Звiт Миколаївського мiського голови В.Д. Чайки //Вечерний Николаев. – 2010. – 19 котября. – С.3. : 801564 : Местные новости

Местные новости Николаев : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Николаев и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Звiт Миколаївського мiського голови В.Д. Чайки //Вечерний Николаев. – 2010. – 19 котября. – С.3.

Це був дуже плідний, багатий на події та звершення час. Ми переживали політичну нестабільність, практично самотужки долали наслідки економічної кризи та заново вишукували соціально-економічну рівновагу в суспільстві.
Непростими ці роки були й особисто для мене. Довелось докласти чимало зусиль, щоб сформувати дієву та ефективну модель взаємодії всіх гілок влади.
Щиро вдячний усім, хто підтримував мене весь цей період, та усім тим, хто своєю критикою стимулював мене до самовдосконалення та пошуку, прийняття оптимальних і правильних рішень, які сприяли розвитку територіальної громади.
За ці роки намвдалося зробити чимало. І нам є чим пишатися. Завдяки виваженій бюджетній політиці міської ради та її виконавчих органів, місто протягом 2006-2010 років стабільно розвивалося.
Міський бюджет не має боргів по запозиченнях. Як наслідок, місто з року в рік підтверджуєдовгостроковий кредитний рейтинг на рівні «uaBBB» за Національною рейтинговою шкалою, вперше отриманий у 2006 році. Протягом 2006-2010 років відбувалось невпинне зростання доходів міського бюджету. Лише за останні два роки, через вплив світової фінансової кризи, ця динаміка трохи впала.
Збалансований підхід до формування міської скарбниці дозволяв своєчасно і в повному обсязі виплачувати заробітну плату працівникам бюджетної сфери, фінансувати спожиті комунальні послуги та енергоносії, в тому числі - на умовах попередньої оплати.
І сьогодні Миколаїв одним з перших міст в Україні розрахувався за поставки газу, завдяки чому ми без перебоїв входимо в цьогорічний опалювальний сезон.
Важливо, що реформування найбільш складної галузі – житлово-комунального господарства – відбувається в Миколаєві поступово, без методів так званої "шокової терапії". Завдяки відповідальності депутатського корпусу та послідовній роботі департаменту ЖКГ, у цьому напрямку стали можливими вагомі досягнення та позитивні зрушення.
В місті вживаються заходи з впровадження енергозберігаючих технологій. Так, у цьому році в Миколаєві було відкрито когенераційну електростанцію, що дає можливість знизити собівартість електроенергії більш ніж у 2,5 разу.
Тривають роботи з будівництва дюкера між мікрорайонами Намив та Велика Корениха. Цей проект коштує понад50 мільйонів гривень, але його важливість для міста важко переоцінити.
Нещодавно в мкр Широка Балка розпочато реалізацію великого проекту з реконструкції дренажної системи.
Вперше у світовій практиці, відповідно до вимог Кіотського протоколу, підписано тристоронню угоду про партнерський проект з утилізації біогазу на полігоні ТПО у Великій Коренисі. Крім українських компаній, до проекту долучаються також інвестори з Японії та Польщі.
Одним з пріоритетних для міської влади Миколаєва є проект реконструкції системи водопостачання та водовідведення. В 2010 році між Україною та Європейським інвестиційним банком підписано фінансову угоду про отримання нашим містом пільгового кредиту для його реалізації. Я вдячний керівництву МКП "Миколаївводоканал" за активну позицію в цьому питанні та зважене, відповідальне ставлення до потреб городян. Нинішня екологічна ситуація в центрі Європи наочно демонструє, що забруднення питної води – це катастрофа. Тому наше першочергове завдання – докласти всіх зусиль для того, щоб водопостачання в місті було стабільним, якісним і безпечним.
Міськими службами на постійній основі здійснюється ремонт та реконструкція вулично-дорожньої мережі. Для задоволення потреб міста у 2007 році для комунального підприємства “ЕЛУ автодоріг” придбано асфальтобетонний завод. Як результат - знизилася собівартість капітального та поточного ремонту доріг у Миколаєві. В цьому році було виконано масштабнийкапітальний ремонт основних магістралей міста, в тому числі – Варварівського мосту та доріг з активним рухом транспорту. Але в цьому напрямку в нас ще багато роботи.
Ситуація у житловому господарстві пострадянського періоду засвідчила, що без створення інституту ефективного власника житла та без залучення додаткових інвестицій покращити стан ЖКГ неможливо.
Вивчивши кращі світові та вітчизняні практики, міська рада активізувала роботу зістворення ОСББ та ОСН. Сьогоднів місті існує 23 ОСН, 253 ОСББ. Активна співпраця цих утворень з органами місцевого самоврядування дозволяє залучати зовнішні інвестиції за програмою Сталого розвитку ООН) та реалізовувати власні грантові проекти.
Так, у 2007-2008 роках проводився міський конкурс «Громадські ініціативи для благоустрою та процвітання м. Миколаєва”. В 2009-2010 роках естафету перейняв міський конкурс «Шанс для реалізації ідей».
З 2009 року традиційним є конкурс із благоустрою для підприємств та організацій під назвою "Я люблю своє місто".
У квітні 2007 року міська рада затвердила Правила благоустрою, санітарного утримання територій, забезпечення чистоти і порядку в м. Миколаєві. Прийняття правил створило умови для затвердження ще однієї дуже важливої програми, що має назву «Чисте місто».
В межах виконання даної програми придбано техніку для полігону твердих побутових відходів; оновлено контейнерний парк та облаштовано контейнерні майданчики.
На 2010 рік в основному сформовано нову систему поводження з твердими побутовими відходами через створення абонентських служб.
Прийняття та поступова реалізація Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Миколаєві на 2009-2012 роки, а також виконання городянами Правил утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєвідозволять цивілізованим шляхом вирішувати питання, пов’язані з братами нашими меншими.
Активізувалася робота зі створення зон відпочинку, реконструкції існуючих парків та скверів. Так, 2006 року, в річницю вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС, у сквері на їх честь встановлено пам’ятник та здійснено благоустрій території. У 2008 році створено сквер ім. Чорновола та засновано сквер «Доброти» із встановленням архітектурної композиції. До 220-ї річниці заснування Миколаєва виконано капітальний ремонт скверу Ради Європи, який уже став одним з улюблених міст відпочинку городян. Проведено благоустрій та реконструкцію скверів імені Віктора Лягіна, Юрія Макарова, захисників правопорядку.
Важливою подією для міста стало затвердження у 2006 році Стратегічного плану економічного розвитку м. Миколаєва, що дало можливість проводити ефективну містобудівну політику.
Особливо важливою подією для всього містастало затвердження міською радою в червні 2009 року Генерального плану міста Миколаєва. Це документ стратегічного розвитку нашого місто на десятки років уперед.
В останні роки архітектурно-будівельна галузь стрімко розвивалася. Втішно, що і після кризового періоду будівництво в Миколаєві починає відроджуватися.
Навесні 2010 року відновлено будівництво мікрорайону Ліски-2, сучасного житлового масиву на березі Південного Бугу. До кінця цього року перший його квартал може зустріти новоселів. Розпочинається комплексна забудова у мікрорайоні Північний.
Сьогодні готові прийняти своїх мешканців 4 нові багатоповерхівки. Житловий будинок на 72 квартири побудований за спільні кошти області, міста та держави.
Крім появи низки привабливих комерційних об’єктів розважально-торговельної інфраструктури, було відбудовано різноманітні об’єкти соціального призначення.
Великим досягненням стало зведення практично з нульового циклу нового приміщення муніципального колегіуму. Другу чергу будівлі було відкрито до Дня знань у цьому році. Після тривалого капітального ремонту введено в експлуатацію будівлю загальноосвітньої школи № 22.
Мионовили Будинок вчителя, Палац творчості учнів, тільки до цього навчального року реконструювали навчальні корпуси 20 шкіл.Витрати на капітальні ремонти будівель навчальних закладів складають значну частину від загального бюджету по галузі.
Своіх відвідувачів з радістю зустрічає оновлене дитяче містечко «Казка», гордістю Миколаєва залишається найкращий в Україні зоопарк.
Оновлено під центр дозвілля кінотеатр «Промінь», збудовано центри культури і дозвілля в таких віддалених мікрорайонах, як Матвіївка та Тернівка. І ми обов’язково продовжимо цю практику.
За останні роки в Миколаєві було відкрито кілька десятків дитячих спортивних комплексів. Майже сорок спортивно-ігрових майданчиків відкрито тільки в цьому році. І я вдячний депутатському корпусу, передусім фракції Партії регіонів за впровадження програми "Дитячий майданчик – у кожен двір", за увагу до маленьких мешканців міста, яким дуже потрібна наша підтримка.
Миколаїв зробив упевнений крок вперед на міжнародній арені. Всі ці роки розвивалися і ставали все більш розгалуженими зв’язки з іншими містами нашої країни та зарубіжжя. З метою налагодження взаємовигідних зв’язків проведено офіційні зустрічі та переговори керівництва міста з представниками різних країн світу. Підписано взаємовигідні угоди про співробітництво з містами Ліон (Франція), Боржомі (Грузія), Дечжоу (КНР), Могильов (Білорусія).
Починаючи свою роботу, ми ставили перед собою важливе завдання – розвиток підприємницької ініціативи, малого та середнього бізнесу. Сьогодні можна сказати, що на цьому шляху досягнуто помітних результатів.
Динаміка загальної кількості малих підприємств у місті на 1000 чол. населення протягом 2006-2009 років демонструє стійку тенденцію до зростання. Зростає й кількість працюючих у малому підприємництві. Певен, що реформування нормативної бази з питань підприємництва дозволить знайти розумний компроміс між державою й малим бізнесом і збереже розвиток підприємницької ініціативи.
Зі свого боку міська влада Миколаєва й надалі робитиме усе, щоб ведення бізнесу в місті було вигідним, оформлення дозвільних документів – прозорим, а підприємницька діяльність здійснювалася відповідно до потреб і інтересів міської громади. З цією метою ми продовжимо реалізацію та покращання вже існуючих досягнень.
У 2006 році в м. Миколаєві було утворено відділ адміністраторів, основною метою якого є організація видачі суб’єктам господарювання документів дозвільного характеру та забезпечення взаємодії місцевих дозвільних органів щодо видачі відповідних документів. Створено єдиний дозвільний центр, у якому ведуть прийом суб’єктів господарювання представники місцевих дозвільних органів.
З метою налагодження плідної співпраці органів влади з підприємцями міста створено 11 міських галузевих рад підприємців.
За звітний період відкрито понад 7000 об’єктів сфери послуг, відпочинку, розваг, спорту, виробництва, на яких створено понад 35 тисяч нових робочих місць. Мережа об’єктів побутового обслуговування населення м. Миколаєва у порівнянні з 2006 роком зросла більш ніж удвічі.
На сьогоднішній день у м. Миколаєві відкрито і працює 22 ринки з більш ніж п’ятнадцятьма тисячами торгових місць. За останні чотири роки створено новий оптово-роздрібний ринок та відкрито 6 торговельних комплексів.
Для задоволення потреб населення у місті створено мережу міських автобусних маршрутів загальною протяжністю понад півтори тисячі кілометрів, яка сформована з 96 автобусних маршрутів. В обслуговуванні міської маршрутної мережі задіяно більше 1400 одиниць рухомого складу.
У мікрорайоні Північний прокладено тролейбусну лінію. З Каботажного молу налагоджено перевезення річковим транспортом за маршрутом «Морський вокзал-М. Корениха» за зручним дляпасажирів графіком.
Гарантувати та задовольняти потреби мешканців міста у безпечному та якісному перевезенні покликана реалізація Програми розвитку автомобільного транспорту загального користування в м. Миколаєві на 2008-2015 рр. Цей документ, крім іншого, передбачає збільшення планової кількості автобусів. Підприємствами-перевізниками за час дії програми вже придбано понад 550 одиниць рухомого складу вітчизняного виробництва.
Задля створення кращих умов з перевезення городян трамвайним транспортом і тролейбусами розроблено відповідну програму на 2007-2015 рр., реалізація якої за цей час дозволила придбати 9 одиниць міського електротранспорту. На найближчий час заплановано придбання ще 3 трамваїв російського виробництва, які вийдуть на маршрут відразу після прийняття в експлуатацію.
Забезпечено проведення робіт з будівництва нової трамвайної колії та повної заміни дорожнього покриття по вул. Декабристів.
Важливо, що протягом останніх років соціально-культурна сфера міста мала пріоритет порівняно з іншими видатковими галузями. Її фінансування відбувалося випереджаючими темпами –обсяг коштів поступово збільшено більш ніж удвічі.
Аналогічно відбувалося зростання обсягу захищених статей бюджету з 374 млн. грн. у 2006 році до 769 млн. грн.у 2009 році.
В рамках міської програми «Охорона здоров’я» в Миколаєві введено в експлуатацію нову кисневу станцію для лікарні швидкої медичної допомоги,в лікарні №3 проведено реконструкцію системи тепло- та водопостачання, оновлено відділення пологового будинку №1.
Завершено роботи з реконструкції міської поліклініки № 4. У 2008 році виконується капітальний ремонт у пологовому будинку № 3.
За рахунок коштів бюджету розвитку виконано прибудову 8 палат у пологовому будинку № 1, проведено ремонт та обладнано мамографічний кабінет.
Завершується капітальний ремонт приміщень під бактеріологічну лабораторію.
Заклади охорони здоров’я різної спеціалізації протягом звітного періоду постійно отримували нове медичне обладнання.
До позитивних тенденцій останніх років, без сумніву, слід віднести прийняття Програми добудови та відновлення діяльності дошкільних навчальних закладів м. Миколаєва на 2007-2010 роки. Відповідно до заходів програми відновлено діяльність дитячих садочків №7(2007 р.), №59 та 140 (2008 р.) та №47 (2009 р.), з більш ніж 600 малюками.
Важливим чинником здоров’я дитини є раціональне харчування. Усі п’ять років ми забезпечували учнів 1-4 класів харчуванням, починаючи від молока з булкою, та поступово переходячи до гарячого харчування.
Миколаївська молодь активно бере участь в громадському та культурному житті міста. Доброю миколаївською традицією стало проведення Дня студентського самоврядування в міськвиконкомі та щорічний конкурс серед студентства на призначення щорічних стипендій міського голови.
Також отримує підтримку з боку міста діяльність молодіжних театрів, хореографічних колективів, команд КВК та ін. Вони гідно тримають марку Миколаєва як міста, де живуть освічені, талановиті, неординарні люди.
Значну увагу місцева влада приділяє організації оздоровлення дітей та молоді, а також їх фізичному вихованню. Наприклад, у порівнянні з 2006 роком у 2009 році фінансування галузі «фізична культура і спорт» збільшилося майже на 10,5 млн. грн., тобто більш ніж у два рази.
Активізувалась діяльність з відновлення існуючої спортивної бази міста та створення нових об’єктів фізкультурно-дозвіллєвого характеру.
2006 року розпочато реконструкцію Центрального міського стадіону відповідно до вимог стандартів Федерації футболу України. За рахунок коштів міського бюджету та залучених коштів у 2008 році на двох міських стадіонах введено в експлуатацію два міні-футбольних поля зі штучним покриттям. Радує городян каток «Гольфстрим», який свого часу був екзотикою для Миколаєва, а тепер є звичним і улюбленим містом відпочинку.
Щорічно міським спортивним комітетом проводиться більше 200 спортивно-масових заходів, що збирають значний глядацький загал та сприяють пропаганді здорового способу життя.
Душа міста – його культурне життя та збереження історичної спадщини. Характерною ознакою часу стало значне зростання уваги міської громади до увічнення визначних історичних подій, видатних постатей в історії міста. За чотири роки галузь відчула значну увагу з боку міської ради та її виконавчих органів. Підтвердженням цьому є спорудження пам’ятників покровителю міста Святому Миколаю, першому будівничому та засновнику м. Миколаєва Фалєєву М.Л. та Потьомкіну Г.О., видатному суднобудівнику Макарову Ю.І., Герою України Чорноволу В.М. та ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, пам’ятні знаки сьомому Любавичеському Ребе Менахему Мендлу Шнеєрсону, пам’ятний знак на честь 100-річчя миколаївського футболу та пам’ятник миколаївській нареченій. Крім того, встановлено 35 меморіальних дощок на будинках видатних городян.
Місто пишається культурно-мистецькими акціями, знаними не тільки в Україні, а й на міжнародному рівні: фестивалями дитячої та молодіжної творчості, національних культур, театральним фестивалем міжнародного Чорноморського клубу «Homo Ludens», благодійними акціями та концертами до Дня Святого Миколая. Подією в культурному житті міста стала презентація 1 Міжнародного фестивалю кіно країн Причорномор’я «Чорноморська чайка», що відбулась у травні 2006 року.
Завдяки роботі по збереженню культурних пам’яток відреставровано за рахунок коштів бюджету міста ряд пам’яток архітектури нашого міста, наприклад, будинок-особняк Йосифа де Рибаса, усипальниці родини Аркасів та першого будівничого міста Фалєєва М.Л., пам’ятники адміралам біля Музею суднобудування та флоту, житловий будинок ХІХ ст. по вул. Адміральській,17 тощо.
До 220-річного ювілею міста Миколаєва Національним банком України випущено ювілейну монету "220 років м. Миколаєву" – як визнання визначного місця корабельної столиці в плеяді українських міст.
Дбати про інтереси соціально незахищених мешканців міста – обов’язок міської влади.
Створення департаменту праці та соціального захисту населення стало цілком виправданимкроком, здійсненим у 2006 році.
Сьогодні налагоджена та ефективно діє система надання послуг інвалідам, ветеранам та всім тим, хто потребує турботи держави та органів місцевого самоврядування.
З 2007 року відділи соціальних виплат районних управлінь департаменту перейшли на роботу за єдиною технологією прийому громадян, завдяки чому їх прийом для призначення всіх видів соціальних виплатпроводиться щоденно, без обідньої перерви. Організовано прийом за попереднім записом у зручний для громадян час.
Усі нужденні, що звернулися до управління, забезпечуються житлово-комунальними субсидіями. Визначені чинним законодавством категорії громадян отримують санаторно-курортне лікування, безоплатні медичні послуги тощо. Організовано надомне обслуговування громадян похилого віку та інвалідів. Здійснюється надання адресної грошової та натуральної допомоги.
При міському територіальному центрі створено службу перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями.
З 2007 року вирішено питання підвозу дітей-інвалідів до міського відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів та додому. З цією метою для міського територіального центру було придбано мікроавтобус.
В осінньо-зимовий період з 2006 року в місті діє пункт обігріву та ночівлі для громадян, що залишилися без даху над головою. До 2009 року пункт за адресою: вул. Московська, 85, працював тільки на період різкого зниження температури повітря. А починаючи з 2009 року пункт обігріву та ночівлі діє постійно.
Діяльність управління праці дає позитивні результати і за такими напрямками, як зниження заборгованості підприємств із заробітної плати, зменшення кількості випадків виробничого травматизму, проведення заходів по дотриманню роботодавцями трудового законодавства.
Підсумовуючи свій виступ, хотів би зазначити, що координації дій органів місцевого самоврядування активно сприяють самі городяни. Саме вони завдавали вектор наших дій, підказували прогалини у діяльності та звертали увагу на проблеми, яким, можливо, було приділено ще недостатньо уваги органів з боку міської влади.
Цьому, безумовно, сприяли громадські слухання, проведення консультативних та координаційних громадських рад, «гарячих ліній» у засобах масової інформації, відкриті листи у газетах та безпосередні зустрічі з миколаївцями за місцем їх роботи або проживання.
Об’єктивно оцінюючи десятирічну працю, думаю, що нам вдалося зробити немало. Тому вважаю за свій обов’язок подякувати вам за довіру і підтримку, які допомагали мені усі ці роки. Хочу запевнити, що увесь цей час я працював з думкою про розвиток і процвітання нашого спільного дому – міста Миколаєва, гідного бути на рівні кращих мегаполісів країни і світу. Вже зроблено багато добрих справ на благо міста та його мешканців. Роботи було і є багато. Щось нам вдається, дечому заважають об’єктивні причини. Однак певен, що зупинятися не варто.
І в подальшому я сподіваюся на вашу підтримку та плідну співпрацю, оскільки незаперечно – лише завдяки об’єднаним зусиллям, спільній роботі кожного можливі позитивні зміни.


Источник: Миколаївська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Звiт Миколаївського мiського голови В.Д. Чайки //Вечерний Николаев. – 2010. – 19 котября. – С.3."

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 14
Новых вестей вчера: 23

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Николаев



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта