реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Очі Івана Кавалерідзе

Натрапив на от се архівне фото ще молодого Івана Кавалерідзе (1887 - 1978) - скульптора, кінорежисера, письменника. Він прожив 91 рік, так, але ж дивом уцілів.

Сам свідчив: з фільмом «Прометей» (середина 1930-х, в картині - радикальна критика російського імперіалізму: як раз у той момент, коли большевицький режим-прижим вирішив розвернути державний корабель назад, до колоніалізму-імперіалізму) наказав вчинити розправу сам Сталін. Правда, додав ніби: «Вилайте фільм, але не знищуйте режисера. Він ще скаже своє слово, а критику витримає: у грузинів пуп міцно зв’язаний».

Маховик репресій на той момент було вже розкручено на повну. Він покликав до діла «чорну гвардію» наклепників, обмовників, фіктивних розвінчувань. Багатьох уже порозстрілювали, хтось іще чекав своєї черги - на Соловках, до прикладу. Кавалерідзе писав у своїх мемуарних «Тінях»:
«Розповідали, що Лесь Курбас був перевізник на поромі десь на Соловках, відпустив довгу сиву бороду. З цього приводу навіть жартував: щоб скидатись на Харона, який відвозить у царство тіней тих людей, які розпрощалися з життям…».

У самого Кавалерідзе, судячи з назви, яку він дав своїм спогадам, і було відчуття, що живе він у царстві тіней. А він той самий перевізник, Харон, який так багато знає про смерть і систему, усю вибудувану на нищенні і убивстві. Системі, носієм якої є сусідня, усе ще не проклята Богом держава.
Зазирнімо в очі Івана Кавалерідзе.

Сергій ТРИМБАЧ



Теги:Лесь Курбас, Сергій Тримбач, Іван Кавалерідзе, комуністи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar