Кабмін скасував постанову, яка забороняла постачальникам ЗСУ працювати з прибутком

Кабінет міністрів у вівторок, 18 липня, визнав такою, що втратила чинність, постанову №335 від 20 березня 2022 року про спрощення процедур закупівлі в умовах воєнного стану. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Ця постанова стала причиною для претензій Державної аудиторської служби до постачальників Збройних Сил України.

LIGA.net детально описала суть проблеми у статті «Питання на 2,5 млрд. Постачальникам товарів для ЗСУ заборонили мати прибуток».
У червні 2023 року стало відомо, що українські підприємства, які постачали товари для Міноборони та інших державних замовників, стали жертвами бюрократичної пастки. Ухвалена на початку великої війни постанова уряду забороняла бізнесу, що виконує держзамовлення, закладати у свої калькуляції прибуток.

Після року торгів Державна аудиторська служба звинуватила бізнес у завданні державі збитків на 2,5 млрд грн. У Міноборони заявили, що ситуація загрожує стабільним постачанням для ЗСУ, а підприємці – що це ставить їх на межу виживання.

11 липня Кабінет міністрів вніс зміни до постанови про оборонні закупівлі на період дії правового режиму воєнного стану, де визначив, що у складі ціни товарів, робіт та послуг для забезпечення потреб сектору безпеки та оборони може бути вказано прибуток виконавця. Але, як пояснило Міністерство оборони, ці зміни не до кінця врегулювали колізію.

Сьогодні уряд ухвалив нові зміни, скасувавши постанову №335. Питання прибутку виконавців тепер мають бути врегульовані в постанові №1275 про здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану.

Джерело

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий