Газета Перемога, №51 від 11.07.09. У ніч на Івана Купала : 553968 : Местные новости

Местные новости Николаев : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Николаев и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Газета "Перемога", №51 від 11.07.09. У ніч на Івана Купала

Цікава і неповторна, таємнича ніч на Івана Ку­пала. Це свято, коли ще давніх-давен вирішувалося: переможе Світло чи йо­го згасить зло, темрява і пітьма. Щороку у цій борні перемагають сили добра. Дійство якраз проходить на Купальську ніч.
На початку липня від­значається це найдавніше із народних свят, у час, визначений як вершина літа. Якраз відзначають Горпини, Івана Купала, а потім Петра і Павла - все обрядові дійства: пісні, приказки, всі­лякі прикмети, ворожіння, ле­генди і повір'я.
Минулого понеділка вве­чері розпочалося святкове дійство у Братському, на бе­резі тихоплинного Мертвоводу, неподалік Червоного мос­ту. Місце, ніби із народних казок та легенд: річка, непо­далік парк Живковича та сквер, толока, якраз є де роз­гулятися казковим героям - русалкам та чортенятам, а із водяних глибин з'явитися головному герою - Водянику.
А на березі - хлопці, казкові і закохані дівчата, кожна з яких шукає свого наречено­го і якраз у цю ніч має все виз­начитися, як попливе по воді віночок із запаленою свічкою і приведе до коханого, обра­ного.
Святкове дійство у ніч на Івана Купала проводилося в Братському вперше, за ініціативою райдержадміністрації, де щорічно відроджуються народні традиції, широкі маси населення залучаються до культурних заходів. В нашому краї живуть обряди, зви­чаї пращурів, повертається і набирає все більшої значи­мості духовність.
Сотні братчан зібралися у надвечір'ї до свята, яке розгорнулося на березі Мертвоводу.
... А здалеку вже чути піс­ню, з гурту виходять дві жін­ки, в рухах вила та граблі. Це Триндичиха і маленька дів­чинка Ганнуся:
- Здоровенькі були, люди добрі! Зі святом вас! З Купалом вас!
А що воно таке Купало?
Це дуже давнє свято. Ось послухайте легенду бабусі:
- Жили колись люди і ве­лику біду терпіли від нечис­тої сили. То вона, клята, сонце заступить, то чуму напустить. Довго терпіли люди, а тоді об­рали поміж себе найхоробрішого, дали йому в руки меча двосічного, і пішов тоді легень болотами глибокими та лісами темними. Вистежив тую погань і поборов її. Сталося це вночі, а на ранок заграло сонечко. Все звеселилося. А ім’я тому чоловікові було – Іван. Як повернувся він, то найперше омив своє тіло. А з ним і вселюд праведний купався. З того часу і називається цей день Івана Купала.
Було і таке повір'я:
- В ніч на Івана Купала цвіте і горить вогнем папо­роть. Під цією квіткою захова­ні великі скарби, а сама вона дає нелюдську силу і щастя. Та лихі сили стережуть її, і здо­бути її може лише великий сміливець.
А що ж люди роблять в цей день?
Дівчата з ранку плетуть вінки, щоб ввечері поворожи­ти на свою долю, а хлопці зби­рають хмиз на вогнище... В цей день відбуваються різні дива.
І в цей час дівчата в укра­їнському національному вбранні виходять на галявину на березі Мертвоводу, почина­ють плести вінки, встановлюють Марену, співають пісень.
А що ж робиться на воді! На човні пливе по річці Водяник зі своєю свитою, з рибою на юшку, головний і найбільш шанований гість, господар річок і озер.
- Дайте дорогу володарю води!
- Добрий вечір, дорогі хлопці та дівчата, вселюд наш праведний. Вітаю вас із купальським святом! Ласка­во прошу: купайтеся, співай­те, розважайтеся! Хай буде ва­ша міць молода, як чиста дже­рельна вода!
Русалки дякують за свя­то, яке продовжується. Липне­ва ніч маленька, а тому зби­ралися дівчата швиденько, почали пісні співати, у танці кружляти. Дівчата у віночках прикрашали Марену, з'яви­лися і хлопці з „Купалом". Кот­рийсь із них - суджений прек­расної русалоньки.
І все пішло за сценарієм, писаним ще у далекі віки, кот­рий незмінно повторюється у цю Купальську ніч. Хлопці і дівчата танцювали уже після чарівного вогняного колеса, яке покотилося в річку. Запа­лало вогнище, спалили со­лом'яного Купала, молодь взя­лася за руки, танцювали нав­коло багаття, перестрибували через ватру, очищувалися та­ким чином вогнем, лише ме­рехтіли сорочки, віночки із по­льових квітів.
От і пора пускати їх на во­ду, шукати своє щастя. Дівча­та запалили свічки і пустили їх на різнобарвних віночках по річковому плесу.
Звичайно, коли не в цю Ку­пальську ніч, в наступні - теж прекрасні українські ночі, во­ни знайдуть своїх наречених. І нехай щастя та достаток живуть в цих нових сім'ях. Бо ж Ку­пальська ніч чарівна. У неї хо­дить щастя людське по землі і як важливо його спіймати та не випустити, знайти той цвіт па­пороті і дістати всі скарби, які приносить нам життя.
Полум'я розгорялося і бій­ці пожежної команди місцево­го відділення МНС злегка вга­мовували його, поливали багаття і всіх учасників дійства окроплювали водою, під веселий сміх, радість за свято.
Народні традиції живуть поруч, передаються з поколін­ня в покоління - це наш най­цінніший скарб - свято тепла, молодості, краси і кохання.
Далі свято продовжувалося піснями і танцями, дискоте­кою, люди залишилися задово­леними вечором, подарованим у прекрасну Купальську ніч.
Учасники дійства - артис­ти із районного будинку культури, народного танцюваль­ного колективу „Світанок", народного ансамблю „Бере­гиня". Режисер-постановник Олена Буберенко.
Всі дуже вдячні за відчут­ну допомогу у підготовці та проведенні Купальської ночі у Братському директору Братсь­кої філії ВАТ ЕК „Миколаївобленерго" В.І.Нікуліну, началь­нику районного відділення МНС Д.В.Барсову, Братському селищному голові Є.І.Кравцю. Приватний підприємець Т.І.Літвінова пригощала всіх смачною юшкою із риби та наваристою кашею. Правда це чи ні – Купальська ніч і її чарівні дійства, - не знаємо достеменно. Але чудес хочеться всім. Підростають юні дівчатка, всі вони хочуть щастя і надіються – як не цього літа, то наступного знайдуть його в образі свого нареченого, і чекають, як усі ми – Івана Купала – 2010 на березі Мертвоводу у Купальську ніч.
Н.Беньковська, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації


Источник: Миколаївська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Газета "Перемога", №51 від 11.07.09. У ніч на Івана Купала"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 6
Новых вестей вчера: 17

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Октябрь 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Николаев



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта