реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Кава для Вадима

Я з ним познайомилася в одній з київських лікарень. Красивий, молодий хлопець. Звати його Вадим. В лікарні він понад 200 днів , після важкого поранення. З ліжка не підводиться. Медсестри кажуть, що мати, котра живе в іншому регіоні, провідала його лише кілька разів. Чужих відвідувачів він приймає неохоче.

-Так, заходьте, - відповів він, коли я зайшла в палату, і скерував відразу погляд у вікно.

На запитання, як справи, він лише сіпнув плечима. Говорила лише я. Розповіла про родичів, які воюють, про нові поставки зброї , про прекрасних українців ... Уникаючи пафосних конструкцій та штампів. Знаю, що багатьох це дратує.

На прикладні запитання,може йому хочеться почитати якусь книжку чи з'їсти щось улюблене домашнє, або ж може він хоче про щось поговорити, попросити, він не відповів.

Він не хотів нічого. Лише попросив принести міцної гарячої кави. Я дуже боялася розревітися там, у палаті Вадима. Зі мною таке бувало щоразу, коли ходила в Киівский військовий шпиталь і мене за таку слабкість сварили там медики.

Але найгірше за весь час війни я побачила у лікарняній кав'ярні .
Величезна черга переважно військовослужбовців на візках. Неймовірно красиві, мужні, розумні обличчя українських чоловіків. Одні з них були без нижніх кінцівок, інші -без рук, ще один -без рук і без ніг, у когось голова перебинтована...

Іх було дуже багато.
Війна страшна, руйнівна , смертоносна постала тут, у кав'ярні. У Києві. Це було неймовірно важко- вистояти в такій черзі.На моє прохання дозволити пригостити іх кавою , ті що були в черзі поруч , відмовили з якоюсь особливою чоловічою гідністю. Мовляв, дякуємо, у нас все гаразд, ми чоловіки і самі маємо пригощати жінок.
Вони виїжджали з кавою на терасу, спілкувалися між собою і навіть посміхалися. Хотілося іх обійняти.

Вадим подякував за каву, але продовжував дивитися у вікно у своїй палаті.

Я слабкодухо ревіла і задихалася. А коли вийшла з лікарні на вулицю, мені хотілося кричати. Я потребувала, щоб хтось обійняв мене.

Хрещатик, куди я пішла наступного дня за кавою, жив своїм життям. Красиві молоді пари веселилися на лавочках, під розкішними каштанами. Ресторанчики і кафе переповнені , в тому числі дбайливими родинами з дітьми. Я дуже хотіла бачити це інше життя, як порятунок, але хлопці з лікарні не йшли з голови. Думаю про них щоразу.

Марина ПИРОЖУК



Теги:шпиталь, широка війна, жертви війни, Марина Пирожук


Читайте також



Коментарі (0)
avatar