Христофор Колумб: 10 маловідомих фактів про життя

19
Христофор Колумб

Христофор Колумб так і не дізнався, що відкрив нову частину світу. Пізніше його ім’я стало загальним: ним називають прориви в будь-якій сфері. В історії воно пов’язане з початком Великих географічних відкриттів.

Колумб не знав, що відкрив Америку

Хто такий Христофор Колумб? Це легендарний мореплавець, який відкрив для європейців Новий Світ. Слідом за його експедиціями почалася епоха Великих географічних відкриттів, колонізація нових земель і збагачення європейських країн-метрополій.

Христофор Колумб до кінця життя так і не дізнався, що відкрив частину світу, про існування якої в Європі не знали. Він був переконаний, що проклав новий шлях до країн Сходу. Як стверджує World History Encyclopedia, ця мета стояла перед європейцями з середини XV століття, коли Османська імперія перекрила сухопутний Шовковий шлях для торгівлі зі Сходом.

Про походження та місце народження Колумба сперечаються досі

Відомо, що мореплавець народився між 26 серпня і 31 жовтня 1451 року. Де народився Христофор Колумб? Видання Britannica пише, що архівні документи і заповіт Колумба вказують, що він народився в Генуї (місто на північному заході Італії) у християнській родині. Він був старшим сином Доменіко Коломбо, майстра і торговця вовною.

Але та ж Britannica наводить й інше твердження: Колумб був наверненим євреєм і народився чи то в Іспанії, чи то в Португалії. Загалом 6 міст Італії та Іспанії оскаржують право називатися малою батьківщиною знаменитого мореплавця.

Колумб створив проєкт західного морського шляху до Азії

Христофор Колумб здобув освіту в найстарішому італійському Павійському університеті, а досвід мореплавця набув у морських торговельних експедиціях.

У період 1475-1480 років Колумб прийшов до ідеї, що в Індію можна потрапити коротшим морським шляхом, якщо вирушити з Європи не навколо величезної Африки, а на захід через Атлантику. Свій проєкт він обґрунтував розрахунками на підставі карти астронома і географа Паоло Тосканеллі.

Читайте також:  Сальвадор Далі: що відомо про життя художника

Колумб проклав маршрут від Канарських островів, які, ймовірно, перебували всього за 5 тис. км від Японії. Але, як пише видання History, логіка його була здоровою, але математика – помилковою. На тому рівні розвитку знань окружність Землі вважалася набагато меншою, ніж насправді.

Копія корабля Колумба Santa-Maria

Проект Колумба відкинули в Генуї, Португалії та Англії

З пропозицією плисти до Індії західним шляхом Колумб спочатку звернувся до уряду і купців рідної Генуї. Але пропозиція залишилася без відповіді, як і пізніше звернення до англійського короля Генріха VII.

З 1476 року Колумб жив у Португалії, 1483 року запропонував свій морський проект португальському королю Жуану II. Спочатку смілива ідея короля зацікавила, але після вивчення він її відкинув.

Королівське подружжя Іспанії підтримало ідею Колумба

З 1485 року Колумб жив в Іспанії, якою правили католицькі королі Фердинанд та Ізабелла. Колумб домігся аудієнції, після якої було створено комісію з розгляду проєкту західного шляху до Індії. Юристи і богослови вивчали проєкт кілька років, але жодного рішення так і не ухвалили. Королівське подружжя тоді вело війну за Гранаду, і лише після її закінчення повернулося до пропозиції Колумба.

Договір із Колумбом, який описує історикиня Вікторія Інвіяєва, було укладено 17 квітня 1492 року. У ньому були закріплені вимоги Колумба, які раніше король вважав надмірними і неприйнятними: він міг стати віце-королем нових земель, мати титул адмірал світового океану, отримати дворянський титул. Але експедицію належало організувати здебільшого своїми коштами. У цьому Колумбу допоміг судновласник і мореплавець Мартін Алонсо Пінсон.

Колумб шукав шлях до Азії, а відкрив Новий Світ

З 1492 по 1504 рік Христофор Колумб здійснив 4 експедиції, прагнучи відкрити короткий шлях до Азії. Що відкрив Христофор Колумб? Експедиції Колумба були першими в Карибському і Саргасовому морях. Були відкриті Багамські, Віргінські та Малі Антильські острови, острови Куба, Гаїті (Еспаньйола), Ямайка, Пуерто-Ріко, Тринідад. Колумб при цьому вважав відкриті ним землі Східною Азією, що знаходиться недалеко від Китаю, Індії та Японії.

Читайте також:  У WhatsApp з'явиться нова важлива функція

Під час останньої експедиції команда Колумба виявила материк. Було досліджено берег Центральної Америки в пошуках протоки, що з’єднує Атлантичний океан і Південне море (так тоді називали Панамську затоку в Тихому океані). Шлях перегороджував гірський перешийок завширшки 65 км.

Колумба в кайданах відправили до Іспанії

Після двох вдалих експедицій Христофор Колумб здобув славу людини, яка досягла Індії. Землі, відкриті ним, ще довго називали Вест-Індією (Західною Індією), але скарбниця майже не отримувала доходів від нових колоній.

Під час третьої експедиції (1498-1500) для Колумба склалися несприятливі обставини. Португальський мореплавець Васко да Гама здійснив свою експедицію до Індії і привіз звідти цінний вантаж прянощів. При цьому було оголошено, що землі, відкриті Колумбом, не Індія, а самого його назвали обманщиком.

Іспанські королі скасували права Колумба на відкриття нових земель, а його заарештували і відправили в кайданах з острова Еспаньола до Іспанії. Незабаром звинувачення з нього були зняті. Колумб усе прагнув довести, що є західний шлях в Азію, бо раніше біля Куби виявив сильну течію на захід. Незабаром король дав йому дозвіл на четверту експедицію.

Колумб не домігся відновлення своїх прав

Після завершення останньої експедиції Колумб жив в іспанському місті Севілья, тяжко хворів. Останні роки життя він намагався відновити свої права і привілеї, які колись отримав від королівського подружжя, але так нічого і не домігся. Христофор Колумб помер 20 травня 1506 року, так і не дізнавшись, що він відкрив нову частину світу Америку.

Про її відкриття незабаром заявив Амеріго Веспуччі, який досліджував тисячі кілометрів узбережжя відкритого материка. Його ім’ям у 1507 році й назвали цю частину світу.

Читайте також:  Працювала барменом, а стала акторкою з мільйонним статком. Життя Сандри Буллок

Невдовзі біля берегів Америки почалися перегони відкриттів між європейськими країнами. З нових колоній до Європи хлинув потік золота і коштовностей. Цим сповна скористалися сини Колумба Дієго і Фернандо. Вони стали заможними людьми.

Невідомо, де покояться останки Колумба

Христофор Колумб після смерті був похований у Севільї. У 1540 році було виконано його заповіт, прах перевезли в Санто-Домінго на острів Еспаньола. На рубежі XVIII-XIX століть острів перейшов у володіння французів, і іспанці перевезли прах Колумба на Кубу. Але й звідти іспанців вигнали 1898 року, а прах Колумба повернули до Севільї.

Унаслідок таких переміщень виникла суперечка між Санто-Домінго і Севільєю про те, де ж поховані останки великого мореплавця. Суперечку не може вирішити навіть сучасна наука.

"Висадка Колумба в Америці". Художник Джон Вандерлін

Америка щорічно відзначає День Колумба

Коли Христофор Колумб відкрив Америку? Під час першої експедиції 12 жовтня 1492 року кораблі Колумба наблизилися до суші. Це був острів Сан-Сальвадор Багамського архіпелагу, який після висадки був оголошений власністю Іспанії. Згодом цей день став офіційною датою відкриття Америки. Як пише World History Encyclopedia, у США з 1906 року відзначається свято День Колумба.

Христофор Колумб так і не дізнався, що відкрив нові землі. Але для всього світу він став першовідкривачем Америки, великим мореплавцем і безстрашним мандрівником.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я