Чим характеризується публіцистичний текст

20
News

Публіцистичний стиль – офіційна мова друкованих та електронних ЗМІ. Це специфічна манера побудови інформаційних повідомлень, репортажів, інтерв’ю, нарисів. Цей стиль має свої особливості.

Актуальність, інформативність і документальність

Що таке публіцистичний текст? Це функціональний різновид письмового або усного мовлення, що уживається у ЗМІ та стосується політики, економіки, культури, спорту, освіти та інших соціальних галузей.

Повідомлення новин – головна функція ЗМІ та складова їхньої конкуренції. У найкоротші терміни вони прагнуть повідомити читачам, слухачам, глядачам про все, що сталося в різних сферах життя. При цьому актуальність – основна вимога до інформаційних повідомлень, репортажів, інтерв’ю.

Не менш важлива вимога до інформації – її документальність. Вихідний матеріал повідомлень – актуальні факти. Це, за оцінкою авторки статті “Особливості сучасної публіцистики” Рісолат Шайхісламової, початок усіх початків у публіцистиці. В інформації має бути вказано місце, час, справжні імена учасників події. Важливість передачі точної фактичної інформації підкреслюється в стандартних вимогах до професійного журналістського тексту.

Приклад інформаційного повідомлення:

Потужний землетрус обрушився на західне узбережжя Центральної Японії, спричинивши хвилі заввишки понад метр, оповіщення про цунамі та попередження людей про необхідність евакуації. Землетрус магнітудою 7,6 стався на півострові Ното в префектурі Ісікава на головному центральному острові Хонсю приблизно о 16:10 за місцевим часом (07:10 за Гринвічем). У результаті було відключено електрику в десятках тисяч будинків, порушено авіарейси та залізничне сполучення. (The Guardian, 1 січня 2024 року).

типографія

Спонукальність

Інформативна функція публіцистики тісно пов’язана з функцією впливу на споживачів інформації. Це зближує її з агітацією та пропагандою, зазначає автор статті про специфіку публіцистики Сердалі Бекжигіт Кенжебекулі. За своєю значущістю вплив на широкі маси – системотворча функція публіцистики.

Читайте також:  Такер Карлсон звинуватив ЗМІ та політичні партії США

Журналістські публікації від початку призначені для широких верств суспільства, а не для вузького кола фахівців. Вони стосуються суспільно-політичної, соціальної проблематики, які зачіпають усіх. ЗМІ при цьому впливають на маси і формують громадську думку.

Особливо важливим є вплив на широкі маси людей у періоди якихось значних подій, від чого, наприклад, залежатиме їхнє життя і здоров’я. Часто такі публікації містять ще один елемент публіцистики – заклик вчиняти дії:

За даними Інституту імені Роберта Коха (RobertKoch-Institut, RKI), наразі захворювання верхніх дихальних шляхів виявлено у приблизно 8 млн жителів Німеччини. Тобто в країні хворіє приблизно кожен десятий. Істотна частина з них – ковідом, що змушує міністра охорони здоров’я ФРН Карла Лаутербаха (Karl Lauterbach) знову закликати до пильності населення, особливо людей, старших за 60 років. Рекомендації міністра прості: носити захисну маску в місцях скупчення людей і зробити щеплення ще перед різдвяними святами. Вірусолог Мартін Штюрмер також закликає співгромадян, старших за 60-років, і хворих на хронічні захворювання проявляти розсудливість і повернутися до носіння масок у громадських місцях і щеплень. (Deutsche Welle, 22.12.2023).

Оператор

Оціночність

Матеріали публіцистичного стилю часто містять елементи аналітики або дають оцінку фактам, явищам, подіям. Це дуже важливо для звичайних слухачів, глядачів чи читачів. Вони прислухаються до думки відомих аналітиків та експертів, за їхньою допомогою в людей складається думка про події, у яких вони хочуть розібратися.

Аналітика та оцінки завжди робляться через призму певних політико-ідеологічних установок. При цьому автори таких повідомлень збирають свою аудиторію, яка сповідує такі самі погляди або принципи.

Під час аналізу подій або явищ вживаються частини мови з позитивною або негативною оцінкою. Нейтральний характер можуть мати повідомлення, що оцінюють роботу за фактами, щоб читачі змогли самі дати оцінку, наприклад:

В Уряді РК підбили підсумки у сфері забезпечення громадського порядку та цивільного захисту у 2023 році. Як зазначили у пресслужбі Уряду РК, загальний рівень злочинності по Республіці знизився на 12%, зокрема припинено діяльність 1,4 тисячі організованих злочинних груп. Кількість убивств скоротилася на 11%, крадіжок – на 27%, хуліганств – на 28%, випадків заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю – на 2%. Фактів скотокрадства стало менше на 14%. У цьому напрямку розкрито 661 злочин, припинено діяльність 112 злочинних груп, затримано 614 скотокрадів. Кількість розбоїв знизилася на 28%, грабежів – на 13%, правопорушень на вулицях – на 8%. (SOZmedia, 29 грудня 2023 року).

газета

Образність та емоційність

Як відрізнити публіцистичний стиль від наукового? В основі обох стилів лежать інформація та факти. Але мова наукових текстів точна, ємна, логічно і послідовно доводить істинність фактів. Мова публіцистики може бути яскравою, емоційною, образною. У ній використовують фразеологізми, неологізми, просторічні вирази, навіть прислів’я та приказки, а тексти часто містять риторичні запитання, вигуки. У наукових текстах допускаються дуже складні речення, тоді як у публіцистиці частіше прийняті короткі речення, рубані фрази.

Читайте також:  Нікарагуа звільнило 222 політичних в'язнів

Одним із популярних жанрів у ЗМІ стає фічер – емоційна публіцистика, яка дає можливість пережити те, що трапилося, передати глибину почуттів учасників події. При цьому яскраво виражений авторський початок, особистість автора, який створює картину події та передає враження про неї. Наприклад, дослідниця Жанна Солдатова наводить приклад зі статті Гена Веїнгпртена в The Washington Post про те, як у США батьки забувають дітей в автомобілях і до чого це призводить:

Майлз Геррісон, 49 років, був люб’язною людиною, старанним бізнесменом і турботливим батьком до того дня, поки влітку минулого року він не зіткнувся з великими проблемами на роботі. Він робив дзвінок за дзвінком по мобільному телефону і забув про турботу за своїм сином Чейзом. Малюк мав повільну смертну кару: він був пристебнутий в автомобілі майже дев’ять годин на офісній парковці. У самий розпал липневої спеки.

Емоційність і образність викладу зближують публіцистичний і художній стилі. Однак у публіцистиці індивідуальність автора перебуває на другому плані, його фантазія повністю підпорядкована фактам, які він викладає.

Публіцистика – особливий стиль, який обслуговує газети, журнали, радіо, телебачення, інтернет. Нам зрозуміла її мова, стилістичні прийоми, які роблять інформацію доступною.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я