Газета Очаків, №11 від 13.03.09. Соціальний захист: підсумки та перспективи : 496229 : Местные новости

Местные новости Николаев : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Николаев и область : Последние новости > Местные новости
Подробно

Газета "Очаків", №11 від 13.03.09. Соціальний захист: підсумки та перспективи

Комплекс соціальних питань завжди займав одне з найважливіших місць у роботі органів місцевої влади. А в умовах фінансово-економічної кризи, питання забезпечення населення першочерговими соціальними гарантіями стають надзвичайно актуальними. Тому, вже традиційна колегія управління праці та соціального захисту населення виконкому Очаківської міської ради, де підбиваються підсумки роботи за минулий рік та окреслюються основні завдання на рік поточний, цього року набула особливого значення.
Начальник УПСЗН Л.В. Савчук поінформувала членів колегії та запрошених на її засідання: працівників управління, представників МРЦЗ, міськво, районної ради ветеранів, ЦСССДМ, громадських організацій інвалідів, волонтерів, товариства Червоного Хреста, які 27 лютого зібрались у малій залі міськвиконкому, про пріоритетні напрямки роботи управління у 2008 році, спрямовані на забезпечення впровадження державної та регіональної політики у сфері соціального захисту населення.
Одним з найпершочерговіших, як підкреслила Любов Володимирівна, було питання контролю за своєчасною виплатою заробітної плати та погашенням заборгованості з неї на підприємствах, в установах та організаціях міста. І хоч середньомісячна заробітна плата має стійку тенденцію до зростання і за останній рік підвищилась на 35 % (з 863,6 до 1166,2 грн.), перевищивши розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з жовтня 2008 року – 669 грн.), результати перевірок підприємств показали, що майже 90 % з них допускають будь-які порушення чинного законодавства з оплати праці.
На початок поточного року у місті було 3 підприємства-боржника по виплаті заробітної плати: ВАТ «ОРКК»( на 01.01.09р.- 2099,1 тис. грн.), ОКСТ «Сонячний промінь» і ТОВ санаторій «Золотий колос», два останніх з яких на сьогодні заборгованість погасили, зате виник новий боржник – БГКП «Сирена», графік погашення боргів на якому протягом минулого року щомісячно перевиконувався, але не виплачувалась поточна заробітна плата, заборгованість по якій станом на 01.02.09р. склала 140.5 тис. грн.
З метою упередження виникнення заборгованості на інших підприємствах та забезпечення погашення існуючих боргів управлінням планується посилити співпрацю з контролюючими та правоохоронними органами й інформаційно-роз’яснювальну роботу через ЗМІ та в трудових колективах, забезпечити визначення у трудових контрактах відповідальності керівника з цього питання, а в разі невиконання його зобов’язань – ініціювання найбільш дієвих заходів впливу аж до звільнення). Щодо ВАТ «ОРКК», то головним напрямком роботи по погашенню заборгованості на ньому буде продовження роз’яснювальної роботи про спрощену процедуру стягнення боргів на користь працівників шляхом звернення до суду.
Доповідачка підкреслила, що заходи, спрямовані на погашення заборгованості з виплати заробітної плати та відповідальність за її несвоєчасну виплату, як і інші аспекти регулювання трудових відносин, мають відображатись насамперед у колективних договорах, галузевих та регіональних угодах. Найбільшою активністю в роботі по укладанню колективних договорів відзначаються установи освіти, охорони здоров’я, державного управління, які стовідсотково охоплені колдоговірними відносинами. І хоч колективними договорами на сьогодні у місті охоплено 1692 працівники, проведені перевірки показали, що керівниками виконуються не всі їх положення, зокрема не проводиться атестація робочих місць за умовами праці, не підбиваються підсумки виконання договорів тощо, тому профспілкам та представникам трудових колективів слід більш принципово відстоювати інтереси працюючих громадян.
Далі Любов Володимирівна зупинилась на питаннях реалізації міської Програми зайнятості населення, а саме: забезпеченні зайнятості очаківців та її легалізації, регулюванні ринку праці та посиленні соціального захисту безробітних. Вона повідомила, що у 2008 році в місті було створено 755 робочих місць (на 112,7 % більше від запланованого), в тому числі 509 у фізичних осіб-підприємців та 246 – у юридичних, найбільшу кількість – на ОКСТ «Очаків» (80), ОКСТ «Сонячний промінь» (65), КП ОМ ККП (49) та в санаторії «Золотий колос» (43). А на вільні та новостворені місця протягом року працевлаштовано 623 чоловік ( на 1,5 % більше, ніж в 2007 році).
Продовжувалась робота по залученню до громадських робіт (151 особа, або 115,3 % від плану), до підприємницької діяльності шляхом надання одноразової допомоги на її відкриття (скористалось 45 осіб, або 204,5 % від плану). На 6 підприємствах міста було працевлаштовано 20 громадян, які не в змозі на рівних конкурувати на ринку праці.
В результаті перевірок 367 приватних підприємців міста було усунено 33 порушення належного оформлення трудових відносин та легалізовано 17785 грн. заробітної плати.
Надзвичайно важливими залишаються й питання охорони праці, зокрема проведення атестації робочих місць за умовами праці. З 21 підприємства, що мають 103 робочих місця, які підлягають атестації, на даний час, на жаль, вона проведена лише на 11 (для 82 робочих місць), що, безперечно, негативно позначиться на наданні щорічної додаткової відпустки, доплат до тарифних ставок та окладів, пільгового пенсійного забезпечення. Атестація робочих місць за умовами праці взагалі не розпочиналась в дитбудинку «Орлятко» (1), КП ОМ ККП (2), БМФ «Кипарис» (2), ОКСТ «Очаків» (1), школа-інтернат (2), ПП «Світанок» (1), бар «Кардинал» (1), керівники яких мають нести повну відповідальність за незабезпечення такого соціально-важливого заходу.
Як поінформувала присутніх начальник УПСЗН, сума призначених та виплачених мешканцям міста державних допомог склала за 2008 рік 3328,2 тис. грн. Значно підвищився розмір допомог інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, цього року їх загальна сума склала 622,4 тис. грн. (84 особам), що на 45 % більше, ніж в минулому році. Продовжилось у 2008 році й виплачування субсидій: на тверде паливо та скраплений газ на загальну суму 18, 9 тис. грн.; на сплату житлово-комунальних послуг - на 159 тис. грн. При перевірці інформації, наданої одержувачами субсидій та допомог, державним соціальним інспектором виявлено 58 випадків зловживань та порушень, завдяки чому до бюджету повернуто: по субсидіях - 2, 81 тис. грн., по допомогах – 8,67 тис. грн.
І якщо обмін даними з ОДПІ значно покращився, то щодо отримання інформації з БТІ та МРВ УМВС ще виникають труднощі, і налагодити співпрацю з ними поки що не вдається.
Однією зі складових частин роботи управління, як зазначила Любов Володимирівна, є ведення персоніфікованого обліку громадян пільгових категорій населення та надання їм передбачених законодавством пільг за рахунок субвенції з державного бюджету. Станом на 01.01.09р. кількість таких пільговиків складає 5002 особи, а підприємствам і організаціям міста перераховано пільг на житлово-комунальні послуги на суму 1406,1 тис. грн., на послуги зв’язку – на 133,6 тис. грн.
Також, працівниками управління забезпечується нагляд за додержанням вимог законодавства під час призначення та виплати пенсій. Протягом минулого року перевірено 927 справ, під час яких по 2-х справах виявлені переплати на загальну суму 42,2 грн., по 2-х інших – недоплати на загальну суму 573,2 грн.
В місті проживає 146 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, підтримка яких забезпечена завдяки державним програмам соціального захисту цієї категорії громадян (на загальну суму 109, 4 тис. грн., що становить 100 % від потреби), 2 дітей оздоровлено в санаторії.
Здійснюється й всебічна підтримка людей з обмеженими фізичними можливостями, яких на сьогодні в місті проживає 971 (з них 31 візочник).
Протягом минулого року з 82-х об’єктів соціальної інфраструктури, що потребували безперешкодного доступу інвалідів, до 77-и такий доступ був створений, а в 5-ти, які технічно неможливо обладнати пандусами, встановлені дзвоники. Та, на жаль, більшість пандусів не відповідають державним будівельним нормам і складають труднощі для пересування маломобільних груп населення.
На належному рівні в управлінні вирішуються питання забезпечення засобами реабілітації (їх отримало 75 осіб), інвалідними колясками (10 чол.), автомобілями (5 чол.). 4 дітей з обмеженими фізичними можливостями пройшли курс оздоровлення в Миколаївському центрі дитячої ортопедії та реабілітації.
Як підкреслила доповідачка, значна вага приділяється оздоровленню ветеранів війни та інвалідів в санаторно-курортних закладах (за 2008р. – оздоровлено 48 осіб, 29 отримали компенсацію в сумі 7 тис. грн.), забезпеченню їх компенсацією на бензин та транспортне обслуговування (26 чол. на загальну суму 4,1 тис. грн.), пільгами на житлово-комунальні послуги та придбання твердого палива й скрапленого газу (23 інваліди 1-ї та 2-ї груп по зору отримали їх у 2008р. на загальну суму 10,1 тис. грн., інваліди 1-ї групи загального захворювання – на 2,7 тис. грн.), на послуги зв’язку (6 інвалідам встановлені телефони на пільгових умовах).
Завдяки АОТК «Фаетон» вирішено питання підвозу дітей-інвалідів до відділення ранньої соціальної реабілітації «Промінчик», яке щоденно відвідує 9 дітей, а з 2-ма працівники відділення займаються індивідуально вдома.
На думку Любові Володимирівни, вагоме місце в наданні соціальної допомоги займає відділення соціальної допомоги вдома, 8 соціальних робітників якого обслуговують 230 одиноких та одиноко проживаючих осіб похилого віку та інвалідів (96 – постійно, 134 – разовими послугами).
Не залишаються поза увагою управління й бездомні громадяни та особи, звільнені з місць позбавлення волі. З 6-и осіб, звільнених з місць позбавлення волі. Які зареєструвались в МРЦЗ, 4-и були працевлаштовані, 1 особа влаштована до Миколаївського міського притулку для осіб без визначеного місця проживання. Протягом минулого року 3-м таким особам надано допомогу продуктами харчування, 1-й – грошову. Вирішено питання щодо отримання ними паспортів.
Начальник УПСЗН констатувала, що, на жаль, через відсутність необхідних коштів, не вирішується питання щодо відкриття у місті стаціонарного відділення для постійного проживання одиноких непрацездатних громадян та відділення медико-соціальної допомоги і соціально-побутової реабілітації для осіб похилого віку й інвалідів, хоча потреба в функціонуванні таких закладів є.
Наприкінці доповіді вона наголосила на пріоритетних завданнях діяльності управління на поточний рік: облаштуванні об’єктів соціальної інфраструктури до потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями, професійно-трудовій реабілітації та працевлаштуванні інвалідів, формуванні комплексного підходу до системи ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів, підвищенні якості надання соціальних послуг одиноким та одиноко проживаючим громадянам похилого віку, інвалідам, розширенні структури надання достатнього мінімуму таких послуг.
Також Любов Володимирівна подякувала соціальним партнерам за плідну співпрацю та розуміння важливості завдань, що стоять перед управлінням і потребують свого вирішення.
В обговоренні доповіді Л.В. Савчук взяли участь заступник начальника МРЦЗ Л.М. Пінчук, голова міської громадської організації інвалідів Л.В. Калька, голова районної організації ветеранів С.Г. Фомін, методист міськво Л.Г. Соловейчик, голова міської громадської організації волонтерів Л.В. Садовська. Всі вони визнали роботу управління задовільною, крім того було окреслено ряд проблем, зокрема необхідність ремонту та обладнання приміщення організації інвалідів офісною технікою, виділення приміщення для волонтерської організації, забезпечення всіх бажаючих ветеранів санаторно-курортним лікуванням тощо.
Любов Володимирівна взяла до уваги всі висловлені зауваження та побажання та пообіцяла доповнити ними рішення колегії.


Источник: Миколаївська обласна державна адміністрація | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Газета "Очаків", №11 від 13.03.09. Соціальний захист: підсумки та перспективи"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 4
Новых вестей вчера: 19

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Октябрь 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Николаев



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта