Газета “Чорноморська зірка” №№ 97-98від 11 грудня 2009 року. СТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ БІЛОБЕРЕЖЖЯ СВЯТОСЛАВА : 654712 : Местные новости

Местные новости Николаев : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Николаев и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Газета “Чорноморська зірка” №№ 97-98від 11 грудня 2009 року. СТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ "БІЛОБЕРЕЖЖЯ СВЯТОСЛАВА"

З часів становлення української державності, копи наша країна розпочала процес інтеграції до співдружності сусідніх та європейських держав, світові тенденції усе сильніше впливають не лише на її економіку, а й на національну політику та суспільне життя. Однією ж з основних сучасних світових тенденцій, що являє собою ознаку країни розвиненої та цивілізованої, є екологізація - тобто, посилення всебічного захисту навколишнього природного середовища, що постійно страждає від діяльності людини.
Протягом останнього десятиліття збереження природи стало одним із пріоритетних завдань національної політики України. На жаль, в країні, в якій протягом багатьох років до природи ставилися як до "майстерні", де людина є "царем", впровадження природоохоронних заходів є справою досить нелегкою - і причини цього криються не лише в горезвісній економічній нестабільності, але й у ставленні людей.
Основний спосіб збереження' цінних природних земель у нашій державі - їх заповідання, тобто надання їм особливого статусу шляхом створення об'єктів природо-заповідного фонду. Нині середній відсоток заповідності на Україні становить біля 5%. Відсоток заповідності Миколаївської області - лише 2,23%, а середньоєвропейський показник- 10%.
В Миколаївській області на даний час ведуться роботи щодо розвитку природо-заповідної справи і збільшення площі природно-заповідного фонду (ПЗФ). На виконання Закону України "Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки", Указу Президента України від 27.08.08 №774 "Про невідкладні заходи щодо розширення мережі національних природних парків", доручень Кабінету Міністрів України та Мінприроди України на території Очаківського району Миколаївської області створюється об'єкт ПЗФ загальнодержавного значення - національного природного парку (НПП) "Білобережжя Святослава".
Національний природний парк "Білобережжя Святослава" створюється на основі об'єкту природо-заповідного фонду місцевого значення, що існує на цій території вже понад 15 років - регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса", розташованого на території Кінбурнського півострова. То що ж настільки цінного міститься на території Кінбурна, що спочатку тут було створено заповідний об'єкт місцевого рівня, а згодом він заслужив і державного визнання?
Територія Кінбурнської коси - місце настільки унікальне, що аналогів йому немає не лише в межах України, але й в усій Європі. Це - і природо-територіальні комплекси Нижньодніпровських пісків (так звана "українська пустеля"), і приморські засолені і водно-болотні угіддя, і дубові, вільхові та осикові гаї природного походження (колки), і більше 300 прісних і солоних озер, і морські лагуни, і найбільше в Європі поле орхідей, і нерестовища багатьох видів риб, і неповторне пташине царство - пелікани, чаплі, гаги, орлани-білохвости... Щоб побачити все це окремо, людям доводиться довго мандрувати світом, а на Кінбурнській косі природа створила величезну строкату мозаїку, яку більше ніде непобачиш.Апобачивши - ніколине забудеш. Естетичну привабливість Кінбурнської коси, красою якої захоплювалися ще давні греки, взагалі важко описати.
Природоохоронна цінність зазначеної території просто величезна - різноманіття ландшафтів, більше 15 реліктових та ендемічних та більше 50 рідкісних і зникаючих видів флори та фауни, загальна площа цілісного масиву недоторканої природи - усе це перетворює Кінбурнську косу на справжню скарбницю природи і окрасу Миколаївщини, що вимагає надання їй відповідного статусу шляхом створення національного природного парку.
Можна запитати, в чому ж полягає необхідність створення національного природного парку на місці вже існуючого об'єкта природно-заповідного фонду, що й так виконує функцію охорони природних комплексів Кінбурнської коси? Справа в тому, що при створенні НПП територія набуває загальнодержавного статусу, що, в свою чергу, окрім збільшення престижу, означає ще й фінансування з Державного бюджету, створення сприятливих умов для залучення інвестицій та звільнення від земельного податку.
НПП "Білобережжя Святослава" створюється на землях державної форми власності та прилеглих до Кінбурнського півострова акваторіях. Парк пропонується створити на території Очаківського та Березанського районів Миколаївської області загальною площею приблизно 35000 гектарів. В постійне користування парку передаються території, які мають особливу природоохоронну цінність та не мають значної сільськогосподарської чи лісогосподарської цінності.
Забезпечення діяльності парку є прямою інвестицією в економічний розвиток регіону і включає облаштування екологічних та туристичних маршрутів та зон відпочинку, організацію таборів для школярів та молоді, залучення місцевого населення до надання платних послуг відвідувачам щодо розміщення, харчування та туристичного супроводу, надання робочих місць при здійсненні різноманітних господарських та природоохоронних заходів, будівництво нових під'їзних та капітальний ремонт існуючих доріг. На даний час в Мінприроди України позитивно розглядається питання щодо будівництва автомобільної дороги з твердим покриттям на території Покровської сільської ради Очаківського району, що покращить зв'язок Кінбурнської коси із "материком".
Запланована чисельність працівників національного природного парку "Білобережжя Святослава" складатиме 80 штатних одиниць, тобто людям гарантовані нові робочі місця, що в сучасних економічних умовах дуже важливо. Відрахування до місцевого бюджету від видатків Держбюджету на утримання парку будуть нараховуватися відповідно до чинного законодавства, що складатиме приблизно 250 - 300 тис. грн. щорічно.
При створенні парку враховуються інтереси місцевого населення, особливо ті, що стосуються традиційного природокористування - сінокосіння, випасу худоби, бджільництва, збору грибів, ягід та лікарських рослин, вирішуються питання заготівлі дров тощо. Без сумніву, саме тісна співпраця з місцевим населенням, поєднання завдань збереження природного і ландшафтного різноманіття території з її соціально-економічним розвитком є запорукою успішного, безконфліктного функціонування національного природного парку та відповідного соціально-економічного розвитку регіону.
Слід особливо зазначити, що створення національного природного парку підвищує престижність регіону як для вітчизняних, так і для іноземних відвідувачів і надає можливість проводити різноманітні екологічні, освітні та спортивні заходи як всеукраїнського, так і міжнародного значення.
Зараз всі ми важко переживаємо світову економічну кризу, і звичайно ж, перш за все людей хвилює покращення матеріального становища та відновлення впевненості у завтрашньому дні. Створення національного природного парку "Білобережжя Святослава" - це не лише запорука збереження перлини півдня України, підтримка світових тенденцій охорони природи і виконання Миколаївщиною покладених на неї законодавством України завдань, а й значний поштовх для економічного розвитку Очаківського регіону, важливий крок у напрямку підвищення добробуту місцевого населення.
Українці сильна нація, і рано чи пізно, ми подолаємо негаразди. Але не хотілося б, щоб на зміну одній кризі прийшла, інша - екологічна. Адже пережити її навряд чи буде легше, то ж чи не краще зробити усе можливе, для того, щоб їй запобігти? Ми повинні дбати про те, що нас оточує.
У разі наявності пропозицій чи питань щодо створення НПП "Білобережжя Святослава" просимо звертатися до державного управління охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області за адресою: м. Миколаїв, пр. Леніна, 16, індекс 54029. Тел. 46-01-45, 46-16-59.
Ю. КРАВЧЕНКО, провідний спеціаліст державного управління охорони навколишнього природного середовища.


Источник: Миколаївська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Газета “Чорноморська зірка” №№ 97-98від 11 грудня 2009 року. СТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ "БІЛОБЕРЕЖЖЯ СВЯТОСЛАВА""

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 4
Новых вестей вчера: 18

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Август 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Николаев



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта