Замість супермена - СУПЕРКОЗАК! : 1026188 : Кино, видео и DVD

Кино, видео и DVD Чернигов : Новости за 7 дней

Все регионы | Киев и область | Харьков и область | Днепропетровск и область | Донецк и область | Запорожье и область | Винница и область | Житомир и область | Ивано Франковск и область | Кропивницкий и область | Луганск и область | Луцк и Волынская область | Львов и область | Николаев и область | Одесса и область | Полтава и область | Ровно и область | Симферополь и Крым | Сумы и область | Тернополь и область | Ужгород и Закарпатская область | Херсон и область | Хмельницкий и область | Черкассы и область | Чернигов и область | Черновцы и область
Местные новости | Акции и скидки | Объявления | Афиша | Пресс-релизы | Бизнес | Политика | Спорт | Наука | Технологии | Здоровье | Досуг | Помогите детям!
Все регионы > Украина > Чернигов и область : Последние новости > Досуг > Кино, видео и DVD
Подробно

Замість супермена - СУПЕРКОЗАК!

Опубликовано: Gorjanyn
Замість супермена - СУПЕРКОЗАК!

Інтерв'ю з автором першого українського супергероя Олегом Синельником

- Олеже, ідея створити першого українського супергероя і комікс про нього - звідки це?

- Звідки взагалі приходять ідеї? Просто сидиш ввечері вдома, слухаєш ТНМК, яких чув до цього раз сто чи двісті, і, раптом, після рядка «Що за країна, коли нема героя?» народжується думка: «А справді - потрібен герой! Супергерой! Наш власний, а не нав'язаний марвелами». Вмикаєш комп і натхненно складаєш коротку історію про життя прославленого народного героя, останнього чаклуна Запорізької Січі, козака-характерника Грицька Сраку. Потім знаходиш в інтернеті фото мужика в козацькому одязі, вставляєш своє обличчя, обробляєш і додаєш до тексту, вказавши, що це ймовірний образ легендарного козака, відновлений за допомогою сучасних комп'ютерних технологій. Публікуєш новоявлений опус в своєму ЖЖ і на кілька місяців про нього забуваєш.

- Тобто спочатку це був просто жарт?

- Я б так не сказав. Був момент легких пустощів. Тим не менш, все вигадувалося по-серйозному: текст місцями стилізований то під старовину, то під пташину мову науки, наведено посилання на авторитетні джерела, яких, як ти розумієш, в природі не існує. Знову ж, картинка з відтвореним героєм. В цілому документ справляє потрібне враження.

- А коли ти вирішив, що про твого супергероя пора робити комікс?

- Коли зрозумів, що Грицько Срака пішов у народ, почав завойовувати симпатії і потихеньку стає повноцінним нео-фольклорним персонажем.

- Пішов у народ? З цього місця детальніше, будь ласка.

- Минуло кілька місяців після тієї пам'ятної публікації в ЖЖ. І ось, одного разу, мені присилають лінк на сюжет телеканалу «1+1». Назва сюжету говорить сама за себе: «Юні українські козаки мріють бути схожими на Сраку». Ясна річ, я його тут же подивився. Суть в наступному: це репортаж про те, як у літньому дитячому таборі на Черкащині хлопчаків навчають за козацькою методикою. Коли журналістка запитує у дітвори, що зібралася, на кого вони хочуть бути схожі, хто їх приклад для наслідування, один з козачат каже: «Грицько Срака, Богдан Хмельницький, Іван Сірко ... І все!». Мені відразу стало ясно, що Україна нарешті отримала свого довгоочікуваного супергероя.

- Але ж в наших казках є Котигорошко, в літописах містяться згадки про подвиги отаманів і гетьманів - Сірка, Дорошенка, Сагайдачного, про гайдамаків і ватажків народних повстань - Довбуша, Залізняка, Гонту. Чому б на роль супергероя не вибрати когось із них?

- Безумовно, про цих та інших відомих українських героїв повинні бути створені комікси, і свого часу обов'язково знайдуться люди, які це намалюють. Про когось, можливо, вже намалювали. Я абсолютно впевнений, що ні казковий хлопчик Котигорошко, ні гетьман Сагайдачний не можуть конкурувати з фігурою рівня Супермена. Їх неможливо порівнювати, у них абсолютно різні масштаби та місії. А в сучасній масовій культурі й поготів.
Єдиний, хто може сміливо кинути виклик мачоподібним марвелівським мутантам - це колоритний і харизматичний козак Срака. Тим більше, що він не один, а з компанією сміливих і відважних братів по зброї. Там і його бойова подруга присутня.

- Значить у Грицька, як годиться супергероєві, є своя команда?

- Звичайно. Розповім історію її появи.
Мого супергероя потрібно було рухати далі, робити з ним повноцінний комікс. І тут же виникли питання: про що буде перша мальована розповідь? Хто там за Грицька, хто проти і т.д.
У своєму блозі, на одному з популярних сайтів мого рідного Чернігова, я оголосив акцію «Стань героєм коміксу». Учасникам пропонувалося придумати як позитивних, так і негативних персонажів майбутньої мальованої історії, плюс варіанти сюжетів. У нагороду автори найбільш цікавих і детальних задумок будуть увічнені в коміксі в образах своїх персонажів.
Я був готовий до різних реакцій, і все ж такого сплеску активності не очікував. Масово пішли коментарі не тільки в мій блог, люди публікували власні пости, присвячені придуманим героям. Новина поширилася на інших сайтах, в соціальних мережах. Стали з'являтися публікації з цілими оповіданнями, присвяченими пригодам Григорія Івановича.
У нового героя з'явилися перші шанувальники з числа патріотично налаштованих молодих людей. Мені говорили, один хлопець собі татуювання з моїм характерником зробив...

- Ти випустив на волю джина...

- Тут справа в іншому. Сформувався громадський запит, і я цей запит задовольнив, дав суспільству саме того, на кого воно давно потребувало - справжнього українського супергероя.
У зв'язку з цим пригадалася показова історія. Сиджу, працюю і тут раптом - дзвінок. Номер засекречений. Суворий голос. Ти, каже, мене не знаєш, зате я тебе знаю. Є інформація, яка тебе зацікавить. Про твого Грицька. Приходь о такій-то годині в обумовлене місце. Але тільки один, при свідках нічого не скажу.

- І ти пішов?

- Приходжу. Пустир. А в центрі стоїть здоровенний чорний джип з тонованими вікнами. Скло опускається і звідти рука мені махає - підійди, мовляв.

- Слухай, прямо «стрілка» в лихі 90-і!

- У мене теж така асоціація промайнула. Підходжу - двері відкриваються. У салоні кошлатий здоровань у чорній шкіряній куртці і дівчина з ним миловидна. Він їй каже: «Іди погуляй. Я тут з художником повинен перетерти». І дивиться на мене оцінююче. Дівчина слухняно вискочила назовні, пішла на своїх шпильках по пустирю бродити.
Сіли ми з цим здорованем поговорити, і виявилося, що хлопця серйозно зачепила моя тема. Сказав, що я правильною справою займаюся, що народу зараз дуже потрібні такі приклади, як мій козак, щоб бойовий дух піднімали, зміцнювали у людей віру в себе. Потім дістав з кишені складений аркуш, розгорнув його, а там якась схема: стрілочки, хрестики, кружечки - на карту воєнних дій схоже. І каже: «Ось, це тобі. Всю ніч сьогодні не спав, придумував сюжет для твого коміксу. У тебе ж сценариста немає? Ну, я так і зрозумів. Коротше, це сценарій, але ідея така жирна, що я її зашифрував, щоб нікуди не просочилася. Суть шифру тобі поясню, а ти, щоб нікому. Бережи в таємниці. Поки комікс не буде готовий, знати його зміст повинні тільки ми двоє».
І почав розповідати сюжетну канву, тикаючи пальцем в ці стрілочки-кружечки. Мене взагалі важко здивувати, але тут я був справді здивований. Знаєш, що він придумав? Неймовірно потужний історичний блокбастер! Голлівуд не те, що відпочиває - здихає від заздрості. Багатоплановий захоплюючий сюжет, хвацько закручена основна інтрига, маса цікавих вигадок. І все це відбувається на тлі реальних історичних подій.

- І ти почав робити комікс за сценарієм цього... добровільного помічника?

- Щоб зробити це коміксом, потрібні неабиякі фінансові вливання і багатомісячні зусилля команди професіоналів. Самотужки на голому ентузіазмі такий обсяг роботи не витягнути. Я ж кажу, там розмах такий, що потрібно грандіозний фільм знімати, а не малювати картинки. Крім того, там немає послідовно і детально прописаних сцен, діалогів. Тільки генеральний напрямок зі своєрідною системою вказівників.

- Ти знайшов сценариста?

- Доля звела. Я прийшов на зустріч з письменником Михайлом Семишкуром, книгу якого повинен був ілюструвати. В ході бесіди спливла тема козацтва, характерників. Ну, я і поділився планами про комікс, про свого героя, малюнки показав. Вони в мене випадково опинилися при собі. Правда, мудрі люди кажуть, що не буває нічого випадкового. Поговорили і розійшлися.
Наступного дня Михайло мені подзвонив і сказав, що вночі не міг заснути (уявляєш, як і той крутий з джипа!), до світанку придумував сценарій першого коміксу. Настільки його ця тема пройняла.
На цьому він не зупинився і написав продовження пригод Грицька та його команди - ще кілька чудових сценаріїв.

- Були ще якісь кумедні ситуації, пов'язані з твоїм персонажем?

- Вони відбуваються постійно. Наприклад, в рамках кампанії по просуванню першого супергероя України була виготовлена партія регланів з його зображенням. І ось з Києва приходить новина, що один з цих регланів купив відомий молодий депутат Верховної Ради, прізвище якого господар магазину, в якому була зроблена покупка, просив мене не оголошувати. Погодься, якщо наш засекречений народний обранець з'явиться на засідання своєї фракції в такому прикиді - це буде виглядати забавно.

- Цікаво, ти свого Грицька з його неоднозначним прізвищем повністю вигадав чи в реальному житті у нього був прототип?

- Заплюйсвічка, Убийбатько, Пересеридорога, Козолуп, Мухоїд, Дристун і іже з ними - нормальні козацькі прізвиська, що перетворилися на прізвища.
Що стосується історії виникнення ніка "Грицько Срака", то у нього дійсно був реальний прототип. Багато років тому, ще студентом, зустрічався я з дівчиною з передмістя. І ось одного разу її тато запросив мене до столу. Ми відмінно посиділи. А коли тато дійшов до потрібної кондиції, він пішов у сусідню кімнату і повернувся звідти зі старою іржавою шаблею. І сказав він мені буквально таке: «Дивися, козаче, доню мою не ображай. Якщо я щось дізнаюся, то ось цієї шаблюкою - голову з плечей. Я - Гришка, нащадок козака Гришки Сраки, слів на вітер не кидаю».
Втім, для особливо ревних пуритан і ханжів у мене є окреме пояснення. У нашого козака в роду була відьма зі Словенії. Від неї в спадщину майбутньому легендарному герою дісталося прізвисько, яке в перекладі зі словенської означає «сорока».

- Виходить, в українських коміксах до цих пір не було персонажів, подібних до твого супергероя?

- Окремі мальовані історії про козаків були і, сподіваюся, ще будуть. А такого самостійного персонажа, як характерник Грицько Срака, за яким стоїть захоплююча особиста історія, який не тільки вельми колоритний зовні і має воістину неймовірні здібності, проходить крізь низку захоплюючих пригод, інтриг, подорожей, перетворень, який втілює в собі кращі людські якості і водночас іноді поступає дивовижно парадоксальним чином - такого героя у нас ще не було. Його сила і привабливість ще й у тому, що він на 100% наш, рідний, український, а не черговий американоід з приставкою «мен». Його за традицією можна величати і супергероєм. Однак, добре вже й те, що цей козак просто герой. Герой з минулого, покликаний нагадати нашим сучасникам про те, що таке героїзм, патріотизм, самовідданість, мужність, любов до рідної землі.

- Коли чекати книгу про пригоди першого супергероя України?

- Конкретний термін виходу залежить від ряду факторів. Поки жеврів журнал «Чернігів24», комікс публікувався там. Що стосується наших видавництв, то поняття авторських прав в їх трактуванні виглядає дещо дивно. Тому, найімовірніше, комікс «Останній мольфар» буде опублікований самвидавом.

З художником Олегом Синельником розмовляла Аліна Скобцева


Источник: Головне управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Чернігівської обласної державної | Прочитать на источнике

 

Добавить комментарий к новости "Замість супермена - СУПЕРКОЗАК!"

Ваше имя:

Ваш email адрес: (email не публикуется на страницах сайта)

Комментарий:



Календарь
Новых вестей сегодня: 0
Новых вестей вчера: 18

Сегодня | 7 дней | 30 дней

<<

Июль 2024

Вс Пн Вт Ср Чт Пт Сб
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Комментарии

Кировоград-25: история в погонах

Стрелец. 15-08-2023 08:45
Грязь там осталась, а не офицеры.. ...

Підвищення кваліфікації вчителів онлайн: оптимальний вибір

КатеринаШ. 23-02-2023 10:52
Порадьте зручний LMS для викладання онлайн, бажано не англомовний. . ...

Polly Group Ukraine

Avenue17Ru. 21-10-2022 14:16
Мне кажется это очень хорошая идея. Полностью с Вами соглашусь.
. ...

На дачу едут на одной ноге!
Но на этом испытания пенсионеров не заканчиваются – впереди пешие марш-броски по 3-5 километров

ОbMalv. 19-11-2021 11:51
Спасибо, ваш сайт очень полезный!
. ...

Закупівля нових «Пакунків малюка» під загрозою зриву

Ольга. 11-05-2021 18:00
Господи... Неужели у нас не один процесс не обходится без коррупционных схем? Нормально же выпускали эти бейби боксы до 2020-го года. Что потом пошло не так? Такое ощуще. ...

Что делать, если шиномонтажник сорвал резьбу на шпильке авто?

MSCLYPE. 31-03-2021 15:52
Группа компаний "Азия-Трейдинг" предлагает услуги таможенного оформления в морских портах Владивостока и порт Восточный. Вместе с таможенным оформлением мы оказываем услуги международной перевозки сборных и контейнерных грузов. ...

IT сервисы Google Cloud для рядового сотрудника от Wise IT

Наталушко. 31-10-2020 04:47
На заметку! Полезная статья как обезопасить личные данные в интернете. Актуально, как никогда ранее. Имхо. ...

Человек-легенда Лев Абрамович Наймарк

Андрей Александрович Снежин. 23-10-2020 17:24
Я бывший ученик Льва Абрамовича Наймарка. Благодаря ему я успешно поступил в Харьковский авиационный институт, успешно его окончил. Работал в авиации в г. Ульяновске на АО "Авиастаре - СП", бывший УАПК. ...

DINERO підсумовує результати року

Тимофій. 16-01-2020 15:17
Стабільне положення команії Дінеро на ринку МФО красномовно підтверджує 2 аспекти: по-перше, що банківські методи підходу до кредитування фізичних осіб віджили себе, і їх однозначно потрібно змінювати. ...

Після голкотерапії люди стають сильнішими

Анна. 06-10-2019 21:22
надайте контактні дані Марії Миськів. ...

Что такое ВсеВести.com?

ВсеВести.com - это система поиска региональных новостей и объявлений, где вы сможете найти ежеминутно обновляемую информацию из тысяч источников, опубликовать свои новости и объявления, обсудить события или, за считанные минуты, создать собственную ленту новостей. Подробнее...

Погода

Книга жалоб Казахстана

Книга жалоб - это сайт для подачи жалобы или отзыва на государственые учреждения, бизнес, на определенных людей и на государственных служащих на территории республики Казахстан. Жалобная книга Казахстана EGOV.PRESS не является официальным ресурсом. Например, для подачи жалобы на незаконные действия прокуратуры или суда, необходимо авторизаваться через социальные сети. Также мы рекомендуем доску объявлений.

Чернигов



Курсы валют

Курсы валют







О проекте | Контакты | Реклама на сайте | Карта сайта