Агресор повинен заплатити

Україна, зіткнувшись з руйнівною війною, повинна беззаперечно приділити особливу увагу стабілізації економіки та фінансового сектору. У цьому важливому завданні наші іноземні союзники відіграють велику роль, активно надаючи допомогу та підтримку.

Проте після Перемоги важливо розпочати чесний та відвертий діалог про можливість списання частини державного боргу, що допоможе зменшити боргове навантаження на країну. Це стане кроком до економічного стабільності та спадкоємства. Окрім того, необхідно активно простувати тему отримання компенсації від держави терориста Росії у вигляді конфіскованих активів. Це важливий аспект, який допоможе відшкодувати частину збитків, спричинених війною. На сьогодні цей процес почав рухатися, однак попереду ще багато дипломатичної роботи та необхідності здолання бюрократичних перепон на шляху до його успішної реалізації.

«Це складний і тривалий процес. Але він просувається. Є відповідні рішення ООН та багатьох країн. І ці гроші — приблизно 100 млрд. доларів — ми сподіваємося повернути за 5-7 років, хоча в деяких випадках може йтися і про десять років», — розповів головний консультант відділу організаційної роботи кабінету керівника Офісу президента Олег Гавриш.

Паралельно, за його словами, розробляються механізми, які дозволять вилучити інші російські активи. Ідеться про нерухомість промислових об’єктів, бізнес і так далі.

«Але ми розуміємо, що навіть якщо вдасться заарештувати всі активи Росії у світі, повністю залучити на повоєнне відновлення ці кошти, можливо, не вдасться. Тоді ми підемо до судів і переслідуватимемо Росію стільки, скільки потрібно, щоб забрати все те, що вона винна Україні», — додав Гавриш.

Отже, українська влада з урахуванням світового досвіду має активно працювати над розробкою дорожньої карти, яка міститиме чіткі та послідовні кроки щодо управління державним боргом після Перемоги. Створення такої стратегії дозволить Україні уникнути складних обставин, пов’язаних з борговим навантаженням та забезпечити стабільність та благополуччя нашої держави та наших громадян в майбутньому без жодних повітряних чи економічних тривог.

Богдан Слуцький

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий