реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Польський політичний театр

Продовжується блокування українсько-польського кордону, хоча всіх протестувальників - як кіт наплакав. Навіть польські журналісти інформують, що на пункті пропуску Ягодин-Дорогуськ їх 5-6 чоловік.

Це перехід із найбільшим обсягом вантажних перевезень. Своєрідна аорта, що йде до серця, якщо транспортні шляхи порівняти з кровообігом економіки та забезпечення нашої армії всім необхідним.

У чому ж причина такого кричущого безправ’я і повної бездіяльності польської влади? У внутрішній польській політиці та потуранні польською владою діяльності проросійських сил, які діють на шкоду України і самої Польщі.

Учора відбувся черговий акт політичного театру. Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький представив склад свого нового уряду і його присягу прийняв президент Анджей Дуда. Це уряд на два тижні, бо в Сеймі сформована нова опозиційна більшість, яка не підтримає уряду Моравецького. Кандидатом від цієї нової більшості на посаду прем’єр-міністра є Дональд Туск.

Уряд на два тижні означає, що він не зробить нічого для розблокування кордону, бо насправді теперішня польська влада сприяє організаторам незаконного перекриття пунктів пропуску.

Учора я був на кордоні, бачив оце безправ’я на власні очі. Українські водії розказали, що поліція зупиняє наші вантажівки, скеровуючи їх на своєрідний «контроль» до протестувальників. І це вони перевіряють, чи вантаж комерційний, гуманітарний чи може мати і військове призначення.

Виходить, що сьогодні в Польщі влада лежить на вулиці, її може застосовувати кожен, кому не ліньки. Наприклад, представники проросійської партії «Конфедерація».На цьому факті необхідно наголосити окремо, адже блокування українсько-польського кордону завдає непоправної шкоди Україні в зимовий час, коли всі готуємося до масованих ударів по нашій інфраструктурі. Прямо чи побіжно грає на реалізацію російського сценарію послаблення України в критичний період зими.

Є ще одна складова політичного театру, який розігрується в Польщі, а саме - представництво цієї країни на засіданні Європейської ради 14-15 грудня. Під час цього саміту вирішуватиметься доля початку переговорів про членство України в Європейському Союзу, питання фінансової допомоги для нашої держави та запровадження 12-го пакету санкцій проти Росії.

Всі ці рішення хоче блокувати прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, його потрібно зупинити. Так само як інших прихильників Росії. А Дональд Туск - це справжній друг України, який обіцяв відновити добросусідські відносини з Україною. Після виступу спікера Фінляндії у парламенті згадую, як блискуче колись Туск виступав українською мовою у Верховній Раді.

Отже, тепер про конституційні дати польського політичного процесу.
Уряд Моравецького припинить своє існування 11 грудня, бо він не отримає в Сеймі вотум довіри. Обрання Туска та його кабінету має відбутися цього дня або ж 12 грудня. Президент Дуда повинен прийняти присягу нового прем’єра та його міністрів 13 грудня.Якщо так станеться, тоді на засіданні Євроради Польщу представлятиме Туск, що посилить позиції нашої держави.В ЄС Дональда Туска добре знають і шанують як голову Європейської ради у 2014-2020 роках. Виходячи з характеристик польського прем’єра, він буде одним із провідних європейських політиків і неформальним лідером Центрально-Східної Європи. З огляду на його особисті якості, а також потенціал і значення Польщі для ЄС та НАТО.

Українцям варто вболівати за такий сценарій, бо його реалізація посилить позиції нашої держави під час доленосного засідання Європейської ради.

А кордон потрібно розблокувати вже сьогодні. Це допоможе зміцнити проукраїнські позиції прем’єр-міністра Туска в Європі.

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ



Теги:Микола Княжицький, дональд туск, Україна- Польща, широка війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar