Як боротися з клаустрофобією в повсякденному житті

35
клаустрофобія

Клаустрофобія – один із найпоширеніших страхів. Багато хто навіть не підозрює, що в них є ця фобія. Якщо вона починає прогресувати, це обмежує і погіршує життя людини.

Що собою являє клаустрофобія

Галасливій компанії дітей, чиї батьки щойно отримали квартири в багатоповерхівці, було на радість ганяти на ліфті вниз-вгору. Така розвага викликала більший інтерес, ніж гойдалки. Але одна дівчинка, стиснувшись у грудочку, тільки спостерігала за їхніми витівками. На вмовляння покататися негативно мотала головою і казала, що боїться. Вузьких коридорів вона теж боялася. Пізніше її батьки з’ясували, що в доньки клаустрофобія.

Що таке клаустрофобія? Це психопатологічний симптом, який виражається в боязні замкнутих або тісних просторів, пояснюють автори книжки “Керівництво з психіатрії”. Хитромудра назва походить від латинського слова “claustrum” – “закрите приміщення” і грецького “φοβία” – “страх”.

Клаустрофобія – один із найпоширеніших патологічних страхів. Від її ступеня залежить, наскільки маленьким або наповненим може здатися страждаючому приміщення. Часто у тих, хто страждає на клаустрофобію, обмежений особистий простір. Вони можуть відчути паніку від занадто близького знаходження іншої людини, пояснює психіатр Джеффрі Дітцелл.

У світі близько 5-7% людей страждають на важку клаустрофобію, пише в книжці “Фобії: довідник з теорії, досліджень і лікування” Ліхі Роберт.

Як проявляється клаустрофобія

У того, хто страждає на клаустрофобію, два головні страхи – страх обмеження і страх задухи. Ці страхи проявляються в закритому приміщенні, особливо якщо воно маленьке і в ньому мало вікон. Тому людина завжди намагається тримати двері відкритими і бути ближче до виходу. Тривога наростає, якщо із закритого приміщення не можна вийти. Це може бути ліфт (такі люди зазвичай користуються сходами), вагон поїзда, літак.

Читайте також:  Заведи ці звички сьогодні, щоб краще жити завтра

Людина з клаустрофобією остерігається щільного натовпу, черги в магазин, тунелів, підвалів, печер, апаратів МРТ або КТ і навіть автомобілів та автобусів. Почуття страху може наздогнати її в перукарському та стоматологічному кріслі. Але це буде не страх за майбутню зачіску або боязнь того, що лікар зробить боляче. Дошкулятиме фобія обмеження.

Клаустрофобія виражається не тільки словами “Я боюся”, а має фізичний прояв у вигляді панічної атаки, що проявляється прискореним серцебиттям, тремтінням тіла, пітливістю та задишкою. Людина може відчувати запаморочення, переднепритомний стан, нудоту, сором або біль у грудях. Фобія здатна викликати невиправдане відчуття непереборної загрози, розгубленість і дезорієнтацію.

Можна, звісно, уникати тригерних ситуацій, але це значно обмежує можливості та знижує якість життя. Краще звернутися до психотерапевта.

Чому з’являється клаустрофобія

Клаустрофобія може розвинутися у надто вразливої людини зі слабкою психікою внаслідок психічної травми, отриманої в дитинстві, або гострої ситуації в дорослому віці, наприклад, через пожежу. Це може бути пов’язано з дисфункцією мигдалеподібного тіла – частини мозку, яка контролює обробку почуття страху. Клаустрофобія може розвинутися в дитини, яка живе поруч із дорослим, що відчуває такий страх.

Спровокувати появу фобії здатні й інші випадки:

  • дитина або навіть дорослий опиняється зачиненим у темній кімнаті і не може знайти вимикач;
  • людина заблукала в дзеркальній кімнаті або лабіринті;
  • дитину замикають у шухляді або шафі, залишають у зачиненій машині;
  • малюк губиться в натовпі;
  • дорослий або дитина падає в басейн, а плавати не вміє;
  • дитина просовує голову між прутами паркану і застрягає.

Якщо бачите, що синочок чи донечка боїться залишатися в зачиненій кімнаті, не карайте його таким чином. Страх може перерости в тривожний розлад.

Читайте також:  Акне

Джон А. Спейрер у книжці “Клаустрофобія і страх смерті” пише, що розвиток клаустрофобії може бути пов’язаний із родовою травмою, коли немовля почувається абсолютно безпорадним.

Клаустрофобія – ірраціональний страх. Опинившись у закритій кімнаті, людина розуміє, що їй нічого не загрожує, але вона все одно боїться.

Що робити і як із цим жити

Як позбутися клаустрофобії? У деяких людей клаустрофобія може зникнути сама собою. Іншим же, щоб впоратися з симптомами і полегшити своє життя, потрібна психотерапія, каже Джеффрі Дітцелл. Вона може включати в себе:

  1. Когнітивно-поведінкову терапію (КПТ) і раціонально-емоційно-поведінкову (РЕПТ). Психотерапія вчить керувати негативними думками і змінювати їх, розробляти здорову альтернативу.
  2. Експозиційну терапію, головна ідея якої полягає в тому, що чим більше людина стикається зі своїм страхом, тим менше вона боїться.
  3. Релаксацію та візуалізацію: зворотний відлік від 10, глибоке дихання, медитація, уява, що перебуваєте в безпечному місці.

До психотерапії можуть долучити й медикаментозне лікування.

Якщо напад уже стався, щоб собі допомогти, використовуйте такі методики:

  1. Дихайте повільно і глибоко, рахуючи до 3 під час кожного вдиху.
  2. Зосередьтеся на чомусь безпечному, наприклад, спостерігайте, як іде час на годиннику.
  3. Нагадуйте собі, що реальної загрози немає, направляйте думки в позитивне русло, зосередьтеся на тому, що дає змогу почуватися в безпеці.

Як зробити МРТ, якщо є клаустрофобія? Під час проведених досліджень, результати яких опубліковано в журналі “Кіберпсихологія і поведінка”, вчені з’ясували, що зробити МРТ тим, хто страждає на клаустрофобію, здатне допомогти відволікання віртуальною реальністю. Прослуховування музики виявилося менш ефективним.

Клаустрофобія не так вже й рідко зустрічається в нашому житті. Але за допомогою психотерапії можна навчитися керувати своїм страхом або позбутися його назавжди.

Читайте також:  Токсичні люди: Чи існують вони, і що робити, якщо вони навколо вас

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я