процес водопостачання, виключаючи вплив людського фактора, що значно знижує витрати на оплату праці та виключає можливість помилки оператора (задіяні Улянівська, Кіровська, Шостаківська, Безводненська, Комсомольська, Радсадівська, Криничанська та Ковалівська сільські ради). Ця система забезпечує цілодобовий рівномірний тиск в водопровідній мережі та економить електроенергію на 50-55 %. На початок нинішнього року ми маємо такі системи в 13 населених пунктах. З районного бюджету сільським бюджетам спрямована цільова субвенція на здійснення капітальних видатків, з якої 267,504 тис. грн. освоєні в повному обсязі на встановлення саме вищезазначених систем. В 2011 році передбачається встановлення системи автоматичного управління насосним агрегатом із застосуванням частотно-регулюючого електроприводу на свердловинах в смт Ольшанське, селах Весняне, Шурине, Зелене, Кир’яківка, Петровосолониха, Ковалівка, Новогригорівка, Новоселівка, Трихати, Нечаяне, Іванівка, Радгоспне, Зелений Яр, Петрівка, Радсад, Улянівка, Червоне Поле, Шостакове, Корчине, Новоюр’ївка.
Також з метою економії електроенергії лампи розжарювання замінюються на світлодіодні світильники, триває робота щодо впровадження нової системи електроопалення на базі електродних котлів, що дасть змогу зменшити витрати на газ. Таке електроопалення вже встановлено в районній музичній школі,Кіровському, Кривобалківському, Комсомольському, Зеленоярському, Зеленогайському, Червонопільському дошкільних навчальних закладах.
Отриманий в 2010 році гранд від Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування на спільний проект - туристичний маршрут Кіровської та Радсадівської сільських рад «Аркасівський край - край виноградарства» - дасть можливість розвивати зелений та сільський туризм. Його реалізація, сподіваємось, сприятиме збільшенню кількості туристів до Миколаївського району та в результаті розвитку інфраструктури - збільшенню надходжень податків від малого та середнього бізнесу.
- Чи є в районі заборгованість із виплати заробітної плати на економічно-активних підприємствах?
- Зазначу, що станом на 1 січня минулого року заборгованість із виплати заробітної плати на економічно-активних підприємствах складала26,6 тис. грн. А вже станом на початок 2011 року, згідно зі статистичними даними, заборгованість відсутня. Вважаю, що тут є вагомий вклад і районної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яка діє досить плідно: проводилися засідання, куди запрошувалися керівники підприємств-боржників, матеріали направлялися до прокуратури Миколаївського району для застосування повноважень щодо притягнення керівників до відповідальності.
- Юрію Володимировичу, давно не секрет, що одним з важливих та проблемних є житлово-комунальне господарство.
- І це дійсно так. Станом на 1 січня 2011 року в районіпослуги з водопостачання надають 15 житлово-комунальних підприємств різної форми власності (1- в смт Ольшанське, решта - в сільській місцевості), послуги з водовідведення - 5 підприємств (смтОльшанське, с. Надбузьке, Весняне, Степове, Радсад), послуги з утримання будинків та прибудинкових територій -3 підприємства (смт Ольшанське, с. Весняне, Надбузьке). Централізоване теплопостачання КП«Миколаївоблтеплоенерго» надається 3 житловим будинкам в с. Надбузьке. Здається, цілком досить. Та претензій до діяльності більшості цих підприємств від споживачів чимало. Разом із тим, заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги на початок року склала понад 950 тис. грн., що не може не турбувати. Бюджетні організації, які фінансуються з місцевого бюджету, заборгованості не мають.
З метою погашення заборгованості ведеться претензійно-позовна робота з боржниками, укладання договорів з реструктуризації заборгованості. В той же час, слід відзначити, що на території деяких сільрад не приведені до вимог чинного законодавства тарифи, які до того ж, повинні мати позитивні висновки Державної інспекції з контролю за цінами. Проблема - додаткові кошти, яких у комунальних підприємств немає.
З метою реформування та розвитку житлово-комунального господарства в районі розроблені і затверджені ряд програм: «Реформування та розвиток житлово-комунального господарства Миколаївського району на 2011-2015 роки», «Питна вода на період до 2020 року», «Соціально-економічного розвитку Миколаївського району на 2011-2014 роки», «Поводження з твердими побутовими відходами на2006-2011 роки». На розгляд депутатів районної ради надано програму «Підвищення енергоефективності на 2011-2015 роки».
За рахунок субвенції обласного бюджету в 2010 році в Ольшанський селищній раді, Безводненській, Веснянській та Кіровській сільських радах проведені роботи по відновленню зовнішнього освітлення на загальну суму 90,7 тис. грн. Також Веснянською сільською радою освоєно 50 тис. грн. власних коштів на відновлення зовнішнього освітлення (світлодіодні світильники). Загалом селищна та сільські ради протягом минулого року на вирішення питань ЖКГ освоїли власних коштів 1150,23 тис. грн. Вже в січні поточного року в районі розпочата робота по відновленню дебіту гідрогеологічних свердловин. Так, в с. Улянівка за допомогою високоефективної технологіївідновлено дебіт на трьох свердловинах і приведено до показників паспортних даних.
Одними з першочергових завдань в цій галузі вважаю: вжиття заходів щодо демонополізації житлового господарства шляхом активізації роботи по створенню у 2011 році ОСББ; щодо благоустрою тавпорядкування кладовищ, меморіалів та пам’ятників; впровадження приладів обліку води на всіх етапах добування, транспортування та подачі води в розподільчу мережу; обстеження та паспортизація об’єктів благоустрою: зовнішнього освітлення, зелених насаджень, вулично-дорожньої мережі, сміттєзвалищ, кладовищ; вдосконалення системи регулювання тарифів на житлово-комунальні послуги.
А загалом, питань, що потребують вирішення, в районі чимало. Бо життя не стоїть на місці, вносить свої корективи, додає нововведень і проблем. Тож, районній владі є над чим працювати. А для кого? Звичайно ж, для наших громадян, для їх добробуту.


Источник: Миколаївська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Газета „Маяк” № 10 від 12 березня 2011 року. Проблеми районної громади - проблеми районної влади"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 17
Новых вестей вчера: 24

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Николаев



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта